Susțin digitalizarea. Susțin ideea de a renunța la toate hârțogăriile posibile și imposibile. Pentru cei din online mi se pare că servicii digitale trebuie să fie. La servicii de contabilitate mă refer.
Am entitate juridică de ani buni de zile. A fost cu bune, a fost cu rele, am învățat multe în toți anii ăștia.
Totuși, mi se pare că un contabil real, fizic, îți poate acorda o minimă consultanță. Îți pune câteva bariere. E recomandat să faci aia, e recomandat să faci cealaltă.
Iar lucrurile nu sunt joacă. Cu tot ceea ce înseamnă finanțe nu cred că e cazul să ne jucăm. Eu știu de pe pielea mea când am plătit mii de euro din urmă pentru decizii proaste luate.
Solo ca idee este bun, dar din practică, din ce am observat că întreabă lumea pe grupurile de profil la care încerc și eu să fiu atent… este insuficient.
Multe lucruri sunt neînțelese de mine, multe lucruri nu îmi sunt clare, iar eu mă pun în pielea unui neinițiat total care doar vrea să fie cât se poate de legal. Efectiv nu va avea îndrumare, în foarte multe situații va greși.
Mai ales că sunt situații atât de interpretabile cum sunt la noi. Uitați-vă la procedurile de decontare, la ce tip de discuții sunt pe grupurile contabililor. Nu există o procedură liniară, fiecare face după cum a învățat sau nu.
Sunt de acord că serviciile astea fac atât concurență prețului contabilului clasic, dar și automatizează lucruri. Însă, abia după ceva ani de experiență în lumea freelance cred că te ajută cu adevărat.
Mie unul nici nu mi se potrivește serviciul, ei te ajută cel mult cu TVA-ul intracomunitar, eu am trecut în barca cealaltă, cea a TVA-ului clasic. Nu suportă TVA clasic pentru că e multă birocrație, e mult mai greu decât la un PFA clasic.
Dar da, sper să vină mai multe servicii de genul la masă, să fie concurență inclusiv pe zona asta.
Andrei Bucur a zis
Asta e, nu sunt multe servicii pe zona asta, cand vor fi, vor forta si calitate si preturi.
Marius Cucu a zis
Cel mai probabil. Oricum, meseria de contabil primar, pentru PFA-uri și lucruri simple o să dispară. Serviciile astea tot vor apărea.
Daniel a zis
Solo, pentru PFA la norma de venit si fara tva, este foarte bun. Mai putin bun este faptul ca iti inregistreaza pfa-ul la sediul lor, pe bucuresti, unde sunt alte norme de venit.
De ex., la mine o norma de venit la care ma uit (deh, vreau sa scot bani din firma mai ieftin) este de 31000 lei iar pe bucuresti de 37000 lei. Diferenta este ca aici la mine as fi sub cele 12 salarii minime si nu mai platesc CAS de 9000 lei si 1800 lei suplimentar la CASS.
O mica diferenta, nu?
Pentru PJ, nu ai alta varianta in afara unui contabil clasic (preferabil unu uns cu toate alifiile).
Marius Cucu a zis
Da, da, dar nu m-aș duce cu om la început de drum spre SOLO, cineva trebuie să îți dea o minimă consultație, iar ce aud de ei nu e tocmai ce trebuie. După 1-2 ani sau niște ore de consultanță ca să înțelegi principiile e OK un SOLO. Blogul lor nu e suficient pentru un neinițiat.
Eu citesc foarte des grupurile de FB pentru a fi la curent cu lucrurile. https://www.facebook.com/groups/488110094703785
Mereu văd că vin „vânzători” de la Solo pe acolo.
Cât despre acte aud tot felul de lucruri, că nu mai ai nevoie de ele în format fizic, dar eu am deschis în februarie firmă nouă și absolut peste tot mi-au cerut acte, tot felul de proceduri de la ei sunt diferite de restul lumii.
Dar nah, eu nu am SOLO, doar știu colegi care folosesc așa ceva. Aștept oameni cu controale, dacă au trecut cu bine de Solo, deocamdată… sunt sceptic.
Daniel a zis
Eu am o activitate de comert. Acu vreo 5 ani am schimbat contabilul. Si a fost cea mai bună decizie luata. Cea veche, la orice intrebare, imi raspundea cu ma interesez si iti zic. Hai mah, ca erau niste chestii super simple si banale.
Cea noua, avea raspunsurile la ea. Si raspunsuri corecte, argumentate. Pur si simplu, am avut o relaxare instantanee. Cand ceva nu e clar, o intrebare pe whatsapp (daca nu e urgent) sau telefonic daca e urgent, si raspunsul este imediat livrat.
Cand au fost modificari de lege, imediat s-a rezolvat.
Conteaza enorm un contabil bun. Mai ales pentru linistea psihica.
Marius Cucu a zis
Contabilul te salvează de orice. Asta am încercat și eu să întăresc. La fel și eu, primesc răspunsuri instant și argumentate.
E drept, pentru online nu știe chiar tot, dar nici nu are în portofoliu ce am eu. Dar se descurcă, revine când e ceva, găsește soluții. Nici eu nu mă plâng că nu sunt chiar informat, îmi trec multe știri printre ochi, când mă informez pentru articole.
Exact asta e ideea, la Solo se plânge lumea că primește răspuns și după o săptămână… doar că nah, măcar să fie răspunsul cel aproape de adevăr.
Nu de alta, dar eu gândeam matematic contabilitatea, dar în ultima vreme am auzit și cuvintele: aproximăm, rotunjim.
George.s a zis
Din 2015 am afacerea mea, pe PFA, plătitor de TVA, servicii IT. Nu am contabil, toată evidența mea contabilă se rezumă la emis facturi, încasat prin bancă, foarte rar cu numerar, diverse facturi cu utilități (internet, telefon) și unele achiziții. Depun declarația unică o dată pe an și declarațiile 300 și 394 la fiecare trimestru. Iar zilnic completez Registrul de operațiuni. Toate astea nici nu necesită cunoștințe din domeniul contabil, documentele și declarațiile alea te conduc singure spre completarea corectă.
De fapt, cred că asta e și rațiunea pentru care există PFA, PFI, II. Să muncești și să ți le administrezi singur, individual.
Marius Cucu a zis
Deocamdată, nu știu procedura pentru TVA, am înțeles principial ce trebuie să fac, dar zic că în 1-2 ani învăț și eu tot ce trebuie și o să le depun singur. Dacă va fi timp, evident. Nu urmăresc să am angajați prea curând așa că nu văd de ce nu m-aș descurca. Dar să văd exact care e procedura pentru TVA, ce pot deduce, ce nu.
Alex Iotov a zis
Solo Fintech: Conturarea Reputației prin Investiții Modeste – O Evaluare a Strategiei în Forbes Romania
Recentele dezvăluiri privind Solo Fintech aruncă o umbră asupra modului în care compania și-a modelat imaginea în presa de specialitate, în special în Forbes Romania. Într-o abordare aparent eficientă de marketing, Solo Fintech SRL a ales să investească sume modeste pentru a-și construi o reputație favorabilă în publicații de prestigiu.
Costul Redus al Vizibilității în Forbes Romania
Aparițiile Solo Fintech în Forbes Romania au fost marcate de un detaliu surprinzător – compania a plătit doar 1350 de euro pentru fiecare advertorial. Această sumă, la prima vedere modestă în lumea afacerilor și a publicității, ridică întrebări cu privire la construcția reputației cu bugete relativ reduse, indicând că aspectul financiar ar putea primi prioritate în fața calității și meritocrației serviciilor oferite.
Reputație Construită pe Facturare, nu pe Merit
Alegerea lui Solo Fintech pentru această strategie ridică semne de întrebare privind meritocrația și autenticitatea succesului companiei. În loc să se bazeze pe inovație și servicii remarcabile, pare că s-a optat pentru plata pentru a obține o reputație în presa de specialitate, riscând să submineze încrederea clienților și partenerilor.
Ambiguități Financiare și Ancheta Penală
Această practică financiară aduce în discuție aspecte de etică în afaceri și transparență în comunicare. În plus, în urma acestor dezvăluiri, Solo Fintech este subiectul unei anchete penale inițiate de ONRC București, care investighează falsificările de semnături în documente oficiale. Această umbră penală aduce o complexitate și incertitudine noi asupra afacerii.
Implicații pentru Consumatori și Parteneri
În lumina acestor dezvăluiri, consumatorii și partenerii Solo Fintech trebuie să reflecteze cu atenție asupra impactului acestei strategii financiare. Este crucial să se evalueze dacă reputația construită prin intermediul plăților reflectă cu adevărat calitatea serviciilor și dacă Solo Fintech este un partener în afaceri în care se pot identifica din punct de vedere valoric.
Concluzie: Realitatea din Spatele Costului Redus al Reputației
Alegând să plătească sume modeste pentru construirea reputației în presa de specialitate, Solo Fintech este acum examinată cu atenție, dezvăluind realitatea înspăimântătoare din spatele costului aparent redus al reputației. Această strategie financiară aduce în discuție întrebări esențiale privind etica și autenticitatea companiei, solicitând consumatorilor și partenerilor să fie atenți în luarea deciziilor referitoare la colaborarea cu această entitate.
http://tinyurl.com/soloFintechForbes
http://tinyurl.com/SoloFintechFalsuriPenale