Iată că am pățit-o și pe asta. Nu mă așteptam să vină o perioadă în care să vă povestesc pe blog despre experiențele mele cu șoarecii. Dar așa pare că îmbătrânești. Așa îți dai seama că schimbi conținutul.
Am avut o experiență ciudată, am dat de Jerry aproape de coșul de gunoi. Culmea, coșul era gol, eu nu mai stăteam în perioada aceea în apartament, dar el a avut grijă să strice totul pe acolo. Unii se sperie de așa ceva, eu m-am amuzat și… am început să fac conținut pe baza asta. S-a râs, dar s-au și executat acțiuni cu șoarecii.
Mai mult, aș zice că Jerry e ceva mai mâncăcios decât orice bâză, orice insectă. Efectiv, a făcut ture în bucătărie și-a adunat firimiturile. Ca un aspirator robot. Mi-a dat de gândit cu felul în care aruncam eu totul în mașina de spălat vase. – chiar dacă n-a ajuns pe acolo.
Ca să vă pun în context pe cei care nu sunteți activi direct pe blog:
- am observat un miros dur și am investigat. Credeam că miroase un pic tencuiala de la o inundație de la vecinul de mai sus, dar, de fapt, Jerry își făcea de cap.
- primul șoarece l-am văzut în ziua 0 la coșul de gunoi
- în ziua 3 am observat încă un șoarece mai mare ce părea diferit de primul. Nu mai era la coșul de gunoi, mi-a dărâmat mătura
- în ziua 5 am mers să cumpăr niște pliculețe de mâncare. Sunt multe variante pe piață, nu am știut ce să iau, m-a avertizat că mănâncă doar cei mari, la magazin. Aparent, le-a fost foame.
De ce nu am pus direct otravă?
Nu am copii, nu am animale, ar fi fost simplu să fac asta. Însă, eu am auzit lovituri în spatele blatului de bucătărie. E totul relativ nou, siliconul încă e proaspăt, în partea de jos am un soi de protecție și cu siguranță ar fi rămas blocat acolo.
Ideea mea a fost să îl dau afară, iar dacă moare, moare pe coloană, nu la mine. Ce, vecinii să n-aibă aerisire bună? Doar eu?
Sunt 3 tipuri mari soluții de a scăpa de el:
- benzi cu lipici, iar el să se blocheze ca la o capcană
- capcană pe care poți să o improvizezi ușor și tu. Eu n-am stat să fac, deși mi-era la îndemână să bag un borcan la înaintare și ceva șuncă
- otravă, sub formă de pliculețe – otrava și ea îl omoară la câteva zile, nu instant
Cum am încercat eu să stârpesc șobolanii căutând pe forumuri?!
Pe internet scria că poți să îl alungi cu folie de aluminiu. Dacă tot am pus la geamuri ca să am întuneric, am zis să arunc și acolo, la Jerry. Le-a ros de le-a făcut praf, unele dintre ele aveau 2-3 firimituri de la pâine.
I-am pus muzică, există pe Youtube niște melodii cu țiuit pe același principiu ca dispozitivul ăla. Nu funcționează.
Eu am ales ultima variantă pentru că asta au avut la magazin. Am combinat-o cu un soi de dispozitiv primit de la cineva de pe blog. Efectiv, mi-au trimis fără să știu.
Nu sunt convins că funcționează. Dispozitivul se bagă în priză și scoate ultrasunete. Pe etichetă spune că ar bate undeva la 450 de metri, dar nu trece prin pereți. Mai mult, sunt mai multe frecvențe pe care funcționează și se schimbă automat. Șoarecii sunt printre cele mai adaptabile ființe, de aceea se schimbă sunetele la câteva secunde ca să nu apuce să se obișnuiască. Eu am pus în partea de sus a apartamentului, la priza de pe blatul de bucătărie.
Dacă l-au obstrucționat cei 6-8cm de lemn nu știu, cert este că Jerry băga din pliculeț cât am fost eu atent la dispozitiv. Ori a zis că mănâncă bine pentru ultima dată, ori nu știu.
Până la urmă, am mers pe blat, Jerry mic nu știu pe unde e, dacă e înfipt pe undeva, dar pe Jerry mare l-am alungat cu mătura după ce a băgat suficient pliculeț.
Acum, după 2 zile, pare că este destul de curat în zonă, semn că prin casă nu mai e nimic. Ușa am izolat-o pe cât de mult s-a putut, practic eu fiind la etajul 1, fix sub mine se face îmbinarea țevilor, nu se face totul la parter(așa a fost construit blocul), iar Jerry mergea ca la plajă prin zonă.
Toată situația a apărut după ce m-au inundat vecinii acum ceva timp, când am observat că era blocată coloana cu moloz și între a fi inundat și a trăi cu Jerry… le-am ales pe ambele, aparent.
Perfu a zis
Pana nu se remediaza problema de la subsol poti sa dai cu mama substantelor ca , efectul nu va fii cel dorit din pacate
Problema e de la subsol , acolo e casa lor si acolo trebuie facuta o igienizare si o deratizare cum trebuie si bineinteles dupa aia trebuie sa fie pastrata curatenia
Marius Cucu a zis
Da, am anunțat, dar mai vin și pe aici, pe la mine.
Iolanda a zis
La mine aveau tranșee prin beciul și prin pereții vecinului. Casa lor este din chirpici.
Cu pernuțele alea am scăpat cam în 2 săptămâni.
Cât privește aplicația de la Leroy e varză. Eu mă enervez de câte ori intru în ea.
Marius Cucu a zis
Nu am stat pe aplicație, am încercat din browser. Am 2 comenzi făcute, dar nu știu unde că mi-a dat eroare după eroare. Mă orientez prin cartier dacă am noroc de vreun magazinaș d-ăsta, dacă nu la treabă, e blocat orașul pentru că sunt zilele urbei și n-am cum să ajung la mama naibii.
Am vorbit cu vecina, are și ea „noi vecini”.
Alexje a zis
Pai de ce nu astupi toate gaurile pe unde poate intra bestia?
Marius Cucu a zis
Păi mă gândesc că este deja în bucătărie. L-am auzit undeva prin spate. Îi fac ceva capcane azi și otravă. Mi-e că moare în bucătărie și rămân cu mirosul lui pe cap.
Postolachi Dumitru a zis
Gândește strategic ca un Jerry ? Vezi că la Dedeman au un raticid de la Bros (granule, NU grău, Nu pastă, NU capcană lipicioasă)…
Pune pliculețele în imediata vecinătate a locului pe unde bănuiești că intră, apoi pe acolo pe unde se preumblă (în general pe dubă mobilier).
Dacă ai bănuieli că a ajuns și în alte camere pune câte un pliculeț în colț, imediat după ușă.
De obicei dacă e prezent se ospătează în 24 de ore… dacă-i doar unul singur nu termină un pliculeț, dacă-s mai mulți plicul e gol (mai rămâne doar praf – firimituri de granule).
Lasă plicurile pe poziție chiar dacă nu mușcă din prima… nu are ce să deranjeze.
Oricum la bloc trebuie făcută o deratizare din subsol până la ultimul etaj.
Și încă o treabă, nu lăsa mâncare la vedere… coșul de gunoi obligatoriu acoperit. Iar dacă ai prin dulapuri, făină, mălai, zahăr, cereale, ceaiuri, etc. ambalate în hârtie sau pungă de plastic golește-le în borcane sau cutii din acelea etanșe din plastic.
Marius Cucu a zis
Nu, doar în bucătărie. Asta dacă n-a făcut loc în doza de curent, să ajungă pe partea cealaltă, spre sufragerie. Am lăsat și ușa deschisă spre balcon poate-poate.
Coșul de gunoi nici nu era acolo. Adică tehnic era, dar nu îl foloseam. Probabil de asta nici nu mi-am dat seama. L-am scos din cameră, am scos tot ce erau făinoase. Mi-a ros punga de gunoi, oricum, chiar dacă era goală. Azi am văzut răhățel mai mare, semn că este și un șef p-acolo.
Am găsit la magazinul din colț K.O.rat. Ceva pastă, nu știu cât de utilă e, dar decât să mă întorc cu mâna goală… încerc cu asta până luni.
Postolachi Dumitru a zis
Eu îți spun ce-am testat eu… la mine acum multă vreme fiind cartier nou cu 2 străzi și 2 rânduri de case… la vreo 500 metri de celelalte case din vatra satului… aveam mușterii de câmp că aveau cereale de ronțăit.
Am pus de jur împrejurul casei și în câteva zile îi culegeam ca popcornul… apoi au apărut pisicile și n-a mai fost cazul… au dispărut rozătoarele și nu puteam risca să halească pisicile unul căzut la datorie.
Am pus și în casă preventiv dar au stat peste iarnă vreo 6 luni și nu s-a atins nimic de ele… dar când erau pe afară îi auzeam prin pereți în spatele rigipsului 🙁
Marius Cucu a zis
Eu am plăci de beton p-aici, nu e rigips, nu e decât o singură posibilitate, doza aia care e suspectă sau prin spatele electrocasnicelor care sunt încorporate. În rest, am scos tot, tot p-acolo. De la sertare la orice mi-a trecut prin minte.
Încerc să pun pliculețele astea și văd după dacă sunt rezultate.
Vasi a zis
Noi am avut o oală mare cu capac cu găurele, oală smălțuită, pe vremuri țineau bătrânii carne în untură în așa ceva, noi ținem pachete de făină, mălai, orez și zahăr. Nu mai au acces rozătoarele la pachete.
Vasi a zis
Am avut și eu un hăndrălău mare de juma de kg acum ceva vreme, i-am pus pastă din aia și plicuri și mânca tot, apoi revenea mereu, apoi i-am amestecat pasta cu cioburi de sticlă, l-am auzit chițăind a durere vreo 30 minute, apoi liniște, l-am găsit sub masca de la chiuvetă țeapăn. De obicei toamna apăreau când își mai aduceau oamenii saci cu cartofi în beci sau pe balcon. Acum sunt ceva ani de când n-au mai apărut.
Iulian M a zis
Adoptă o pisică înfometată ?
Andrei Bucur a zis
La ce a povestit el aici, cred ca ala manca si pisica
Marius Cucu a zis
Asta e cât o palmă. Inițial, văzusem pe Jerry mic.
Florian a zis
La o vecina de-ale mele a avut mare succes o capcana electrica. Si cand zic „mare”, ma refer la un sobolan. Avantajul este ca moare acolo unde e capcana si nu risti, ca la otrava, sa moara prin vreun cotlon, sa ii suporti mirosul inca vreo 2 luni dupa. Dar am citit pe undeva ca, cica, dupa ce moare unul in capcana ar trebui spalata bine, ca altfel nu-ti mai vin rudele la inmormatarea lui.
billy a zis
Citesc comentariile, si parca e o comedie, serios. Astept finalul, sper sa fie cu happy-end. Ceva cu …. se muta „familia” la vecina, sau astepta sa plece Cucu de acasa si dau „petrecere”. Scuze, dar cand se intampla altuia, pare funny.
Mi-a adus aminte de filmul „Vanatoarea de soareci”.
https://www.imdb.com/title/tt0119715/?ref_=tt_urv
Marius Cucu a zis
Păi pot să mă mut în partea cealaltă, dar nu mai are farmec. Vecina se pare că are și ea, din ce mi-a zis administratorul.
Costin a zis
Ceva noutati? Ca asteptam episodul zilei ! 🙂
Marius Cucu a zis
I-am mai dat un pliculeț acum. Am pus și un dispozitiv d-ăla cu ultrasunete. Ori i-a fost foame, ori e adaptat la ele.
Între timp, am sigilat în cameră și l-am trimis pe coloană cu pliculețul. Eu estimez că nu e doar unul la treabă. Acum vreau să văd dacă e vreunul prin casă și umblă brambura.
Am pus și de-o pâine, să îi rupă mirosul.
Perfu a zis
S-a adaptat cu ele si nu e singur la „petrecere” , mai are el cativa prietenashi cu el . Inainte nu urcau sus , nu era adaptati , ramaneau in subsol sau in beci si nu urcau pe nisele de la bai sau bucatarie. Acum multi s-au adaptat si urca si pe coloanele de scurgere de la bai , adica fix prin apa urca pe coloane
Iolanda a zis
Urcau și acum 30 de ani. Prin 90 când au început să aducă în boxe grâu și porumb, le-au adus cu tot cu chiriași. Urcau și atunci.
Prin 1984 lucram la Mediaș și stăteam într-un bloc nou la etajul 3, chiar la marginea orașului lângă câmp. M-am trezit cu un șoricel în cămară. Deci….