Zilele acestea am testat noul pachet de la Adobe, mai exact programele Adobe Photoshop CC, Premiere Pro CC, dar și After Effects CC. Dacă la Photoshop și la After nu sunt modificări mari, Premiere-ul îmi place, probabil și pentru ca l-am folosit cel mai mult dintre toate și ii cunosc în proporție de 99%. Inspirație sa fie!
Pe trackere am gasit si cateva pluginuri interesante, care-ti fac viata mai usoara in editarea video.
Nu am făcut foarte multe teste ca sa îmi dau seama dacă versiunea noua de Premiere este de vina sau Windows 11, dar resursele consumate sunt… cam mari.
Pluginuri pentru Adobe Premiere CC
Nu sunt deloc ieftine aceste pluginuri, chiar dacă unele te scapă din belele mari.
Am avut aproximativ 7 minute de tăieturi pentru care am aplicat efectul, filmarea a fost realizata cu aparatul meu foto la 4k, progresiv si 25 FPS, format .MOV.
In momentul în care am aplicat efectul calculatorul a început s-o ia razna, chiar dacă este unul decent.
- Citește și: Editare video pe Apple
- Citește și: Cât contează procesorul în editarea video
Practic SSD-ul si hardul pe care aveam captura s-au îndreptat spre 100% instant. Ce-i drept si pluginul este unul complex, analizează fiecare pixel din video si având in vedere ca am filmat din mana si nu de pe trepied avea de munca. Cred ca la rezoluții 8K stau pe bara, fără o placa video Quadro si un procesor Xeon nu am șanse. Pe de altă parte, un SSD mai rapid va trebui luat în calcul.
Tind să cred că voi face mutarea spre Davinci Resolve.
Editare video FULL HD
Eu editam cu următorul sistem disponibil în poza de mai jos:
Oare ce sistem ar trebui sa ai pentru a nu avea probleme in Adobe?! Oricum, după ce se termina sezonul voi face un upgrade la harduri, adăugare de SSD-uri și mers pe Western Digital Black.
Am văzut că sunt mari probleme, când editezi 4k la 50 FPS sau mai mult. Dacă editez la 25 e un pic mai ok totul. Cred că ține și de codecurile filmării.
Ceva de genul ăsta?
- Procesor AMD Ryzen 9 7950X 4.5GHz box
- Placa de baza ASRock X670E PG LIGHTNING
- Memorie Kingston FURY Beast 16GB DDR5 4800MHz CL38
- Sursa Seasonic G12 GC-650, 80+ Gold, 650W
- Solid State Drive (SSD) Samsung 990 PRO 1TB, PCIe Gen 4.0 x4
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
- Carcasa Deepcool Matrexx 55 Mesh ADD-RGB 4F
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX™ 4070 Ti Super WindForce3 OC, 16GB GDDR6X, 256-bit
Sunt curios cum reușesc unii să randeze de pe laptopuri care nu sunt speciale pentru așa ceva.
Mihai a zis
Util, n-am apucat inca sa-l testez
Marius Cucu a zis
Nu stiu cat te ajuta pe fotografie, poate doar daca faci foto 3d, acolo am vazut cateva chestii interesante. In rest, prea putine lucruri pe care nu le poti face cu un plugin…
Alexandru Ionut a zis
Văd că ți-a urcat cam mult RAM-ul. Cred că încă 16 Gb ar merge de minune. Cât îți duce slotul?
Marius Cucu a zis
Pai am 4 sloturi, dintre care doua sunt ocupate cu 2 placute de 8 GB in dual channel. Ma gandesc sa mai adaug inca 16 GB dual channel, dar pandesc o oferta buna. Momentan costa 650 RON inca 16 GB.
Placa de baza spune ca suporta pe aia 32 de GB de RAM, sper sa nu fiu nevoit sa fac vreun update de BIOS. Oricum, majoritatea suporta 32 GB…
D-Petre a zis
Ca intotdeauna … programe mai bune = cerinte hardware mai mari iar dupa ce bagi o caruta de bani in upgrade apar alte versiuni de soft care au cerinte si mai mari …
ice4you a zis
Aceste soft’uri nu sunt concepute pentru masinile non-pro pe care le avem acasa. Pentru asemenea soft’uri se recomanda ca randarea sa se faca in „PC farms” special dedicate acestui scop a caror configuratie nu este din gama entry’level ci din segmentul PRO … you know … XEON, QUADRO, RAID etc.
In ce priveste trecerea de la 7200rpm la 10.000 rpm primul lucru pe care o sa il remarci este zgomotul infernal si faptul ca pe acele HDD’uri poti sa coci oua! 😀 Am avut si eu 2 buc acasa … dupa o saptamana le’am dat ca era imposibil sa stau cu ele. Daca vrei viteza nu inteleg de ce nu iti configurezi HDD’urile pe care le ai deja in RAID?! Acest mod este net superior oricarui HDD montat in non-RAID oricate rotatii ar avea.
Bafta!
Marius Cucu a zis
In prima faza am vrut sa-mi iau Xeon e3-1230v3, versiunea Haswell, insa nu aparuse inca pe stock si n-am vrut sa iau Ivy din moment ce Haswell-ul avea 2 luni pe piata. Asa ca am luat procesor desktop. Nu stiu daca sa fac trecerea pe Quadro sau chiar FirePro(au scos si AMD-ul astfel de placi video), momentan ma descurc cu ce am. Macar sa am eu atat de mult de munca si sa nu faca fata calculatorul.
Nu am RAID pentru ca e si SSD-ul la mijloc. Si placa mea de baza nu stie d-astea. Am incercat fel de fel de variante si nu vrea.
Nu am testat HDD-uri de 10 000 RPM, asa ca nu stiu cum se comporta.
ice4you a zis
Nasol ca nu se descurca placa de baza pentru un RAID decent. Eu tocmai de aia inca stau cu sistemul meu pentru ca inca nu am gasit nimic care sa suporte si SAS… cred ca modelul meu de placa a fost o scapare in acest sens. 😀
Marius Cucu a zis
Placa de baza suporta RAID, dar e si SSD-ul la mijloc. Nu vreau sa-i iau din putere si sa-l aduc la performante ca un hard normal.
Am primit un raspuns de la oameni mai initiati care mi-au zis cam asa:
es, if your motherboard has two 6gbps connectors that are NOT the ones being used for the RAID0 array then yes you can use those ports just fine.
It bassically comes down to what your motherboard supports.
Higher end boards allow raid on one set and ahci on another, others only have one setting for all the ports, others only allow ide mode for the last two slots.
You could also get a standalone raid card and put the two other drives on the raid card and the boot ssd drive on the motherboard and set it to ahci.
ice4you a zis
Cum am zis … inainte sa dai banii incerca sa faci rost de un HDD cu 10.000rpm sa iti faci o ideie. Sincer iti spun ca in exploatare eu unul nu am vazut mai nimic chiar daca testele imi spuneau alta treaba. In principiu acele HDD’uri au fost create pentru mediul server si lucru in mediul server … acele 10.000rpm in mediul home-use sunt inutile, tocmai de aceia producatorii s’au oprit acolo si nu au continuat mai sus in acest segment. 😉
Vladko a zis
Se pare ca aici e vorba deja de softuri profesioniste. Eu nu folosesc chiar asa doar ma mai joc cu photoshopul. Sunt si eu in cautare de un soft cu care sa aplica un watermark pe un video (ecran filmat). Ma bate gandul sa incep o sectiune de tutoriale pe blog si as avea nevoie de un soft nu prea pompos ca sa mai retusez putin videourile.
Marius Cucu a zis
Evident ca vorbim de softuri profesionale. Nu stiu ce sa-ti recomand la video, sa fie si light. Oricum ar fi, sa stii ca dureaza foarte mult randarea unui astfel de watermark, cred ca mai bine te lipesti de niste afisaje de la Youtube.
Din cate am butonat acum pe internet, poti sa incerci chiar si Windows Movie Maker pentru asa ceva.
Bucur a zis
pentru cei care folosesc programele respecteve informatiile sunt foarte bune,pentru mine absolut deloc :))
Marius Cucu a zis
Nu pot impaca pe toata lumea. Fac si eu ce pot, in limita timpului disponibil…
Aldea a zis
Salutare, vreau si eu cateva pareri despre urmatoarea configuratie, pe sistem va rula Pinnacle, after efffect, sony vegas, adobe premier, fotoshop, ms, si astept pareri …
Marius Cucu a zis
Salut, mai pune o data link-ul de la eMAG ca nu functioneaza.
nicoleta a zis
Buna ziua,
Sunt Nicoleta si incerc sa aflu de la niste profesionisti anumite nelamuriri,sunt novice in domeniul acesta si cred ca am nimerit bine aici.Am cumparat o camera video Sony hxr-mc 2500 E.Vreau sa filmez evenimente…calculatorul este dotat corespunzator,acum intrebarea este:ce program sa cumpar de editare si de unde?(le pot comanda si de pe amazon) ;ideea e ca vreau sa se vada imaginea bine si inainte si dupa procesare.Multumesc!
Marius Cucu a zis
Buna Nicoleta. Poți folosi fără probleme Premiere Pro dacă ești pe Windows și, poate Final Cut dacă ești pe Mac OS X.
Dacă nu mă înșel, în ultima vreme, Premiere Pro este pe bază de abonament anual. http://www.istyle-pro.ro/index.php?route=product/product&product_id=522
Beatrice Cornea a zis
Buna Marius, eu sunt Beatrice! Te rog frumos, daca poti, imi poti recomanda o configuratie pentru editare 4K. Filmez cu un GoPro Hero 4 Black Adventure. Fac catarari, bungee jumping, salturi cu parasuta si am nevoie de un Desktop PC pentru procesarea materialului filmat. Iti multumesc mult. O zi frumoasă!
Marius Cucu a zis
Bună Beaetrice. Cam ce buget ai disponibil?
Ony a zis
Salut.Am si eu o intrebare la cei care se pricep…daca urmatorul pc.este ok pt.editat in adobe premiere cc 2017 video 4k
Procesor i7 7700k
Placa de baza Gigabyte z270
RAMI 16gb DDR4 3000mhz dual chanell
SSD SAMSUNG EVO 850 250GB PT WIND 10
SSD STOCARE KINGSTONE 500G
PLACA VIDEO MSI GTX1070 8GB 256BT.
MONITOR LG 21.9 4K
ASTEPT PARERI
Marius Cucu a zis
Da. Este foarte ok.
Emil a zis
Eu folosesc ryzen 2700x merge super ok cu minim 32 GB ram, dar pentru 4k ideal ar fi sa ai 64 GB ram.
Marius Cucu a zis
Ideal este să ai cât mai mult RAM când vine vorba de editare. 🙂
Cosmin a zis
Salut m ar interesa sa știu dacă procesorul Intel xeon e5620 suporta randare 4k. Având o placa de server cu 2 procesoare e5620
Marius Cucu a zis
Poate cu proxy. 🙂 Are 10 ani mititelul 🙂
Cosmin a zis
Mulțumesc pentru răspuns. Am un pc cu 2 proc e5620, 32 GB ram, 1 ssd Intel și HDD 1t 7200rpm, 1080gtx 8gb, crezi ca e ok pentru randare 4k.
Marius Cucu a zis
Cu 1080 nu cred că ai probleme în timeline. Dacă exporți pe GPU o să te descurci decent cu el. Doar că știu că programele de editare scârțâie când vine vorba de mai multe procesoare.