Zilele trecute un coleg m-a rugat sa ii fac o configurație de calculator pentru editare video. Lucram amândoi în același domeniu, nunțile sunt multe, mai ales în perioada verii, în sezon full de nunti. El oferă servicii pe video, soția lui, pe fotografie. Nu știu dacă merita sa te ocupi doar de asa ceva, însă, part time este perfect.
Acesta m-a întrebat de o configurație de calculator strict pentru montaj, dar și prelucrare de poze, în funcție de evenimentul pe care îl au.
Cum să iți faci un desktop bun?
Mi-a întins o foaie cu o configurație de calculator pe care el, o considera de editare video. Avea un procesor deblocat, de top, Intel 10700k, o placa de baza pe socket vechi, dar și o placa video pe 128 de biți și multe alte hibe.
Ca majoritatea persoanelor, s-a întins la o sursa de 750W, pocnitoare, care nu scotea nici jumătate pe cât promitea.
I-am recomandat sa nu facă greșeala asta, mai bine ia o sursa mai mica, dar cu eficienta buna, de la un brand important, cu certificări.
AMD vs Intel
In ultima vreme am tot testat ambele platforme, m-am uitat la review-uri, bench-uri, sa vad care sunt diferențele dintre un Intel și un AMD. Procesorul de top al celor de la Intel, bazat pe Coffee Lake, 9900K, nu prea mai depășește Ryzen-ul celor de la AMD. Mă refer la Ryzen 3.
Care sunt dezavantajele AMD-ului?
Temperaturile s-au mai aranjat, odată cu Ryzen 3. Mai important este faptul că aceștia permit overclock din start, fără a avea configurații preferențiale. În plus, de când nu mai avem HyperThreading pe I7 de la Intel, discuția s-a mai echilibrat.
Totuși, driverele sunt o problemă și optimizarea pentru anumite programe. Sper ca, cu timpul, să se schimbe situația.
Bugetul pentru un calculator pentru montaj nunti a fost unul cât mai mic. A pornit de la 4000 lei si a ajung pe la 4700 lei, cu un BluRay inclus.
I-am realizat 2 configurații de luat în seama, din punctul meu de vedere, cu produse de top, dar cât mai ieftine. Avea un monitor FULL HD, chiar dacă i-am recomandat sa schimbe pe unul dedicat, a rămas cu cel vechi pentru ca nu avea buget pentru asa ceva.
Configurație AMD pentru editare foto
Evident ca se poate pune un sistem si mai puternic, dar în momentul de fata nu ai nevoie de mai mult. Poate doar un plus la placa video.
Am ales procesorul de top, o placa video de la AMD, overclock-ata din fabrica, 16 GB RAM DDR4 si am prins o promoție cu încă 16 GB. Placa de baza a vrut una care sa recunoască minim 32 GB RAM. Varianta finala a fost următoarea:
- Procesor AMD Ryzen™ 9 5950X, 64MB, 4.9GHz, Socket AM4
- Placa de baza MSI X570-A PRO
- Memorie ADATA Premier 8GB DDR4, 2666 MHz, CL19
- Sursa Seasonic S12III-650, 80+ Bronze, 650W
- SSD Samsung 970 EVO Series 250GB PCI Express x4 M.2 2280
- HDD WD Black 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
- Carcasa Deepcool Matrexx 50
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 3060 GAMING OC 12GB GDDR6 192-bit
Configurație Intel pentru editare foto/ video
De fapt, aici i-am propus doua configurații, una cu un procesor server si o placa de baza dedicata, dar cu o placa video mai buna si una cu un procesor un pic mai rapid, dar cu placa video incorporata. Eu am zis că este cazul să treacă pe Coffee Lake V2 și DDR4 așa că i-am schițat ceva de genul:
- Procesor Intel® Core™ i7-11700K Rocket Lake, 3.60 GHz, 16MB, Socket 1200
- Placa de baza Gigabyte Z490 GAMING X, Socket 1200
- Memorie HyperX Predator Black 32GB, DDR4, 3000MHz, CL15, 1.35V, kit 2x16GB
- Sursa Seasonic S12III-650, 80+ Bronze, 650W
- SSD Samsung 970 EVO 250GB PCI Express x4 M.2 2280
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
- Carcasa Deepcool Matrexx 50
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 3060 GAMING OC 12GB GDDR6 192-bit
Dacă in privința celei pe AMD am câteva dubii legate de editarea in 4k, placa video de la nVIDIA își face toți banii. Cu răcirea custom, dar si cu overclock-ul din fabrica se poate face editare fără nicio bătaie de cap. Poate cu încă 8 GB de RAM și un cooler performant, cu răcire bună.
Ghid alegere sistem pentru procesare
Să alegi un sistem de acest gen nu este o joacă. Mai ales, dacă faceți la nivel profesionist lucrurile. Configurațiile de mai sus sunt de buget. Pentru a edita la nivel înalt aveți nevoie de buget mai mare și, implicit, mai multă performanță
Andrei a zis
Salut. Pentru editare foto video ce alegi dintre i5 9600k și 3600 ryzen 5? Sunt mai stabile cele de la Intel? Contează frecventa sau numărul de nuclee?
Marius Cucu a zis
Intel e mai ok pe single core. Te va ajuta mai mult.
Andrei a zis
Deci sa înțeleg că nu e esetial numărul de nuclee? As avea o lista mai lunga de întrebări . Ți le pot adresa? Bugetul este de 5.000 de lei pentru un sistem de editare foto video.
Marius Cucu a zis
Sunt bune pentru marketing. Momentan, nu sunt programe care știu să lucreze bine cu multi core. Cu siguranță se va face ceva în timp, dar momentan….
Andrei a zis
Multumesc….intrebarile mele AR fi acestea:
1. Care procesor este mai bun pentru editare, Intel sau AMD? Am tot citit ca procesoarele Intel sunt mult mai bine optimizate pentru programele din suita Adobe. E adevarat?
2. Ce conteaza mai mult, frecventa sau/si numarul de nuclee/fire de executii?
3. E adevarat ca Adobe Lightroom (sau Effects) are nevoie de placa video integrata a procesorului Intel?
4. Am citit ca procesoarele AMD se incalzesc mult mai mult decat procesoarele Intel. Asa e? Credeti ca acest cooler inclus de AMD in pachetul procesorului Ryzen 3600 il va raci suficient incat sa nu am probleme cu temperatura? Daca nu, pentru ce alta solutie as putea opta?
5. Pentru editare ar fi mai important sa investesc intr-un procesor mai puternic sau intr-o placa video?
6. 16 sau 32 GB Ram pentru editare? Frecventa de 3000 sau 3200?
7. Ce chipset ar trebuie sa aiba placa de baza? E nevoie neaparat de unul nou, X470 sau e potrivit si B450 (daca imi recomandati Intel, astept recomandarea pentru chipset)?
Te rog as MA ajuti cu aceste intrebari.
Marius Cucu a zis
Depinde de versiunea de Adobe. Cele noi lucrează la fel de bine cu AMD și Intel. Mă refer la suita 2020. Contează ambele, dacă programul pe care îl folosești știe să le folosească. Pachetul Adobe se folosește și de OpenCL. AMD-ul se încălzea, acum nu mai e cazul, cu Ryzen gen 3. Dacă folosești numai Adobe e ok să ai procesor mai bun, dacă te vei muta pe Davinci acolo ai nevoie de placă video mai bună, mai ales la render. Eu am 64 de GB și tot nu-mi ajung. Chipset poate fi oricare atât timp cât e compatibil și ai un VRM bun pe placa de bază. În general, trebuie să te uiți dacă procesorul e overclockabil sau nu(intel) și placa de bază suportă. În plus, să ai și conectorii de care ai nevoie, porturi SATA, etc. Ah, atenție că sunt plăci de bază care au 2+6 porturi PCIe și SATA, dar la final poți să folosești în același timp numai 6.
Andrei a zis
Mulțumesc pentru răspunsuri! Atunci voi alege un I5 9600K cu 1660 sau 1660ti. 32 GB RAM la 2666 frecvența. Spuneai că e mai ok decât ryzen 5 3600. O varianta bună ar fi și ryzen 7 2700x dar consuma mult și cred că se încălzește…
Marius Cucu a zis
AMD Ryzen 7 3800X 3.9GHz box e foarte ok. Ah, la AMD poți pune RAM cu frecvențe cât mai mari. O să te ajute mai mult ca la Intel. Dacă nu ai buget poți să mergi pe 16 GB de RAM momentan și apoi să mai adaugi(ca să poți să iei componentele importante acum)
Andrei a zis
Da. E super. Citisem că e ok și 3700x și are consum mai mic. Dar ce zici, 9700k îl bate pe 3700x? Sau 3800x?
Marius Cucu a zis
Nu, nu bate.