Hai că am plătit și impozitele. Am făcut-o ieri ca să beneficiez de treaba aia cu Mastercard. Aș fi vrut de săptămâna trecută, dar Ploiești este un oraș frumos încât s-au făcut modificări la sistemul de taxare, iar cum toți erau în concediu… pauză modificări.
A fost mai bine, am ieșit mai ieftin cu campania celor de la Mastercard. 10% bonificație de la primărie, 10% la suma finală de la card.
Totuși, sumele sunt mai mari. Aș prefera să zic indexare că, de fapt, asta a fost. Per apartament de ~50mp am crescut la 200 de lei impozitul. Pac-pac, am descărcat 600 de lei. Poate ar fi util ca în viitor astfel de indexări să fie legate de inflația raportată de INS. Pentru că scumpirile vin fix când economia scârțâie și nu mai ai de unde să faci pomeni. De asta ni s-a ridicat și gigacaloria de pe o lună pe alta.
La mașini, în schimb, au crescut costurile și mai mult. Bine, suma e mai mică, sunt motoare mici, dar au crescut de pe la 60 de lei la 100 de lei. Au rotunjit așa.
Nu vreau să îmi imaginez pe cei care merg pe opulență și au motoare mari. Mi se pare atât de inutil să dai 10 000 impozit la o mașină când ai variante mult mai OK.
Nici nu vreau să mă uit la asigurarea mașinii, acolo e și mai rău.
Și da, uite că mai ieri era septembrie când se anunțau pensiile mărite. Da, au obținut un mandat nou, dăm banii înapoi prin inflație.
Postolachi Dumitru a zis
Din punct de vedere legislativ este obligatorie indexarea cu inflația raportată pe anul anterior stabilirii taxelor și impozitelor locale.
Practic ceea ce plătești acum în 2025 se raportează la inflația pe 2023.
În plus impozitele și taxele locale trebuie să se încadreze într-un anumit interval stabilite prin codul fiscal iar consiliile locale le stabilesc de obicei în zona cea mai de jos, fie din populism, fie ca să aibă loc de creștere în caz de nevoie.
Dacă am plăti impozitele locale la pragul de sus permis de codul fiscal ne-am cam scărpina în cap a pagubă… că ne-am învățat să plătim puțin.
Ceea ce spun e valabil pentru construcții cu destinație de locuință, că impozitele auto sunt mai strict reglementate, la fel și impozitele pe clădiri nerezidențiale.
Marius Cucu a zis
Dap, doar că deconcentratele puteau amâna aplicarea taxării.
Costin a zis
Oleaca peste 10% fata de anul trecut.
Economic (si putin filosofic) vorbind, mi se pare una dintre cele mai absurde taxe din lume. Sa platesti impozit pe proprietate mai degraba tine de evul mediu cind visteriile aveau nevoie de venituri constante. Pe cind se taxau nr. de ferestre, fumaritul,
numarul de ciini sau lungimea gardului de la strada.
Marius Cucu a zis
Și, totuși, raportat la UE, taxa asta este nesemnificativă la noi. Ai văzut că spaniolii vor să pună taxă de 100% pentru cumpărarea de noi locuințe de cei din non UE?
Costin a zis
Q.E.D.
Ștefan a zis
Nu mă grăbesc să plătesc taxele la stat, consider că stau mai sigur banii la mine-n buzunar.
Din punctul meu de vedere aș plăti impozitele abia la finalul anului dacă nu ar fi bonificația de 10%.
Marius Cucu a zis
Păi strict pentru bonificație am făcut și eu. Bine, și cashback-ul extra. Mi-e că uit de ele că am mai pățit și m-am trezit în septembrie cu poprire.
Postolachi Dumitru a zis
Vezi că la persoane juridice trebuie să plătești obligatoriu în primul trimestru… eu la Brașov cu mașina înmatriculată pe PJ am uitat să plătesc într-un an impozitul de 5 lei/an și în aprilie am primit înștiințare de la direcția fiscală că am de plată 6 lei impozit (5 lei era cu bonificația) + încă 6 lei cheltuieli cu înștiințarea: 12 lei total de plată.
Aceasta în timp ce pentru persoanele fizice, sumele de plată mai mici de 30 de lei, sunt șterse…