Așa cum a făcut Danemarca deja. Evident, pentru 2040 e vorba la ei, adică fix când ar cam trebui să fac și eu pașii. Bine, o să am 60+ prin 2050… adică aș prinde din plin „lucrătura” asta.
La mijloc sunt calculele statelor: e simplu. Se face o medie a populației bătrâne, se calculează cât durează până „ies din sistem” și apoi se pune ban pe ban să vadă cât e de plată.
Cu cât crește speranța de viață, cu atât crește și vârsta de pensionare. Lucrurile astea sunt mână în mână. Matematic.
Acum, dacă ne uităm la țara noastră, e o discrepanță foarte mare între ceea ce fac cei de la oraș și cei de la țară. Cât de mult se ocupă de sănătate, cât au acces la educație și servicii medicale. Doar nu își fac controale anuale ca noi?! Ați fost anul ăsta la analize, nu?!
Mai țineți minte ce hate a fost acum ceva ani cu proiectul ăsta?
Cred că și la noi se va mări vârsta de pensionare. Nu e acum contextul și sigur nu ajungem la 70 de ani, însă… va crește pas cu pas.
Deși, la stat cotizez la minimul posibil în funcție de cât realizez pe anul anterior, marea „pensie” ajunge în ETF-uri, în pilonul 3. Să îmi fac pensie singur, nu să stau la mâna statului.
Culmea, erau câteva studii care ziceau că vrem să trăim până la 90 de ani. Ca români. Totuși, mi se pare că lumea de vârsta mea nu e deloc interesată de subiectul ăsta. Îi trezește „conștiința” mai târziu… când nu mai ai putere de muncă.
Nu știu, ne revoltăm, votăm anti sistem. Lăsând gluma de o parte, pentru cine are urechi să audă și ochi să citească, chiar UE a spus că sistemul actual de pensii nu e fezabil pe termen lung – adică o mică contribuție pentru a asigura un venit luna ulterior niște zeci de ani nu ține. Da, matematic mai crești puțin contribuția, mărești vârsta de pensionare și câștigi un ceva în plus, dar e așa, frecție la picior de lemn, tot împrumuturile vor fi baza. Tu cauți să contribui cât mai puțin, altul are puțin, deci și contribuția lui e mică.
Asta cu crescutul vârstei de pensionare e așa, să ne tragă un semnal de alarmă ca să facem ceva. Deja pentru multă lume din EU pensia nu e direct pensionare, pentru că tot mai mulți continuă să câștige bani. Ideea e ca munca să se transforme, nu să nu mai faci nimic. Cine acumulează active le gestionează pentru profit, cine poate oferi consultanță o face până la 90 de ani. La fel și bursă, asta poți face și din pat.
Cât despre pilonul 3, uite aici o simulare. Să zicem că te-ai trezit acum, în 2025 că vrei să contribui. Să zicem că vrei să contribui încă 30 de ani și acum o duci bine, ești dispus să cotizezi 2000 lei/lună:
Rezultatele au fost obtinute utilizand o serie de ipoteze:
– randamentul fondului de pensie privata este de 1% pe an (in termeni reali)
– speranta de viata la pensionare este de 77 ani
– se platesc contributii in fiecare luna timp de 30 ani
Unde contribuțiile plătite sunt 702k lei, pensia privată 5346 lei.
În ce univers ți se pare că sună asta bine?
1%? De unde ai cifrele astea? Mi se pare mult prea mic randamentul.
Ceva calculator de pe net. Teoretic poate fi mai mare, dar dacă nu va fi? O contribuție de 2000 lei/lună înseamnă peste 4 mii de euro pe an, iar în 10 ani peste 40k. Cu banii ăștia poți face mai mult decât să-i blochezi într-un fond de pensii.
Ultima dată când am căutat erau randamentele un pic mai mari.
E posibil să fie cum zici dacă ne raportăm la inflație și la costurile de administrare. Eu am gândit pilonul 3 strict pentru deducerile pe care ți le oferă statul pentru firmă. Cotizez cu 400 de euro pe an. Atât.
Dar ca la bursă, lăsăm timpul să vorbească. Știu că bursa e mai profitabilă raportat la pilonul 3, însă mai bag cheltuieli în loc să dau impozite la stat.
Eu mă uit la mama mea la 70 de ani cum arată și o spun clar, nu mai e aptă de muncă. Ideea asta poate ține la cei din Vest unde stilul de viață e mult diferit, nu la noi.
Mie mi se pare că cei care vin din urmă sunt mult mai atenți la sănătate. Li se va schimba bătrânețea…
Știu și eu ? Poluarea, junk food, stresul și instabilitatea asta economică, stresul. Numai eu am simțit în ultimele 6 luni că am îmbătrânit 5 ani cu smintiții ăștia de la POT, SOS , AUR?
Da, dar stresul ăsta duce la altele și, oricum, sper că e punctual. Per ansamblu, e mai multă informație ca înainte, mulți încep să facă sport raportat la cât se făcea înainte. Ori… am eu contact cu alt tip de oameni în ultima vreme.
Și cu cei care ies la pensie la 40 – 45 de ani și apoi se angajează la stat ce facem? MAI, MApN și care mai sunt…
Da, știu cazuri în care s-au au pensionat din armată și acum lucrează ca polițiști local și deși se spune că nu poți cumula pensia cu salariu la stat de aceștia nu te poți atinge că sunt speciali…
A, și legat de randamente, uită-te mai bine… că investesc cu risc minim și prudență maximă și în practică randamentul e real negativ… pune și inflația la socoteală.
Iata o intrebare fara raspuns. Ce mai face un om cu varsta de peste 70 de ani, cu banii adunati din tot felul de surse, in afara de loc de veci?
Se plimbă?
Plimbatul pe lumea ailalta e gratuit.
La 90+. Dar în timpul ăsta cu ce îți cumperi pastile?!
Cu banii din pensie.