Cât a fost cu pandemia am obosit de cât de multe conspirații au fost. Unele da, s-au concretizat, într-o mică măsură. Dar parcă nu mergem acum cu chipul 6G înfipt în mână, nu?
Nici la treaba cu războiul nu am stat mai bine, fiecare a disecat cum a vrut. S-a făcut trafic, s-a făcut panică, oamenii s-au împărțit în toate direcțiile. Senzațional, cum ar fi zis DD pe vremuri.
Eh, dar cum nișa trebuie să fie explorată văd că și la cutremurele e loc de conspirații.
OK, da, să scrii despre un cutremur aduce trafic pe moment. E soi de panică și nah, lumea încearcă să se informeze. Mai ales, când ai un cutremur mare în Turcia și panică creată.
Cea mai nouă treabă e asta. Pot repera din Like-uri câțiva conspiraționiști de meserie. D-ăia gravi. Pe unii îi știu și personal și acolo e un pattern, duși.
Pe de altă parte, să vezi emisiuni în care sunt hrănite conspirații înseamnă că există o nișă și acolo. Există oameni ce caută să se „informeze” din surse alternative. Nu ar sta emisiunea aia pe post dacă nu ar face cifre. Asta dacă putem spune că Etno e post TV.
Eu efectiv am devenit imun la d-astea. Ori ignor, ori dau block acolo știu că nu se poate, ori îmi reconsider prioritățile. Am avut și în viața reală oameni de genul, i-am lăsat la nivel de salut în cazul în care reușim să ne vedem pe stradă, nu să stăm non stop la „bere”.
Stefan a zis
Și conspirațiile astea aduc ceva bani, băieților deștepți.
Marius Cucu a zis
Dacă vrei să mergem și mai departe, probabil că e o investiție și a serviciilor de securitate. E cea mai ușoară masă de oameni de influențat. Au nevoie de ei când e cazul. Știi ce zic?!
Petre a zis
Nu stiți voi „e interese mari la mijloc” 🙂 🙂 🙂
Adrian Bolocan a zis
De cine ai fost plătit să scrii acest articol?
Marius Cucu a zis
Eh, doar știi. Sunt convins că o să vină propunerea și la tine. 😉
Sau a venit deja?!
Adrian Bolocan a zis
Mi-au dat cu seen, ca restu. 😀
Pheno a zis
Este adevarat. De fapt se merge pe ideea „minte-ma frumos”. Senzationalul (care poate fi numit – banal, firesc, normal,etc.) ocupa mintile odihnite. Este un mod de trai. Nimic nu pare mai interesant decat o normalitate transformata peste noapte intr-o stire de senzatie. Dar cand minciuna e confirmata, nu mai exista scuze. Cateodata mintea umana joaca feste (din lipsa de cultura, educatie, informare), iar creduli au fost, sunt si vor fi si de acum incolo, tot creduli, doritori de senzational. Oamenii limitati, irationali, au tendinte si sperante matusalemice, uitand fix ce e mai important. Toate vietatile (dintre care facem si noi parte) sunt muritoare. Despre stirea asta, nimeni nu vorbeste nimic…, fiindca oricare alta este „cea suprema”. Cat de importanta este o stire? Pai e simplu. O stire are importanta pe care i-o dam. Daca pentru noi nu e importanta, nici macar nu o luam in seama, dar daca e importanta, avem multiple posibilitati de a afla date consistente si pertinente, dupa care putem trage concluzii clare, corecte, concrete. Totul e sa vrem.
Marius Cucu a zis
Spunea cineva, la un moment dat, că în momentul în care nu poți mai mult, nu ai multe explicații începi să te îndrepți și spre zone mai „întunecate”.
dam167 a zis
Mie nu-mi place când cazurile particulare cu informație săracă și incoerentă sunt folosite pentru a ironiza teorii conspirative sau oameni cu eticheta „conspiraționiști”. E foarte bine că oamenii caută și alte surse de informare, că de alea oficiale ne-am săturat toți. Da, sunt toate șansele ca mulți să fie prostiți de alte surse, dar tendința e de a renunța măcar la sursele care susțin în mod clar agenda cuiva. Urmăream un antropolog care a postat un clip de la americani unde erau suprapuse vreo 10 programe de știri (nu știu exact care era subiectul) în care prezentatorii citeau fix același lucru de pe prompter. Amuzant și trist în același timp, și erau vreo 10, nu două sau trei.
Cine are puțină răbdare să citească despre chestii desecretizate din ultimii 50-70 de ani din lume o să aibă fiori, în halul ăsta putem fi noi ca oameni. Și astea sunt doar alea desecretizate, deci alea ușoare. Adică au fost și sunt campanii ample de dezinformare, dar problema știrilor false e la nu știu care Maricică pe facebook.
Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud că un laureat al premiului Nobel pentru fizică susține depopularea planetei și controlul înmulțirii oamenilor în funcție de gene/intelect mă cam speriu. Nu de alta, dar ăla avea niște cercuri de influență importante, nu like-uri pe facebook.
E bine că ai devenit imun, că realitatea e mult mai dură decât ce vezi pe rețele de socializare, unde postează cât unul cât pricepe.
Marius Cucu a zis
Da, dar dacă te uiți pe link-ul ăla, dacă citești comentarii, te ia capul. Vezi un pattern, închizi și pleci. Îți vezi de treburile tale altfel te duci mai departe. Acum mi-am amintit că mai sunt oameni care îmi trimit tot felul de știri conspirative în privat, pe contul blogului, poate, poate le pun de câte un articol. Sau nu știu de ce ar vrea să fiu eu informat de asta.
Nu zic că nu e o problemă plecată și de la proasta informare din presă și lupta pentru senzațional.
Apropo de treaba cu premiatul pentru Nobel eu sunt de acord cu ideea că un om e bun în părticica lui, nu poate să fie informat în toate zonele.
Marius Cucu a zis
Mai bine așa.
Iolanda a zis
Hai că am mai uitat din cunoștințele acumulate acum 43 de ani, dar iaca ce spune marele profesor dr. geolog Mutihac în lucrarea sa Geologia României:
„Densitatea faliilor, vîrsta diferită a acestora, reactivarea lor în diverse epoci, precum şi structurile de horst şi graben, relevă că Platforma Valahă, deşi este o unitate consolidată, a evoluat ca platformă instabilă, în comparaţie cu celelalte unităţi de platformă din vorlandul carpatic. Prezenţa vulcanitelor în cuvertură pune şi mai mult în evidenţă această particularitate a Platformei Valahe.
………………………………………
Vîrsta diferită a faliilor sugerează fragmentarea progresivă a platformei şi caracterul ei de platformă instabilă. Acest comportament al Platformei Valahe este o consecinţă a poziţiei ei, fiind situată între ariile labile carpatice şi balcanice, care au fost afectate de mai multe paroxisme tectogenetice. ”