Dacă ai găsit acest articol înseamnă ca te informezi pentru achiziția unui laptop. Am scris foarte multe lucruri despre laptopuri pe blog, iar față de mulți alții, am încercat să pun mâna pe cât mai multe modele ca să îmi fac mâna și să pot să recomand în cunoștință de cauză. Puteți să verificați recenziile folosind butonul de căutare și să citiți ghidul pentru alegerea celui mai bun laptop, așa cum l-am numit generic ca să fie totul cât mai sugestiv și simplu de citit.
Eu folosesc SSD atât la laptop, cât si la desktop, iar diferențele sunt enorme. Prietenii sunt mereu uimiți de viteza de reacție a laptopului. Tendința este spre dispozitivele mobile, lumea, in ultima vreme, folosește tabletele, telefoane „deștepte”, chiar si laptopuri cu touchscreen. Probabil vom ajunge la un mixt, să ai ambele opțiuni.
Pe mine încă nu m-a prins ideea de touchscreen, nu mă împac foarte bine cu tableta, însă laptopul este prietenul meu. Imediat după PC, evident.
De ce să cumperi un laptop în 2024
Așa cum spuneam mai sus, magazinele vor sa vândă, așadar veți găsi fel de fel de oferte pentru achiziția unui laptop. Unele bune, unele mai puțin bune. Trebuie sa fiți atenți la detalii.
Înainte de a cumpăra un laptop este important sa știm la ce vom folosi laptopul. Tendința este ca laptopul sa fie folosit pentru orice. Din punctul meu de vedere, un laptop pentru gaming adevărat, cu care te poti juca Battlefield sau Crysis 3 cu detaliile la maxim depășește 5000 lei. Cu acești bani se poate lua un desktop de ultima generație.
Daca vom folosi laptopul pentru editare video, editare foto, va trebui sa avem grija și la display-ul pe care il alegem. Daca editarea o facem acasă, putem sa adăugăm un monitor de calitate, în felul acesta scăpăm un pic mai ieftin. Deja au apărut foarte multe modele dedicate creatorilor de conținut sau, dacă nu, de ce nu, să vă îndreptați spre zona premium, cea în care MacBook Pro-ul să fie pe lista voastră. Deși nu eram un fan al acestuia, după ce am testat modele cu M2 Pro am ajuns să înțeleg că sunt foarte OK pentru editare on the go.
Pentru cei care folosesc laptopul pentru office, lucruri mărunte, le recomand un laptop ușor, poate chiar un ultrabook, pe care sa putem sa il transportam ușor. Totodată, trebuie căutat un laptop cu baterie suficient de buna. Am laptopul de ceva timp, însă nu este perfect, dar dacă mâine mi-as lua unul sigur as alege după criteriile următoare:
- brand
- pret
- display
- design
- componente
- greutate
- autonomia bateriei
- racire
Ce trebuie să știm înainte să alegem un model?
Sper să reușesc să vă captivez cu informații prețioase, în rândurile următoare.
Brand
Multe persoane nu pun preț foarte mare pe brand. Din punctul meu de vedere contează cel mai mult acesta. Daca va uitați la magazinele online, veți observa ca sunt foarte multe configurații asemănătoare, dar cu diferențe destul de mari de preturi.
Componentele sunt aproximativ la fel, producătorii de laptopuri lucrează, de cele mai multe ori, cu aceleași firme producătoare de componente.
Însă, diferența se face prin design, felul in care sunt asamblate componentele, felul in care sunt răcite, poziția ventilatoarelor, display-ul, etc. Toate acestea fac ca un laptop sa fie mai scump sau mai ieftin sau chiar faptul că toate componentele sunt integrate și e mai greu sau mai ușor să repari, la nevoie.
Când aleg un brand, încerc sa aleg o marca fiabilă, nu degeaba exista vorba aia: „suntem prea săraci ca sa ne cumpărăm lucruri ieftine”. Notez ca cele mai ok branduri(in ordinea încrederii): ASUS, Lenovo, HP, Acer, Dell. Nu le-am uitat nici pe cele de la Apple, dar sunt de business, nu toata lumea își permite așa ceva.
Răcirea
Este cea mai importanta la un laptop. Așezarea ventilatoarelor, răcirea componentelor, toate trebuie sa se facă cu un rost. Nu toate firmele „gândesc” atunci când realizează un laptop, așa ca trebuie sa căutați pe internet păreri ale celor care au mai achiziționat acel tip de laptop.
Ar fi foarte bine ca firmele producătoare să ofere informații despre răcire, dar de cele mai multe ori, acestea nu există. Doar în review-urile celor care au avut ocazia să le desfacă…
Aș pune mai puțin preț pe răcire în cazul în care aveți modele de laptopuri ce nu au placă video dedicată și au SSD. Acestea sunt mai ok din punctul ăsta de vedere pentru că nu au foarte multe surse ce pot supra încălzi laptopul.
Design
Gusturile nu se discuta, daca mie îmi place un laptop, e posibil ca vecinului sa nu ii placa. E normal, suntem diferiți.
Am recomandat cuiva un ASUS, cu răcirea foarte ok, componente cu 2 generații mai noi decât un Sony Vayo(pe vremea în care încă Sony mai realiza laptopuri), mai vechi, iar acesta a ales a doua varianta pentru ca i-a plăcut design-ul. A preferat design-ul in locul unei autonomii a bateriei si a componentelor mai performante.
Daca mâine mi-as schimba laptopul, as alege unul cu tastatura iluminata, cu carcasa din aluminiu, cel puțin partea de lângă tastatura. Vara, pe căldură, este extraordinar sa stai cu mana pe așa ceva. Din păcate, nu se păstrează prea ok. După 2, 3 ani de folosire intens, aluminiul ala se poate ciobi.
Display
Nu as alege un laptop mare, de 18′, dar nici unul de 12′. 15.6′ este un standard foarte bun, nici prea mare, nici prea mic. Cu siguranță nu mi-as alege ceva mai mic, e greu sa te descurci pe un display mic, dar nici sa car zilnic la serviciu unul de 18.4′. In plus, standardul de 15.6′ este fabricat in masa. Cererea este mare, la fel si oferta, așa ca preturile sunt cele mai mici pentru 15.6.
Daca vorbim despre rezoluție, avem o diversitate. Cel mai comun in momentul de fata este FULL HD, adică 1920×1080. Este un format 16×9 preluat de la cinema.
Trebuie sa țineți minte ca HD Ready este diferit de FULL HD sau Ultra HD.
Din punctul meu de vedere nu merita sa achiziționăm HD Ready sau Ultra HD. Display-ul este destul de mic pe laptop, probabil ca vom sta cu zoom in browser sau cu rezoluții mai mici. Daca sunteți interesați de așa ceva, cel mai bine ar fi sa va duceți intr-un magazin care oferă ambele variante, sa il butonați puțin si sa vedeți daca este ok.
Calibrarea display-ului
Știți că am adus mereu discuția spre zona aceasta, spre cât de calitativ poate fi display-ul. Dar oricât de ok ar fi tot trebuie să aibă culori perfecte. Acestea nu vin din fabrică fie că vorbim despre un model de top, fie că vorbim de unul foarte ieftin.
Așadar, este indicat să facem o calibrare profesională. De obicei, se folosesc programele pe care le oferă sistemul de operare sau cele semi profesionale precum:
- x-rite
- spyder datacolor
Eu am ambele modele și pot spune că Xrite este ceva mai rapid.
Panou pentru laptop
Este o discuție interesanta referitoare la ce tip de panou alegeți. Pe piață găsim laptopuri cu panou IPS sau cu ecran AMOLED. Se pare că avem chiar și modele cu OLED. Cel puțin așa s-a anunțat la CES.
Cele mai multe laptopuri sunt Glossy. Din păcate, in condiții de soare, nu vezi prea mare lucru pe el. Însă, daca deja ați achiziționat laptopul, se poate adăuga o folie antiglare pentru laptop.
Laptopurile cu panou IPS sunt mai scumpe, dar și calitatea display-ului este alta. Din păcate, aceste display-ul sunt pe foarte puține laptopuri, pe MAC si alte câteva.
Am făcut ceva mai multe precizări mai tehnice în articolul acesta.
Autonomia bateriei
Este in strânsă legătura cu celelalte componente ale laptopului. Daca avem componente puternice, daca avem display mare, sigur ca bateria va fi mai mare, dar și se va consuma mai repede. Cel mai mult, la un laptop, consuma placa video dedicata. Acesta este unul dintre motivele pentru care laptopurile au placa video incorporata și una dedicata.
Un articol detaliat despre acest lucru aveți aici.
In momentul de fata, pe piață găsim baterii cu pana la 10 celule. Însă acestea sunt pentru laptopurile profesionale, cu placa video profesionala, pentru cei care au nevoie de randat, editare 3d, etc. Pe de altă parte, o baterie mare înseamnă un laptop foarte greu
Configurația hardware a laptopului
Extraordinar de mulți oameni se păcălesc din cauza specificațiilor acestor laptopuri. Sunt unele oferte la magazinele online, cu placi video pe 64 biți si 4 GB VRAM. Cu acea placa video abia dacă te poți juca si… ce credeți? Este una dintre cele mai vândute. Din păcate este una dintre cele mai proaste de pe piață. Acesta este doar un exemplu minor, dar si când vorbim de laptopuri treaba sta aproximativ la fel.
Cei de la Intel si nu numai se joaca cu versiunile de componente. Magazinele prefera sa vanda la preț mare, un produs vechi, care nu mai este in pas cu cerințele din zilele noastre. Un i7 de prima generație nici nu se compara cu unul din generația a 14 a.
Procesorul
Cele mai multe laptopuri le vom găsi bazate pe Intel. Așadar, in magazine vom găsi următoarele:
- Intel Core I9
- Intel Core I7
- Intel Core I5
- Intel Core I3
- Intel Pentium Dual Core
- Intel Celeron Dual Core
Pe lângă acestea, in funcție de generația de procesoare vom găsi și o litera. Acea litera reprezinta puterea procesorului. Dacă este quad core, dacă este extreme sau nu. Un top cu toate procesoarele pentru laptop aveți aici.
Care este cel mai bun procesor pentru laptop?
Din punctul meu de vedere, cel mai bun este ala de care ai nevoie. Nu are rost sa cumpărăm un procesor pe care nu il vom folosi la capacitatea lui adevărată. Evident, pe care ni-l permitem.
Intel Core I9 si Intel Core I7
Aceste doua procesoare sunt de top. Diferența dintre I9 si I7 este mica. Cel putin in gaming. De cele mai multe ori, I9 este recomandat in editarea 3d, video, modelare 3d. Lucruri care oricum rar se fac pe laptop.
Pentru un utilizator obișnuit, care se joaca sau programează, este suficient sa aleagă un I7. Chiar si placa video incorporata a acestor procesoare este mult mai ok.
Intel Core I3 și I5
I3 este varianta light a celor de la Intel. Putem spune chiar ca este clasa de mijloc a procesoarelor. Este urmașul core2quad, dar are câteva îmbunatățiri notabile. Este suficient pentru cei care nu doresc prea multe de la un laptop.
Intel Pentium si Intel Celeron Dual Core
Sunt procesoare dual-core, mai slabe fata de cele din variantele I. Sunt utile celor care vor un laptop pentru filme, sa ruleze ceva jocuri vechi, sa asculte muzica, etc. Le găsim la acele laptopuri de buget mic, pana in 2000 lei.
Procesoare AMD
Au început să renască. Sunt foarte ok când vine vorba de procesoare foarte puțin consumatoare de resurse. Au și avantajul celor 7nm pe care Intel încă nu e gata să îl lanseze. Generația a 5 a de procesoare de la AMD arată din ce în ce mai bine, iar la sfârșitul anului mă aștept să avem tot mai multe modele de laptopuri cu procesor AMD.
Procesoare M de la Apple
Suntem la M2 și cât de curând va apărea M3. Nu am cum să nu recomand M2 Pro în discuția asta. Sigur că sunt un pic mai scumpe, dar îți faci treaba foarte bine cu ele.
Cum diferențiem procesoarele de pe laptopuri?
Cei de la Intel au ales să noteze procesoarele ca în tabelul următor:
- H – performanță maximă pentru placă video și deblocat
- U – modele ULV, cu consum mic de energie, nu la fel de performante
Același lucru îl putem discuta și despre AMD, însă aceștia au mai multe nuclee și fire de execuție.
Așadar, pe seria a 5 a avem 5 procesoare cu TDP de 15W adică modele cu U la final și 3 modele de procesoare cu H la final ce au TDP de 45 de W. Dacă vor fi configurate la 35W vom vedea un S la finalul denumirii.
Memorie RAM
A început lupta si pentru RAM. Exista pe piata multe laptopuri cu 64 GB RAM. Din punctul meu de vedere, momentan, nu merita sa luam mai mult de 32 GB RAM. Eu am 16 GB in momentul de fata si nu am primit de foarte multe ori avertisment ca nu mai am memorie. In plus, eu utilizez destul de frecvent programe de editat video. Așadar, 32 GB este satisfăcător.
Chiar daca alegem un laptop cu 8 GB, nu este nicio problema, o placuta de RAM costa putin si oricand se poate face upgrade, evident, dacă avem spațiu disponibil(trebuie verificat înainte de achiziție).
Placa video
Așa cum aminteam si mai sus, placa video continua sa fie o problema. Nu numai de consum, ci si de marketing-ul nesănătos pe care il practica producătorii nVIDIA si AMD. Pentru ca vânzările de PC-uri au scăzut, aceștia au început tot mai mult sa rebranduiasca modele vechi si sa lanseze 1,2 placi video. Practic, crezi ca ai ales o placa video de ultima generație, dar, de fapt, iei una veche, rebranduita.
Articolul pe care vi l-am prezentat despre placi video trebuie citit cu atenție.
Chiar si oameni care au habar de calculatoare, fac prostia sa aleagă placa video de 4 GB pentru laptop. Chiar dacă trimitem semnal, fie el analog, fie digital, pe o plasma, TV LED, nu avem nevoie de atât de mult pe video. Nu ii vom folosi. Încercați să puneți accentul pe modelul plăcii video, căutați sa o comparați cu placa video incorporata, dacă nu cumva placa video dedicata este mai slaba ca cea a procesorului.
Conectivitate
Cei care întreabă de conectivitate probabil se gândesc că au proiector și au nevoie de un conector VGA. E atât de mare și atât de prost este redată imaginea pe acesta încât doar gândul că, în 2024, stăm cu un conector analogic în laptop mi se pare de necrezut.
Un ultrabook niciodată nu va avea așa ceva tocmai pentru că dacă vorbim de un laptop subțire nu putem să discutăm și despre VGA.
Încercați să vă orientați spre celelalte porturi. De multe ori, m-am uitat la cum evoluează tehnologia. Ar fi extrem de bine să vă orientați spre porturi digitale precum:
- HDMI
- Thunderbold
- DisplayPort
Conexiune WiFi
Este ok ca standardul WiFi să fie cât mai nou. Nu este o regulă asta, dar ar fi bine să ne uităm dacă suportă cele mai noi standarde, dacă placa de rețea este gigabit sau pe 100 mbps. Aveți ceva diferențe între standarde aici.
Se pune accentul pe WiFi 6E și urmează dezvoltarea pentru standardul WIFI 7. Dacă aveți și router compatibil sau gândiți pentru viitor: merită!
Stocare
Avem 2 medii de stocare: SSD, HDD. Pot spune că avem din ce în ce mai puține modele de laptopuri ce au hard disk. Cele mai vechi sau cele foarte ieftine. Așadar, nu există discuții în direcția asta, veți alege SSD-uri și atât. Dacă laptopul are și un slot liber, cu atât mai bine, dacă nu un NAS o să fie util în viitor.
Un ghid de alegere, cu informații complete despre SSD-uri, aveți aici.
Am un laptop mai vechi, pot face upgrade?
Nu exista doua porturi SATA pe un laptop vechi. Nici pe cele noi, ultrabook-uri. Cel puțin, nu disponibile. Este unul SATA 1 pentru DVD RW si unul SATA 2/3 pentru hard disk. In 99% dintre cazuri nu se poate pune si un SSD, ci se poate înlocui hardul cu un SSD. Doar cele mari, de 18.4′ au doua sloturi si foarte puține dintre cele mai mici.
Acum, in funcție de preferințele fiecăruia, hardul cu platane poate ajunge intr-un rack extern sau se poate adaugă un CADDY in locul DVD RW-ului. Atenție, însă, varianta cu CADDY înseamnă pierderea garanției.
Eu am ales varianta cu rack extern.
Garanția oferită de magazin
Că tot discutam mai sus despre garanții. Este bine să aveți o garanție cât mai mare pentru laptopul vostru. De câte ori n-ați auzit că anumiți colegi au avut probleme cu laptopul exact după ce a ieșit din garanție. E corect, nu avem de unde să știm când se va strica laptopul, dacă vor fi probleme cu el sau dacă va „muri de bătrânețe” și datorită noilor tehnologii de pe piață.
De-a lungul timpului anumiți producători oferă garanție extinsă, au campanii de genul „no matter what” sau „banii înapoi și laptopul rămâne la tine dacă sunt probleme.” Prima este campania celor de la Toshiba, a 2 a cea a lui Asus.
Sistem de operare folosit
Există modele ce sunt recomandate pentru Linux, dar și modele pentru Windows.
Alegeți modele cu sistemul de operare pe care știți să lucrați. Cu licență sau nu, deja sunt foarte ieftine licențele, așa că nu mai este un criteriu de alegere. Iar dacă nu vă descurcați cu instalarea țineți cont și de acest aspect, drumul spre un service, cinstea unui prieten.
ASUS ROG Strix G17 G713PU
- Procesor AMD Ryzen™ 9 7945HX
- 17.3″ QHD 240Hz
- 16GB
- 1TB SSD
- nVidia GeForce RTX 4050 @6GB
- Negru/Gri)
Lenovo IdeaPad 3 15IAH7
- procesor Intel® Core™ i5-12450H pana la 4.40 GHz
- 15.6″ Full HD
- IPS
- 120 Hz
- 8GB
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce RTX 3050 4GB GDDR6
- No OS
- Onyx Grey
HP 250 G9
- procesor Intel® Core™ i7-1260P pana la 4.70 GHz
- 15.6″
- Full HD
- 16GB
- 512GB SSD
- Intel® Iris® Xe Graphics
- Free DOS
- Asteroid Silver
Cât despre Windows este simplu din punctul meu de vedere. Luați cea mai nouă versiune: Windows 11. Nu vă place? Eu cred că trebuie să vă obișnuiți cu acesta pentru că este viitorul. În plus, anumite modele funcționează exclusiv cu Windows 11. Sunt unele ce pot fi păcălite să instalezi și alt sistem de operare mai vechi, dar poți avea buguri la USB-uri, la alte drivere.
M-am cam lungit cu articolul. Nu știu dacă am atins toate punctele pentru alegerea unui laptop. Daca aveți sugestii, completări, nu ezitați sa spuneți.
Eu-s pragmatic și zic că există serii bune și serii proaste. Așadar, încercați să treceți de brand și să faceți alegerea în funcție de ce vă oferă modelul în sine.
Gruber Cristian a zis
Salut. Ce mi-ati recomanda sa aleg intre un PC(laptop) si un MAC? Care ar fi avantajele unuia in fata celuilalt.
Eu inclin spre PC, unul cu un pret de maxim 3500-4000 de lei. In range-ul asta, cam ce modele – configuratii mi-ati recomanda?
Momentam am un Assus K52J, cu procesor Intel Core I3, 4 GB Ram. 1TB, placa video dedicata/integrata Nvidia de 1 GB. Il am de aproape 5 ani si pot spune ca am fost multumit de el, dar deja nu mai face fata cerintelor. Va rog sa imi recomandati un laptop bun in intervalul de pret mentionat, eventual cu precizarea avantajelor si dezavantajelor pt achizitia sa.
Va multumesc
Cu stima
Cristian Gruber
Marius Cucu a zis
Eu n-as alege un MAC dintr-un simplu motiv: productivitate. Eu ca sa fac un task in Windows, mai mult ca sigur voi face 2 in MAC. Se fac 3 ani de zile de cand lucrez in paralel si cu MAC si cu Windows si nu cred ca am rupt gura targului. Inca nu mi se pare un sistem de operare care sa merite atentia.
Cat despre laptop in sine, un MAC este premium, are componente premium, are finisaje ok, e altceva. Discutam de 2 lucruri total diferite.
Un model de laptop de luat in seama in perioada asta este Asus F550JK-DM152D.
Modelul chiar merita toti banutii. Pe MAC sigur nu veti gasi o configuratie la fel.
Maria a zis
Mi-au reomandat de la Flanco un laptop Toshiba I 5 alb,cu 2099 lei.Din pacate nu retin alte date.Dar va rog frumos sa-mi spuneti,ca si firma-TOSHIBA,merita sa-l iau? Nu-l folosesc pt jocuri,lucruri sofisticate,doar muzica(pe Youtube), socializare,si cel mai mult in Word(scriu).va cer parerea in sensul,sa nu se strice repede,sa fie destul de rezistent si sa aiba viteza buna.Am un Asus vechi si nu mai are viteza,nu merge Youtube,nu se deschid pagini. Sau mai bine un Lenovo I 5 care am inteles ca nu are viteaza la fel de mare,dar e mai durabil.Ce sa iau?Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Banuiesc că este vorba despre modelul Toshiba Satellite L50-B-1K7.
Este un model ok, mai ales că nu faceți activităti foarte multe pe internet.
Si HP este ok, dar depaseste un pic bugetul. Ma refer la modelul HP ProBook 470. Personal aș alege HP.
sicuta a zis
Salut,
In sfarsit, mi-am cumparat un laptop. M-am orientat catre un ASUS cu procesor i5 (LAPX555LDXX085D). Constat insa (banuiesc de fapt) ca hard disk-ul este ingrozitor de incet. Solutia este, evident, un SSD. Daca e sa pun un SSD, pierd garantia? Si daca nu pierd garantia, as putea sa montez eu SSD-ul sau sa ma duc la un service?
Multumesc
Marius Cucu a zis
În primul rând îmi cer scuze că am fost un prost și am șters din greșeală filmarea cu tutorialul pentru adăugarea SSD-ului în laptop. Cu tot cu poze…
În al 2 lea rând, SSD-ul pentru laptop, orice model nou este mai mult ca ok. În recomand oricui.
Îl poți adăuga singur și nu pierzi garanția. La modelul acela de ASUS, dacă te uiți pe spate ai un locaș separat prins cu 2 șuruburi. După ce desfaci ai în dreapta RAM-ul și în stângă local pentru hard/ SSD. Acolo ai un mic caddy cu hardul, exact la fel va fi și SSD-ul, pur și simplu e treabă de 5 minute, se face plug and play.
Nu-ți recomand 530-ul de la Intel pentru modelul tău pentru că eu am avut o bubă. Uite am găsit aici niște poze ca să-ți faci idee despre schimbarea hardului.
sicuta a zis
Multumesc!! Citeam pe undeva ca inainte de inlocuirea hard disk-ului cu un SSD ar trebui scoasa bateria… Chiar trebuie sa fac treaba asta? Mai ales ca acest laptop are baterie built-in…
Marius Cucu a zis
Să nu fie pornit, în rest nu ai probleme…
sicuta a zis
Salut, din nou. Am cumparat un SSD (un Kingston la 240 GB) si am incercat sa-l montez. Pe spate este, intr-adevar, un locas, dar nu este prins cu doua suruburi. E doar un butonas si n-am idee ce sa fac cu el. Si-apoi, nu prea vad cum as putea strecura un SSD pe-acolo… In fine… Cum scot capacelul acela si cum introduc SSD-ul pe-acolo? Multumesc…
Marius Cucu a zis
Dacă n-ai reușit până acum, hai să încercăm cu niște poze. Eventual mă poți adăuga pe FB și discutăm acolo mai rapid.
sicuta a zis
Iata o poza cu spatele calculatorului. Din pacate n-am FB (te rog sa nu ma spui…).
Marius Cucu a zis
Nu ai pierdut nimic dacă nu ai cont pe Facebook :). Modelul ăsta este un pic mai dificil.
Din câte văd la modelul tău sunt șuruburile sub tastatură. Uite în videoclipul de mai jos.
La celelalte era fix ca aici, de asta am zis că este ușor de schimbat.
În cazul ăsta, înainte de orice, eu zic să parcurgi garanția ca să nu faci vreo prostie.
Bogdan a zis
salut am nevoie de un sfat doresc sa achizitionez un laptop pe care sa il folosesc pentru internet,muzica,filme,jocuri cu cerinte medii, pe care sa cheltui maxim 2000 de RON. Imi poti recomanda cateva modele ?
Marius Cucu a zis
Salut.
Cam cand doresti sa faci achizitia?
Sunt cateva modele interesante la 2000 de lei.
Pe de-o parte ai Acer Aspire E5-572G-3105 cu procesor pe AMD, dar mai ai si HP Probook 450. Este un ULV interesant, iar reducerea pentru Acer Aspire E5-551G-823E e ok.
Bogdan a zis
as fi vrut intr o saptamana dar sunt tentat sa astept pana in perioada Pastelui pentru reduceri
Marius Cucu a zis
Hp-ul ăla nu e de neglijat. Nu cred că va scadea mai mult pretul lui, mai ales ca tendinta dolarului este de crestere, iar totul se invarte in jurul lui…
cosmin a zis
Salut,
vreau sa achizitionez un laptop pentru activitati zilnice( in special scris, dar si multimedia, navigare). Bugetul nu-i prea mare dar as vrea un model robust, care sa reziste si fizic dar si moral. Am vazut un lenovo z50-70 cu un i3 4030 dar si un g50-70 i3 4005 ceva mai ieftin. Ce crezi, pe ce sa merg?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Sa inteleg ca bugetul nu trece de 1500 de lei, nu?
bogdan a zis
Bună. Eu am un Toshiba Satellite de 8 ani. Pasta termică s-a uscat, unitatea optică am schimbat-o, dar merge și astăzi. De ce Toshiba nu figurează între primele 5 mărci?
Marius Cucu a zis
Nu există un top 5 mărci, pur și simplu am enumerat anumite branduri în articol. Aș fi subiectiv dacă aș spune că brandul x este mai bun decât Y.
Aș putea compara, cel mult, seriile de laptopuri, unele mai bune, altele mai proaste.
Ca părere personală mi se pare că Toshiba nu a avansat foarte mult în ultima vreme.
Însă, au început să aibă și ei serii interesante, însă nu sunt foarte mature.
De funcționat, funcționează și alte laptopuri, de alte branduri, poate chiar mai mult timp, dar avansul tehnologic contează, nu?!
Mă bucur că ai reușit să-l intreții, poate că mulți ar reuși să facă asta dacă l-ar curăța de praf la timpul potrivit.
Gex a zis
salut yamasah nu stii daca pe lenovo intel core i7 4510u 2 ghz 8 gb ram nvidia geforce 4 gb merge gta 5 multumesc.
Marius Cucu a zis
Dacă nu îmi arați exact modelul… nu am de unde să știu.
Totuși, pe un laptop ULV nu te poți juca ok. Se va încălzi destul de mult.
Didi a zis
Buna ziua,
Ce parere aveti despre acest model de laptop Asus N751JK-T7176D ? Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Vă referiți la varianta Cu SSD?
Dacă da, este o serie foarte ok, merită dacă-l prindeți la o promoție ok.
Didi a zis
Da, la varianta cu SSD ma gandeam. Am inteles ca ajuta daca exista si SSD pe langa HDD.
Marius Cucu a zis
Exact, SSD-ul face diferența.
lucian a zis
Buna seara, as dori o parere despre acest laptop: HP 17.3” ProBook 470 G2, HD+, Procesor Intel® Core™ i5-4210U (3M Cache, up to 2.70 GHz), 8GB, 1TB, Radeon R5 M255 daca se incalzeste. Va multumesc
Marius Cucu a zis
Nu este rău modelul, dar pentru ce doriți laptop atât de mare? 🙂 17.3 mi se pare cam mult…
Andreea Dan a zis
Buna! Vreau sa îmi achizitionez un laptop pentru filme, navigare si ceva jocuri ( gen sims, nfs, cs). Menționez ca am un buget de doar 2000 lei. Ce îmi recomanzi mai bun de banii aceștia?
Mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Dacă tot dorești jocuri și ceva conex ar trebui să ridici un pic bugetul până la Acer Aspire E5-572G-5828. E cel mai echilibrat în categoria asta de preț.
Simona a zis
Salut!!Vreau sa-mi achizitionez si eu un laptop,tocmai mi s-a stricat de tot cel vechi(nu mai merita reparat,ajung la 500.00 lei cu el),dar sunt o groaza de modele si de specificatii pe ele,tare greu este sa-mi cumpar unul,mai ales ca nu vreau iarasi sa ajung sa ma chinui si cu cel nou cum ma chinuiam cu cel vechi,care mergea rau de tot in ultima vreme,nu puteam sa vad un film cap-coada ca lumea fara intrerupere…..Dati-mi un sfat va rog frumos sa ma pot duce cu hartiuta scrisa si sa nu ma mai invart printre laptopuri si sa nu cumpar nimic de fiecare data!Toti care vand in magazine laptopuri nu ma convingeau ca au habar de ele si de necesitatile mele si numai din acelea scumpe imi aratau ,explicandu-mi ca ar face si ca ar drege ,desi eu nu fac mare lucru pe un computer.Ce fac eu pe laptop ca sa va faceti o idee ce necesitati am?Facebook,Youtube,vizionez filme on line pe diferite site-uri si-mi pun pozele mele personale in el…Atat fac,nu ma joc,nu editez poze sau alte chestii de genul ca nici nu ma pricep decat la atat cat v-am relatat.Nu vreau sa dau banii pe ceva ce nu o sa folosesc niciodata si vreau sa mearga relativ repede!!Multumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Păi dacă nu faci mare lucru pe laptop, poate ar fi mai bună o tabletă: nu îi trebuie mentenanță, nu trebuie curățată la un an de zile, cu răcirea nu trebuie să aveți grijă prea mare, dar e cam… mică.
Modele de laptopuri sunt multe, dar pentru că nu aveți activități complexe cred că un procesor I3 ar fi mai mult decât vă trebuie. Dacă vreți să nu așteptați foarte mult pe viitor puteți adăuga și un SSD.
Eu mă gândesc la modelul HP 250 G3. Cred că este cel mai aproape de ce aveți nevoie, iar procesorul fiind un ULV și placa video integrată, bateria va ține suficient de mult.
Marculescu Nicu a zis
Salut!
Ce ai putea sa imi recomanzi pentru un buget pana 2000 lei.
Pt gaming,filme,muzica.
Jocuri gen:world of warcraft warlords of draenor,call of duty ghost,starcraft 2. Ce va sa ma tina bine pe medium.
Marius Cucu a zis
Un model interesant este Lenovo IdeaPad Z5075. Depășește un pic bugetul, dar are o placă video suficient de ok pentru banii pe care alegi să-i cheltuiești.
barbu a zis
Am luat in 2010 un Sony Vaio VPCM 12 M1E; de la inceput a mers greu; acum ma lasa hard disk ul.
Ce fac ? Dau 500 lei sa-l repar sau iau un laptop nou 1200 – 1400 lei ?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Păi dacă știi sigur că hardul este o problemă de ce nu iei altul nou? Îl înlocuiești tu, iar unul nou costă 300 de lei. Dacă vrei spor de viteză poți lua un SSD.
barbu a zis
Am luat in 2010 un Sony Vaio VPCM 12 M1E; de la inceput a mers greu; acum ma lasa hard disk ul.
Ce fac ? Dau 500 lei sa-l repar sau iau un laptop nou 1200 – 1400 lei ?
Multumesc
Cei de la service Sony mi-au spus de hard si de pret. Eu sunt afon. Da-mi te rog mai multe detalii despre ce anume sa le cer
Multumesc
Iurie a zis
Salut!
Marius Cucu ce ai putea să-mi recomanzi dintre aceste două laptopuri pt gaming:
1) Asus F550JK-DM112D
2) Lenovo y50-70
Marius Cucu a zis
Asus F550JK-DM112D, zic.
Sergiu a zis
Salut,ce parere ai despre acest laptop: Lenovo B50-70 cu procesor Intel® Core™ i7-4510U, 2.00GHz, Haswell™, FullHD, 15.6″, 8GB, 1TB, DVD-RW, AMD Radeon™ R5 M230 2GB ?
Il voi folosi in special pentru programare dar nu exclud nici unele jocuri gen LOL,filme + navigare intensa.
Marius Cucu a zis
Dacă îl iei astăzi, eu zic să te grăbești și să-l iei pe Asus X555LB-XX025D. E promoție foarte ok pentru ce oferă. Iar diferența de bani o bagi într-un SSD sau în RAM.
Și Lenovo e ok, dar e promo prea ok pentru ASUS-ul ăla.
Sergiu a zis
Nu il iau azi,Undeva spre sfarsitul saptamanii viitoare il voi lua,deci ca idee acel Lenovo e ok ?
Oricum am in plan sa ii iau un SSD,indiferent de ce laptop aleg 🙂
Marius Cucu a zis
Seria B50-70 e ok, însă mai putem lucra la configurație. Până săptămâna viitoare se mai schimbă promoțiile. Dacă nu ai un buget fix și este în jur de 3000 de lei cred că putem găsi ceva mai ok.
Ioana a zis
Ce imi recomanzi sa aleg intre:
1) Laptop Toshiba 15.6” Satellite L50-B-1DH, HD, Procesor Intel® Core™ i3-4005U 1.7GHz Haswell, 4GB, 500GB, GMA HD 4400, Pearl White
2) Laptop ASUS 15.6″ X554LA, HD, Procesor Intel® Core™ i3-5010U 2.1GHz Broadwell, 4GB, 500GB, GMA HD 5500, Black
3) Laptop Toshiba 15.6” Satellite C50-B-18E, HD, Procesor Quad Core Intel® Pentium® N3540 2.16GHz Bay Trail, 4GB, 500GB, GMA HD, Black
4) Laptop DELL 15.6″ Inspiron 5558 (seria 5000), HD, Procesor Intel® Core™ i3-4005U 1.7GHz Haswell, 4GB, 500GB, GMA HD 4400, Linux, Black, WiFi ac
Care crezi ca e cel mai bun laptop al momentului sub 1600 RON?
Marius Cucu a zis
ASUS 15.6″ X554LA pare cel mai interesant dintre toate.
ion a zis
ce parere ai de Lenovo 14” U41-70, FHD, Procesor Intel® Core i5-5200U , pt. multitasking si office, la 2900 lei ?
Marius Cucu a zis
E super bine la 2900 de lei având în vedere că nou este 3600 de lei. Pt chestii office… e ok.
Cristi a zis
Salut.Ce leptop imi recomanzi?Am un buget 2500 de lei.Imi trebuie pt office ,3d,solidworks,catya,autocad.Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Ai câteva opțiuni interesante. Pentru autocad și solidworks nu ai nevoie de componente foarte performante. Am văzut laptopuri de 1000-1200 care rulează decent SolidWorks.
Eu aș alege un model ca Asus X555LB-XX025D în 2500 de lei. Pe viitor pui un SSD și termini problema.
Un alt model interesant este și acesta. Are o placă video un pic mai bună, dar un pic mai scump față de cel prezentat mai sus.
Sergiu a zis
Salut,de asta ce parere ai ? ASUS 17.3” X751LN . Il voi folosi in special pentru programare dar nu exclud nici unele jocuri gen LOL,filme + navigare intensa.
Marius Cucu a zis
De ce dorești laptop de 17.3 inchi?
Sergiu a zis
Nu e musai,dar pentru ca imi plac lucrurile „mari” + ca pt programare ma ajuta un ecran mai mare cu o rezolutie mai mare de 1366×768. In banii astia nu prea gasesc cu placa video dedicata,i7,si eventual un full hd pt rezolutie. La ram nu tin neaparat sa aiba 8 gb pt ca ii mai pot adauga 4 in caz ca are 4. Ai putea sa-mi recomanzi ceva ? Nu vreau Acer,ca si marca as prefera Asus,insa daca nu sunt disponibile accept si altceva inafara de Acer.
Marius Cucu a zis
Tocmai Acer aveam în minte. Din punct de vedere hardware, Acer Aspire E5-572G-58U0 ar fi ok.
ASUS, ar fi Asus K555LN-DM205D, are și ecran FULL HD, dar în jocuri, cu 840m și FULL HD o să-mi pui mullltăăă carne în frigider.
La RAM cred că te descurci cu 4 GB, însă SSD-ul face diferența. La orice model vei alege.
Sergiu a zis
Dar despre cel de 17,3 ce parere ai ?
Marius Cucu a zis
3 KG de cărat + baterie pe 4 celule, cu un display mai mare, nu prea seamană a portabilitate, ci mai mult a bătaie de cap.
E o părere subiectivă, dar mai repede aș lua desktop…
Sergiu a zis
ok,dar ca si hardware cum ti se pare? cu ssd +4gb ram
Marius Cucu a zis
Ca hardware e decent.
Florin a zis
Salut!
Vreau să-mi cumpăr un laptop pentru redarea filmelor de capacitate mare prin hdmi pe TV, atasand un HDD extern, wd my passport de 2 TB.
Bugetul undeva în jurul sumei de 1500 lei. Precizez ca nu ma joc pe el.
Ce îmi poți recomanda? Am înțeles ca mai toate redau filme fără probleme.
Nu prea ma pricep. Te rog, unele sfaturi, recomandări.
Mulțumesc!
Ce recomandați:
-Asus X555LA -XX1160D procesor Intel Core I3-5005u, 2.0Ghz, broadwell, 4Gb,, 500GB, Intel HD Graphics, freeDOS.
-Lenovo IdeaPad G50-80, procesor Intel Core i3- 4005U, 1.70Ghz, hainele, 4Gb, 500gb, Intel HD Graphics, 2gb, FreeDOS.
-Dell inspiron 3542, procesor Intel Core I3-4005u, 1.70Ghz, 4Gb, 500gb, Nvidia GeForce 820m, 2gb, Ubuntu version 12.04.
-Toshiba Satelite C55-C-137, procesor Intel Core I3-4005u, 1.70Ghz, Haswell, 4Gb, 500GB, Intel HD Graphics, FreeDOS, White.
Marius Cucu a zis
Asus X555LJ-XX443D este cel mai ok dintre toate.
Florin a zis
Dar de modelul DELL Inspiron 5558, Intel® Core™ i5-5200U pana la 2.7GHz, 15.6″, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics 5500, Ubuntu 14.04 SP1, White, la 1800 lei, ce parere ai?
Marius Cucu a zis
Era ok la 1800 de lei, acum văd că e ~2200. Ca display e ok DELL-ul, chiar dacă au rămas în urmă cu design-ul.
rosca angelica a zis
Buna ziua. Va rog frumos sa imi dati si mie un sfat referior la ce laptop sa aleg …
Lenovo Idea Pad 10015 cu procesor Intel Pentium Quad core 2,16Ghz, 4Gb, 500Gb cu dvd free dos
sau
Asus x554LA, HD procesor Intel Core i35010U 2,1Ghz, 4Gb,500Gb, fara dvd free dos
sau
Dell Inspiron 3551 cu procesor Intel Pentium Quad core 2,16 Ghz, 4gb, 500gb fara dvd cu ubuntu version
Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Duelul se dă între modelul ASUS X554LA-XX587D și Dell Inspiron 3551. Aș merge pe ASUS.
rosca angelica a zis
La Asus m-am gandit si eu avand in vedere ca l-am gasit la un pret bun 1500,dar ma deranjeaza ca nu are dvd :(…
Marius Cucu a zis
Păi la sfârșit de 2015 ce mai facem cu DVD RW? Eu din 2012 am renunțat la el si folosesc numai stick-uri. Dacă avea DVD RW era mult mai gros. Filme sunt online, poze la fel, internet de mare viteză e în România. DVD RW e de domeniul trecutului. 🙂
rosca angelica a zis
:))) Cred ca e de vina obisnuinta.. iti multumesc frumos mi-ai fost de mare ajutor!!!
Si inca o intrebare e prima data cand cumpar online care sunt mai serios(nu traim intr-o lume tocmai perfecta si nu toti cei care vand sunt seriosi 🙁
pcgarage sau cel?
Multumesc.
O zi deosebita!!
Marius Cucu a zis
Cel.ro are o cifră de afaceri mai mare față de PcGarage. Cei din urmă sunt mai scumpi, dar nu mi se par wow.
Cât despre cumpăratul online să ai în vedere legea. Orice inconvenient ai cu laptopul cumpărat de la distanță(adică online) intră într-o lege cu numărul pe care l-am uitat. 🙂
Ideea e că poți returna produsul, dacă nu ești mulțumită de el, în 14 zile de la achiziție. Adică îl testezi, îi faci ce dorești, iar după 14 zile, fără un motiv anume poți face cerere de retur, subliniez: doar când comanzi și produsul îți vine acasă, prin curier.
Anumite magazine, precum eMAG-ul sau altex, au extins această opțiune până la 30 de zile. Poți testa 30 de zile, iar apoi returnezi dacă nu îți plac anumite lucruri la produs.
angelica rosca a zis
Bineinteles ca sunt in dilema am ales Asus doar ca am gasit doua modele la acelasi pret si nu stiu care e deosebirea dintre ele ca mie mi se par la fel :))
Asus X554LA-XX587D | 15.6 inch 1366×768 pixeli Glare| Intel Core i3 5010U 2.1 GHz | 4GB | Capacitate HDD 500 GB 5400 RPM | Free Dos | 802.11bgn | Bluetooth 4.0 | VGA web camera | Tastatura numerica | Negru | Sonic Master | Sonic Master | 2.20 kg
si
Asus X555LA-XX521D | 15.6 inch 1366×768 pixeli | Intel Core i3 5010U 2.1 GHz | 4GB | Capacitate HDD 500 GB 5400 RPM | Intel HD Graphics 5500 | Free Dos | 802.11bgn | Bluetooth 4.0 | VGA web camera | Tastatura numerica | Negru | Sonic Master | 2.30 kg
deci?
Andrei a zis
Buna ziua. As dori sa achizitionez un laptop pentru gaming. Sa fie in jur de 5000, din cate am citit pot gasi si cu ssd de 128. Acum ram …dupa cate am citit mai sus, sunt suficienti 8gb. Ca si placa video un 960?
Ce imi poti recomanda? As preferea unul de 15 dotat decat unul de 17 mai slab.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Salut Andrei.
În bugetul ăsta găsești lucruri frumoase. Gaming adevărat faci pe modelele ROG de la ASUS, dar a fost perioada reducerilor și cam au dispărut cele ieftine din oferte. Am mai găsit ceva interesant ASUS G751JL-T7003, dar cam depăsește bugetul.