Dacă ai găsit acest articol înseamnă ca te informezi pentru achiziția unui laptop. Am scris foarte multe lucruri despre laptopuri pe blog, iar față de mulți alții, am încercat să pun mâna pe cât mai multe modele ca să îmi fac mâna și să pot să recomand în cunoștință de cauză. Puteți să verificați recenziile folosind butonul de căutare și să citiți ghidul pentru alegerea celui mai bun laptop, așa cum l-am numit generic ca să fie totul cât mai sugestiv și simplu de citit.
Eu folosesc SSD atât la laptop, cât si la desktop, iar diferențele sunt enorme. Prietenii sunt mereu uimiți de viteza de reacție a laptopului. Tendința este spre dispozitivele mobile, lumea, in ultima vreme, folosește tabletele, telefoane „deștepte”, chiar si laptopuri cu touchscreen. Probabil vom ajunge la un mixt, să ai ambele opțiuni.
Pe mine încă nu m-a prins ideea de touchscreen, nu mă împac foarte bine cu tableta, însă laptopul este prietenul meu. Imediat după PC, evident.
De ce să cumperi un laptop în 2024
Așa cum spuneam mai sus, magazinele vor sa vândă, așadar veți găsi fel de fel de oferte pentru achiziția unui laptop. Unele bune, unele mai puțin bune. Trebuie sa fiți atenți la detalii.
Înainte de a cumpăra un laptop este important sa știm la ce vom folosi laptopul. Tendința este ca laptopul sa fie folosit pentru orice. Din punctul meu de vedere, un laptop pentru gaming adevărat, cu care te poti juca Battlefield sau Crysis 3 cu detaliile la maxim depășește 5000 lei. Cu acești bani se poate lua un desktop de ultima generație.
Daca vom folosi laptopul pentru editare video, editare foto, va trebui sa avem grija și la display-ul pe care il alegem. Daca editarea o facem acasă, putem sa adăugăm un monitor de calitate, în felul acesta scăpăm un pic mai ieftin. Deja au apărut foarte multe modele dedicate creatorilor de conținut sau, dacă nu, de ce nu, să vă îndreptați spre zona premium, cea în care MacBook Pro-ul să fie pe lista voastră. Deși nu eram un fan al acestuia, după ce am testat modele cu M2 Pro am ajuns să înțeleg că sunt foarte OK pentru editare on the go.
Pentru cei care folosesc laptopul pentru office, lucruri mărunte, le recomand un laptop ușor, poate chiar un ultrabook, pe care sa putem sa il transportam ușor. Totodată, trebuie căutat un laptop cu baterie suficient de buna. Am laptopul de ceva timp, însă nu este perfect, dar dacă mâine mi-as lua unul sigur as alege după criteriile următoare:
- brand
- pret
- display
- design
- componente
- greutate
- autonomia bateriei
- racire
Ce trebuie să știm înainte să alegem un model?
Sper să reușesc să vă captivez cu informații prețioase, în rândurile următoare.
Brand
Multe persoane nu pun preț foarte mare pe brand. Din punctul meu de vedere contează cel mai mult acesta. Daca va uitați la magazinele online, veți observa ca sunt foarte multe configurații asemănătoare, dar cu diferențe destul de mari de preturi.
Componentele sunt aproximativ la fel, producătorii de laptopuri lucrează, de cele mai multe ori, cu aceleași firme producătoare de componente.
Însă, diferența se face prin design, felul in care sunt asamblate componentele, felul in care sunt răcite, poziția ventilatoarelor, display-ul, etc. Toate acestea fac ca un laptop sa fie mai scump sau mai ieftin sau chiar faptul că toate componentele sunt integrate și e mai greu sau mai ușor să repari, la nevoie.
Când aleg un brand, încerc sa aleg o marca fiabilă, nu degeaba exista vorba aia: „suntem prea săraci ca sa ne cumpărăm lucruri ieftine”. Notez ca cele mai ok branduri(in ordinea încrederii): ASUS, Lenovo, HP, Acer, Dell. Nu le-am uitat nici pe cele de la Apple, dar sunt de business, nu toata lumea își permite așa ceva.
Răcirea
Este cea mai importanta la un laptop. Așezarea ventilatoarelor, răcirea componentelor, toate trebuie sa se facă cu un rost. Nu toate firmele „gândesc” atunci când realizează un laptop, așa ca trebuie sa căutați pe internet păreri ale celor care au mai achiziționat acel tip de laptop.
Ar fi foarte bine ca firmele producătoare să ofere informații despre răcire, dar de cele mai multe ori, acestea nu există. Doar în review-urile celor care au avut ocazia să le desfacă…
Aș pune mai puțin preț pe răcire în cazul în care aveți modele de laptopuri ce nu au placă video dedicată și au SSD. Acestea sunt mai ok din punctul ăsta de vedere pentru că nu au foarte multe surse ce pot supra încălzi laptopul.
Design
Gusturile nu se discuta, daca mie îmi place un laptop, e posibil ca vecinului sa nu ii placa. E normal, suntem diferiți.
Am recomandat cuiva un ASUS, cu răcirea foarte ok, componente cu 2 generații mai noi decât un Sony Vayo(pe vremea în care încă Sony mai realiza laptopuri), mai vechi, iar acesta a ales a doua varianta pentru ca i-a plăcut design-ul. A preferat design-ul in locul unei autonomii a bateriei si a componentelor mai performante.
Daca mâine mi-as schimba laptopul, as alege unul cu tastatura iluminata, cu carcasa din aluminiu, cel puțin partea de lângă tastatura. Vara, pe căldură, este extraordinar sa stai cu mana pe așa ceva. Din păcate, nu se păstrează prea ok. După 2, 3 ani de folosire intens, aluminiul ala se poate ciobi.
Display
Nu as alege un laptop mare, de 18′, dar nici unul de 12′. 15.6′ este un standard foarte bun, nici prea mare, nici prea mic. Cu siguranță nu mi-as alege ceva mai mic, e greu sa te descurci pe un display mic, dar nici sa car zilnic la serviciu unul de 18.4′. In plus, standardul de 15.6′ este fabricat in masa. Cererea este mare, la fel si oferta, așa ca preturile sunt cele mai mici pentru 15.6.
Daca vorbim despre rezoluție, avem o diversitate. Cel mai comun in momentul de fata este FULL HD, adică 1920×1080. Este un format 16×9 preluat de la cinema.
Trebuie sa țineți minte ca HD Ready este diferit de FULL HD sau Ultra HD.
Din punctul meu de vedere nu merita sa achiziționăm HD Ready sau Ultra HD. Display-ul este destul de mic pe laptop, probabil ca vom sta cu zoom in browser sau cu rezoluții mai mici. Daca sunteți interesați de așa ceva, cel mai bine ar fi sa va duceți intr-un magazin care oferă ambele variante, sa il butonați puțin si sa vedeți daca este ok.
Calibrarea display-ului
Știți că am adus mereu discuția spre zona aceasta, spre cât de calitativ poate fi display-ul. Dar oricât de ok ar fi tot trebuie să aibă culori perfecte. Acestea nu vin din fabrică fie că vorbim despre un model de top, fie că vorbim de unul foarte ieftin.
Așadar, este indicat să facem o calibrare profesională. De obicei, se folosesc programele pe care le oferă sistemul de operare sau cele semi profesionale precum:
- x-rite
- spyder datacolor
Eu am ambele modele și pot spune că Xrite este ceva mai rapid.
Panou pentru laptop
Este o discuție interesanta referitoare la ce tip de panou alegeți. Pe piață găsim laptopuri cu panou IPS sau cu ecran AMOLED. Se pare că avem chiar și modele cu OLED. Cel puțin așa s-a anunțat la CES.
Cele mai multe laptopuri sunt Glossy. Din păcate, in condiții de soare, nu vezi prea mare lucru pe el. Însă, daca deja ați achiziționat laptopul, se poate adăuga o folie antiglare pentru laptop.
Laptopurile cu panou IPS sunt mai scumpe, dar și calitatea display-ului este alta. Din păcate, aceste display-ul sunt pe foarte puține laptopuri, pe MAC si alte câteva.
Am făcut ceva mai multe precizări mai tehnice în articolul acesta.
Autonomia bateriei
Este in strânsă legătura cu celelalte componente ale laptopului. Daca avem componente puternice, daca avem display mare, sigur ca bateria va fi mai mare, dar și se va consuma mai repede. Cel mai mult, la un laptop, consuma placa video dedicata. Acesta este unul dintre motivele pentru care laptopurile au placa video incorporata și una dedicata.
Un articol detaliat despre acest lucru aveți aici.
In momentul de fata, pe piață găsim baterii cu pana la 10 celule. Însă acestea sunt pentru laptopurile profesionale, cu placa video profesionala, pentru cei care au nevoie de randat, editare 3d, etc. Pe de altă parte, o baterie mare înseamnă un laptop foarte greu
Configurația hardware a laptopului
Extraordinar de mulți oameni se păcălesc din cauza specificațiilor acestor laptopuri. Sunt unele oferte la magazinele online, cu placi video pe 64 biți si 4 GB VRAM. Cu acea placa video abia dacă te poți juca si… ce credeți? Este una dintre cele mai vândute. Din păcate este una dintre cele mai proaste de pe piață. Acesta este doar un exemplu minor, dar si când vorbim de laptopuri treaba sta aproximativ la fel.
Cei de la Intel si nu numai se joaca cu versiunile de componente. Magazinele prefera sa vanda la preț mare, un produs vechi, care nu mai este in pas cu cerințele din zilele noastre. Un i7 de prima generație nici nu se compara cu unul din generația a 14 a.
Procesorul
Cele mai multe laptopuri le vom găsi bazate pe Intel. Așadar, in magazine vom găsi următoarele:
- Intel Core I9
- Intel Core I7
- Intel Core I5
- Intel Core I3
- Intel Pentium Dual Core
- Intel Celeron Dual Core
Pe lângă acestea, in funcție de generația de procesoare vom găsi și o litera. Acea litera reprezinta puterea procesorului. Dacă este quad core, dacă este extreme sau nu. Un top cu toate procesoarele pentru laptop aveți aici.
Care este cel mai bun procesor pentru laptop?
Din punctul meu de vedere, cel mai bun este ala de care ai nevoie. Nu are rost sa cumpărăm un procesor pe care nu il vom folosi la capacitatea lui adevărată. Evident, pe care ni-l permitem.
Intel Core I9 si Intel Core I7
Aceste doua procesoare sunt de top. Diferența dintre I9 si I7 este mica. Cel putin in gaming. De cele mai multe ori, I9 este recomandat in editarea 3d, video, modelare 3d. Lucruri care oricum rar se fac pe laptop.
Pentru un utilizator obișnuit, care se joaca sau programează, este suficient sa aleagă un I7. Chiar si placa video incorporata a acestor procesoare este mult mai ok.
Intel Core I3 și I5
I3 este varianta light a celor de la Intel. Putem spune chiar ca este clasa de mijloc a procesoarelor. Este urmașul core2quad, dar are câteva îmbunatățiri notabile. Este suficient pentru cei care nu doresc prea multe de la un laptop.
Intel Pentium si Intel Celeron Dual Core
Sunt procesoare dual-core, mai slabe fata de cele din variantele I. Sunt utile celor care vor un laptop pentru filme, sa ruleze ceva jocuri vechi, sa asculte muzica, etc. Le găsim la acele laptopuri de buget mic, pana in 2000 lei.
Procesoare AMD
Au început să renască. Sunt foarte ok când vine vorba de procesoare foarte puțin consumatoare de resurse. Au și avantajul celor 7nm pe care Intel încă nu e gata să îl lanseze. Generația a 5 a de procesoare de la AMD arată din ce în ce mai bine, iar la sfârșitul anului mă aștept să avem tot mai multe modele de laptopuri cu procesor AMD.
Procesoare M de la Apple
Suntem la M2 și cât de curând va apărea M3. Nu am cum să nu recomand M2 Pro în discuția asta. Sigur că sunt un pic mai scumpe, dar îți faci treaba foarte bine cu ele.
Cum diferențiem procesoarele de pe laptopuri?
Cei de la Intel au ales să noteze procesoarele ca în tabelul următor:
- H – performanță maximă pentru placă video și deblocat
- U – modele ULV, cu consum mic de energie, nu la fel de performante
Același lucru îl putem discuta și despre AMD, însă aceștia au mai multe nuclee și fire de execuție.
Așadar, pe seria a 5 a avem 5 procesoare cu TDP de 15W adică modele cu U la final și 3 modele de procesoare cu H la final ce au TDP de 45 de W. Dacă vor fi configurate la 35W vom vedea un S la finalul denumirii.
Memorie RAM
A început lupta si pentru RAM. Exista pe piata multe laptopuri cu 64 GB RAM. Din punctul meu de vedere, momentan, nu merita sa luam mai mult de 32 GB RAM. Eu am 16 GB in momentul de fata si nu am primit de foarte multe ori avertisment ca nu mai am memorie. In plus, eu utilizez destul de frecvent programe de editat video. Așadar, 32 GB este satisfăcător.
Chiar daca alegem un laptop cu 8 GB, nu este nicio problema, o placuta de RAM costa putin si oricand se poate face upgrade, evident, dacă avem spațiu disponibil(trebuie verificat înainte de achiziție).
Placa video
Așa cum aminteam si mai sus, placa video continua sa fie o problema. Nu numai de consum, ci si de marketing-ul nesănătos pe care il practica producătorii nVIDIA si AMD. Pentru ca vânzările de PC-uri au scăzut, aceștia au început tot mai mult sa rebranduiasca modele vechi si sa lanseze 1,2 placi video. Practic, crezi ca ai ales o placa video de ultima generație, dar, de fapt, iei una veche, rebranduita.
Articolul pe care vi l-am prezentat despre placi video trebuie citit cu atenție.
Chiar si oameni care au habar de calculatoare, fac prostia sa aleagă placa video de 4 GB pentru laptop. Chiar dacă trimitem semnal, fie el analog, fie digital, pe o plasma, TV LED, nu avem nevoie de atât de mult pe video. Nu ii vom folosi. Încercați să puneți accentul pe modelul plăcii video, căutați sa o comparați cu placa video incorporata, dacă nu cumva placa video dedicata este mai slaba ca cea a procesorului.
Conectivitate
Cei care întreabă de conectivitate probabil se gândesc că au proiector și au nevoie de un conector VGA. E atât de mare și atât de prost este redată imaginea pe acesta încât doar gândul că, în 2024, stăm cu un conector analogic în laptop mi se pare de necrezut.
Un ultrabook niciodată nu va avea așa ceva tocmai pentru că dacă vorbim de un laptop subțire nu putem să discutăm și despre VGA.
Încercați să vă orientați spre celelalte porturi. De multe ori, m-am uitat la cum evoluează tehnologia. Ar fi extrem de bine să vă orientați spre porturi digitale precum:
- HDMI
- Thunderbold
- DisplayPort
Conexiune WiFi
Este ok ca standardul WiFi să fie cât mai nou. Nu este o regulă asta, dar ar fi bine să ne uităm dacă suportă cele mai noi standarde, dacă placa de rețea este gigabit sau pe 100 mbps. Aveți ceva diferențe între standarde aici.
Se pune accentul pe WiFi 6E și urmează dezvoltarea pentru standardul WIFI 7. Dacă aveți și router compatibil sau gândiți pentru viitor: merită!
Stocare
Avem 2 medii de stocare: SSD, HDD. Pot spune că avem din ce în ce mai puține modele de laptopuri ce au hard disk. Cele mai vechi sau cele foarte ieftine. Așadar, nu există discuții în direcția asta, veți alege SSD-uri și atât. Dacă laptopul are și un slot liber, cu atât mai bine, dacă nu un NAS o să fie util în viitor.
Un ghid de alegere, cu informații complete despre SSD-uri, aveți aici.
Am un laptop mai vechi, pot face upgrade?
Nu exista doua porturi SATA pe un laptop vechi. Nici pe cele noi, ultrabook-uri. Cel puțin, nu disponibile. Este unul SATA 1 pentru DVD RW si unul SATA 2/3 pentru hard disk. In 99% dintre cazuri nu se poate pune si un SSD, ci se poate înlocui hardul cu un SSD. Doar cele mari, de 18.4′ au doua sloturi si foarte puține dintre cele mai mici.
Acum, in funcție de preferințele fiecăruia, hardul cu platane poate ajunge intr-un rack extern sau se poate adaugă un CADDY in locul DVD RW-ului. Atenție, însă, varianta cu CADDY înseamnă pierderea garanției.
Eu am ales varianta cu rack extern.
Garanția oferită de magazin
Că tot discutam mai sus despre garanții. Este bine să aveți o garanție cât mai mare pentru laptopul vostru. De câte ori n-ați auzit că anumiți colegi au avut probleme cu laptopul exact după ce a ieșit din garanție. E corect, nu avem de unde să știm când se va strica laptopul, dacă vor fi probleme cu el sau dacă va „muri de bătrânețe” și datorită noilor tehnologii de pe piață.
De-a lungul timpului anumiți producători oferă garanție extinsă, au campanii de genul „no matter what” sau „banii înapoi și laptopul rămâne la tine dacă sunt probleme.” Prima este campania celor de la Toshiba, a 2 a cea a lui Asus.
Sistem de operare folosit
Există modele ce sunt recomandate pentru Linux, dar și modele pentru Windows.
Alegeți modele cu sistemul de operare pe care știți să lucrați. Cu licență sau nu, deja sunt foarte ieftine licențele, așa că nu mai este un criteriu de alegere. Iar dacă nu vă descurcați cu instalarea țineți cont și de acest aspect, drumul spre un service, cinstea unui prieten.
ASUS ROG Strix G17 G713PU
- Procesor AMD Ryzen™ 9 7945HX
- 17.3″ QHD 240Hz
- 16GB
- 1TB SSD
- nVidia GeForce RTX 4050 @6GB
- Negru/Gri)
Lenovo IdeaPad 3 15IAH7
- procesor Intel® Core™ i5-12450H pana la 4.40 GHz
- 15.6″ Full HD
- IPS
- 120 Hz
- 8GB
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce RTX 3050 4GB GDDR6
- No OS
- Onyx Grey
HP 250 G9
- procesor Intel® Core™ i7-1260P pana la 4.70 GHz
- 15.6″
- Full HD
- 16GB
- 512GB SSD
- Intel® Iris® Xe Graphics
- Free DOS
- Asteroid Silver
Cât despre Windows este simplu din punctul meu de vedere. Luați cea mai nouă versiune: Windows 11. Nu vă place? Eu cred că trebuie să vă obișnuiți cu acesta pentru că este viitorul. În plus, anumite modele funcționează exclusiv cu Windows 11. Sunt unele ce pot fi păcălite să instalezi și alt sistem de operare mai vechi, dar poți avea buguri la USB-uri, la alte drivere.
M-am cam lungit cu articolul. Nu știu dacă am atins toate punctele pentru alegerea unui laptop. Daca aveți sugestii, completări, nu ezitați sa spuneți.
Eu-s pragmatic și zic că există serii bune și serii proaste. Așadar, încercați să treceți de brand și să faceți alegerea în funcție de ce vă oferă modelul în sine.
Eugen a zis
Salut!
Asi dori o parere petru a alege unul dintre laptop-urile
1. Acer Aspire E5-576G-581A, ecran LED 15,6″ 1366×768, Intel Core i5-7200U Dual Core 2,5 -3,10.Ghz 4 Go de RAM Disc dur 1 To, placa video dedicata Nvidia GeForce 940 MX 2 Go baterie 4 celule – 549 EURO sau
2. HP 17-AK010NF, ecran 17,3″ 1600×900, procesor AMD Sabine A9-9420 dual core 3 Ghz, 4 Go de RAM, disc 1 To disc dur + 128 Go SSd, placa video AMD Radeon 530 2 Go dedicata, baterie 4 celule 549 Euro,
respectiv
1. HP 470 G5 cu ecran LED 17,3″ 1600×900, procesor Intel Core i5 8250 Quad Core 1,6-3,4 Ghz, 8 Go de Ram, DDR 4 (1×8 Go 2400 Mhz), disc dur 1 To 5400 tr/min, placa video Nvidia GeForce 930MX 2 Go dedicata, baterie 3 celule – 679 euro sau
2. HP 15-BW044NF, ecran LED 15,6″ 1366×768, procesor AMD A12-9720p Quad Core 2,7-3,6 Ghz, 8 Go de RAM DDR 4, disc dur 2 To, placa video AMD Radeon R530 4 Go dedicata, baterie 4 celule la 629 euro.
Laptop folosit editare emigine foto video, vizualizare filme, eventual jocuri (shutter).
Cu stima,
Marius Cucu a zis
Niciunul nu este ok pentru jocuri, din păcate. Se apropie un pic primul, dar… cu greu vei juca titlurile importante.
Eugen a zis
Dar pentru editare imagini foto, editare video din cele 2 categorii (vezi pretul) care recomanzi?
Nu jocurile sunt pe prim plan ci editare foto video si vizionare filme. Din cele 2 categorii (functie de pret) pe care l-ai recomanda.
Carmen a zis
Buna, te rog recomanda mi un laptop bun…il boi folosi pentru jocuri, filme , office..ms
Marius Cucu a zis
Bună Carmen, ai un buget anume?
Stefan a zis
Salut!
Îmi poți recomanda te rog un laptop de până în 1700 de lei pentru office
Marius Cucu a zis
Dacă nu vrei să faci mare lucru cu laptopul poți să te îndrepți spre ASUS X541UA-DM1223.
Vlad a zis
Exista vreo varianta mai buna ca asta Asus VivoBook Pro N580GD Intel Core Coffee Lake (8th Gen) i7-8750H 1TB+128GB SSD 16GB GTX 1050 4GB FullHD n580gd-e4015
… vreau neaparat 16 gb de ram il voi folosi la editare video nu ma intereseaza sa fie subtirire sau ceva
Marius Cucu a zis
O să se încălzească un pic. 🙂
Stefan a zis
Ok. Mulțumesc.
Simona a zis
Buna! Ai putea sa-mi recomanzi si mie un laptop la un buget de 2500 lei? In special am nevoie pentru facultate. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Ce fel de nevoi… la facultate? Ai ceva programe speciale?!
Mihai a zis
Salut.Poti sa-mi recomanzi un laptop bun pentru o studenta,chiar daca e mai scump ,sa se miste bine si sa aiba un procesor bun,memorie,tastatura iluminata…Multumesc
Marius Cucu a zis
Un buget în care să ne încadrăm?
Cristina a zis
Buna! Ai putea sa imi spui, te rog, o parere despre: ASUS VivoBook Flip TP412UA-EC056T, 14″ Full HD Touch, Intel® Core™ i3-7020U processor 2.3GHz, 4GB, SSD 256GB, Intel HD Graphics 620, Windows 10 Home. As avea nevoie pentru facultate pentru a lucra in mai multe programe precum: Powerpoint, Excel, Photoshop, Illustrator etc. Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Bună Cristina. Eu n-aș alege un 2 în 1, mai ales pentru Photoshop și alte lucruri de genul. Display-ul e glossy, o să ai probleme mari în lumină, bateria nu ține așa mult pentru că touch-ul consumă mai mult… 🙂
Anamaria a zis
Buna ziua,
te rog sa-mi recomanzi un laptop pentru navigare internet,core i5,SSD obligatoriu.Buget 2000ron.
Multumesc
Marius Cucu a zis
I5 ok… mai greu la 2000 de lei. Eu m-aș îndrepta spre ceva de genul Lenovo IdeaPad 320-15ISK.
Bianca a zis
Bună ziua,
As avea nevoie de un laptop pentru vizionat filme, ascultat muzica. Bugetul ar fi undeva pe la 2500 RON.
M ai putea ajuta cu o recomandare?
Marius Cucu a zis
Bună Bianca. Eu aș mări o idee bugetul pentru ceva de calitate. M-aș îndrepta spre asus vivobook s406ua bm012. Are o construcție foarte bună, SSD de 256 GB. E mai mult decât ok pentru ceea ce ai nevoie.
Adrian a zis
Buna ! Sunt student la informatica si as avea nevoie de o recomandare. Bugetul este de maxim 4000 de lei. Am nevoie de un laptop pentru programare (nu ma intereseaza partea de gaming), cu autonomie buna a bateriei, SSD, durabil, de care sa ma pot folosi o perioada mai lunga de tip (sa faca fata 5 ani de acum incolo sau cel putin sa merite sa investesc in el dupa o anumita perioada). Momentan, printre cele mai recomandate si laudate mi s-a parut Lenovo Thinkpad e580. Am de ales intre modelul cu procesor i5 si placa integrata (3400 de lei) si cel cu i7 si placa dedicata ( amd rx550) (pret : 4100). Avand in vedere ca este o investitie pe termen “lung” si ca reprezinta un efort financiar, se justifica cei aproximativ 700 de lei in plus pentru modelul cu procesor i7?
Sunt deschis si la alte propuneri. Multumesc anticipat!
Atasaez link-urile celor 2 modele:
Notebook / Laptop Lenovo 15.6” ThinkPad E580, FHD IPS, Procesor Intel® Core™ i5-8250U (6M Cache, up to 3.40 GHz), 8GB DDR4, 256GB SSD, GMA UHD 620, No OS, Black
Notebook / Laptop Lenovo 15.6” ThinkPad E580, FHD IPS, Procesor Intel® Core™ i7-8550U (8M Cache, up to 4.00 GHz), 8GB DDR4, 256GB SSD, Radeon RX 550 2GB, No OS, Black
Marius Cucu a zis
Dacă nu faci chestii complicate, nu ai de ce să mergi pe modelul cu I7. Nu știu în ce IDE lucrezi, cât de multe task-uri care să îți consume memorie.
Oricum ar fi, atât unul cât și celălalt, peste 5 ani, vor fi, oarecum, depășite. 🙂 Dacă spui că nu te joci, nu ai nevoie de placă video dedicată, așadar Lenovo 15.6” ThinkPad E580, FHD IPS, Procesor Intel® Core™ i5-8250U (6M Cache, up to 3.40 GHz), 8GB DDR4, 256GB SSD, GMA UHD 620, No OS, Black
e suficient.
Adrian a zis
In principal utilizez Visual Studio, aplicatii Java in Intellij, chestii de genul. Utilizez mult laptop-ul, in ideea in care avem proiecte saptamanale, plus ca urmeaza si licenta (anul viitor). Deci diferenta intre peocesoare ar fi insesizabila la acest nivel? Si in ce masura m-ar putea pune in dificultate placa integrata? (Auzisem ca ar fi nevoie de ceva mai mult cand vine vorba de machine learning).
Marius Cucu a zis
Dacă e vorba de machine learning atunci ai nevoie de placă video dedicată. În cazul ăsta n-ar fi o idee rea să te îndrepți spre ceva mai greu, chiar spre zona de semi gaming. Ceva cam ca ASUS TUF FX505GE-AL403.
Oana a zis
Buna,
Excelent articol!
Ma ajuti si pe mine sa-mi aleg un Notebook pentru treburi de servici (Word, Excell, Power point,etc), filme, net. Nu pentru jocuri. Vreau sa fie usor sa-l pot cara dupa mine in geanta!
Am un buget de 1500 de lei (+-150 de lei).
Multumesc si astept cu interes.
Marius Cucu a zis
Bună Oana, foarte ușoare în categoria ta de preț nu sunt. E drept, sunt mult mai ușoare decât ce erau pe vremuri.
Eu m-aș orienta spre ceva de genul Laptop ASUS 15.6” VivoBook X541UA, FHD, Procesor Intel® Core™ i3-7100U (3M Cache, 2.40 GHz), 4GB DDR4, 256GB SSD, GMA HD 620, Endless OS, Chocolate Black. Ai SSD măricel, ai un I3 care nu consumă foarte multă baterie. E cam cel mai ok în bugetul tău.
Oana a zis
excelent…am sa urmaresc oferta …merci mult de tot!
Maria a zis
Buna as dori sa cumpar un laptop pentru o fetita de 12 ani pentru a face diverse chestii la informatica la scoala.eu sant in italia de aici vreau sal cumpar.am gasit ceva la 250de euro insa mai sunt altele si mai scumpe .ce model imi recomanzi .bugetul este 250 euro.
Marius Cucu a zis
Păi la 250E e important să funcționeze. Multe variante ok nu sunt. Iar la vârsta ei… este ok. 🙂
Cătălin a zis
Salutare, as dori sa cumpăr un laptop pentru facultate . L-aș folosi pentru proiecte, programare si lucruri generale ca browsing sau filme. Si as vrea sa ma ajutati cu niste sfaturi sau modele de laptop, bugetul este intre 2500-3000 . Mie mi au atras atenția următoarele modele:
Marius Cucu a zis
Ai pus link-urile de pe telefon și cred că undeva este un bug că nu pot să le văd. Le poți readăuga?! 🙂
paul baciu a zis
As dori sa achizitionez un Laptop pentru copil clasa a 6 a pentru scoala si poate ceva jocuri usoare..Modelul de mai jos credeti ca este satisfacator?
Laptop Lenovo IdeaPad 320-15ISK cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00GHz, Skylake™, 15.6″, 4GB, 128GB SSD, DVD-RW, Intel HD Graphics, Free DOS, Black
Marius Cucu a zis
Modelul nu este deloc pentru jocuri, nici cele ușoare. Care este bugetul în care trebuie să vă încadrați?
paul baciu a zis
Ce ziceti de acesta
Laptop HP 15-da0138nq, Intel® Core™ i3-7100U 2.4GHz, 15.6″ Full HD, 4GB, 1TB, Intel® HD Graphics 620, Free Dos
Poate imi recomandati ceva
Mihael a zis
Salut, as dori sa achizitionez un laptop cu un buget pana in 1600 RON. Am nevoie de el in general pentru filme, muzica, internet, strictul necesar, dar totodata sa fie unul decent si sa se miste bine in general.
hp-15-da0138nq, acest laptop mie mi se pare o alegere buna, dar vreau o parere daca se poate
Multumesc!
Marius Cucu a zis
E decent ăsta. Pe viitor un SSD și aia este.
Mihael a zis
Laptop HP 15-da0129nq, Intel Core i5-7200U, Full HD, 4GB DDR4, HDD 1TB, Intel HD Graphics, DVD-RW
Laptop Lenovo Ideapad 130-15IKB, Intel Core i5-8250U, 4GB DDR4, HDD 1TB, Intel UHD Graphics
Revin, din aceste 3 variante care ar fi cel mai acceptabil per total? Daca sunt variante mai bune, as fi mulțumit daca m-ați putea ajuta!
HP 15.6” 15-db0050nq Sau asta la un preț de 1600 de RON.
As vrea o părere cat mai urgent sa nu se lichideze stock-ul și să îmi spui te rog care din aceste variante e cea mai ok că preț-calitate!
Mulțumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Ryzen-ul era foarte ok, dar văd că nu mai e în stock. Au placa video integrată foarte ok…
Mihael a zis
https://m.emag.ro/laptop-hp-15-db0050nq-cu-procesor-amd-ryzentm-5-2500u-pana-la-3-60-ghz-15-6-full-hd-4gb-1tb-dvd-rw-amd-radeontm-vega-8-graphics-free-dos-black-4mj24ea/pd/DLZ1FSBBM/?ref=prod_CMP-7741_3469_39404
L-am găsit aici și am dat comanda, nu sunt foarte cunoscător, dar mi s-a părut că e cel mai bun din acele variante raportat la performanta-pret!
Sper că am făcut o alegerea buna și îți mulțumesc din suflet!
Marius Cucu a zis
La nivelul ăsta de buget e o alegere foarte ok.
Sumuschi Erika-Laura a zis
Buna!
E super articolul, chiar si pt. outsiders ca mine. Mi-e greu, insa, sa gasesc configuratia necesara ca, pe viitor, sa studiez programele fotoshop si corell la un pret de aprox 1500 lei. Mi-am notat repere ca: tastatura iluminata, display-ul mat, rocesor i7, diagonala 17 inch, SSD, cu sistem de operare windows 10 dar imi poti, te rog, recomanda vreun laptop potrivit care sa se incadreze in buget?
Marius Cucu a zis
Pff, nu cred că reușești să le găsești pe toate în bugetul acesta. 🙂
Alex a zis
Intrebare scurta:
Laptop HP Omen 15-dc0010nq sau Laptop Asus FX504GD-E4075? Linkuri mai jos, folosesc pt gaming si randare video.
Multumesc anticipat pt sfat!
Laptop Gaming ASUS TUF FX504GD cu procesor Intel® Core™ i7-8750H pana la 4.10 GHz, Coffee Lake, 15.6″, Full HD, 8GB, 1TB, nVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, Free DOS, Black
Laptop Gaming OMEN by HP 15-dc0010nq cu procesor Intel® Core™ i7-8750H pana la 4.10 GHz, Coffee Lake, 15.6″, Full HD, IPS, 8GB, 1TB, NVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, Free DOS, Shadow Black
Marius Cucu a zis
Asus-ul ăla are ceva probleme cu răcirea. 🙂
Alex a zis
Am auzit ceva de asta, cu toate astea m-a mai sfatuit altcineva sa ma feresc de omen ?
Marius Cucu a zis
Într-adevăr. Asus e ok, dar nu seria asta, ci ROG-urile.
Alex a zis
Am inteles. Si totusi intre cele 2 la care sa optez? Sa zicem ca imi asum riscurile si nu il chinuiesc prea tare in gaming. Ar ajuta un stand cooler daca optez pt asus? Sau sa ma dic spre omen?
Marius Cucu a zis
Aș alege total altceva. M-aș orienta spre MSI GP63 Leopard 8RE.
Alex a zis
Nu incarca link.ul ceva e gresit
Claudiu a zis
Salut,
as putea instala pe laptopul asta un SSD suplimentar in aditie la hard diskul existent?
Laptop Lenovo IdeaPad 130-15IKB cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics 520, Free DOS, Black
Multumesc
Marius Cucu a zis
Salut Claudiu, din păcate nu. Trebuie să înlocuiești HDD. Din ce văd acolo… nici DVD RW nu are așa că nu poți pune un CADDY ca să-l înlocuiești.
Laurentiu a zis
Salut, mă intereseaza un laptop pana la 3000 sau un Pic peste, il voi folosi pt jocuri si filme si in special ma intereseaza procesorul si placa video de minim 4gb ce sfaturi MI-ai da? Multumesc.
Marius Cucu a zis
Cam ce jocuri te vei juca? Eu aș zice un I5 cu un 1050 sau chiar 1050Ti.
Laurentiu a zis
Gen world of Warcraft, am inteles ca imi trebuie minim 4gb video
Marius Cucu a zis
Am întârziat un pic cu răspunsul pentru că am testat împreună cu cineva laptopul ăsta. Poți lua varianta cu 1050, dar eu zic să mergi pe varianta TI. Dai un ban în plus, dar știi că îți iei ceva ok pe termen lung. Ai modelul Lenovo Gaming 15.6” Legion Y530 fără SSD. Pe viitor poți adăuga fără probleme unul.
Ruse Rebecca a zis
Buna ziua, as dori un sfat pt achizitionarea unui laptop: filme..diverse programe office..FARA JOCURI…buget 1600ron
Dar si o imprimanta..buget 400 ron(conectata la acest laptop)
MULTUMESC
P.S mi as dori un Asus sau Lenovo..dar urmez sfatul dvs
Marius Cucu a zis
E un model foarte ok Lenovo IdeaPad 320-15ISK, la bugetul dvs. Poate vă ajută. Imprimante am testat mult prea puține ca să pot să îmi dau cu părerea. Ar fi incorect din partea mea. 🙂
Flavia a zis
Buna ziua. Pentru posibilitatile financiare pe care le am, va rog sa-mi recomandati unul dintre aceste tipuri de laptop, avand preturi apropiate si toate primind garantie 5 ani:
Laptop refurbished HP EliteBook 8470p I5-3320M 8GB DDR3 240GB SSD Windows 10 Home ABD8226/8/240W10H
Laptop Refurbished Dell Latitude E6430 I5-3340M 8GB DDR3 128GB SSD Windows 10 Home ABD8151/128W10H
Laptop Refurbished Lenovo L540 i5-4300M 8GB DDR3 128GB SSD Windows 10 Home ABD8940/8W10H.
Metionez ca il utilizez doar pentru treburi simple, comune (filme, muzica, socializare, navigare pe net, eventual redactare documente simple),fara jocuri. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Primele 2 au construcție mai ok, dar e mai performant Lenovo. Eu aș alege Lenovo. 🙂
cristian a zis
ajuta-ma sa aleg cadoul de Craciun pentru fiica mea studenta
laptop lenovo ideapad 320 -15 isk i 3 6006u 2,0 gh full hd 8 gb 2 tb nvidia gforce 920 mx freedos
sau
laptop hp 250 g6 i 3 7020u 15 6” hd 4gb 1 tb intelhd graphics 620 freedos
il folosete la cursuri ,retele de socializare ,filme ,foto activitati obisnuite nimic special poate si jocuri dar foarte rar
multumesc mult de tot
cu stima
Marius Cucu a zis
Cam ce buget aveți? Jocurile nu funcționează wow pe astfel de modele entry level.
Darra a zis
Buna seara. Ma poti ajuta cu o sugestie pt. un laptop? O sa-l folosesc in principal la cursuri, filme, muzica, retele de socializare etc. Fara jocuri :). Mentionez ca bugetul e maxim de 2000 lei. As prefera un Asus, dar accept si alte pareri. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Eu zic că ceva de genul asus x542ua dm444r e suficient, dacă nu e pentru jocuri.