Fie ca stăm la casa, fie ca stăm la bloc, avem destul de multe momente in care sunt pene de curent. Dacă ținem la confortul nostru și la echipamentul pe care îl avem în priză trebuie să ne gândim la așa ceva. Ca o paranteză, este frumos cât foarte mulți acuză că li se strică electrocasnicele pentru că sunt foarte slabe, dar nu se uită și unde le bagă în priză.
- CUPRINS
- Ce este un UPS?
- Ce face, mai exact, un UPS? Nu produce curent electric?
- In ce situații se justifica un UPS?
- Sfaturi de achizitie a unui UPS
- Cum protejam UPS-urile?
- Câteva specificații tehnice, pentru pasionați
- Tipul de funcționare în sarcină
- Tipul de conectare
- Tipuri de protecții
- Recomandările mele în 2024
- Parcurgem forumul?
O pană de curent ne poate lăsa fără fișiere importante. Cel mai rapid lucru care îmi vine în minte: un fișier Excel, cu 10 000 de linii pe care îl lucrezi pentru serviciu și… crapă când ți-e lumea mai dragă. Fișierul se corupe, nu ai backup, ce faci în momentul acela?
La mine nu este atât de rău, rar am avut pene de curent, dar cand este vreme rea ma gândesc daca este bine sa scot sau nu electronica din priza. Pentru ca nu se stie niciodată ce se poate întâmpla, mai ales ca sunt trecut prin astfel de situatii, cand mi s-a ars placa de retea.
In randurile urmatoare voi incerca sa va povestesc despre UPS-uri si de ce trebuie sa ne achizitionam unul, daca sunt probleme de tensiune in zona in care locuim.
Ce este un UPS?
UPS (Uninterruptible Power Supply) este dispozitivul care iți protejează echipamentul electric(PC, televizor, frigider etc) de fluctuațiile de tensiune. Rolul principal al UPS-ului este de a furniza energie pe termen scurt al aparatelor, fie ca vorbim de centrale termice, fie ca vorbim de calculatoare.
Acestea se impart in 4 mari categorii.
- Offline – in care orice ieșire din limitele parametrice ale curentului de la priza înseamnă comutarea pe backup (baterie). Avantajul este ieftinaciunea data de simplitatea circuitului, dar nu e practic pentru situațiile in care curentul vine pe țeavă cu rugina des, comutarea se face de multe ori in timpul zilei cu efect de uzura pronunțată asupra UPS-ului si acumulatorului.
- Line-interactive – e un UPS „offline” care in plus are pe circuitul direct un modul de regulare a voltajului si filtrare mai avansata. Desi limitat poate regula voltajul pe o plaja acceptabila (si suficienta) fara sa faca comutarea pe backup. Pentru a filtra problemele de la infrastructura de la bloc din Romania, este suficient.
- Online – e ca si un UPS „line-interactive”, dar care e comutat tot timpul. Curentul de la priza este transformat in DC 12v, o parte se duce in baterie restul se reformează in AC 220V si se duce la output. Controlul asupra voltajului este absolut… pentru simplul fapt ca curentul este „recreat” întotdeauna la aceeași parametri. Dezavantajul este ca pentru a rezista in timp componentele acestuia trebuie sa se supună cu totul altor pretenții pentru un regim de lucru 24/7.
- hibride – în mare parte funcționează ca unul offline atunci când curentul de intrare respectă anumiți parametri și poate comuta pe modul online dacă sunt detectate fluctuații de tensiune.
Trebuie sa rețineți ca cele offline lasă curentul sa treacă de la priza atât timp cat este curent. Daca se ia curentul, un releu comuta rapid pe generator. De aceea nu are protecții la șocuri si la fluctuațiile de tensiune.
Cele online lasă curentul sa treacă de la priza atât timp cat este intr-o plaja de tensiune acceptabila +/- 10 volți. Daca se depășește aceasta tensiune, se trece pe un acumulator.
UPS-urile cu AVR au sistem de redresare a tensiunii de intrare un pic mai dezvoltat fata de cel online. Acesta este recomandat pentru cei care au probleme cu fluctuațiile mari de tensiune.
Mai sunt si altele precum cele modulare, hibride, dar pe care nu le vom aborda in acest articol. Iată mai jos și un filmuleț interactiv despre UPS-uri.
Ce face, mai exact, un UPS? Nu produce curent electric?
Vreau să aduc câteva precizări pentru cei care confundă un UPS cu un generator sau cu un stabilizator de tensiune. Sunt 3 lucruri diferite, pe care trebuie să le luați ca atare.
Un generator poate să producă energie, pe când un UPS doar stochează în câteva baterii energia provenită de la priză.
Dacă este să ne referim la stabilizarea tensiunii este adevărat că sunt modele care protejează și limitează un pic tensiunea, dar nu este atât de eficient precum este un stabilizator de tensiune.
In ce situații se justifica un UPS?
Probabil ca daca va informați in vederea cumpărării unui UPS sunteți in unul dintre cazurile următoare:
- in zona in care locuiti sunt intreruri frecvente ale alimetarii cu energie
- v-ati achiziționat un sistem nou, un televizor nou si va este frica sa nu cumva sa fie vreo fluctuație de curent
- lucrati cu fisiere importante si nu vreti sa riscati sa pierdeti date, de exemplu, la serviciu avem UPS-uri pe fiecare calculator in parte.
- gazduiti un server, la comun, cu alti utilizatori
- tocmai v-ati pus centrala termica si vreti sa nu aveti surprize. Aveți grijă că nu toate UPS-urile sunt ok în această situație.
Mi-ar trebui foarte multe timp ca sa enumar fiecare problema in parte, insa, cele de mai sus sunt cele mai frecvente.
Sfaturi de achizitie a unui UPS
In magazinele online si nu numai gasim fel de fel de modele de UPS-uri. Acestea sunt de doua tipuri:
- cu management
- fara management
Din denumire putem sa ne dam seama ca pe cele fara management nu avem cum sa le accesam de la calculator, in timp ce, la cele cu management avem posibilitatea de a ne conecta la ele prin USB, iar acestea pot fi monitorizate destul de usor. Putem afla astfel gradul de incarcare al bateriei, durata de backup, dar si multe alte lucruri.
Inainte de a achizitiona un UPS trebuie sa stim urmatoarele:
Puterea acestuia sa fie mai mare decât puterea consumata de echipamentele alimentate. Atenție la faptul ca puterea unui UPS este data de majoritatea producătorilor in VA (Volt Amperi), iar puterea echipamentelor de calcul este data in W (Watts).
Volt-amperul reprezinta puterea calculata in curent continuu (c.c. sau d.c.), dar UPS-ul scoate pe iesirile lui curent alternativ (c.a. sau a.c.) iar in c.a. puterea este mai mica datorita defazajului dintre curent (intensitate) si tensiune. Pentru a determina puterea aproximativa in Wati a UPS-ului se inmulteste valoarea puterii in VA cu 0.65.
Sa zicem ca avem un UPS cu 1000 VA. Puterea masurata in W va fi egala cu 1000 x 0.65 = 650W. Oricum, eu va recomand sa nu calculati la fix, ci la calculul final sa avem o marja de siguranta 10-15%.
Cum protejam UPS-urile?
- In primul rand, UPS-urile functioneaza pe baterie. De obicei, daca este intretinuta corect, poate tine chiar si 5 ani de zile. Trebuie sa avem in vedere faptul acesta consumabila ne poate salva de la multe pierderi. Pretul unei astfel de baterii poate ajunge si la 200 RON, in functie de capacitate, brand, dimensiuni.
- Nu alimentati in UPS consumatori mari gen aspirator, masina de spalat.
- UPS-ul trebuie sa fie alimentat la o priza cu impamantare.
- In caz ca s-a intrerupt curentul, incercati sa salvati datele importante sau sa inchideti manual echipamentul pentru ca un UPS are o autonomie de maxim 15 minute.
Câteva specificații tehnice, pentru pasionați
Știu că multe persoane nu ajung să citească manualul, așa că m-am gândit să vă adaug câteva specificații de care vă veți lovi la achiziția unui UPS.
Tipul de funcționare în sarcină
De obicei, se alege valoarea maximă. De cele mai multe ori, în specificații îl găsim în minute. Evident, cu cât este mai mare, cu atât este mai bine. Este logic că, dacă nu ajungem să conectăm decât jumătate de consumatori vom avea o autonomie dublă.
Tipul de conectare
Noi le știm ca alimentare cu 3 pini sau… alimentarea pentru calculator. De fapt și de drept, ea se numește IEC 320. Eu evit astfel de UPS-uri. Nu pentru că sunt mai bune, ci pentru că e mai practic să folosești unul cu mufă Schuko. În plus, la nevoie găsiți foarte repede adaptoare de la Schuko la IEC 320 și invers. Chiar și prelungitoare.
Mai jos o să vă adaug o poză prin care vă ilustrez cele două mufe, practic… un adaptor.
Tipuri de protecții
Contează foarte mult bugetul. Totuși, pentru UPS-urile ieftine să nu aveți pretenții prea mari. Eu recomand combinația de stabilizator de tensiune alături de un UPS.
Recomandările mele în 2024
Înainte de toate trebuie să faceți calculul și să vă luați marja de sarcină pentru a fi totul ok. În prima parte vor fi modelele noi, „la cheie”.
UPS Legrand Keor SP GR
- Line Interactive
- LCD
- 2000VA
UPS NJOY Keen 1000
- 1000VA/600W
- Line Interactive
- Regulator automat de tensiune
- Repornire automata
Găsim aici și câteva recomandări pentru modele refurbished.
Decât unul nou și slab, mai bine unul trecut printr-o altă mână. Trebuie să vă orientați și să vedeți dacă au acumulatorii buni. Dacă nu sunt ok trebuie să învățați să-i schimbați sau să solicitați ajutorul unui specialist. Nu pot să vă nominalizez un model pentru că ies foarte repede din stoc. Dar mă puteți aborda în secțiunea de comentarii.
Nu este de joacă cu curentul. Dacă nu vă pricepeți, nu vă băgați nasul să vă curentați. Mai ales, dacă sunt de capacitate mare.
E complicat să vă răspund la întrebarea „ce tip de acumulator am nevoie”. Contează foarte mult modelul pe care îl aveți. Unii lucrează cu acumulatori de 12V, alții cu ceva mai mic. Trebuie verificat.Acumulator pentru UPS? Unde găsim?
De exemplu, Mustek-ul meu funcționează cu 2 acumulatori de 12V cu 9AH, legați în paralel.
Va doresc sa aveti parte de cat mai putine incidente, cât mai puține pene de curent. 🙂
Samuel a zis
pentru a transforma din va in w, nu ar trebuii sa se inmulteasca cu 0.8? Dumneavoastra ati scris 0.65
Marius Munteanu a zis
0.8 este este o paritate optima. Nu este o valoare realista în practică. Este că și consumul de 4.5 litrii la 100 km al mașinii. Aproape imposibil de atins, e o valoare teoretică. Sunt ups-uri care care au o paritate de 0.5. 0.65 e o medie aproximativa
Stefan a zis
Salut,
Am frecvente caderi de tensiune si sunt pene de curent repetate, cate 2~4 opriri de curent intr~o perioada de 10 min.
As dori sa achizitionez un UPS ptr frigider si unul separat ptr tv, dvd, calculator?
Ce putere trebuie sa aiba UPS~ul ptr un frigider +cuptor cu microunde si separat ptr tv, calculator, dvd?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Pai ar trebui să vă uitați la fiecăre consumator în parte și să le însumăm. Pe undeva pe frigider ar trebui să scrie cât scoate.
Totuși, la cuptorul cu microunde nu cred că faceți mâncare non stop încât să prindeți fiecare pană de curent. Mă gândesc că știți ca este nociv și ar trebui folosit cât mai rar, nu?!
iuliu19 a zis
Buna seara . Foarte clar si explict despre surse si UPS uri Da eu vreau sa realizez un vis al meu din copilarie . Sa am energie electrica de la Soare si eventual din Cosmos cum zicea Dl Nicola Tesla . Si sa consum cat mai putina electricitate de la enel Bucuresti Becuri cu leduri am montat . La TV. si la calculatoare am pus intrerupatoare suplimentare penru stand-by . Un entuziast de pe Net ,ca si mine a montat o antena de 1 m.patrat de aluminium de 2 mm. si cu redresori cu diode cu germaniu si condensatori , obtine energie pentru o locuinta cu 3 camere (fara aspirator, masina de spalat. ) Deci UPS ,pe care il; voi cumpara de la emag il voi folosi cu un panou solar si o antena caduceu Tesla . Stiu ca investitia va fi cam mare. Multumesc pentru explicatiile oferite despre UPS .Sper sa o aleg pe cea mai indicata pentru nevoile mele .Eu sunt electronist ,dar scoala am facut-o in anul 1958 . Acum am 75 de ani. Cu stima Iuliu.
Ionut a zis
As dori sa va intreb in cazul in care as folosi un generator ,si acesta nu are avr,generatorul fiind de 3kw,ce stabilizator sa folosesc pt o betoniera de 800wati?am folosito fara stabilizator si era sa o ard.va multumesc.
Alin a zis
Salut, as dori sa achizitionez un UPS, dar sunt inca in dubiu de ce putere are trebui sa fie, o sa il folosesc in principal pentru sonorizari, In mare parte o sa trebuiasca in momentul in care s-a intrerupt curentul acesta sa tina in asa fel incat sa pot stinge aparatura. Va fi folosit pentru un mixer amplificat ce necesita o putere de 650 W + o orga sau chiar doua uneori de max 45 W fiecare, si un laptop dar ala in caz de pana de curent are baterie dar in cazul in care ma decid sa il bag si pe ala prin UPS trebuie calculat deci + 40 W. Cam atat, deci in total sunt cam in jur de 800 W. Practic ar fi ideal ca puterea UPS-ului sa fie mai mare, exact ? Cat anume ? Si in primul rand ce model imi recomandati, precizez ca nu are importanta daca este cu management sau fara, din ce am inteles din articol, in cazul meu un UPS online ar fi bun, nu cred ca un UPS cu Avr ar fi chiar necesar, deoarece nu sunt mari fluctuatii de curent. Pretul este mai mult mai putin important, important este sa isi faca treaba bine. Va multumesc !
Armando a zis
Salut. Detin de astazi un mustek power must 2212, 1200 W si fan-ul merge in full load, se aude foarte tare, iar in el se aude un zgomot ciudat de parca s-ar face popcorn… ce mustek ai? Sa-l returnez ? Driver-ul l-am instalat de pe internet de pe site-ul producatorului insa de acolo nu pot modifica nici cum viteza fan-ului galagios. Mai am si un isis njoy 1000 L de 600 W insa este prea putin intrucat am o sursa de chieftec APS 650 W si un sistem audio de 500W logitech z906… si dupa cum am vazut pe net sistemul ar consuma 350 W maxim in blana… iar pc-ul meu dupa ceva informare in jur de 350 W maxim, insa nu le pot pune pe ambele in ups-ul vechi de 600W pt ca nu ar mai ramane 25% liber pentru siguranta. Apropo daca bag un prelungitor in ups ce se intampla? mi-a spus cineva ca s-ar putea sa nu protejeze ce e in el daca nu are prelungitorul protectie… eu trebuie sa protejez monitor , pc , boxe si modem , sunt 4 iar eu am doar 2 intrari in spate la ups-ul mustek pe cand la celalalt am 4 dar nu le tine pe toate adica facea urat njoy cu toate pe el, daca tin doar pc-ul nu are nimic
Marius Cucu a zis
UPS-ul nu stabilizeaza, sa stii, doar stabilizatoarele protejeaza. Am discutat despre asta aici.
Nu se intampla nici daca bagi un prelungitor. Eu am peste tot prelungitoare si nu e problema. Bine, noi avem prelungitoare profesionale. In jur de 100 de lei bucata, fara cablul de alimentare pe care l-am pus noi.
Nu vad ce treaba are driverul cu el. Probabil ca ai prins un model galagios. Daca ii modifici turatiile este posibil sa nu mai faca racirea cum trebuie.
Alexandru a zis
Salut , pentru un system audio de 540W edifier , PC + TV ce UPS mi-ati recomanda ? specific ca sistemul audio imi pacane cand nu am sunet continuu si banui ca singurul vinovat este curentul electric… Multumesc :D!
Marius Cucu a zis
Păi și nu ar fi mai ok un stabilizator? PC-ul și TV-ul cam cât consumă?!
olteanu mihai a zis
As dori sa cumpar un ups pentru un echipament medical(concentrator de oxigen) al carui consum este de 350w. Problema este ca as dori ca ups-ul sa tina macar 1 ora(persoana care foloseste aparatul este aproape dependenta de el). Ma puteti ajuta cu nu sfat?
Marius Cucu a zis
Consumul maxim este de 350W sau are o medie de 350W?
olteanu mihai a zis
pe aparat scrie Putere 350w.
Cristi a zis
Bună ziua,
Sunt în situația dumneavoastră. Ce UPS ați achiziționat?
Concentratorul consumă 312 W.
Mulțumesc pentru un răspuns rapid!
Liviu a zis
Salut. Ma intereseaza un Ups, pe care vreau sa-l folosesc la un TV (lcd – consum de 70 W in timpul functionarii) si la un modem (consum de maxim 10 W). Ma intereseaza care ar fi durata de functionare a unui ups de 1200 W (UPS nJoy Isis 2000L, 2000VA/1200W, LCD Display, Reglaj Automat al Tensiunii),pe timpul intreruperii curentului.
Mersi!
alex a zis
Salut, foarte util articolul! Un singur lucru nu mi-e foarte clar pt situatia mea. Nu sare tensiunea si nici pene de curent nu prea am, insa se intampla destul de des sa fie foarte slaba tensiunea (becurile prin casa palpaie si lumina e foarte slaba). In cazul asta, mi-ar trebui un UPS Online? Sau un line-interactive asigura si el tensiunea necesara?
Cupidon a zis
Iti trebuie un stabilizator de tensiune, nicidecum un UPS.