Când citesc comentarii de pe Facebook și păreri despre orice îmi vine să zbârlesc și ultima parte de păr din cap.
Avea dreptate Pătraru când contraria pe un USRist să nu cumva să dea putere părinților totală pentru a decide ce se întâmplă în școala lor pentru că se va duce naibii totul.
Odată cu începerea școlii pe Facebook au circulat 2 poze mari și late:
- una cu florile date profesoarelor și aruncate la gunoi
- una în care se văitau părinții că cei mici au prea multe materii
Și, ca de obicei, se leagă de materii precum religie, muzică, desen și cum frustrările părinților au fost trimise mai departe și încearcă să schimbe marea cu sarea.
Eu mă gândesc mereu la ce am făcut eu, de-a lungul timpului. Am băgat mate-info, iar singura materie care mi-a plăcut a fost matematica. Restul nu îmi făceau plăcere, mai degrabă frustrări ca informatica pentru că alții aveau idei mai bune.
Cu toate că m-am pregătit pentru chestii fixe și am ignorat total treaba cu creativitatea, ironia a făcut ca eu să ajung să fac chestii de creație și să mă oftic că nu sunt suficient de creativ și că nu mi-am luat la timp informațiile despre muzică sau nu am cultivat un pic treaba cu desenul.
Și cred că am fost printre ultimii care a prins școala cât de cât, la modul că prin a X – a deja treburile se stricau.
Mai amuzante sunt treburile în care părinții iau în calcul și pregătirea extra.
Sebastian a zis
Problema cu scoala românească nu e numarul mare de materii ci faptul ca teoria e pusa pe un piedestal in timp ce practică e aproape zero.
Avem nevoie de materii precum educatie financiară, self-development etc.
Tewdr a zis
Scoate banu’, tati, că practica aia costă șiiii – ai să vezi că nu-și permite mai nimeni, exceptând beizadelile.
Deci tot la socialism ne întoarcem…
Ăstea se învață de la părinți, aia e educație. Școala e obligată și îndatorată cu învățământul, nu educația.
Că doar n-ai făcut copil pentru mine, școală sau stat, da? L-ai făcut că ai ținut morțiș să ai copil… păi și tu, părintele, ce faci? E responsabilitatea ta educația, școala se ocupă cu învățământul.
Costin a zis
Curricula scolara oricum e mult pe linga ce se preda in Europa civilizata in general sau tarile nordice in special.
Fiecare ministru al educatiei a venit cu ideile proprii crezind ca va revolutiona scoala romneasca insa din nefericire rezultatele au fost taman de-a-ndoaselea. Din cauza faptului ca aproape intreg corpul profesoral este cantonat intr-un anume fel de apreda plus incapacitatea de adaptare la cerintele pietei muncii, face ca generatii intregi de elevi sa termine scoala cu putine sanse de a-si gasi o slujba.
In opinia mea cea mai buna scoala s-a facut intre ani ’70 si ’80.
Asta in istoria moderna, nu discutam perioadele ante/inter belice.
Tewdr a zis
Costin,
Toate reformele au fost făcute după copierile de afară. Ca în cazul în care apar ‘eșecele’, toți au alibi-ul suprem: „Păi n-a fost ideea mea, am copiat de la elvețieni, finlandezi, marțieni… certați-i pe ei, nu pe mine, că n-am venit cu reformele proprii, din capul meu.”
„In opinia mea cea mai buna scoala s-a facut intre ani ’70 si ’80.”
Și cu toate ăstea, e „învățământ”, nu „educație”.
‘Tu-i romengleza .ulii…
„Din cauza faptului ca aproape intreg corpul profesoral este cantonat intr-un anume fel de apreda plus incapacitatea de adaptare la cerintele pietei muncii, face ca generatii intregi de elevi sa termine scoala cu putine sanse de a-si gasi o slujba.”
Știi ce-mi place la onestitatea asta? Pe faptul că școala n-are cum să te învețe cum să fondezi o uzină, o fabrică, o corporație.
Nu știu de ce, dar parcă e onestitatea aia, de unde „îți zobară porumbelul pe gură” și nimeni (părinții mai ales) nu-și dau seama.
ice4you a zis
Mai taiem din ele, da’le draaacu … la scoala sa nu mai fie nici o materie in afara de ore de propaganda in care sa li’se dea totul la astia mici, gata mestecat. In rest, fiecare sa faca ce vrea, cum il taie capul, daca are chef, daca nu, nu. In rest, coiosii astia de parinti sa bage bani la greu in meditatii, ca doar nu numai unul sa aiba noroc de 6 case, iar pentru restul „ghion’.
Gata.
Marius Cucu a zis
Se pare că s-au tăiat niște ore. Eh, acum plâng profesorii că fac curse între 3-4 școli pentru a preda. Deh, grea e viața pe Facebook, în România.