Inițial, trebuia să povestesc despre Samsung Galaxy S20 Ultra în plecarea din Israel, să pozez p-acolo tot ce se poate și abia după să vin cu lucruri pe aici. Dar lucrurile au luat o întorsătură destul de ciudată.
Așa că nu mi-a rămas decât să iau telefonul și să îl testez prin oraș, atunci când s-a putut. Am reușit să ies să mă joc cu el înainte de a se da ordonanțele militare și de atunci nu am mai călcat pe afară.
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G specificații
Display | Diagonala: 6.9 inchi |
Rezoluție: 1440 x 3200 pixeli | |
Tehnologie: QUAD HD+ Dynamic AMOLED 2X, 20:9 | |
Camera | Camera principala: 108MP+48MP+12MP+3D |
Camera frontala: 40 MP f/2.2 | |
Baterie | Capacitate baterie: 5000 mAh Li-Po |
Performanta | Procesor: Exynos 990 |
Numar nuclee: 8 | |
Sistem de operare: Android 10 | |
Memorie RAM: 12 GB | |
Spatiu de stocare: 128 GB | |
Slot card memorie: da, microSD, pana la 1 TB | |
Altele | Dimensiuni: 166.9 X 76 X 8.8 mm |
Greutate: 220 g | |
Tip SIM utilizat: nanoSIM + eSIM | |
Dual SIM: da |
Camera foto
Cum diferențierea, în momentul de față, e făcută de camera foto, nu știu de ce n-am insista pe treaba asta. Telefonul se descurcă bine în celelalte activități, diferențe majore nu mai sunt, o să vorbesc mai mult despre cameră.
Samsung iar a prezentat ca o revoluție și, da, e chiar wow față de ce testasem la S10 Plus anul trecut. Samsung chiar rămăsese în urmă față de competiție și-au reușit să revină, din punctul meu de vedere. Sigur, când vine și sticla de la Leica și promite lucruri nu pot decât să fiu rezervat că Samsung rămâne cu revoluția. Dar pot să-l salute pe Trump că au rămas cu servicii Google.
Când povestim despre camere foto de pe spate trebuie să zicem următoarele:
- cameră de 108 MB pentru wide
- cameră de 12 MB pentru wide
- cameră de 48 MB pentru tele
Dar ce-nseamnă cifrele de mai sus?
Meh, ideea e că nu vor ieși poze de atâți megapixeli, nici nu ai nevoie de așa ceva pentru că ar fi exact problema de la video. În schimb, va face scala la o rezoluție mai mică tocmai pentru a ieși poze mai ok și să fie mai bine în low light.
În plus, când vorbim despre camera de 108 MB nu putem să discutăm despre faptul că poți activa funcția și apoi vei avea că trage numai JPEG și că ai puțin spațiu de manevră față de un DNG. De altfel, JPEG-ul ăsta este pe la 12 MB și nu ai foarte multă informație de manipulat. Bine, nu e ca și cum Xiaomi nu făcea același lucru. Sau nu e ca și cum Huawei n-a venit și-a dat Dxomark-ul peste cap.
SpaceZoom
Ce, nu lucrează marketing-ul?!
Eh, ei au zis că se duc la 100X cu zoom-ul. L-am testat extrem, extrem de puțin pentru că, ce să vezi, nu e suficient de mult spațiu în parcare și cât am testat în ziua aia nu a fost super relevant.
Face poze la 100X, adică undeva la 100mm dacă ar fi să avem un aparat foto profesional. Sigur, dacă ne uităm în urmă la ceea ce putea să facă S10 Plus, e o opțiune foarte mișto. În practică, eu nu m-aș baza pe ceva digital ca să fac o poză.
Pe la 100x pur și simplu poți vorbi de o poză pentru 2020, ci de toate artefactele și limitările unui zoom digital. De fapt, chiar și în reclama lor se vede treaba asta.
Dar da, e rapid zoom-ul, doar că nu știu dacă îl va folosi cineva. Dar o să știi că-i acolo și te vei lăuda cu el. Eu unul m-aș opri undeva la 10X, de acolo până la 100X cu cât mărești mai mult, cu atât începi să pierzi detalii. Și dacă ne gândim că lumea va poza, în general, din mână… Ok, am văzut ceva poze cu luna care ajutate de AI ar putea să facă lucruri frumoase pentru o postare pe Facebook. Atât.
Totuși, îmi dă un pic cu virgulă treaba cu zoom-ul. În teste, deși mă duc cu focala foarte mult, până la echivalentul unui 85mm de pe full frame, în info îmi arată că ar fi fost tras la 19mm. Practic, face un zoom și îmi îmbină niște poze. Dacă tot are atâtea camere mă așteptam la o focală mai mare.
Am pus și histograma mai jos ca să se înțeleagă de ce Sony e mai subexpus un pic.
M-am dus și în aceeași poziție cu un 18mm și-am dat zoom până am încadrat. Diferențele nu sunt atât de mari. Da, este pe 200% poza de mai jos.
În schimb, dacă ne apropiem și folosim 18mm la valoarea lui, rezultatele sunt cam așa pe 100% zoom:
În pozele făcute în casă l-am pus un pic la muncă. I-am pus o sursă proastă de iluminare, o temperatură caldă pe care nici aparatul foto nu o poate interpreta atât de bine și am dat și ceva lumină rece, naturală.
Pentru detalii însă, e ceea ce trebuie, avem mai jos o poză la 100% zoom realizată de S20. A avut numai lumină naturală și ce-a mai reflectat monitorul.
Camera wide încă nu se apropie de cea normală.
De compacte, având așa ceva la îndemână, cred că nu mai poate fi vorba. Poate nici de aparate foto entry level, mai ales pe cei care încă mai folosesc obiectivele kit. Mă refer strict la amatorii de fotografii în vacanță. Ușurința cu care faci pozele, faptul că ai acolo un AI care te ajută să faci treaba, am făcut ceva poze la o pâine care nu a ieșit foarte ok și mi-a recunoscut că e pâine, mi-a indicat să fac poza la 45 de grade că acolo e optim.
Pentru un utilizator care e începător ce poate să fie mai greu de atât?
Nu am idee dacă și pe variantele trecute de telefon de la Samsung aveam opțiunea asta, dar am văzut că poți să îți faci profilul tău.
Pozele de mai jos sunt direct din telefon, pe profilul standard.
Putem vorbi, însă, de primul telefon care filmează 8k și n-o face rău deloc. Sigur, recomandarea mea ar fi ca cut-cut-ul să îl faci direct din telefon pentru că e groaznic să editezi filmulețe HEVC momentan.
Display
E vorba despre un AMOLED de 6.9′ cu Gorilla Glass 6. Unii ar spune că este mare, fără husă mi se pare chiar decent, nu ne înțelegem rău.
Atinge un pic zona de gaming, dar și cea a oamenilor normali: refresh rate de 120 Hz în FHD și 60 Hz în QHD.
Practic, de la testele cu Oneplus 7 încoace nu mai văd diferențe notabile pe display. Un pic mai slab a fost Xiaomi, însă mai toți au avut un nivel foarte ok de culori.
Am văzut și ce înseamnă să ai pixel mort, de data asta. Am avut noroc de-un sample cu un glitch fix lângă camera de selfie.
Baterie
Se încarcă în mai puțin de 1h complet. 5000 mAh. Toate estimările telefonului zic 24 de ore. Eh, eu când mă jucam cu telefoane le testam și pe GPS și cu toate bălăriile active. Acum, fiind în casă, a trecut și de 24 de ore, dar nu pentru că ar fi el super wow, ci pentru că GPS-ul și datele mobile au fost mai puțin folosite. Da, sunt active, dar atât timp cât este WiFi-ul peste… e cam irelevant. Cred că mai multe resurse a consumat dual sim-ul.
Dacă dau ecranul pe 120Hz, dacă mă joc cu el moderat, fără toate cele de mai sus, nu am o zi de lucru cu el. Adică scoți de la încărcat la 9 dimineața până seara la 20:00 deja tragi de el să îl ții în viață.
În fapt, când vezi că la battery saver ai opțiune pentru dezactivarea 5G îți dai seama cât de inutilă este tehnologia în momentul de față.
De fapt și de drept, dacă țin bine minte, foarte multe modele care aveau modul 4G la început aveau aceeași problemă: low battery!
Teste sintetice
Samsung S20 Ultra
Păreri Pro
- cameră performantă
- mare, dar totuși se ține comod în mână
Păreri Contra
- autonomie
- se încălzește foarte tare
- mici probleme la autofocus, rezolvabile
- extrem de scump
Din punctul meu de vedere, este un telefon bun, dar nu wow, nu cel mai tare din parcare. Și dacă ar fi să am un S10 Plus pe mână și-aș fi interesat de upgrade n-aș face. În schimb, dacă e ceva versiune mai veche, da, cu siguranță.
Sorin a zis
iPhone: eu sînt cel mai puternic telefon din lume !
Samsung: mă îndoiesc !!!…
asta așa, apropos de noile pliabile(!) Samsung.
dam167 a zis
Telefoanele nu produc conținut – n-au produs 4K, n-o să producă nici 8K. Încă n-a prins 4K ca format final (livrat) și încă unii preferă full HD cu echipament de 3000+ $ pentru că sunt prea puține avantajele filmării în 4K.
8K s-a produs și acum pentru TV-uri cu DSLR și mirrorless ca timelapse și hyperlapse, doar că mulți ani de acum înainte n-o să aibă nimeni ce face cu TV de 8K. Eu vă înțeleg pe cei din domeniu, tu probabil că n-ai de gând să folosești ceva sub 4K, dar noi, consumatorii încă nu simțim nevoia.
Marius Cucu a zis
Deh, în mare parte, încă se livrează FULL HD. E diferență la 4k, dar avantajul unui FULL HD mai stabil, convertit din -50-60p, slow motion…
Cât timp lumea a trecut la gadgeturi mai mici, în general, 4k… nu va avea loc.
Dar dacă te lauzi la vecinul că ai telefon care filmează 8k deja nu mai contează.
dam167 a zis
E o idee interesantă asta cu „lumea a trecut la gadgeturi mai mici”, dacă mă uit în jur, asta observ și eu. Cu toate astea, cei ce produc conținut trec la ecrane și rezoluții mai mari – și eu mi-aș lua un monitor de 5K dacă l-aș putea justifica. Chiar și aparatul ăla de la Fuji, GFX100 cu 100 mpx a făcut furori, deși utilizatorii încep să recunoască că nu fac mare lucru cu rezoluția aia. Deci dacă consumul e pe ecrane mai mici, la un moment dat n-o să se justifice goana producătorilor de conținut după echipament cu rezoluții tot mai mari, nu?
Marius Cucu a zis
Am un articol programat fix cu ideea asta. Da, din punctul meu de vedere, vezi mult mai bine erorile, materialul, pe un monitor din ce în ce mai mare.
rivi a zis
prețul e ca la iPhone la lansare. în 6 luni avem 1k reducere.
Marius Cucu a zis
E normal, e ultra!
Iulian Mirzac a zis
iPhone: eu sînt cel mai scump telefon din lume!
Samsung: mă îndoiesc !!!…
😛
Cosmin Dumitru a zis
De cateva ore compar Samsung S20 Ultra cu Huawei P30 Pro si Mate 30 Pro. Si pe fuga cu Xiaomi Mi Note 10 Pro.
Gatesc ceva, si bazai pe telefon pentru comparatii.
Samsung castiga la cateva lucruri, dar atat:
1. Stabilizare de imagine pe camera frontala, in video. Excelenta. Dar Samsung intotdeauna a stat bine pe video, in general vorbind.
2. Balans de alb, pe toate camere. E mai precis decat la Huawei, care tinde uneori sa bage un galben-verzui in unele cadre. In peisaje, da chiar bine, dar la portret, se observa imediat. Oricum, e ceva ce se corecteaza cu 2 click-uri, intr-un program de editare.
3. Dynamic range putin superior, din ce vad in general, in mai multe genuri de fotografie. Diferente mici, doar un ochi antrenat probabil ca le-ar vedea (fotograf, sau persoana atenta la detalii…).
4. La zoom 50x, Samsung tinde sa ofere mai multe detalii, decat P30 Pro.
Huawei, in schimb:
1. Detalii net superioare, in orice gen de fotografie, cu oricare camera.
2. Bokeh mai realistic, mai usor de comparat cu estomparea oferita de un aparat foto DSLR/Mirrorless.
3. Detalii in cadrele macro, mult peste Samsung.
4. Detalii in portrete. Samsung, atat cu main camera cat si cu selfie camera, baga un mod de „infrumusetare”, la greu, care taie mult detaliile.
5. Huawei, chiar si fara senzor ToF pe camera frontala, face o separare subiect-fundal, mult mai smooth.
6. Camera wide, la Huawei, ofera mai multe detalii. 20 megapixeli vs. 12. Pana si Xiaomi Mi Note 10 Pro o are mai mare decat Samsung, in fata unui senzor mai bun.
7. Night mode-ul de la Huawei, inca este greu de batut, Samsung S20 Ultra nu reuseste sa egaleze macar, un P30 Pro.
8. Cand vine vorba de nuantele de negru si gri, Huawei e mult mai realistic decat Samsung.
9. Modul manual de pe Huawei, mult mai precis decat la Samsung, in setarea parametrilor de fotografiere.
10. Pana la zoom 10x, deci, hibrid, Huawei P30 Pro ofera detalii pe care Samsung nici nu le viseaza.
Sigur, comparatia nu e corecta, ar trebui comparat cu noul P40 Pro, care o sa apara lunile astea, nicidecum cu P30 Pro. Nici macar cu Mate 30 Pro, care are ca si competitor direct, seria Note, de la Samsung.
Dar, ca idee, sunt placut impresionat sa observ ca, dupa un an de zile, P30 Pro ramane lider, in materie de camera foto. As spune Mate 30 Pro, dar ma ajuta mai mult zoom-ul optic mai mare, decat performantele pe lumina slaba cu 10-15% mai bune.
Merita cumparat Samsung S20 Ultra, daca filmati foarte mult. De departe cel mai bun telefon pe partea video, de pana acum.
Merita S20 Ultra, daca sunteti gameri. Hardware, cand vine vorba de gaming, e peste un P30 Pro, sau Mate 30 Pro.
As spune ca merita un Samsung si pentru display, atat Note 10 Plus, cat si S20 Ultra. Au rezolutie, DPI mai bun etc.
In rest, autonomia e tot aia, desi Samsung S20 Ultra vine cu baterie de 5000 mAh, hardware consuma mult mai mult.
Daca ne uitam putin la preturi, la cat este uneori, in unele oferte, un P30 Pro (chiar varianta cu 6 GB RAM si 128 GB memorie interna, e arhi-suficient pentru 2 ani!), Huawei P30 Pro castia detasat, avand cel mai bun raport pret/performanta.
Pe latura foto, Samsung ofera imagini mult prea procesate de softul intern, artificiale, as zice eu, ireale. Deci, nu exista niciun termen de comparatie cu Huawei, in ciuda camerei mult prea laudate.
Intre S20 Ultra si Xiaomi Mi Note 10 Pro, sincer va spun, prefer Xiaomi. Sta mai bine la capitolul detalii. Ciudat, nu?!
Abia astept replica Huawei, cu noul P40 Pro. O sa mature pe jos cu Samsung, diferenta va fi atat de mare, incat va dezamagi multi fani Samsung.
Cosmin Dumitru a zis
100x nu înseamnă 100mm pe format 35mm. Iei 28mm pe FF sau 18mm pe APS-C, și înmulțești cu 100. Ăsta e zoom de 100x real. 300mm pe APS-C, de exemplu, că e cel mai accesibil tele (70-300mm), este un 16-17x zoom optic real.
Samsung are marketing la greu. Nu se va ține niciodată de P40 Pro și Mate 30 Pro, în ciuda zoom-ului de 100x.
Marius Cucu a zis
Mda, ai dreptate la treaba cu formatul. 🙂 Ah, am uitat să fac ceva poze de seară. O să încerc să văd dacă reușesc să „ies” la magazin și să găsesc 2-3 becuri 🙂
Pur și simplu nu îi înțeleg ideea cu zoom-ul digital. Pe lângă faptul că n-o să îl folosești prea mult timp nici nu e folosibil.
Samsung mereu a avut marketing și marjă să ofere magazinelor pentru reduceri. Deh, ei mereu au reduceri pentru că pleacă mereu de la prețuri foarte mari.
Mate 30 mi-a dat fail foarte mult la alb. Am înțeles că P40 a mai rezolvat asta, poate o să reușesc să îl testez și pe ăla… deși dacă stau în casă nu prea îmi arde de testat telefoane. În rest, telefoanele sunt cam la fel! Hardware-ul e ok peste tot, diferențe minore la sunet. Ah, ok, lipsa Google Play. 🙂
Oricum, față de S10 e mult mai ok la poze.
George Dumitrascu a zis
Salutare! Cum ti s-a parut camera selfie? As fi interesat de S20 ultra special pentru aceasta camera insa nu reusesc sa gasesc foarte multe informatii.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Camera selfie e Ok. Dar deh, am testat telefonul în casă. Nu pot să pun poze cu mine din casă pe selfie mode. Face un boken okey.
Iulian a zis
Filmările 8K îs mișto. Un pic cam prea lat…
Marius Cucu a zis
Se pot extrage niște poze mișto din 8K-ul ăla. La final am lăsat și un cadru nesaturat și unul cu ceva mai multă saturație ca să se vadă că te poți duce un pic mai mult cu editarea, dacă ai chef.
ice4you a zis
Bonus: DEZINFECTAT CU MONA! :))))))))))
Asta e din categoria: poze istorice! :)))))
Marius Cucu a zis
Exact! Am lăsat special în cadru. 🙂
Oricum, de data asta cred că vorbim de Dora. A fost una ieftină, undeva la 3-4 lei, cu ceva ani înainte de pandemie.
Dan ionut a zis
Doar ce am desigilat unul, si nu il pot incarca, am incercat mai multe incarcatoare, chiar si wireless, imi da aceeasi eroare : „temperatura telefonului d voastra este prea scazuta. Incarcarea va continua atunci cand temperatura revine la normal.” Si nimic, are 1%, nu incarca deloc…. telefon de cacat, hi end cica !!!! Imi vine sa l dau de pamant !
Marius Cucu a zis
Încărcătorul este original?