Am primit, în teste, un telefon.. Este vorba despre Note20Ultra, vine la pachet cu smartwatch Galaxy Watch3 despre care vom vorbi ulterior.
Știți bine că cel mai important lucru pentru mine este să am o cameră foto cât mai bună la telefon. Tocmai de aceea am făcut un compromis și mi-am luat un telefon care nu are servicii Google.
La mai bine de o lună de zile nu plâng după Google, nu plâng după ecosistem, asta pentru că suplinesc cu camera foto și autonomia baterie. Deh, ați fi uimiți, dar cred că 3 facturi influențează direct autonomia bateriei:
- conectarea la serverele Google a aplicațiilor și notificările push
- actualizările pe care le faci din aplicații terțe, oarecum manual
- display-ul lăsat pe automat ca să-și facă de cap
Specificații tehnice
Huawei folosește pentru P40 Pro senzorul Sony IMX700, iar Samsung ar trebui să folosească ISOCELL Bright HM1.
Înainte de toate, oricât de mult am vrut eu să fie 100% perfect, nu pot modifica F-ul din aplicație, așa că unul este la apertură 1.8 și celălalt la 1.9. Chiar dacă le-am setat din cameră să aibă albul la 5000k niciunul n-a respectat treaba asta sau n-au fost în stare să raporteze corect pentru Capture One sau Photoshop. În Capture One nici măcar nu afișează detaliile pozei, în Photoshop estimează acolo ceva date. Eu știu că le-am setat pe manual, la aceeași valoare, mai puțin F-ul, care este limitat. Nu am avut control nici pentru EV, iar Samsung își făcea un pic de cap.
RAW-ul de la Huawei are în jur de 90 de mb cu 6144×8192 pixeli, pe când cel de la Samsung are undeva la 23 de mb și 3000 x 4000 pixeli. Cantitatea de informație pe care o ai la Huawei este net superioară, foarte multe culori ai în histogramă. Un alt avantaj pentru Huawei ar fi că ai de unde să redimensionezi, să reîncadrezi.
În rest, chiar mă așteptam sa dea de pământ serios cu Samsung, doar că diferențele țin strict de procesare și de cum Huawei știe să se facă mai plăcut, prin culori, ba chiar să lucreze un pic poza, imediat după ce o faci.
Procesare Samsung versus procesare Huawei
Samsung până la S20 nu aveau o cameră care să impresioneze. Ba chiar cred că erau codași. Dar au avut mereu marketing, așa că… au rezolvat din pix treaba asta. De la S20 au împins cu 8k-ul și cu un senzor mai ok ca înainte, ce poate fi comparat cu celelalte branduri.
Poza de mai jos este făcută aproape în același loc. Am reîncadrat un pic Huawei-ul pentru că nu au aceeași focală. Din punctul meu de vedere, Huawei are un pic mai multe detalii, pe când în stânga nu distingi silueta clădirilor.
Pro Mode
Am încercat setări aproape identice. Doar că nu ai control 100%. Totuși, mie detaliile mi se par apropiate. În teorie, nu ar trebui să proceseze imaginea, ci să ți-o lase brută.
Diferențele par a fi mai mult la albul pe care fiecare dintre cele 2 telefoane îl face. Deși sunt ambele la 5000K au alb diferit.
Night Mode
După ce m-am jucat cu mai multe modele de telefoane, anul ăsta, cred că Huawei reușește să proceseze cel mai bine pe noapte. Chiar dacă stai mai multe secunde să faci o poză, practic îți face o expunere mai lungă decât concurența și le aranjează aproape ca un aparat foto entry level fără a folosi expunerea lungă. Cu expunere lungă ai foarte multă informație pe un aparat foto, exact cum erau unele poze din Bari sau Amsterdam. Și acolo depinde cât de bine reușești să te joci cu colorizarea.
Huawei apasă un pic mai mult pe accelerație, dă boost la culori, face o poză mai comercială. Samsung, în schimb, nu poate să ridice ștacheta, deși am saturat un pic din procesare.
Dacă diferențierea o faci ținând cont de cum se descurcă noaptea, cred că Huawei câștigă detașat, în cazul de față.
Camera de selfie
Ambii producători au pus AI pe treaba asta. Fiecare înțelege ce crede din asta. De exemplu, Samsung știe să facă unghiul mai larg în momentul în care sunt 2 persoane în cadru. E o chestie utilă, zic eu.
În plus, îmi place mai mult cum se prezintă selfie-ul după, parcă e ceva mai natural.
Huawei nu face așa de bine lucrurile. Au pus atât de mult AI încât îți înlocuiește cerul sau îi dă foarte mult contrast în zona cerului, cât să pară o poză wow. Până la urmă, iese mai mult în evidență, dar tu care ai făcut poza și știi că nu era cerul așa de contrastat acolo… hmm.
Când faci o poză normală, deși ai beauty mode și toate cele dezactivate, el alege să îți dea contrast pozei. Părul nu mai e natural, nimic nu mai e natural în poză.
Și la deformări suferă Huawei. Chiar dacă le ții în același unghi, Samsung pare să interpreteze mult mai bine poza, nu intervine atât de mult asupra ei.
La detalii mi se pare că Samsung e mai luminos și face boken interesant. Totuși, când vine vorba de macro, Huawei mi se pare mult mai ok.
Cameră video
Nu am pus comparative directe, asta pentru că nu am reușit să fac nimic, în paralel cu ambele.
Dar ce am montat ca bruturi, cu fiecare în parte, mi se pare că Samsung chiar rupe. Deși este o chestie strict de preferințe, boken-ul de pe Samsung mi se pare mult mai curat, mult mai ok pe lumină, iar faptul că poți să faci downscale de la 8K… poți scoate rezultate ok, mai puțin camera de zoom care… sper să îi dispară interesul în anii ce vine. Dar stabilizarea este mai bună pe Huawei, atât pe orizontal, cât și pe vertical.
În rest, codecul ăla de la 8k este imposibil de folosit. Pur și simplu, omoară atât Davinci, cât și Premiere Pro-ul. Și vorbim de 1 minut de filmare, cu câteva cut-uri simple și un pic colorat simplu.
Cred că cea mai mare greșeală este să compari telefoanele direct de pe display. Mai ales, un display necalibrat. Este o diferență mare între ce scoate un display, ce scoate celălalt, în plus, nu au aceleași dimensiuni, mai mereu cel mare o să-ți dea impresia că face poze mai ok. Bine, dacă ne gândim că mai toată lumea stă pe telefonul mobil…
Daniel a zis
De ce ai face comparatie cu un telefon care nu are Google?
Marius Cucu a zis
Pai ce relevanta are daca nu are Google sau nu? Camerele foto sunt cat se poate de similare, poate cu un plus pentru Huawei.
vasile a zis
Huawei chiar e bun daca iti trebuie. De nu era nebunia asta cu blocada USA, serviciile google, etc. rupea tot sau poate nu si chestia asta, sutul in cur i-a determinat sa progreseze la nivelul asta, in compensare.
Marius Cucu a zis
Raport calitate preț e ce trebuie. Eu, deși am la test note ul, încă folosesc mai mult Huawei. Nu zic că e cel mai tare telefon, dar îl tin mai bine in mana, mi-am făcut un workflow și e ce-mi trebuie. Da, am pierdut niste zile bune la început să caut alternative.
In Romania se laudă că încă vând. P30 Pro e la preț imbatabil acum. Dar dacă viitoarele modele nu vor avea cel puțin hardware îl ăsta, așa cum se aude…meh!
Altfel, ca preț, e net superior. Ca idee, telefonul a venit la pachet cu un ceas deștept. 8900 de lei asigurarea la curier. La Altex e 4000 pachetul pentru Huawei. ? Sunt convins că ambele branduri scot profit de pe urma vânzărilor.
ice4you a zis
1. Scoate cartela SIM din telefon si o sa vezi dupa aia autonomie! :))
2. Ai sa razi, dar in afara de imaginile de noapte, mie unul mi-se par mai naturale si bine definite detaliile camerei de pe Samsung care face parca mai bine balanta pe alb, probabil fiind vorba o procesare mai redusa, desi nu sunt si n’am fost vreodata fan Samsung.
Marius Cucu a zis
Da, balansul de alb oricum e hiba tuturor telefoanelor, daca ne raportam la camerele profesionale. Eu zic că ambele fac albul prost, fata de realitate, doar că sunt nuanțe mai calde pe Samsung. In lumina naturală, așa cum erau pozele cu fructele ambele se descurca ok, dar acolo intervine și procesarea telefonului. Ideea nu e sa ridic în slăvi pe unul sau altul, ci sa evidențiez diferența de preț ?
ice4you a zis
Strict vorbind pe camera, Huawei merge in continuare pe pacalirea ochiului mai putin experimentat prin suprasaturarea culorilor si un contrast suprarealist, o tehnica binecunoscuta si folosita cam de toate compactele inaintea camerelor de telefon, lucrul asta multumind foarte multa lume care nu are nici o treba cu postprocesarea lor.
Despre diferenta de pret nu avem ce sa vorbim, desi, daca nu ii ardeau astia de la Google, cred ca nici Huawei nu ar fost acum departe de pragul ala, iar lucrul asta se va vedea in timp daca magazinele lor de aplicatii vor incepe sa fie populare si cererea va incepe sa creasca. 😉
Legat de balansul de alb, lentila mica va suferi mereu de problema asta, orice ar face! Practic, daca pun un senzor sensibil ai suprasaturare, daca pui un senzor mai mare ai zgomot … daca incerci sa obti un compromis atunci te alegi cu un gri si cam atat. 🙂
Marius Cucu a zis
Eu aș începe altfel: LG sunt săracii pierzători care nu fac asta. Din ce am testat anul ăsta… ouh, toți o ard cu păcălirea ochilui.
Oricum, în articol am vrut să se observe că la nivel de opțiuni Pro, niciuna dintre camere nu este WOW, ci se joacă cu procesarea. Sau AI-ul. Fiecare face treaba mai bine sau mai puțin bine și vinde așa cum vrea/ poate.
Adrian a zis
Ce urât ai ieșit în selfie. De ce nu lași pe alții să-și facă?
Marius Cucu a zis
Fac eu bine ochelarii și-o să par inteligent.
Marius Cucu a zis
Pe grupul Huawei mi s-a atras atenția că am folosit contour pe camera de selfie. Chiar nu văzusem opțiunea, refac mâine testul.
Adrian a zis
Și crezi că vei ieși mai frumos?
Marius Cucu a zis
Sunt convins de asta. Vrei poză cu ochelari sau fără?!
vasile a zis
Cu ochelari, daca esti pe minus! :))
Marius Cucu a zis
Păi ăia nu mai sunt buni. Mâine am programare. Sper să fie doar ochelarii de vină ?. Pe fond alb nu pot citi nimic, am scris articolul în sublime și am copiat repede in editor că nu am găsit niciun dark mode pentru panoul WordPress.?
Larisa a zis
Huawei face poze mai ok, din ce se vede in articol. Testul este la pozele de noapte.
Cristi a zis
Pozele de noaptea sunt clar in favoarea Huawei.
Marius Cucu a zis
Dacă țin bine minte, ai făcut niște macro foarte mișto cu Huawei. Deh, de zona asta nici n-am amintit, dar dacă pe detalii încă se duelează telefoanele, la macro îi dă mult peste nas Samsungului.
Mădălin Cristian a zis
Pentru poze prefer Huawei P40 Pro, e clar mai bun.