Am testat acum ceva timp noul Samsung Neo QLED. Practic, primul miniLED care mi-a trecut prin mână. Am insistat să văd până unde se duce tehnologia și, dacă ideile mele de dinainte sunt confirmate de ceea ce văd cu ochii.
Și mi s-au confirmat în mare parte lucrurile. Pe viitor chiar vreau să încerc și mai multe modele de buget de la ei pentru a vedea cum se descurcă și în categoria oamenilor obișnuiți.
Asta pentru că, până acum, am avut la test televizoare suficient de mari și performante cât să-ți iei o mașină. Mai nou, dacă pui un ecovoucher iei și una electrică 🙂
Am avut 2 modele la test din aceeași generație, dar pe diferite diagonale și cred că pot să trag câteva concluzii despre ceea ce am testat.
Țin minte că, acum câțiva ani, nu înțelegeam ideea de box separat și nu integrat în televizor. Acum am avut ocazia să testez un model cu 65′ și un model cu 75′. Primul avea box separat și era 8K, al 2 lea(4k), fiind mult mai mare, a avut loc suficient să integreze tot ceea ce a avut nevoie. Ideea de service e ușor de manevrat la varianta cu box-ul. Atât timp cât panoul este OK cel mai probabil apar probleme direct la box și rezolvi totul mult mai simplu, de la „cutiuță”.
Ca diferențe de preț și diagonală avem:
La banii ăștia aveți și un voucher cadou de 2000 de lei. Practic, te invită să îți iei și un soundbar.
Avantaje pentru Samsung Neo QLED
Telecomanda
Poate că ar fi fost mișto să aibă și iluminare pe taste. Ar fi fost util noaptea. Totuși ergonomia, simplitatea și faptul că se încarcă de la soare chiar sunt lucruri de ținut cont. Se fac aproape 2 luni de zile de când e un televizor Samsung în casă. Nu este poziționat într-o cameră luminoasă, dar e mișto că au ieșit în față cu telecomenzile care se încarcă de la soare. În tot acest timp n-am fost nevoit să încarc de la USB Type C nici măcar o dată. Ai control total asupra bateriei, ai informații atât în Smartthings, cât și în meniul televizorului.
Nu știu dacă este brevet Samsung, dar treaba cu bateria încărcată de la soare ar trebui să fie adoptată de toți producătorii, din punctul meu de vedere.
SmartThings
Așa cum am mai zis, am descoperit anul ăsta ecosistemul Samsung, inclusiv SmartThings. E mult mai rapid decât m-aș fi așteptat. Chiar mai rapid decât android. Ai totul integrat, ai informații despre toate dispozitivele conectate în casă, iar asistentul vocal chiar funcționează.
Cumva, dacă ai intrat în horă, nu ai cum să nu rămâi în ecosistem. Acolo se duc toți. Altfel, am văzut că se descurcă foarte bine la tot ceea ce înseamnă gaming. Integrarea este perfectă cu Xbox. Mi-ar fi plăcut să am și ceva Xbox mai evoluat, am reușit să pun mâna doar pe un Xbox One X ce nu se ridica la nivelul tehnologiei din spatele Samsung-ului. Bara de conectare pentru jocuri este foarte utilă, dar parcă te pune la „colț” în momentul în care vezi că nu ai dispozitive FreeSync sau compatibile VRR în casă. Gândiți-vă că televizorul știe să proceseze imaginea in jocuri pe 12 biți față de majoritatea care abia reușesc să o facă în 8 biți+procesare software.
Mai important este faptul că avem, la 4k 120Hz input lag de 5.8 ms și 9.8 ms la 4K 60Hz. Pentru cei care joacă de ocazie oricum diferențele între 4K 60Hz și 120Hz sunt greu de observat.
Rețineți faptul că, dacă veți conecta PC-ul(prin HDMI) va trebui să vă faceți setările manual, în timp ce, dacă aveți Xbox el va seta automat opțiunile. Oricum, aveți foarte multe opțiuni disponibile.
Deși mai peste tot vedem lucruri despre tehnologia celor de la AMD, cei de la Samsung oferă o raportare interesantă. Pe dispozitivele lor(PC-uri – avem 80% nVIDIA și 20% AMD, iar console 99% sunt AMD)
Infinity screen
Mă așteptam ca modelul de 75′ să fie ceva mai gros, dat fiind faptul că avea de integrat și o cutie cu hardware în interior, dar nu, e mult mai OK decât m-aș fi putut aștepta. Ba chiar e mai light varianta de 75′.
Marginile display-ului sunt, însă, foarte bine realizate pentru o tehnologie nouă.
Screen Mirroring
Dacă la modelul de 65′ să zicem că era o limită când împărțeai ecranul în 2, la 75′ e păcat să n-o faci. Opțiunea se activează apăsând tasta de back și, practic, nu întrerupi programul pe care ești. Poți să pui până la 4 „mini ecrane” sau chiar programe TV. Pe unul fugeam de publicitate, pe altul urmăream telenovele. În plus, poți să mergi și mai departe să redimensionezi ferestrele. Ai control deplin asupra funcției. La alte branduri testate n-am văzut atât de multă flexibilitate.
E compatibil atât cu Google Duo, cât și cu mai toate aplicațiile de video (dacă ai minim android 8.1) și poți să te uiți la film în timp ce faci conferință cu amicul din Canada.
Și, dacă ai chef, poți să te și joci, iar într-un colț să lași o emisiune, un Youtube. Dacă nu vrei să pui în colț poți să redimensionezi cum dorești și să faci un preset al tău. Orice. Flexibil.
Sunet îmbunătățit
Avem o grămadă de opțiuni pentru sunet. Ba chiar, cu ajutorul AI ei reușesc să optimizeze sunetul pentru camera în care este amplasat. Vorbim la nivel de bază, practic identifică dacă este amplasat pe un stand sau suport și încearcă să îți dea cel mai bun sunet.
Sunt și opțiuni precum:
- OTS Pro – analizează scenele din filmare și încearcă să înțeleagă ce se întâmplă acolo pentru a oferi un sunet cât mai OK. Practic, televizoarele au tweetere în spate poziționate pe laterale și pe centru și încearcă să îți ofere sunet optimizat
- AVA sau Active Voice Amplifier – acolo unde recunoaște un dialog între 2 interlocutori o să dea un boost vocii pentru a se auzi mai bine.
Experiența primului miniLED a fost chiar interesantă. Tehnologia promite foarte mult. Pentru televizoare ce stau mai mult în camera cu multă lumină poate să fie o soluție foarte bună. Cum am zis și în trecut, Samsung știe să facă televizoare high end.
Adaugă un comentariu