După ceva ani de zile există și Ploiești pe harta televizoarelor Samsung. Un 8k, mai exact Samsung 65QN900A. Anterior a fost un program de testare al eMAG, acum a venit televizorul direct de la Samsung. În rest, am încercat să trag concluzii despre modelele lor pe unde am putut: magazine, teste pe la prieteni, conferințe cu alte branduri în care se vorbea despre ele sau chiar televizoare de la țară. Entry level!
Totuși, nu e suficient să vorbești despre un brand dacă nu-l testezi mai mult de câteva zeci de minute. Îți faci o impresie, dar nu una generală. Și uite că mi-am îndreptat-o, pot vorbi și despre experiențe de utilizare.
Samsung a reușit să trimită modelul lor de top, seria 9, practic cel mai bun model pe care îl au pe piață, dacă excludem avioanele cu tehnologia microLED – într-o altă viață poate reușim să vedem și tehnologia viitorului(măcar în fază incipientă).
E bine că putem să vorbim despre miniLED, noua tehnologie scoasă din sertar de către echipele de marketing. Pentru a se diferenția un pic de piață, cei de la Samsung au făcut branding pe Samsung Neo QLED. În traducere liberă, leduri mult mai mici, miniLED-uri ce au și un filtru QDOT pentru a atenua lumina albastră.
În fiecare an am testat minim un televizor de la fiecare brand în parte, exceptând Samsung. Cred că pot să afirm, fără doar și poate că Samsung se deschide cel mai repede și are cel mai snappy sistem de operare. Da, e la mare bătaie cu WebOS, dar felul în care se mișcă android-ul de pe televizor începe să îmi dea de gândit. E și el rapid, dar nu, nu e la fel. De la pornirea televizorului, până la navigarea prin meniu.
E drept, nici nu sunt persoana care să folosească foarte multe aplicații pe televizor. Mă rezum la a folosi aplicațiile cu care vine televizorul și, cel mult, aplicații pentru video. Nu fac navigare în browser, nu mă duc cu mouse-ul și tastatura acolo. De data asta am făcut un efort și am pus un Xbox pentru a testa imaginea de pe BluRay.
Design
Nu avem poze artistice. A fost cam greu să mă desfășor cu 3 televizoare la test simultan. Televizoarele devin din ce în ce mai subțiri și e vizibil lucrul ăsta indiferent de tehnologie. Mai jos aveți o poză cu marginea acestuia. Nu e la fel de slim ca un OLED, dar dacă suntem atenți la diferențele de tehnologie cred că milimetri ăia de display fac diferența. M-am chinuit un pic să fac punctul de focus fix în zona de interese. Ei fac marketing pe treaba asta cu: Infinity One Design.
În partea de jos a televizorului avem logo-ul. Cu siguranță mi-ar fi fost util obiectivul macro pentru a-l poza. Cu ochiul liber nu îți dai seama că este logo acolo decât dacă te uiți foarte atent. Jos pălăria pentru asta. Vreau experiență de vizionare, nu vreau să văd logo sau leduri aprinse.
În rest, nu sunt mari lucruri de zis de partea din față. În spate avem sistemul de sunet, iar acolo avem fixat boxul cu conectica, iar pe lateral sunt picioarele televizorului. Stabil.
Aș menționa aici că se încălzește un pic mai mult partea de jos a ecranului, fix în zona conectorilor. Cred că e normal, în partea de jos avem tot ceea ce înseamnă electronica televizorului.
Imagine
Când vorbim de imagine și miniLED nu pot să mă duc în direcția: oare miniLED-ul este mai bun decât OLED-ul?
Cât timp am testat Samsung am avut în paralel 2 televizoare OLED. E impresionant pentru viitor, având în vedere că vorbim de alte costuri de producție și anii următori vom vedea prețuri mai mult ca decente pentru tehnologia aceasta. Lipsește un pic afișarea unui negru aproape de perfect, dar în rest, arată foarte, foarte bine.
Momentan, prețul este destul de mare, cel puțin până vin și alte branduri cu oferta și până se amortizează schimbările din liniile de producție.
Cred că în curând trebuie să ne reorientăm și la ideea de distanță de vizionare. Pe miniLED nu mai sunt artefacte atât de mari când ești aproape de televizor.
Am dus lipsă pentru un singur lucru: Dolby Vision. Televizorul vine cu suport pentru HDR10+ și HLG, dar nu pentru Dolby Vision. Probabil este și normal, Samsung a susținut existența HDR10+.
Spun că este păcat pentru că sunt comod și am Netflix. Acolo o proporție mai mare de filme sunt cu Dolby Vision. Dar fără nicio exagerare, nu mi-au rezistat ochii la un film complet pe profilul Filmmaker Mode. Extrem de luminos! Le-am pus cap la cap, le-am dat pe modul Dynamic pe toate și-am zis: luminați. Samsung a luminat cel mai mult. Apoi l-am trecut înapoi pe Filmmaker Mode.
În termeni mai simpli avem la bază un LCD cu iluminare miniLED, ce are panou IPS pe 10 biți cu rata de refresh de 100 Hz. Practic, televizorul are mult mai multe LED-uri ce pot fi controlate și, în teorie, poate scoate o imagine mult mai corectă. Din păcate, nu au anunțat câte LED-uri sunt pe fiecare zonă, dar tehnologia actuală poate până la 800 de LED-uri pe local dimming.
Ca rezoluție avem maxim 8K. Totuși, am discutat anterior că e greu să găsești conținut 8k și că momentan nu cred că ar fi un criteriu de alegere al unui astfel de televizor. Eu m-aș duce un pic cu gândul la rezoluție mare la ecrane de peste 75′ acolo unde chiar este nevoie de rezoluție mai mare. Ca idee, un FULL HD de 65′ ar fi hidos, dar un 4K rulează fin. La fel și cu 8K-ul. Cu siguranță era nevoie ca tot mai mulți producători care vor miza pe noi rezoluții, cu atât este mai bine.
Filmele pe HDR10 se văd foarte, foarte bine. Am făcut câteva teste și HDR-ul arată foarte bine. E drept, te fură destul de mult faptul că este foarte luminos.
Ce mi-a plăcut a fost faptul că deși este luminos, nu a reușit să strice negrul din imagine. Ce am observat, însă, comparând cu OLED-ul, sunt câteva lucruri de rezolvat pe partea de local dimming, dacă pot spune așa. Apare un efect de blooming în zonele în care este afișat un scris, un meniu, ceva.
Când te uiți la filme nu te deranjează cele de mai jos decât dacă ești obsedat de „subtitrare curată”. Acolo apare acel efect de blooming. În rest, așa cum se vede în poză, negrul este foarte bun pentru un LCD. În plus, cred că se observă și tratamentul foarte bun pentru antireflexii. Probabil că acesta este și vinovat de flickering-ul pe care îl am atunci când pozez/ filmez, oricât aș fi încercat să reglez shutter-ul. (acestea nu se văd cu ochiul liber, oricum)
Procesorul grafic care se ocupă de imagine este Neo Quantum. Pe partea de imagine mai are tot felul de tweak-uri precum:
- Quantum Matrix
- Neo Quantum Processor 8k
Muncă pentru echipele de marketing, cum s-ar spune.
Sunt mai multe profile de culoare la Samsung:
- Filmmaker mode – cel mai aproape de realitate, dar cu ceva abateri. Oricum, mult mai bine decât în trecut.
- Dynamic mode – mai luminos de atât n-am văzut la niciun televizor. Pur și simplu îți bubuie ochii.
Ceea ce nu îmi place este faptul că toți producătorii, anul ăsta, s-au gândit să notifice că trecerea de la un profil la altul înseamnă consum de curent. Da, am mai zis-o și eu, un televizor calibrat o să consume mai puțin, profilele din fabrică îți dau boost imaginii cât să le vândă mai bine.
Inteligent Mode
Pe lângă profilele standard există și o optimizare relativ decentă. De exemplu, dacă modul acela este pornit ai o culoare relativ OK pe un meci de fotbal, de exemplu. Nu mai ai acel mod cinematic, ce are culori calde, ci trece pe un fel de mod de sport.
Pare a fi modul automat de a profila imaginea, în funcție de ambient. Cred că e mai mult decât decent pentru oricine nu vrea o calibrare și nu e foarte atent la detaliile din imagine. L-am butonat la finala UCL și mi-a transformat modul Filmmaker mode într-un mod pentru fotbal, ceva mai rece. N-aș zice că a reușit să facă un balans perfect al culorilor, când erau cadre generale nu era wow, dar pe plan mai apropiat lucrurile stăteau mai mult ca decent.
Subiecți în mișcare
Panou pe 100 Hz, arată foarte, foarte natural totul. Nu ai nevoie să dezactivezi lucruri pentru a fi ok. Pe filme nici atât, pe nicăieri n-a fost rău, practic poți uita de tot ceea ce înseamnă probleme de mișcare. Mie mi s-a părut totul natural.
Cablu TV pe televizor 8k
Mai știți diferența dintre FULL HD și SD? Sau mai știți când s-a trecut de la analogic la digital? Da, acolo suntem, mai ales dacă nimerești pe un post TV SD. Dezastru!
FULL HD-ul încearcă să ofere detalii. Atât Digi și ProTV se văd foarte bine pentru cât pot ele, dar când trebuie să upscalezi atât de mult e clar că rămâne în urmă. În modul de PiP(Picture în Picture) imaginea este perfectă, odată ce o pui pe tot ecranul e clar că pasul următorul trebuie să fie mutarea CATV-ului pe 4k(acum să vedem ce tehnologii vor adopta). Știu, noi nici HD general valabil n-avem. Vise!
Totuși, analizând câteva materiale pentru sharpness nu arată rău deloc. Când are de „construit” imagini cunoscute face treabă foarte bună.
Ah, am dat din greșeală pe analogic, am zis că s-a stricat televizorul. Poate renunțăm și noi la el în viața asta!
Integrare
Cumva și-au făcut ecosistem. Am observat asta de la telefoane, când au integrat tot ceea ce înseamnă servicii conexe. Practic, dacă ai cont de Samsung ar trebui să faci totul la un tap distanță. Am luat în teste și un Samsung A32 pe care l-am folosit pentru a vedea integrarea cu televizorul. Da, totul e gândit să se îndrepte spre ecosistem, inclusiv SmartThings.
Integrarea cu IOS pare și ea foarte ok. Airplay 2 este disponibil de anul acesta. N-am dispozitive Apple în casă, așa ca n-am testat mare lucru acolo. Nici de integrarea cu Microsoft nu mă pot plânge. Recunoaște tot ce ține de PC, ba chiar de Xbox. Frumos, elegant.
Smart TV
Cum ziceam mai sus, felul în care a evoluat Tizen OS îmi place. A ajuns la versiunea 6, păstrează aceeași linie, iar interfața e foarte prietenoasă și minimalistă.
E snappy! Și în spate avem un quad core de la Mediatek, mai exact MT7921AU.
Totuși, m-am jucat și prin opțiuni și am testat sistemul de mirroring(PiP). De la 65′ încolo putem să vorbim despre așa ceva. Practic, ai posibilitatea să pui până la 4 surse de pe care poți să adaugi informație. Când este unul activ va fi și sunet pe el, nu doar un preview. Ai posibilitatea de a activa/ dezactiva sunetul pe orice „fereastră” dorești. Se controlează foarte ușor cu ajutorul telecomenzii. Ideea este că atunci când iese din acel meniu se observă un pic de loading. Ceva pare neoptimizat acolo, în rest, totul este extrem de rapid. Din punctul meu de vedere, bate android 10, în momentul de față.
Inițial, am crezut că am ceva restricții pentru a face cast. Am tot butonat și mi-era greu să cred că nu poți să pui un Youtube direct de pe telefon. Greșeala mea a fost de router. Am făcut rocadă între rețele wireless și totul a fost așa cum trebuie.
Până la noi ordine pe video rămâneți cu story-ul ăsta:
Sunet
Sunetul este foarte OK dacă te gândești la cât de subțire este pentru un miniLED. Lumea, inclusiv la conferințe, se întreba: unde au pus sunetul dacă televizorul este atât de subțire?
Da, nu este vorba de un sunet wow, dar eu zic că este mai mult ca decent pentru nivelul unui televizor. Pe modelul: am auzit OLED-uri mai proaste. De pe la 80% încep să apară distorsiuni, dar cred că ar fi greșit să vorbim de volum și nu de calitate a sunetului. Evident, cine o să dorească mai mult o să se îndrepte spre ceva dedicat.
Jocuri
Nu sunt fanul acestora, dar când am un lider de gamă e păcat să nu încerc nivelul la care a ajuns tehnologia. Am folosit un Xbox One pentru a naviga un pic pe acolo. De fapt, recunosc, în mare l-am folosit pentru a da play la BluRay-uri de pe acesta, dar mi s-a părut foarte mișto integrarea, ba chiar l-am putut pune într-o sursă pentru PiP.
Altfel, ne-am băgat la ceva sesiune de FIFA și a fost conectat direct la un PC să vedem dacă știe jocul de 8K. Fără succes, n-am generația a 3 a de RTX. Totodată, n-am reușit să fac HDR-ul să funcționeze și n-am fost chiar impresionat de ceea ce scoate prin portul HDMI. Nu am avut dispozitive HDMI 2.1 așa că pun pe seama asta.
Și da, nu mi-am bătut capul cu calibrarea imaginii pentru jocuri, dar am fost nevoit să reduc din brightness. În zonele cu soare puternic imaginea pur și simplu era arsă, așa că am tăiat din luminozitate.
Ca idee, dacă sunteți pe PC trebuie să vă jucați cu setările din Game Mode, în timp ce pe XBOX a recunoscut totul instant
Apropo, cu ajutorul ALLM(Auto Low Latency Mode) cei de la Samsung spun că ajung la 5.8ms ca input lag(4k 120Hz). Pe 4k 60Hz avem un input lag 9.8ms. Cumva ajungem să avem același nivel de timp de răspuns ca la monitoarele clasice.
Telecomanda
Au continuat ideea cu telecomanda mică pe care o aveau în trecut. Acum telecomanda se încarcă în 2 moduri, prin încărcare de la soare, dar trebuie să vă intre în reflex să o lăsați la vedere sau dacă nu prin USB Type C. Nu am pus deloc cablul pe ea, în aproape o lună de testare. Cred că a fost de bine integrarea, nu?
În plus, telecomanda este prin Bluetooth. N-o să ai nici cea mai mică problemă de conexiune, inclusiv din alte camere. Dacă ai ochi pentru a vedea prin pereți. 😀
Recunosc că sunt omul care preferă butoane. M-am speriat ca nu cumva telecomanda să aibă zone cu touch, dar nu, toate butoanele, cele puține, sunt bine poziționate. Te adaptezi repede la ea, chiar dacă n-ai mai folosit așa ceva. E intuitivă. Da, dacă ești genul care preferă să apese pe 1 sau pe 2, ca să te duci pe primele programe, o să ai un pas în plus de făcut, dar te obișnuiești. Butoanele sunt bine delimitate, distanțate, nu riști să apeși din greșeală pe altul.
Mi-ar fi plăcut să am și butoanele iluminate. M-am obișnuit cu treaba asta și cred că pe premium s-ar putea implementa asta. Să ai un contur ceva. Bine, sunt 12 butoane cu care faci mai multe lucruri. Te obișnuiești după primele 2 zile cu aceasta.
Ca un minus pentru partea noastră de Europa este faptul că avem buton de Netflix și Rokuten sau Prime Video, dar nu există unul de Youtube. Cred că un switch pentru Rokuten versus Youtube ar fi fost mai interesant. Dar probabil costă mai mult poziția butonului de la Youtube.
Asistent vocal
N-am zis Bixby pentru că are integrare și cu Alexa și cu Google Asistent. Eu am fost curios să văd ce poate să facă cu Bixby. Neașteptat de bine redă ce zici în română. Habar nu aveam că e atât de evoluat. Mi-a dat un pic cu virgulă faptul că n-aveam cont de Samsung și nu funcționa inițial Bixby, dar după logarea în cont a fost totul la click.
Integrarea merge mai departe și am înțeles că viitorul înseamnă integrarea și mai bună cu asistenții vocali, la modul că vom putea să dăm mult mai multe comenzi televizorului, inclusiv să-l pornim cu comandă vocală.
Adrian a zis
Chiar e enervant că ne trimite pe Rakuten și nu pe Youtube. Mă gândeam dacă nu există vreun mod de a-i schimba scurtătura, să te ducă pe ce aplicație vrei tu.
Marius Cucu a zis
Aseară am făcut rost de un cont de Rakuten. Calitatea imaginii e ok, dar e foarte, foarte scump!
Adrian a zis
Tocmai.. nu prea e pentru noi…
Marius Cucu a zis
E normal. E nișă. Eu nu l-aș vedea decât pe undeva pe la 100-150 de milioane maxim.