Am avut, pentru prima dată, pe mână un telefon pliabil mai mult de câteva minute. Ne-am înțeles de minune aproape o lună de zile. Sau mai mult?! De data asta am zis că e ok să iau telefonul cu mine în Italia, să explorez și mai mult zona Puglia, să văd cum m-aș descurca cu așa ceva. Și cumva am reușit să mă obișnuiesc cu tot ceea ce înseamnă telefon pliabil și să-mi placă.
Înainte de toate, în primele zile, am fost stresat de dimensiune și greutate. Pe lângă asta, eu iau informații de la oamenii din jur, când plec pe undeva. Unui amic i s-a furat telefonul în Napoli, din mână. Am stat un pic cu stres și în regiunea mai săracă a Italiei. În fapt, n-am avut pic de emoție cu ce s-a întâmplat acolo. Nici măcar țepele turistice nu mai sunt ca odinioară, dar… nici turiști ca pe vremuri nu mai sunt. E mai lejer acum!
Diferențele, între a avea un telefon normal, oricare, și Samsung Galaxy Z Fold3 sunt enorme. Știți senzația când vedeți un telefon de 500 de lei și încercați să îl comparați cu un flagship? Așa simt eu la întoarcerea pe vechiul telefon. Deși am auzit multe păreri pro și contra, pe mine m-a câștigat.
Primele impresii despre Samsung Galaxy Z Fold3
Telefonul vine în 3 culori:
Eu am avut versiunea pe Black. Mi se pare cea mai interesantă.
Sunt cam multe și sper să le sintetizez cât de bine pot. Sunt câteva avantaje și dezavantaje care vin cu noua tehnologie.
Cumva, ei merg în direcția de format 4:3. Din punctul meu de vedere, 16:9 este mult mai ok și asta observi din majoritatea materialelor disponibile. Nu cred că reușești cu un gadget să schimbi o întreagă industrie, ci te pliezi după aceasta.
Pe Youtube trebuie mereu să scalezi, pe Netflix ai bare, chiar și anumite aplicații nu au formatul lor. Pe de altă parte, ideea cu Fold-ul, cu display față verso e complicat să fie diferit. Îți stă perfect în mână în felul ăsta și deschizi „cărticica” pentru mai mult.
Dacă faci mai îngust display-ul, n-o să mai poți să ai o diagonală suficient de ok pentru cel din față.
Aspect
Cred că ați văzut deja suficiente poze cu noul Fold. Se ține foarte bine cu o mână și poate chiar ar merge pentru versiunea viitoare să fie o idee mai lat.
Aș menționa faptul că modulul de camere joacă un pic pe masă, proporțiile sunt ciudate fără o husă. Îmi place faptul că senzorul de amprentă este pe lateral, la îndemână. Bine, mă dispera teribil când îmi dădea notificare că am mâinile ude. 😀
Camere foto
Cred că pentru prima dată aleg să vorbesc mai mult despre camera foto de selfie, are lucruri noi la care trebuie să fim atenți, mai ales pentru generațiile următoare.
Cameră foto de selfie transparentă
E interesantă, nu este perfectă, dar încă este acolo. Da, e mult mai puțin deranjantă, dar cu siguranță va fi evoluție din punctul de vedere al performanțelor, e ceea ce trebuie. E interesant că pe ecranul mic ai notch-ul pe negru, în timp ce, atunci când desfaci pe ecranul mare ai pe alb, aproape transparent. Tare!
Camerele foto principală
Modulul de camere nu mi se pare diferit față de ceea ce am văzut la S21. Ceea ce diferă, în schimb, cred că este procesarea. Și am observat că procesează un pic diferit față de ceea văd eu pe ecran. Practic, fac poza, o am la o diafragmă, eventual un pic mai arsă, iar după, în preview mi-o arată gata procesată, echilibrată.
Munca asta se lasă cu urmări, cu cât folosești mai mult telefonul pe poze, cu atât îl simt mai cald în mână. Aparent, procesarea imaginii nu e o operațiune chiar simplă și procesorul grafic tot încearcă să își facă de cap. La fel se întâmplă și pe video, dar acolo nu observi diferențe ca la poze.
Altfel, trebuie să știți că nu filmează 8k 30p, așa cum o face Samsung S21 Ultra.
HDR-ul, pe lumină foarte puternică, dură, nu e chiar wow. Da, a fost un test greu pentru telefon, am pozat de la umbră, am reîncadrat pentru blog și tind să cred că telefonul s-a speriat de lumina din jur. Așa cum am mai zis, pe ecran părea arsă imaginea, iar apoi a ajuns exact ca cea de mai jos:
Camera foto ultrawide
Față de alte telefoane cu android, Samsung pare că face corecții la distorsiuni pe camera ultrawide. Nu observ diferențe între cea normală și cea ultrawide. Așteptăm și pe restul să facă treaba asta, deși prea puțină lume e deranjată de asta. Oricum, eu nu sunt un om care să se folosească foarte mult de camera ultrawide, prefer să încadrez dându-mă cu 2 metri în spate, dacă e cazul. Am boala obiectivelor fixe, de la aparatele foto. 🙂
Am plecat în Italia fără așteptări, din punctul de vedere al camerei, iar comparând cu ceea ce am mai avut pe lângă mine, nivelul de culoare, de procesare a fotografiilor din cameră a fost neașteptat de bun.
Pe camera de detalii am reușit să fac niște poze ce sunt mai mult ca perfecte pentru social media. Uitați-vă la bokeh, cât de bine a reușit să echilibreze din software. A 3 a poză am pus-o pentru că m-am jucat cu zona de focus, inițial a fost în spate, apoi am mutat-o în față.
Ar fi de comentat de sharpness în poza de mai jos, poate că ăsta ar fi singurul lucru pe care l-ar fi adus un aparat foto, dar pentru acele condiții de iluminare a făcut o treabă foarte bună.
Iată, mai jos, și o poză în contre jour și camera ultrawide. Fără pic de editare, doar cu timing bine ales. Sunt convins că procesarea o face intern, nu ai cum să te ocupi atât de bine de detaliile de pe pietre, de exemplu. Evident, pe laterale sunt și ceva aberații cromatice absolut normale pentru asemenea focală.
Pe noapte, în condiții de blue hour s-a descurcat frumos. Știu că se poate și mai bine, mi-ar plăcea să corecteze un pic lumina galbenă, să contureze mai bine flare-ul produs de stâlpii luminilor, dar pe ansamblu nu e rău deloc. Au avansat cu camera de noapte, dar mereu e loc de mai bine, mai ales că mai erau ceva producători care ofereau mult mai multă informație, la un moment dat.
Conexiune 5G
Am mai avut procesorul ăsta la test, nu este cel mai cald, dar niciodată nu am testat pe termen lung un gadget cu 5G. Nici nu e atât de răspândit în Ploiești, la fel cum nu a fost nici în Italia.
Testele de mai jos sunt făcute în Ploiești pe singura antenă Digi pe care o avem. Cumva, au reușit să treacă de pragul de 400 Mbps cu antena. E primul telefon care trece de viteza asta. Da, știu că alți operatori pot duce viteze mai mari, dar eu tot îi aștept să ajungă în Ploiești.
Baterie
Încă de când am auzit specificațiile, mă așteptam ca bateria să nu țină foarte mult. Într-adevăr, combinația de Snapdragon 888 și display-uri multe și mari nu este chiar fericită. Trebuie, fie un procesor mai economic, fie o baterie mai mare pe viitor.
Workflow-ul meu a fost cel clasic. Ținut la încărcat 1 oră 30 și plecat din cameră, la ora 8 cu 100%. Pe la 17:00 ajungeam să am undeva la 15-20% cu 5-6 ore de ecran pornit. În cele mai multe cazuri, pozele le făceam direct de pe ecranul mic și GPS-ul era pornit mai tot timpul. Doar dacă voiam să văd detalii, dacă voiam să editez ceva sau să folosesc telefonul și pentru altceva îl flipuiam.
De acolo intervenea bateria externă.
Teste sintetice
Să fie și ele la număr. Nu e ca și când nu știam cum se descurcă Snapdragon 888, am mai testat câteva modele anul acesta cu 888.
Experiența cu Samsung Galaxy Fold 3
În vacanță folosesc foarte mult telefonul, de la GPS, la tot ceea ce am nevoie pentru călătorie. La început aveam emoții că se rupe, acum după câteva săptămâni nici nu mă gândesc că s-ar putea întâmpla ceva, vreodată. Pe lângă faptul că este premium, mai premium chiar și decât un Samsung S21, din punctul meu de vedere, a reușit să mă ajute la:
- a scăpat fără pic de zgârietură în condițiile în care a tras greul vacanței. Eu las urme mai mereu pe ceea ce testez. Aparent, deși n-am avut husă, nu mi s-au lipit urme.
- procesarea pozelor, inclusiv cele de pe aparat. L-am conectat la Imaging Edge Mobile și am văzut mult mai clar ceea ce am avut de făcut. Ba chiar a fost o experiență plăcută, nu una pe ghici, așa cum o fac cu telefoane mai mici. Bine, și display-ul este foarte OK, a ajutat și asta
- am încercat să fac selfie cu camerele principale. Nu am reușit, mi s-a părut penibil să fac asta cu o „tabletă”. Pe de altă parte, am avut un răsărit în care pozam și am făcut un fel de split screen, iar pozele apăreau instant în partea stângă, în listă. Mi-a plăcut ideea.
- mi-a picat serverul într-o zi și mi-a fost extrem de util să pun JuiceSSH în stânga și să verific în browser în dreapta. Aici mi-am dat seama cât de prost gândit e Microsoft Edge pe android. Din păcate, aveam totul sincronizat acolo, de la parole la orice, iar migrarea pe Chrome, unde nu erau problemele cu bara de adrese și toate inepțiile pe care le-a scos Microsoft pentru mobil, n-a fost chiar simplă.
- oriunde a fost nevoie de un browser mai lat și-a făcut făcut treaba așa cum trebuie
- am urmărit tone de filmulețe pe Youtube și Netflix. Mda, dar măcar eram în perioadele moarte din concediu. Urât s-a telenovelizat Casa de Papel, dar asta am descărcat offline.
- în multe situații chiar mi-a suplinit ideea de laptop pentru travel. Trăiască aplicația de Google Ads, trăiască Facebook Manager și tot ceea trebuie să monitorizăm pentru ceilalți. Am reușit să-mi fac treaba fără să ajung să zic: dar stai să ajung la un PC/ laptop
Ce mi-aș dori pentru viitoarele versiuni?
Înainte de toate, vă las câteva capturi de ecran pentru a vedea cam cât spațiu de lucru ai pentru a lucra cu telefonul.
Eu zic că telefonul poate să fie și mai subțire de atât. Evident, ține foarte mult de cât de mult evoluează tehnologia display-ului.
Formatul de acum pe mulți cred că îi vor da înapoi pentru faptul că nu reușește să acopere întreg ecranul. Bine, poți să dai zoom, așa cum dai și la telefoanele 21:9, dar formatul nu este chiar uzual și benzile negre sunt mult prea mari pentru conținutul din zilele noastre. Da, e util pentru Instagram și Facebook, dar nu totul este despre Story-uri. Chiar și acolo, pe Instagram ai un format mai interesant decât pe Facebook, acolo unde alege să tragă diferit de imagine. Nici nu zici că vorbim de același „patron”.
Ar trebui găsită o soluție pentru ca modulul camerelor să fie echilibrat atunci când îl pui pe masă.
În rest, mie îmi place foarte mult ceea ce știe să facă.
Samsung Galaxy Z Fold3 REVIEW
Păreri Pro
- spațiu de navigare mare
- arată și este premium :) Flagship.
- se simte bine în mână
- senzor de amprentă pe lateral
- face poze comparabile cu S21 Ultra
Păreri Contra
- autonomia putea să fie mai bună
- cam scump
Pentru o primă versiune a telefonului, testată de mine, cred că aș putea să mă obișnuiesc cu un telefon de genul în buzunar, cu atât mai mult în vacanță. Mie mi-a suplinit cu succes ideea de a căra laptopul după mine.
Gabriel Teodorescu a zis
Salut!
Daca nu castigi 4-5.000 de euro pe luna mi se pare o prostie crancena sa dai 8000 de lei pe un telefon.
Marius Cucu a zis
Depinde cât de pasionat ești de gadgeturi. Sunt mulți care muncesc 2-3 luni pentru un gadget. La data scrierii articolului(prin septembrie), telefonul costa ~9000 de lei. A mai scăzut prețul între timp.
Ideea e că Fold-ul e altceva față de telefoanele clasice.
Altfel, da, eu mă învârt în direcția aia, dar tot n-aș da atâția bani pe un gadget. Un 5000 pentru așa ceva cred că ar fi mai bine.
Gabriel Teodorescu a zis
Eu am telefon de aproximativ 1000 de lei pe care il schimb la 2 ani odata cu reinoirea abonamentului si care imi asigura toate nevoile. Altfel am angajati care au telefon de 4-5 ori mai scump decat al meu si platesc 2 ani rate la el. Dar vorba aia: Gusturile nu se discuta!
Marius Cucu a zis
Gusturi, principii. Deh, fiecare cu prioritățile lui în viață.
Radu Doina a zis
Am utilizat Samsung si cu siguranță va fi luat in calcul la următoarea achiziție… familia mea folosește Samsung dar cu mine Moș Crăciun din 2019 a avut alte planuri… pentru fotografia cu telefonul.
Gabriel Teodorescu a zis
Corect!
Gabriel Teodorescu a zis
Inca un principiu pe care il respect: Nu dau pe o masina mai mult de 10% din valoarea proprietatilor pe care le detin.
Marius Cucu a zis
Telefonul asta costa de 2 ori mai mult decât mașina mea. Sculele foto de 7-8 ori mai mult ?
Eu nu sunt un fan mașină, mi-a pierit cheful, chiar răbdarea să conduc și prefer sa strâng banii pentru un nou imobil decât să iau mașină nouă.
Gabriel Teodorescu a zis
Sculele foto te ajuta in afacerea ta, este altceva. Iar masina noua nu am cumparat nici una pana la 54 de ani, am preferat sh-uri premium de 3-4 ani la pret de masina noua de duzina si nu am regretat niciodata. Iar imobilele sunt oricum o investitie mult mai buna decat masinile. Eu astept urmatoarea criza imobiliara ce se apropie.
Marius Cucu a zis
Eu caut să iau cate ceva în perioada asta. Nu cred că pot salva altfel banii de inflație 😉
Adrian Bolocan a zis
Fain telefon, faine poze!
Marius Cucu a zis
Mulțumesc. Am muncit un pic la articol. Urmează și video in locul ultimei poze ?
Alexandru a zis
Eu tocmai mi-am cumparat un Samsung Galaxy Z Fold 3 de 256GB (early Christmas present) si este cea mai minunata bucata de tehnologie pe care am pus mana in ultimii ani! Va recomand cu caldura acest model. Sper sa se pastreze bine in timp.
Ana a zis
Am acest telefon de un an și jumătate.
Îl folosesc foarte mult pentru companie. A fost totul frumos însă brusc m-am trezit ca nu mai are sunet și nu mai aud nimic.
Am făcut multe video pentru companie și m-a ajutat enorm sa salvez mulți bani realizând eu publicitatea.
Este un minicalculator portabil însă acum am întâmpinat aceasta problemă.
Marius Cucu a zis
Pe de-o parte mă bucur, pe de altă parte, e tristă situația. V-ați adresat garanției?