Am susținut o bună perioadă de timp ideea de pliabile. Nu mă înțelegeți greșit, încă sunt telefoanele cărora le văd un viitor și care cred că merită, pe măsură ce tehnologia se va dezvolta tot mai mult.
Ani la rândul v-am povestit despre telefoanele de tip Fold, iată că acum a venit vremea să vă vorbesc despre Flip-uri.
Da, am mai testat pe alocuri Flip-ul de la Samsung, însă acum a venit și Motorola să zică: băi, nu vrei să te joci cu telefonul ăsta? E Razr, e Ultra, e fain!
Am zis: de ce nu? Când mai apuci să faci un comparativ între Samsung și Motorola pe partea de telefoane mobile? Bine, recunosc, treaba asta am făcut-o mai mult pentru canalul de Youtube, dar dacă tot fac conținut pentru acolo îl aduc și aici. E păcat de tastele astea care se tot apasă.
Ca preț mă așteptam ca Samsung să fie un pic mai sus, dar aparent, e invers. Oricum, depinde de oferte, puteți verifica aici:
Față de multe alte telefoane recunosc că nu le-am butonat atât de mult, însă, am scuză experiența de folosire a Motorola din ultima vreme, iar de Samsung nici nu se mai pune problema pentru că am bifat cam tot de la ei. Încă sunt cu gândul la un Fold sau chiar la un Honor Magic V3 tunat cu un modul foto de la Oneplus Open. Avioane!
Între timp, bogăția se vede din avion, folosesc pe post de prompter un pliabil.
Revenind.
Ce primești în pachet?
Nimic nu primești la Samsung, în schimb la Motorola ai tot ce ai nevoie, inclusiv carcasă și încărcător.
Concurența, în partea asta de dispozitive a fost inexistentă. Vorbim de Samsung și restul, iar cota de piață este undeva la 80% în favoarea lor. Au investit în nișă încă de la început, au promovat-o și… au câștigat.
Dar ușor-ușor vine competiția și nu arată rău deloc. Asta pentru că fiecare încearcă să își găsească locul în piață, să se nișeze.
Mulți au ridicat în slavi Motorola, însă lumea trage linie la specificații și nu neapărat la construcție. Deși e Ultra, din punctul de vedere al construcției nu e neapărat Ultra cel de la Motorola.
Nu mă înțelegeți greșit, nu este un telefon prost, dar la calitatea construcției, punctele merg spre Samsung. Nu doar construcția în sine este faină, ci și balamalele funcționează diferit. Plus că mi se face pielea de găină când văd că pe Motorola am o tonă de amprente.
Display
Samsung este mai luminos (cu aproape 300 de niți), însă Motorola a venit și a pus 165 de Hz pe display-ul acesta. Este curios pentru că nu știu dacă se vede cineva diferența, mai ales în jocuri. Ce experiență de joc să fie pe un telefon mic? Însă da, 120 Hz < 165 Hz. În cifre absolute Motorola câștigă, deși după pragul de 120Hz e greu să mai ai diferențe.
De altfel, dacă este ceva ce nu îmi place la genul ăsta de pliabile este faptul că parcă vorbim de ecrane din 2020 de midrange. Marginea este lată față de telefoanele normale, clasice, indiferent de brand.
Camere foto
Am trăit în minciună ani de zile crezând că Samsung face poze faine. Ei bine, pe zona de pliabile cred că Flip-ul este mai slab. Pur și simplu, când văd doar camera standard și una ultrawide nu mai pot de încântare. Bine, poți face și poze faine cu el, dar în locuri faine ca Portugalia, unde știi că ai un apus, o chestie.
Nici cu Motorola nu sunt împăcat prea bine pe partea cu pozele, oricum, ei nativ nu au făcut revoluție pe fotografie, tocmai de aceea duelul este destul de apropiat, dar Motorola are camera mai impunătoare, iar Samsung se ajută mai mult de software. Ei știu să facă poze acceptabile și pe low end. Dar când văd treaba aceea aproape de orange & teal… parcă, parcă îi văd cu alți ochi.
Vă pun câteva poze pe care le-am făcut cu ambele, însă cred că experiența de folosire este mult mai importantă aici. Partea bună este că la selfie Motorola e șef. Și mai bine e că puteți face ușor poze cu camerele principale cu genul ăsta de telefoane.
Bateria este mică pentru ambele. Încărcarea la fel. Aveam pretenții de la Motorola că vor pune ceva mai rapid. Au tehnologia asta pentru celelalte modele și mă așteptam să fie și aici. OK, e mai bine decât la Samsung, dar 45W? Unde sunt încărcătoarele alea mișto de 125 de W și încărcarea în 15-20 de minute?
La limită veți trece ziua cu oricare dintre cele 2 telefoane. Ca să mai faceți un pic de economie la Motorola puteți să tăiați din cei 165 Hz de pe display. De ce am avea nevoie pentru un model care nu e destinat jocurilor?! Bine, în teste sintetice, Motorola are un avans de o oră de autonomie. Depinde cum vă jucați cu opțiunile de salvare a bateriei.
Sincer să fiu, îmi place ideea de pliabil d-ăsta, mai ales când ești la o plajă și-l bagi în orice buzunar. Am experimentat treaba asta și e fain să fie ceva micuț acolo, în buzunar. Totuși, gândul meu rămâne la Fold-uri.
Pe de altă parte, stăteam și mă gândeam că nu prea am văzut alte pliabile în afară de Samsung la oameni. Bine, foarte multe fete am văzut cu Samsung și câteva cu OPPO anul trecut.
Software
Apropo de software, e mișto că Motorola a gândit ca ecranul din față să fie unul obișnuit. Adică să îl folosești independent, pe când la Samsung dacă vrei să îl folosești la capacitatea maximă trebuie să bagi aplicații suplimentare. Poți să setezi să ai control pentru câteva aplicații, însă nu ai libertate atât de multă ca la Motorola.
E momentul ăla în care aduci în discuție inteligența artificială. Nu ai cum să nu discuți de treaba asta pentru că Samsung a comunicat mai mult pe treaba asta și sunt câteva lucruri faine acolo. Este un început și la Motorola, dar mai e de lucru. Nu intru în detalii pentru că le-am mai discutat în trecut.
Ca experiență de folosire, ambele sunt foarte OK. Nu cred că dați greș nici cu unul, nici cu celălalt. Ca suport tehnic, însă, Samsung are 7 ani de actualizări versus 3 actualizări majore la Motorola.
Iar ca hardware iar iese Samsung în evidență pentru că are procesorul cel mai nou (inclusiv GPU), pe când Motorola vine cu secundul seriei. Mai important este că la Samsung este răcirea îmbunătățită pe care o veți vedea și în rezultatele din testele sintetice.
Mai sunt și câteva lucruri mărunte precum transferul fișierelor, mai exact are USB Type C 2.0 versus 3.2 la Samsung.
Nu pot să nu mă bucur că există competiție și pentru Samsung, mai ales pe pliabile. Sper eu să vină și OPPO, să vină poate chiar Honor cu produse mai ieftine ca să mai așeze piața și prețurile. Până la urmă, vorbim despre telefoane midrange cu preț de flagship. Se poate și mai bine de atât.
Adaugă un comentariu