Ei bine, când sor-mea tocmai a pus în coș Samsung S23 Ultra vine o știre „năucitoare” pentru sud coreeni. Au venit cifrele celor de la Canalys pentru anul trecut și sunt schimbări importante în piața de telefonie mobilă. De reținut ar fi și faptul că este o piață în scădere, de 3.2%. Mă așteptam să fie mult mai mare scăderea având în vedere perioada în care suntem.
Culmea, dacă vorbim strict despre Apple și Samsung, eu zic că Apple nu a lansat un produs senzațional în toamnă, iar la începutul anului încă erau probleme cu stocurile. Samsung, pe de altă parte, nu a avut un telefon chiar slab: Samsung S23 Ultra e un telefon foarte OK. Sigur că da, piața de android este mult mai competitivă de atât, Honor Magic 5 Pro cred că le-a mâncat mult din pâine în lume. Dacă țin bine minte niște sondaje, în China, Honor este pe primul loc cu vreo 18%. În Europa nu cred că au atât de multe procente, nu sunt atât de cunoscuți, dar ușor, ușor câștigă teren.
Tabelul e luat de aici.
OPPO și Xiaomi sunt și ei în spate, iar cea mai mare creștere este pentru Transsion. Cei din urmă vând prin Africa, o piață mai ieftină, mai puțin competitivă. Mă aștept ca OPPO să scârțâie la statisticile de la anul, dat fiind faptul că încă nu s-au înțeles cu Nokia pe patente.
Ar trebui să dea un semnal de alarmă și celor de la Samsung. Nu de alta, dar ~13.6% scădere nu este OK deloc. Sigur, vorbim de o piață în scădere, dar totuși. Dacă mai pui în balanță și faptul că cele mai vândute telefoane de la Samsung sunt cele din seria A, ei bine…
Să vedem unde va duce duelul ăsta pentru… planetă și sustenabilitate. Până acum parcă doar cele două branduri vorbesc despre asta.
ionică a zis
Dar vai, ce avem noi aici ?
Postolachi Dumitru a zis
Cred și eu că a ajuns pe primul loc… după ce ajunge la un iPhone 14 bateria la 86% capacitate la numai 12 luni de la cumpărare… înlocuiești telefonul mai des decât oferă Apple actualizări de software…
Și ți-o spune unul care folosește din 2010 produse Apple (laptop, tabletă, telefon)…
dam167 a zis
Eu am avut iPhone 6 și iPhone SE – după aproximativ trei ani și jumătate bateria n-a fost sub 85%. Acum am un 13 Pro Max de 2 ani și e la 92%. La fel la laptopuri, eu le-am folosit pe baterie și capacitatea n-a scăzut în 2 ani sub 80% – folosit zi de zi, cam 1 ciclu de încărcare consumat la 2 zile. Dacă e ceva ce face Apple bine, aia e managementul acumulatorilor și calitatea lor.
Degeaba l-ai găsit pe ăla care a consumat bateria sau pe mine la care a ținut, statistica contează, marea majoritate a terminalelor și ghici ce, se pare că acolo stă bine.
John a zis
Nu am cumparat niciodata de la Apple,Xiaomi sau Samsung,ma rog fiecare cumpara ce doreste!Am avut Sony,Blackview sau Motorola!Nu am cumparat deoarece ,increderea in Apple,Xiaomi,Samsung sau OPpo,a scazut enorm , dupa ce am observat ce intimpina taicameu si ceilalti membrii ai familiei!
Marius Cucu a zis
Ieri, in timpul convorbirii, mi s-a resetat Sony. Bateria la 55 la sută. Am avut un soc. ?
ionică a zis
O fi un semn. =))
Sent from my iPhone
Costin a zis
Pe o planeta cu venituri incerte si, cel putin in parte, in permanenta scadere, preturile telefoanelor au devenit nesimtit de mari. Cel putin flagship-urile sunt aproape de neatins. Marketingul granzilor ar trebui sa-si puna serioase intrbari in legatura cu acesta tendinta.
Daca vor miza in continuare pe mentalitatea maselor precum ca daca-i scump trebuie sa fie si exceptional, pe termen lung o sa-si ia o mare plasa.
dam167 a zis
Pentru că nu mai sunt telefoane, sunt PC-uri pe care le ai în buzunar. Sunt chiar mai mult de atât, sunt casetofonul + laptopul + tableta + aparatul foto + camera video pentru unii. Și nu numai asta, dar sunt destul de bune și eficiente încât poți face toate astea 3-4 ani cu un terminal. Poate ți se pare exagerat să dai 5-6-7 mii de lei pe un telefon bun, dar acum 20 de ani cât dădeai pe electronicele care făceau toate astea? cât era un aparat foto? sau o cameră video? Detașează-te de ideea telefonului de acum 20 de ani sau mai mult, e complet altceva acum.
Nu te obligă nimeni să iei ce e mai scump, așa butem extrapola ca doi boșorogi la orice. Ai văzut whiskey de o mie de euro? sau căști de 50 de mii de euro?!
Costin a zis
‘Ai văzut whiskey de o mie de euro? sau căști de 50 de mii de euro?!’ – da, am vazut chiar si mai scumpe de-atit. Ce sa zic, produse de nisa pentru oameni (snobi) cu bani de-aruncat pe orice le-ar creste respetul/invidia stirnita in rindul ‘saracilor’. Sau poate doar extrem de pasionati si cu venituri ce le permit intretinerea hobby-ului.
In rest, vorba ta, asta suntem.
motanes a zis
De ce vrem flagship-uri dacă sunt scumpe? De ce nu cumpărăm Samsung la 1500 de lei și luăm la 3500?! Pentru că există o DIFERENȚĂ. Și diferența costă!
Marius Cucu a zis
Mai există și OLX la nevoie. ?
Costin a zis
Referitor la iPhone, ce se discuta prin State:
„Iphone 12 pro here. I’m pretty sure I haven’t updated my phone ONCE. At least since they announced ios 15 update I stopped, and my phone runs as smooth as ever. A consequence of not updating your iphone, besides the obvious new features, is only that some apps may not be compatible eventually. But for me, I think only google photos and disney+ lost compatability.
My advice is, don’t update your phone”
Cu alte cuvinte, peste o anumita perioada de timp, maretul Apple isi ‘incetineste’ voluntar aparatele mai vechi… m-antreb de ce oare?
dam167 a zis
Îți răspund eu: fie pentru că nu mai duce hardware-ul (după 3-4-5 ani se simte), fie acumulatorul. Apple a crezut că dacă face un throttling agresiv ca să nu ți se închidă telefonul (cică e nasol să-ți moară telefonul așa din senin) te ține mai mult, sustenabilitate, lume fericită. Ce-a înțeles norodul? că le-a luat Apple viteza.
Pentru că utilizatorul, atunci când are o problemă, nu caută să vadă ce i-a cauzat problema, cineva îl păcălește. Era unu’ pe twitter care spunea că Apple ar trebui să-ți permită în setări să limitezi încărcarea acumulatorului pentru că bunica lui nu face diferența între telefon fix (care are e tot timpul legat la priză) și unul mobil (pe care-l încarci și pleci cu el).
Și tipul la care faci tu referire e tare de tot, nu înțelege la ce sunt bune update-urile, lui nu-i trebuie funcționalități noi sau optimizări de OS, el știe mia bine. Ăștia suntem.
Pheno a zis
Primul si ultimul meu contact cu un iPhone (model 4), mi-a produs o scarba profunda, pentru eternitate. Cred ca s-a intamplat prin 2011-2012. Noroc ca n-am dat bani pe el, fiindca dezamagirea ar fi fost totala. De atunci evit total orice produs Apple. N-au reusit sa ma convinga si sa ma ia sub aripa lor „protectoare”. Pentru mine, RIP Apple…
Iulian M a zis
Apple se defectează des la mufa internă de încărcare a bateriei. Le-am dus de nu știu câte ori la reparat din acest motiv. Caut alternativă, mi-aș lua un One Plus cu măcar 8GB RAM, dar momentan mă mulțumesc cu ce am.