Motorola nu este un etalon în ceea ce privește fotografia pe telefon. Dar zic eu că am scos lucruri frumoase dintr-un telefon de buget mediu. Zic mediu pentru că sunt destul de mulți care chiar fac lucruri frumoase pe fotografie: vivo, Xiaomi, Honor, chiar defuncții Huawei se ocupă mult mai bine de procesarea pozelor.
Dar e atât de mișto să vezi începuturile tehnologiei. Am mai povestit de asta printre rânduri. Sunt de acord cu mărirea de megapixeli în anumite cazuri. De exemplu, pentru video, mai mulți megapixeli nu înseamnă deloc că ai o calitate mai bună a imaginii. Uitați-vă la telefoanele de la Sony, mai toate au puțini megapixeli.
Au apărut tot felul de bârfe legate de Samsung. Cumva, nici nu știu ce mai căutăm la NDA, din moment ce toate detaliile sunt deja pe internet.
Se pare că noile telefoane vor avea senzor nou: 200 megapixeli ISOCELL HP2, un senzor ce poate ajunge la 200 MB. Avem și o schemă mai jos prin care se vede că software-ul lucrează bine. Gândiți-vă că un senzor de telefon e mic cât o unghie față de unul de aparat foto.
Dar atât cât am testat pe Motorola, există potențial pentru mai bine. Chiar aștept implementări mai bune anul ăsta și cred că vor fi rezultate interesante. Nu sunt convins de cum vor sta lucrurile pe lumină slabă. Teoria îmi zice că ar trebui să fie mai mult zgomot, dar poate va fi reglat din software.
Hubiter a zis
Salut,
Ce parere ai despre fotografiile facute cu Mototrola Edge 20?
Marius Cucu a zis
Am testat tot ce a început de la seria 30, din păcate. Aproape toată seria. Din ce am văzut, sunt foarte OK pe zi, dar nu știu să ajute la pozele pe seară. I-aș vedea ca fiind axați pe productivitate, pentru viteză, nu poze extraordinare. Nu cred că a fost diferit la seriile anterioare.
Costin a zis
Daca senzorul CMOS este cit virful acului, la ce mai conteaza nr. de MP? Tocmai de aceea Huawei a explicat cu subiect si predicat de ce nu vrea sa coboare rezolutia sub o anumita valoare. In conditii de lumina slaba e chiar mai rau. Da’ te pui cu bizonu’? Ala vrea MP in nestire.
Aici vad o similtudine cu tehnologia de producere a CPU pentru calculatoare. Si-acolo e competitie acerba cine reuseste sa inghesuie mai multi tranzistori pe micron patrat.
Cu deosebirea ca in acest caz implementarea este ceva mai reusita.
Marius Cucu a zis
Asta e teoria, în practică, am văzut o poză foarte OK aici, pe Motorola. Nu perfectă, nu cu detalii foarte bune, dar repet, ei nu știu atât de multe pe fotografie. Când va veni cineva care știe ce face chiar lucrurile vor fi mișto. Nu neapărat Samsung, dar ceilalți pot face lucruri interesante.
Costin a zis
Acu’ intre noi fie vorba, device-urile foto din telefoane chiar crezi ca sunt dezvoltate de producatorii lor? Sau mai toti marii pun de-o colaborare cu firme dedicate ei ocupindu-se doar de implementarea in ansamblul telefonului?
Nu de alta dar cam cit le-ar lua lu’ alde Samsung, Huawei, iPhon etc sa ajunga la performantele unui Hasselblad, Canon, Nikon, Olympus, Ricoh… ?
Marius Cucu a zis
Nu știu să-ți zic. Logic ar fi să fie colaborări. Din păcate, n-am fost pe listele de la vivo. Au avut o deplasare mișto anul trecut, tehnică, la Zeiss. Aș fi aflat mai multe din zona asta.
ionică a zis
Așa, și?
Claudiu a zis
O altă țeapă marca Samsung.
Vezi Apple, cu 48MP face poze mult mai bune. De video nici nu are rost să mai vorbim.
Marius Cucu a zis
1. Compari 2 telefoane care sunt lansate la jumătate de an distanță.
2. De unde să știm cât de OK e senzorul dacă nu l-a văzut nimeni, e doar o comunicare a celor care fac senzorul. Unde e țeapa?!
Justi a zis
Huawei stiu ca a lucrat cu Leica, altii cu Sony.. Gresesc?
Marius Cucu a zis
Da, Huawei cu Leica, dar acum Leica e la Xiaomi parcă, Sony cu Zeiss, vivo cu Zeiss.