Mi-a recomandat Youtube un material al celor de la Gândul. Mai urmăresc din când în când păreri acolo diferite, ba chiar conspirații și păreri mai puțin auzite pe la televizor. Și sunt destule pe acolo. Îi mai invalidez în domenii în care mai fac și eu o legătură, mai am o logică.
Câteodată sunt doar amuzanți. Dar am învățat că nu poți să știi totul, unele domenii nu pot fi acoperite chiar de toată lumea.
Am ascultat un jurnalist ce este la radioul din China: Dan Tomozei. Aparent, are și niște cărți scrise prin țară, eu unul n-am auzit de el până acum. Am căutat mai activ, are ceva cărți aici scrise despre China.
Nu-l știu, nici de bine, nici de rău, dar mi s-a părut interesantă viața despre China. Despre cum pune perspectiva. Luați cu un pic de sare, poate să fie și propagandă, dar poate să fie și o cultură diferită. Până nu văd vloguri de la oameni normali pe acolo, nu de la oameni care lucrează în sistemul lor, n-aș crede chiar tot.
Mai este și omul ăsta, nu mai țin minte dacă am scris vreodată de el, nu plânge atât de mult de China, stă acolo și este însurat cu o chinezoaică, are un trai destul de OK, însă la fel, prea multe lucruri din China reală nu prea vezi.
Virgil Grecu a zis
Iti urez sa ajungi prin Shanhai sau prin Shenzen. Cand pleci din Ro la Paris sau Londra ramai blocat. Dupa aia mergi in NY sau in Los Angeles si realizezi ca Europa-i slabuta. Daca ajungi in Shenzen realizezi ce liliputane sunt oraselele aamericane:))
Marius Cucu a zis
Am tot auzit. Deh, n-am fost pe listele scurte când s-au făcut deplasări pe acolo. Dar cine știe unde ne duce viața?!
Gabriel a zis
Lapte si miere, nu e nicaieri; China, din punct de vedere al culturii, civilizatiei si economiei, e exact ce stim (care stim, bineînțeles) cu toții! Cine crede că se regăsește în “combinatia” asta o sa ne spuna ca asta-i viitorul omenirii… cine poate sa compare diversele tipuri de culturi, civilizații si sisteme economice (folosind instrumente obiective), se liniștește relativ repede: viziteaza China, Japonia si India; cred ca viitorul omenirii e mai complicat decat sistemul chinez (dar ceva din el trebuie sa fie totusi – ex apetitul pt munca “pe nimc” !?)
Marius Cucu a zis
India nici plătit nu m-aș duce. Acum mă uitam de Asia de Sud Est pentru anul următor. Celelalte… de ce nu?!
Daniel a zis
In 2010-2011 am stat cam 3 luni adunate in China. Eram familiarizat cu franta/paris si alte orase mari plus germania (din cauza jobului faceam cam 80-100k km pe an minim, cu masina – cu avionul ma saturasem de zboruri).
Dar ce am vazut in china pe vremea aia m-a lasat putin masca. Aveau si ei trenuri care mergeau cu 300kmh, aveau autostrazi cu 3-4 benzi si mai construiau pe langa alta autostrada, suspendata pe piloni.
Am umblat pe la targuri, fabrici si peste tot era o cultura a muncii care, chiar si noua, din RO, ni se parea ca totusi este dusa la extrem. Intrau dimineata la 8 munca si ieseau seara, pe la 20 cu o singura ora de pauza de masa. Lucrau in conditii incredibil de proaste, fara materiale de protectie (sudura in aluminiu fara masca de gaze, slefuire lemn fara nimic pentru respiratie), etc
Am umblat pe toata coasta de est si contrastul dintre lux si opulenta si saracie lucie era la tot pasul.
Marius Cucu a zis
Atunci e fix cum mi-am imaginat. Cine face parte din clasa de sus, inclusiv expați trăiesc foarte bine, restul… de pe o zi pe alta.
Daniel a zis
Noi am stat in principal doar la hoteluri de 5 stele (Four Points, etc etc) si de vreo 2 ori la hoteluri de 4 stele. Diferenta de calitate era foarte mare si aici.
De exemplu, in Guangzhou, daca mergeai prin spatele hotelurilor de lux, deja intrai in zona saraca – maghernite inghesuite, oamenii faceau mancare pe aleea aia, mizerie, mirosuri urate.
https://imgur.com/a/TiqN7G6 cateva imagini din sutele facute.
Mi-a placut mancarea, ca am mancat si in restaurantele hotelurilor dar si pe strada, restaurante unde mancau localnicii. Gustul nu se compara cu cel din europa.
ice4you a zis
@Daniel, foarte misto fotografiile! Din 2010-2011 incoace, lucrurile s’au schimbat accelerat in China, obiectivul principal al politicilor lui Xi find eliminarea pe cat posibil a saraciei paturii de jos a Chinei si in mare parte a reusit. Evident ca saracia nu a fost eradicata si nici nu va fi vreodata, dar, spre deosebire de Vest unde aceasta s’a accentuat, in China a scazut si treaba asta se vede cel mai bine in nivelul de trai in crestere, chinezii incepand sa prinda gustul vietii bune pe care o aveam noi prin Vest, iar asta se vede in indicatorii economici de consum si nu numai. Ca un banal exemplu, acum 15 ani veneau pe aici, la un institut de cercetare, chinezi pentru schimb de experienta si instuire, bucurosi find ca aici s’au saturat pentru prima oara in viata lor. De cativa ani buni incoace, vin satui, bine imbracati, cu gajeturi dupa ei de care noi inca nici manar n’am auzit. Nu e lapte, nu e miere, dar, ca ne place sau nu, China creste si se va extinde ca unul din imperile globale din viitorul apropiat.
Stefan a zis
Este adevărat că nu cunoaștem multe lucruri despre China…adică nu cunoaștem ce se întâmplă acolo.
Poate nu este chiar așa rău traiul acolo.
ice4you a zis
Dan Tomozei este un jurnalist reputat, profesionist si un om de o calitate umana deosebita. Am interactionat cu el de cateva ori, pe opiniile lui si recomandarile lui m’am bazat cand am avut nevoie de informatii despre China (aici gasesti greu asa ceva, el m’am ajutat mereu cu link’uri, declaratii oficiale, „traduceri” din complicata diplomatie chineza, etc) omul e cat de vertical se poate si daca il urmaresti doar sporadic si doar pe ici-colo, intelegi mai putin ce are de spus despre China! In principiu teoria lui este simpla: sistemul actual din China este bun pentru China, pentru specificul Chinei, pentru numarul urias al populatiei si asa mai departe! Nu a afirmat niciodata ca modelul chinez este unul de urmat pentru alte tari si cu atat mai putin Europa, ci doar la descris ca unul care functioneaza acolo si care a ridicat China ca forta care este azi, el vazand asta la fata locului si uriasele diferenta din 2010 (cand a plecat definitiv acolo) si pana azi. Ideile omului sunt asezate si bine documentate, dovada stau si cartile foarte bune pe care le’a scris. Pe de alta parte, Virgil Grecu a descris mai sus cel mai bine China si impactul pe care il ai cand ajungi in China si realizezi ca doar in mintea noastra suntem buricul pamantului pe aici, cand in realitate Europa si USA devin tot mai putin relevante cand vezi cam pe unde a ajuns China in ultimi 30 de ani si pe unde se afla ca expansiune!
Constantin a zis
Pun aici link-uri catre doua articole care toarna o galeata de apa rece in capul celor care cred chiar tot ce li se spune bun despre China. Articolele sunt strict economice si au niste date care te pun pe ganduri:
-utilizarea Muncii Forțate, neremunerate,
-ignorarea condițiilor de Securitate a Muncii,
-nerespectarea normelor de Protecție a Mediului,
-nerespectarea sau lipsa de Standarde de siguranță a produselor,
– Produse piratate și contrafăcute
-Peste 70% din lacurile și râurile țării sunt poluate, probabil în mai mult de jumatate din cazuri apa nefiind potabilă. Cele mai dramatice relatări privesc așa numitele „sate ale cancerului” situate în proximitatea unor fabrici poluante, câteva sute după unele estimări. În ultimii 30 de ani, mortaliatatea având drept cauză cancerul a crescut în China cu 80%.
Intreg articolul merita citit:
https://www.contributors.ro/china-sua-%c8%99i-razboiul-comercial-fabrica-lumii-din-estul-indepartat/
La fel si asta, despre politica economica agresiva a Chinei in strainatate, din Djibouti in Muntenegru:
https://www.contributors.ro/china-sua-%c8%99i-razboiul-comercial-fabrica-lumii-din-estul-indepartat/
De la publicarea articolului au mai facut ravagii prin Africa, prin Oceania (Insulele Solomon unde s-au implicat activ in viata politica locala) si in Asia Centrala unde au jefuit cumplit o fosta republica exsovietica, luaindu-i chiar si o parte din teritoriu…
https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/capcana-imprumuturilor-chineze-cum-a-ajuns-2180790.html
Sa mai adaug ca regimul chinez mai are doua probleme grave de rezolvat: cea a pensionarilor, tot mai multi, si cea a somajului in randul tinerilor. Daca adaugam ca tinerii chinezi nu vor sa mai faca acum copii, viitorul nu e deloc roz pentru China.
Marius Cucu a zis
Păi stai, occidentul nu are aport la treaba asta? Firmele alea sunt controlate de industria din toată lumea. China a exportat peste tot până să se certe pe cașcaval și să intre peste „treaba americanilor”. Cum au început să aibă pretenții industria a plecat ușor, ușor spre alte țări. Dar n-a fost nici China proastă, și-a dezvoltat și ea Adibas pe lângă Adidas.
Legat de link-urile tale, da, eu aveam cunoștință de asta. Am mai citit în trecut.
Constantin a zis
Nu am zis ca occidentalii nu au un aport la toate lucrurile alea. Am vrut doar sa subliniez ca regimul chinez este unul tiranic si agresiv si nu trebuie laudat.
Iulian M a zis
Am un magazin la mine în oraș cu obiecte chinezești a căror patroni sunt chinezi sau chineji sau cum s-o n**** s-o fi scriind.
Și sunt intrigat. Unii de la noi nu au reușit iar ei…da.
De-acum magazinul e de vreo 2-3 ani și are un oarecare succes. Mi-am cumpărat chiar și eu de acolo o pereche de ochelari din ăia de monitor.
Au succes și gata…un fel de dragonul roșu de cartier
Andrei Bucur a zis
Fix acum am terminat de citit un articol despre o tipa care si-a luat job de fiica full time. Cica la ei e o cultura asta.
Tipa a ajuns la 40 de ani iar parintii aveau tot mai mare nevoie de ea. Pensia lor e cam 8000 yeni/luna si ii dau ei salariu de 4000.
Adica vreo 560 de dolari, chiar daca este sub nivelul salariului mediu, e multumita ca nu mai baga 9-21.