Nu este o perioadă bună pentru lume, pentru inflație, dar era de așteptat ca lucrurile astea să vină după o perioadă în care s-au tipărit atât de mulți bani în lume.
Deși noi, ca români, vedem răul înainte de orice, eu mereu am fost optimist și-am zis că e mișto în UE, că multă birocrație a dispărut și cumva sunt unii mai mari care ne trag de urechi dacă nu facem ca în direcția asumată. Evident, sunt alții care zic că suntem slugi, că noi am fost vrednici în istorie și că uite ce ne fac ăștia. Da, sigur, când nu ne-au bușit unii, ne-au bușit alții. Sau poate că unii preferă ca economia și lucrurile să se producă intern și atât, să n-ai piață de desfacere.
Erau niște cifre pe un grup privind evoluția țării și sărăciei de la sat. Sigur, noi la oraș ne raportăm la mașină de 30 000 de euro cumpărată, iar la sat dacă au sau nu WC în fundul grădinii. Dar în ultimii ani a mai apărut o canalizare pe ici pe colo, a mai apărut un asfalt, se mai mișcă lucrurile. Într-adevăr, discrepanță există și între București și Suceava, e normal să existe diferențe între sat și oraș. Dar în ultimii ani lucrurile s-au mai schimbat. Am mai făcut eu aluzii la Republica Moldova sau chiar Transnistria. Acolo să vezi influența unor oligarhi, acolo să vezi dezvoltarea într-o singură direcție.
Gândiți-vă cum se fura acum 15 ani, gândiți-vă cât de greu le este să fure acum. Chiar și dacă o fac, cumva se folosesc mult mai mult de legal. Mai un parândărăt, mai un schimb de serviciu, poate ceva servicii medicale, poate ceva contracte, dar nu se mai fac lucrurile cu sacoșa.
Pe hotnews e o știre care ar trebui să ne bucure, în cazul în care suntem acceptați la masa bogaților. Zic dacă pentru că noi mai vrem să intrăm și în Schengen, vrem să intrăm și în zona euro, dar tot aici suntem.
Gândiți-vă așa Moldova, Belarus sau orice altă țară care a început să ne bată la fotbal, să se ducă cu documentația pentru a candida la OCDE. „Nu le arată nimeni ușa”.
Adevărat, când mă gândesc la vremurile lui Bombonel Năstase în care baronetul PSD, iștilor era pe val, chiar mă enervează declarațiile astea, suntem sclavi,o ducem rău.Dacă acum o ducem rău acum cum naiba o duceam atunci ❓ Evident cei care susțin asta, nu gândesc probabil neavând cu ce.Sunt curios dacă i-aș obliga să trăiască ca atunci , cât rezistentă❓
De când cu liberalizarea, da, e ceva mai rău, dar eu zic că se vor așeza lucrurile, dacă se termină cu pandemia și cu Ucraina.
Daca se fura mai mult sau mai putin cu 15 ani in urma, este discutabil. In opinia mea se fura mult mai mult acum doar ca cu alte addon-uri. Vezi cit a crescut PIB-ul intre timp, s-a dublat aproape. PIB care trebuie ‘filtrat’ de cine trebuie, nu ?
Partea cu adevarat dramatica este ca aproape intreaga infrastructura, in tot acest rastimp s-a depreciat fara sperante de revenire in viitorul apropiat. Ca s-a mai turnat cite-o sapa pe ici pe colea, ca si-au mai tras Lindab/Velux citiva mai rasariti, in rest e jale mare. Mai ales la sate.
Iar prin infrastuctura ma refer la transporturi, sanatate, educatie (cultura) si chiar relatii interumane.
De furat se va fura oricând. Nu știu, dar printre prietenii mei sunt oameni care își permit acum mașini de 35 000 de euro cu banul jos. Acum 10-15 ani făceai asta?! 🙂 Sigur, am crescut în vârstă, dar au crescut mult mai multe, de-a lungul timpului. Cel puțin, în anumite domenii.
La sate, cel puțin, la mine la sate, ambele au primit în ultimii 3-4 ani asfalt și încă sunt OK. Da, n-a venit canalizarea, probabil n-o să fie curând, dar măcar atât: apă și asfalt.
„… își permit acum mașini de 35 000 de euro cu banul jos.” – daca-s cu bani cinstiti, jos palaria, daca-s obtinuti prin tot soiul de masinatiuni… DNA-ul doarme-n bocanci? Doar intreb.
Salariați, în principiu. Nici măcar firmă. 🙂 Sunt ceva domenii plătite cu mult peste medie.
Pai așa suntem noi românii,vedem doar partea goală a paharului.
Se vede clar schimbarea, chiar și Oprișan sau Pendiuc a picat, sau alții care acum ani de zile ai fi zis că sunt puși să lase locul copiilor cu titlu de moștenire. Da, clar se schimbă chestii, dar cel mai greu se schimbă mentalitatea. Acolo e adevărata problemă care ne trage înapoi.
Nu-i ok deloc. Oprisan & company (PSD + all others rest) must pay back till the last penny. Just like all other thieves.
În Sușiava îi ghini așîă cum iesti. Ios di-aici. Să poati șâ mai ghini și-i drept. ?
Salut Marius Cucu! Am si eu cateva intrebari te rog despre 2 laptopuri ! Spune mi te rog unde iti pot adresa o intrebare cu un raspuns mai detaliat ! Un facebook sau whats up ceva ! Multumesc !
Ce te oprește să vorbești aici?
Am zis ca nu e topicul potrivit !
Primul laptop
ASUS DualScreen ZenBook Duo UX482EG 14 inch Full HD 400nits Laptop (Intel i7-1165G7, Nvidia MX450 Graphics, 32GB RAM, 1TB SSD, Backlit Keyboard, Windows 10) Includes Stylus Pen
Al doilea laptop
ASUS OLED Zenbook Pro Duo UX582LR Ultra HD (4K) 400nits 15.6″ Dual Screen Laptop (Intel i9-10980HK, NVIDIA GeForce RTX 3070, 32GB RAM, 1TB M.2 SSD, OLED DCI-P3 100% Accuracy Touchscreen, Windows 10)
Nu vreau sa fac ceva special pe laptop doar aplicatii poate ceva jocuri si sa nu l mai schimb cativa ani buni ! Diferenta la bani intre ele e 1000£ ! Intrebarea mea e daca se merita sa il iau pe al doilea in locul celuilat !
Ce aplicații vrei să folosești? Al 2 lea e mult mai ok, primul e mai mult de utilizare, nimic care să solicite.
Aplicatii uzuale ! Un youtube un web , un skype dar imi doresc sa se miste repejor ! Eu sunt constient ca si pentru ce vreau eu să le folosesc și tot sunt foarte performant aceste laptopuri vroiam doar să întreb dacă e diferență între cele două foarte mare ! Adică nu-ți trebuie i7 sau i9 ca să folosești aplicații gen YouTube sau cu anumite situri pe internet ! Dar ca si diferenta banuiesc ca al doilea laptop cel cu i9 e ceva de top si nu cred ca o sa il mai schimb cativa ani buni ! Mai ales ca are 2 ecrane si pot folosii o multime de aplicatii ! Corect ?
Al 2 lea are ecran foarte bun. Pentru lucruri clasice poți să iei ceva normal, nu un laptop dedicat zonei de editare. Youtube butonezi și cu placă video integrată, în momentul de față.
Articolul asta al tau e un soi de „shaorma cu de toate” in care n’ai fost nici liniar, nici stabil pe vreo idee, ci le’ai pus pe toate in cofa si pudrat pe deasupra. Rezultatul se vede si din comentarii, unde fiecare a inteles ce a vrut sau mai degraba i s’a parut. In concluzie, nu prea stiu de unde sa incep si unde sa termin, cum nici tu n’ai stiut si mai bine o lasam ca in tren. 😀
Nu ne înțelegem că tu ești mai naționalist, vedem lucrurile diferit. 🙂
Ai interpretat complet gresit ce am scris, mai citeste odata odata fara „ochelari”! 🙂
Se fac lucruri, mai greu, dar se fac. Imi pare rau ca nu este un echilibru privind dezvoltarea rurala. Sunt sate care sunt la limita saraciei, cu infrastructura praf si sunt sate unde ai utilitati si infrastructura.
Iar frustrare personala, sa retraga cineva dungile alea pe asfalt, ca e oras, ca e sat.
Și eu zic la fel, cred că un gram mai bine e. Dacă acum 15 ani îmi făceam rate pe 3-5 ani pentru o mașină de spălat sau un PC, acum le-am luat cu banii jos. Adevărat, eu sunt ca un hamster, adun totul la „cămară” (pușculiță). Repar un laptop, pun un windows, 30-50 tot fac, și adun și ani de zile până mă decid să cheltui ceva. Din veniturile casei am de asemenea o convenție, lunar 50-100 lei se pun la pușculiță. Acum 15 ani nu puteam face asta. La țară la tata s-au mai schimbat lucrurile, au tras în fața porții apă, gaz și canalizare, asfalt. Se mai mișcă lucrurile și pe acolo.
Las si eu asta aici, ca poate sunt unii care nu se multumesc doar cu margelele colorate: Radiografia celor 15 ani de aderarea Romaniei la UE. Cu ce ne’am ales?
@Marius: diferenta de viziune dintre noi nu tine de nationalism, ci de mentalitatea de rit nou, aia cu „Think big!” 🙂
Hai, sa fim sanatosi!
Tnink big atunci când chiar e o perspectivă, nu când ne credem cei mai tari din parcare. Mereu am fost ai cuiva. 🙂
Si cine sa ceara si sa creeze perspectiva aia, daca nu noi? Iar un alt Mesia? Iara „raul cel mai mic”? Iara slogane ce sa ne tina de frig si foame? 🙂 Asta e mentalitatea aia romaneasca paguboasa de Moromete si de care pana nu ne straduim un pic sa ne scapam, nici ca se poate rezolva ceva! 🙂
Păi bun, și cum vezi tu lucrurile? Îi vezi tu pe ai noștri închizând țara de mâine și de poimâine să înceapă să facă parteneriate punctuale, să obțină contracte? Nu e mai bine într-o piață unică unde lucrurile tind să fie mai simple, ce-i drept cu mai multă concurență?! 🙂
Nu Marius, o vad ca o tara care e momentul sa se trezeasca in asta al 12-lea ceas macar si sa nu mai accepte orice cacaturi pe baga astia pe gat fara a face nimic, obligand prin presiune civica reformarea clasei politice cu una care sa vina in fata noastra cu un proiect de tara pentru urmatorii 25 de ani, asumat de toti si doar asa se poate schimba ceva! Au putut si altii, putem si noi, daca nu ne’ar mai omora „morometismul” … eu inca indraznesc sa mai cred in oamenii din tara asta, care nu sunt nici lepre, nici gunoaie, nici putori, nici mai prejos decat altii … doar mai indolenti si resemnati. Atat.
Și, totuși, să ne amintim de ultima presiune civică? Aia cu #rezist? Ambalată frumos de niște diversioniști?! 🙂
Este o mare greseala sa traim prin comparatii. Se spune ca daca nu te nasti cu acea stea sus, deasupra capului, poti sa te dai cu curul de pamant, ca n-ai sa ai niciodata nimic. Asa ca, hai sa ne bucuram ca traim (bine sau prost), pana murim.