N-am găsit un titlu mai bun, dar cred că e evident că SUA este înainte. Multe țări din Europa sunt înainte. Noi suntem un pic cam la coadă, chiar dacă în ultima vreme ne este mai bine. Culmea, cred că inclusiv criza energetică și războiul din Ucraina au contribuit la asta. Plus contextul din jurul pandemiei când și-au dat seama toți că au de relocat industrii.
Cine a câștigat din asta? Estul, mai ales noi și bulgarii că eram forțele de muncă cele mai ieftine. Bine, la bulgari nu e chiar atât de roz, cel puțin din ce povesteam cu bulgarii cu care m-am mai împrietenit la conferințe. Asta pentru că ei n-au avut guvern mult timp, n-au avut stabilitate.
Noi încă suntem cu alegerile în gând, în timp ce în SUA se iau măsuri. Se fac corecții. Că le fac bine, că nu le fac, suntem prea departe să avem păreri, însă nicio tăiere nu este prea strălucită când te uiți punctual.
Însă, ordonanța trenuleț pare că a mișcat un pic pe moment, Bolojan a ieșit câștigător ca imagine, ca mai apoi să ajungă contextual și la Cotroceni. Nu știu dacă e locul lui acolo, are față mai mult de executant, premier, nu de președinte.
La câți bani vin în perioada asta în România un 2008 nu cred că va mai veni atât de ușor. Dar UE nu o duce bine, sub nicio formă. Toți au deficite. Noi avem pe la 8+, francezii pe la 6+, de exemplu. Toată UE are probleme. Poate că acum ar fi o soluție o propunere de federalizare. Deși, dacă mă întrebi pe mine, toată ideea cu PNRR-ul, cu digitalizarea accelerată, cumva spre direcția asta ducea oricum. Cu cât legi țările mai bine, cu cât le interconectezi, cu atât ai un cuvânt mai mare de spus între marile puteri. Rămâne de văzut cum se împacă francezii ori germanii cu asta. Sunt multe schimbări în perioada asta. Pe multe probabil le vom înțelege în 10 ani.
Dar cheltuielile trebuie reduse. Ar fi păcat să nu se facă reduceri acum cât încă se învârte economia. Pot veni alte cicluri care să dea peste cap totul și din 4-5% șomaj cu o grămadă de asiatici aduși pentru munci ieftine să nu fie chiar o soluție rea. Poți jongla un pic și să îi duci în privat și să reduci din „import”.
‘Serviciul fiscal din SUA (IRS) se pregătește să concedieze mii de angajați’ – dupa ce i-au dat afara de-a valma, acu’ au ramas fara specialisti in niste domenii cheie si umbla de nebuni sa-i reangajeze. Ideea este ca nu mai dau peste ei, n-au datele alora de contact si au apelat la colegi/prieteni sa-i gaseasca.
Basca 13 judecatori specializati pe imigratie, zburati fara preaviz.
De-ale Trumpului.
Vizionați miniseria Trump-un vis american și citiți cartea lui Mary Trump-Prea mult&niciodată destul și veți avea o imagine perfectă a personajului Trump. Nu știu ce va ieși, dar mie nu mi se pare ok ceea ce se petrece acolo.
După ce a divorțat de Ivana, care se pare că a ținut afacerile în viață, au venit falimentele. Aici a intervenit tatăl Fred care l-a salvat.
O vreme l-au tinut pe linia de plutire si niscai oligari rusi care (mai de voie, mai de nevoie) i-au cumparat din dezvoltarile imobiliare. Asa, just in case.
Roadele au aprut mai tirziu, adica acum.