Am făcut o pauză în a testa routere wireless, dar dacă tot îmi face figuri router-ul trebuie să găsesc soluții pentru a schimba modelul meu. Sigur, colac peste pupăză este și actualizarea de firmware care a bușit totul la A7IV. Inițial, credeam că eu sunt de vină, dar e problemă generală, au început să se umple forumurile de treaba asta. E drept, e și o funcție pe care foarte puțini dintre noi o folosește. Mai ales, de când dau capete video mi-ar fi senzațional să urc filmarea instant pe server, lângă un router bun.
Oricât m-aș rostogoli eu TP-Link-ul meu de-o viață nu face față. Nu e suficient.
Prețul actualizat este aici.
Eh, uite așa am cerut în teste ceva care să fie compatibil cu NAS-ul: Synology RT6600AX. Am avut de gând să îl testez prin septembrie și abia acum mi-am făcut timp de el. Asta și pentru că au fost problemele cu aparatul foto.
Mi se pare că am ajuns la extreme. Adică oricum aș da-o, e diferență de la cer la pământ între cele 2 modele. Acesta este „mai” profesional decât mă așteptam.
OK, interfața PPPOE oricine o configurează, asta e clar. Sunt câteva Next-uri de dat și imediat te conectezi la rețeaua celor de la Digi. E simplu.
Durerea de cap a fost atunci când am încercat să îl pun lângă NAS-ul de la Synology. În fapt, asta a fost ideea, să văd cum se descurcă server-ul cu un router de genul. Au dispărut problemele pe care le am la TP-Link, atunci când făceam actualizare de porturi. Totuși, nu am observat nimic special, o conexiune separată, dacă vreți, între cele două. Se comportă ca oricare router, nu există o integrare directă. Da, interfață aproape identică și atât.
Nu cred că este efectul placebo, dar pe NAS aveam un Pi Hole și ori de câte ori activam mi se părea că internetul zboară. Eh, timpii de răspuns sunt mai buni fără să activez asta. Neașteptat. Pe WiFi zboară, iar timpii de răspuns sunt ce trebuie.
Cum se prezintă router-ul?
Dacă ați umblat cu interfața NAS-ului cu router-ul nu ar trebui să vă prindeți urechile. Interfața este asemănătoare, doar că personalizările sunt diferite, evident. Dar dacă ai lucrat cu Synology te vei adapta instant.
- ai zonă de Port Forwarding
- ai zonă pentru firewall
- ai zonă pentru IPTV
- ai pachete pentru a instala, la click, ce ai nevoie: VPN, server Media, server DNS sau chiar server Radius
- poți să-l transformi în server de FTP, chiar ai acces la SSH
- se poate activa și Tethering pe el. Aveți aici o listă de telefoane compatibile. Eu n-am folosit funcția, dar pentru momentele în care rămâi fără internet poate fi o soluție. Eu am router-ul amplasat în cea mai proastă acoperire pentru Digi, ar fi melc-melc.
Viteze pe WiFi
Mai rar să simt că zboară Wifi-ul, e clar că eu aveam o problemă cu timpii de răspuns pe routerul vechi. Totul este țiplă, inclusiv pe 5GHz.
Acestea sunt vitezele de pe Wifi-ul laptopului.
Am făcut și câteva teste cu telefonul și pare că este ceva mai bine.
Testele au fost făcute dintr-o cameră în alta, cu un singur perete despărțitor. Acoperirea este perfectă în toată casa, atât pe 2.4 GHz, cât și pe 5Ghz.
Mai mult, fiind triband ai acces la rețea dublă de 5G. Una se va duce până la 160MHz și una până la 80 MHz.
Am făcut ceva teste cu aparatul foto și NAS-ul și undeva la 20MB/s urca pe NAS. Sigur, Sony și-a bătut joc de firmware și nu se pot copia poze și filmări așa cum trebuie, însă vitezele sunt foarte bune. Nu știu dacă este vreo limitare la aparatul foto sau la hard-urile NAS-ului, însă mi se pare mai mult ca decent și e o opțiune pentru mine în momentul în care Sony va repara firmware.
Viteze pe cablu
Există un port de 2.5 Gbps. Nu a fost folosit pentru că încă nu sunt pregătit de rețea nouă. Nu sunt convins că o să fac trecerea nici măcar pe LAN, pentru dispozitivele din casă.
Limitele au fost date de Digi, de data asta. Poate când va fi infrastructura gata pentru 10 Gbps și în Ploiești o să fie lucrurile diferite.
La nevoie se poate atașa un hard disk extern pentru că este un port USB 3.2 disponibil. Țin minte că m-am jucat și eu cu asta pe un router mai vechi. La fel, tot ceea ce ține de configurare de servere puteți să faceți fără probleme, deși având atâtea dispozitive precum Raspberry PI nu văd de ce te-ai deranja. Dacă vreți un „mini cloud local” e mai mult ca suficient să agățați un hard disk extern la el și aveți acces foarte ușor la fel, chiar fără setări, pe același principiu ca al NAS-ului, cu QuickConnect.
Punctual, software-ul mi-a făcut un pic de probleme. Am încercat să fac actualizare, iar apoi am primit eroarea asta. Efectiv, nu mai aveam WiFi de nicio culoare. S-a rezolvat cu reinițializare. Nu știu dacă veți păți și voi asta, dar rezolvarea a fost identică.
Probabil că majoritatea dintre noi nu va folosi la capacitate maximă un astfel de router. Sunt foarte multe lucruri de personalizat și cam ăsta ar trebui să fie etalon când vorbești despre routere wireless. Nu aș avea de reproșat decât dimensiunile acestuia, în rest, nu am avut nicio problemă cu el. Oricum, face parte din categoria modelelor scumpe.
Va trebui să fac și eu o investiție cât de curând, voi încerca să găsesc ceva best buy care să aibă și loc la mine. Am nevoie de stabilitate, iar ce am acum nu duce, dar acesta e mult prea mult pentru mine. Adică se bate un pic cu funcțiile pe care le am pe NAS, lucrează fain împreună, dar nu am nevoie de toate opțiunile din moment ce am deja un NAS.
- Router-ul a stat pentru 30 zile la mine, se întoarce la agenția de PR fără o colaborare comercială.
Doru a zis
Iti recomand sa testezi si un UDR de la Ubiquiti 🙂
Marius Cucu a zis
Dacă găsesc un contact de acolo o să încerc. 🙂
Valentin a zis
Ubiquiti sau Mikrotik. Mai greu de configurat, dar foarte stabile si top la performanta.
Marius Cucu a zis
Din ce văd pe Emag nu sunt modele cu mai multe benzi sau ratez eu ceva?!