Sau când îmi aduc aminte de ea. De fapt, când mai mut biroul pe undeva și trebuie să trag unitatea de acolo. În rest, liniște și pace, stăm cu praful acolo.
Eh, de data asta a fost groasă tare. N-am mai stat la poze că ar fi fost nebunie. Ce a fost data trecută… pff, parfum.
Acum am terminat de pus plinta(după ceva luni de zile pentru că m-am înjurat un pic cu cei de la uși – îi spurc eu într-un articol viitor) și am zis că e cazul să curăț și calculatorul. În timp ce s-a mai meșterit pe aici eu îmi făceam de lucru la PC, practic casa s-a transformat într-un birou și atât.
Chiar dacă l-am adus după zugrăveală tot praful a intrat și și-a făcut de cap. Ce-am văzut acolo… mvai. Trist, tare trist. Aproape ca PC-urile murdare de pe Google.
Avantajul a fost că e carcasa decentă, știe ice ce zice, iar filtrele mi-au făcut viața mai ușoară. Așa că a fost nevoie să curăț sumar pe interior și să umblu la filtre. Acolo a fost pacoste mare, mai ales pe ventilatoare. Dar dacă nu erau filtrele acelea aș fi blestemat bine de tot și cred că mi-ar fi luat jumătate de zi să rezolv totul. Așa am scăpat oarecum rapid.
Aș fi putut să schimb și pasta termoconductoare, dar… PC-ul nu e solicitat în perioada asta, am dat ventilatoarele pe low, temperaturile sunt ok. Mi-a fost lene să dau cooler-ul de la procesor jos.
Cosmin Dumitru a zis
Eu il curat la luna sau mai des. Si are FOARTE mult praf, nu ce ai tu pe filtrul ala…aproape ca nu poti vedea prin filtru.
Marius Cucu a zis
E poza veche. Acum a fost haos.
ice4you a zis
Cea mai rapida cale sa il cureti, ramane aia cu aer comprimat! Varianta hard-core e sa il urci intr’o masina si sa te duci cu el la o benzinarie sau vulcanizare care are asa ceva, daca nu ai alta posibilitate, ca aia cu datul de bani pe spray’uri e inutila. In 30 de secunde e ca nou! 🙂
Si eu l’am curatat cand am schimbat platforma, nu era departe de ce povestesti tu mai ales ca nu am mai avut timp de el.
Ma bucur ca inca esti multumit de carcasa. Am vrut sa iau una recent unui amic si nu am mai gasit pe nicaieri. 🙁
Marius Cucu a zis
Nu mai e pe stocuri pe nicăieri de mult timp. A fost ceva rapid când am făcut curățenie.
ice4you a zis
Pai nici nu erau rentabile, mai ales ca erau destul de scumpe si aveai nevoie de minim 2buc sa zici ca faceai ceva, partea cea mai proasta era ca fiind sub presiune, daca nu erai atent, te alegeai cu niste condens de toata frumusetea pe componente. In concluzie, un compresor este cel mai bun lucru pe care daca nu il ai acasa, oricand il poti gasi in locurile de care iti povesteam. O sa incerc sa scriu azi cum, dar mai ales CU CE imi curat eu PC’ul … :)))
Adi a zis
Avand un desktop foarte vechi, mult prea vechi, ma anunta singur cand are prea mult praf. Da BSOD, de obicei vara. Nu stiu cat este de buna varianta compresorului de la vulcanizare, ca mai te trezesti cu tot felul de lichide prin el. Poti sa-l cureti repede, cu o pensula. Sau cu uscatorul de par al casei, daca este puternic. Pana se arde si te certi cu persoanele care-l folosesc. Varianta hardcore este sa-l sulfi chiar tu.
ice4you a zis
Lichide de la compresorul din Vulcanizari?!?!
Adi a zis
Ulei, am inteles, de la cineva care lucra la asa ceva.
ice4you a zis
Desi nu inteleg de unde … recomandarea mea este ca la aia sa nu te duci in viata ta sa iti umfle rotile la masina daca vrei sa te tina gumele alea. 😀
Malin a zis
Al meu e mult prea complicat de desfacut si pus la loc asa ca prefer sa folosesc spray de aer comprimat cum foloseam de altfel si la laptopuri ca sa scot tot din ele. Cred ca e mai putin de munca asa.
ice4you a zis
Niciodata nu ai sa poti numi aia o curatire, cel mult un soi de improvizatie pentru ca praful ala acumulat in interior, tot acolo ramane mai ales in ventilator si pe radiatoare, cu varianta aia cel mult reusesti sa elimini cate ceva praf adunat in fantele de aerisire … si cam atat. De inlocuit pasta/petece termice ce sa mai vorbim. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Am vorbit cu cineva sa-mi faca un compresor silentios dintr-un motor de frigider, ca alea electrice fac ca dracu, zgomotoase. Eu il curat cu pompita de aer de la sculele foto (Giottos AA1900), scutur filtrele, si cu lavete cu alcool izopropilic sau servetele umede, tot cu alcool (palele ventilatoarelor etc). Prin el, in interior, lavete electrice fara alcool sau alt lichid (pe placi), si apoi suflat cu pompita. Dureaza mult, daca aveam un compresor in 5 minute era gata, dar asa… ia 20-30 de minute toata curatenia. Eu o fac cam lunar, dar acum a cam sarit de termen, cred ca peste 2 luni…
ice4you a zis
Pai si decat sa te chinui sa iti faci nu stiu ce compresor, nu mai bine iti iei un aspirator de care am recomandat in postare care are si utilitate in rest? 🙂 Sunt si alte modele mai micute cu functia aia, costurile sunt modeste, eficienta garantata.
Cosmin Dumitru a zis
Nu, am un aspirator extrem de bun, si n-a fost ieftin, si vreau silentiozitate totala, doar unul dintr-un motor de frigider este atat de silentios, si evident, eficient.
ice4you a zis
Curiozitatea mea ramane aia cu silentiozitatea: pai cam cata vreme ai folosi tu aspiratorul ala sa cureti PC’ul de zici ca vrei silentiozitate totala?! In maxim 5 minute ai suflat cu el oricata mizerie s’ar aduna … nu te pune nimeni sa canti la el o zi intreaga si nici sa te apuci noaptea de curatat PC’ul … so? La faza cu motorul de frigider din care sa faci un compresor de aer care oricum nu va avea suficienta putere sa sufle mare lucru (e mai mult de umflare lenta decat de suflat aer)… cat dai pe compresor, cat dai la ala sa ti’l faca … doar cat sa sufli aer cu el intr’un PC (mai bine o faci cu gura sau pompita aia ca e mai eficient 😀 ), sa fim seriosi, mai practic e varianta aia directa, da ma rog, fiecare face cum crede. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
250-300 lei ma costa, si nu e slab deloc, am vazut unul, e chiar puternic, 7-8 bari. Eu am o problema cu zgomotul, PC-ul mei e dead silent, am scos si ultima compomnenta din el care facea zgomot – HDD-ul, am doar SSD-uri. N-am ce face cu placa video, in gaming, cand pornesc ventilatoarele la turatie mai mare, dar in gaming, ori am casti ori sistemul dat mai tare, si nu se aud. Si aspiratorul normal, am luat unul extrem de silentios, de la Rowenta, care n-a fost chiar ieftin pentru un aspirator pe care-l bagi o data pe saptamana 20 de minute.
E buna si solutia ta, chiar foarte buna, dar pentru mine nu prea…
ice4you a zis
Am inteles „piticii” tai, e ok, eram doar curios.
Sa ai parte de el … si eventual revino cand e gata sa afle si altii ca poate le este util! 🙂
Diana a zis
Cateva luni bune uitasem complet de curatarea PC-ului si..Doamne, ce se acumulase acolo (parca era un magnet de praf). Plus ca scotea si un zgomot diferit/ciudat, tin minte.
E bine de stiut ca-s solutii in privinta aceasta.
Cosmin a zis
Eu curat laptopul cam la 6 luni, atunci ii schimb si pasta termoconductoare.
Cosmin Dumitru a zis
Mi-am desfacut laptopul, am zis sa-l curat de praf, n-are nevoie de pasta schimbata, temperaturile sunt ca la achizitia lui, cand am pus eu Arctic MX-4 pe CPU si GPU.
N-are gram de praf in el. Ba, nimic! Ventilatoarele fara gram de praf pe palele lor, radiatoarele perfect curate…
A, ventilatoarele nu sunt bagate intr-o carcasa metalica ieftina, sau plastic, ci in carcase din cupru. De asta si racirea mai buna. Toata caldura se transmite foarte rapid, de la heat pipe la radiator.
Am desfacut si reparat sute de modele de laptopuri, dar niciodata n-am intalnit unul, fara gram de praf, in conditiile mele de utilizare. Sta pornit cu saptamanile, doar ce mai intra el in stand-by cand sunt la munca, si, de cand am pisica, inchid monitorul peste tastatura, doar ca sa gasesc toate tastele la locul lor, cand vin acasa de la munca. ???
Ce inseamna o statie de lucru… un laptop workstation. Pretul lui, pana acum vreun an si jumatate, de 9400-9500 lei, in configuratie standard, vorbeste de la sine. SH, a fost evaluat la 4100 lei, in care am mai dat 200 lei pe adaptorul pentru SSD-ul SATA (un plastic cu conector), si am pastrat cele doua SSD-uri din PC, de 500 GB, pe M.2 NVMe si pe SATA. Probabil, cu cele doua SSD-uri, Samsung 970 EVO Plus si Samsung 850 EVO, si cu adaptorul ala, valoarea lui in magazin depasea 10.500 lei.
Am desfacut laptop-uri din gama business. T-uri, L-uri, de la Lenovo Thinkpad, HP G5, G6, Dell, foarte fiabile, bine facute, dar tot gaseam pe ici, pe colo, ceva praf.
Lenovo Thinkpad, seria P, sunt absolut uimitoare! Doream in viitor, un upgrade la un Huawei Matebook X Pro, dar nu, nu pot sa plec de pe seria P Lenovo. Probabil un P53, sau ce model o sa-mi permit peste 1-2 ani, tot SH, ca noi au preturi enorme…
Poate ca, pentru productivitate, i7 6700HQ este un CPU putin depasit (4 + 4 core-uri), la fel si grafica Nvidia Quadro M1000M cu 2 GB VRAM. Dar cei 32 GB RAM si SSD-urile rapide, inca sunt tot ce trebuie. In schimb, la ceea ce fac acum cu el, n-o sa vad niciodata minusurile unui CPU modern. Titanul asta de 4 ani, mai duce 2, lejer, la cele mai ridicate pretentii pentru un utilizator obisnuit.
Nu mai vorbesc de dotari. Colorimetrul X-Rite Pantone, tastatura unica, in opinia mea, peste tot ce am apasat pe vreun laptop, doar la Lenovo Thinkpad vezi ergonomie si confort maxim… track-point-ul mai util decat la alti producatori etc. Inca are dotari excelente.
Daca compari unul cu SSD-ul de 256 GB, si cu 8 sau 16 GB RAM, ce gasesti pe OLX pe la 3500 lei, cu unul din magazine de 3500-4000 lei, diferentele sunt ca de la cer la pamant, in favoarea lui Lenovo, ca laptop SH de 3-4 ani!