Ieri a venit iar curierul pe la mine. A venit cu o sursa pentru cumnatul meu care a „primit” fostul meu calculator. Si cum avea o pocnitoare, un Deluxe de prin 2005-2006 i-am recomandat sa facă un upgrade. Un mic pas pentru un upgrade de care are si el nevoie, dar pe care il va face in timp. Ca-n familie, eu-l pun sa bage bani în calculator, el ma pune sa bag bani în aparatul foto.
Nu a avut un buget mare, asa ca ne-am incadrat cat de mult am putut in buget. Astfel am avut de ales o sursa de 400 RON. Am ales-o pe aceasta.
Review Seasonic S12II-620 Bronze SS-620GB
Sursa Seasonic S12II-620 Bronze SS-620GB a fost sa fie, varianta care nu este modulara. Avand in vedere ca nu are o carcasa ventilata ok, nu are un sistem echilibrat, am zis ca nu merita 50 RON in plus doar faptul ca este modulara.
Inca de cand mi-a „trantit” in mana pachetul, cel de la Fan Curier(multumesc inca o data acestora ca ma suporta si ma asteapta chiar si cand sunt hai hui prin oras), am observat ca este o sursa destul de mare, grea, chiar mai grea decât Corsair-ul meu.
Ce m-a făcut sa aleg această sursă?
Citind review-uri pe internet, mereu mi s-au recomandat Seasonic, Corsair sau Enermax. As fi mers tot pe Corsair, am de prin 2009 sursa si nu mi-a facut nici cea mai mica problema, inca este silențioasă si n-a dat rateuri.
Enermax sunt extraordinare, dar nu ne încadrăm in buget, așadar am mers pe Seasonic.
Poze cu sursa Seasonic S12II-620 Bronze SS-620GB
Cum am desfacut cutia, am ramas un pic socat de manunchiul de cabluri:
- 9 cabluri SATA
- 1 x 6 Pini
- 1 x 8 Pini
Am zis ca nu avem nicio sansa sa le bagam in carcasa pe toate. Dar s-au „modulat” frumos in locasul de la harduri, fara nici cea mai mica problema.
Sistemul il duce fara probleme, era de asteptat totusi. In momentul de fata are:
- 4 harduri: 5,6 TB
- DVD RW
- Blu-Ray
- procesor Intel E8400
- placa de baza Asus P5Q PRO
- RAM 8 GB Corsair
- placa video nVIDIA GTX 570
Am ales Seasonic S12II-620 Bronze SS-620GB pentru ca are foarte multe protectii. Nu stiu daca are el nevoie de asa ceva, dar nu se stie niciodata. In plus, producatorul lauda ca are eficienta de pana la 87%.
Protectii
Eficienta foarte mare (pana la 87%)
Solutie ecologica pentru reducerea de energie electrica, zgomotului si a caldurii degajate.Total Protection
Over Voltage / Over Power / Short Circuit Protection
PFC Activ (99% PF)
Reduce pierderile de putere si distorsiunile.
Suruburi de cauciuc pentru ventilator
Reduc zgomotul si vibratiile provocate de ventilator.
Controller de turatie Seasonic Hybrid Silent Fan Control – S2FC
Controlul inteligent al turatiei ventilatorului in functie de temperatura ofera un echilibri optim intre racire si zgomot.
Ventilator de 120mm
Mareste fluxul de aer si durata de viata la viteze de rotatie mici si zgomot scazut.
Suport universal pentru placi video
Suporta noile tehnologii PCI-E.
Laurențiu Trofoșilă a zis
Eu nu înțeleg la ce sunt utile 4 harduri (5,6 TB). Dacă ai astfel de nevoi mai bine treci pe un NAS, nu?
Apropos, foarte frumoase fotografiile de pe blogul cumnatului.
Marius Cucu a zis
Ca sa-l laud putin, e site-ul neactualizat, in ultima perioada a progresat mult.
Ai dreptate cu NAS-ul. O sa treaca in viitor, chiar i-am aratat si i s-a parut destul de ok. Sa vedem daca se va indrepta si spre un NAS.
ice4you a zis
Seasonic a fost o alegere foarte inspirata. Sunt lideri in domeniu de multi ani, si spre deosebire de Corsair, sunt producatori dedicati … adica nu fac printre altele si surse ci … doar surse si ce tine de asta! 😉 Sa o foloseasca sanatos!
Marius Cucu a zis
Tocmai, daca voi schimba vreodata Corsair-ul probabil ca voi alege Seasonic. Mi-a lasat o impresie buna.
Daniela a zis
E deja prea complicat pentru mine, deoarece nu ma pricep in asa detaliu la pc. 😀
Marius Cucu a zis
Tocmai de aceea sunt atat de multe tutoriale pe internet. Poti gasi raspuns la orice, doar daca vei cauta un pic. In plus, din punctul meu de vedere, cel mai bine este sa cauti parerile celorlalti, sa vezi daca lor le-a functionat bine si daca au avut vreo problema.
Adtian a zis
Eu am probleme cu aceasta sursa. Un sunet(clicket) care se aude de cum pornesc calculatorul si se intensifica cand pornesc un joc mai ales unul care ruleaza cu multe fps. Mai rau suntul se propaga in boxe si lucrul cel mai ciudat daca pc-ul e oprit si cineva aprinde un bec in casa se aude un singur click in boxe similar cu sunetul care il face cand e pornit. Azi am trimis-o din nou la service(a2a oara, prima data a venit inapoi: testat ok). Am un prieten cu varianta de 520w cu aceasi problema. Sunt cam dezamagit de seasonic am auzit numai lucruri bune despre ei si eram ft mandru cand am prinso la oferta de bf 2014 – 265 lei.
Marius Cucu a zis
Eu n-am avut nici problemă cu ea.
Din ce îmi zici tu… cred că e vorba de coil noise. Poate apărea la orice componentă din calculator.
Adtian a zis
Spune-i cum vrei :)). Eu sper doar sa mi-o schimbe.
Marius Cucu a zis
De obicei nu se schimba pentru așa ceva. Atât timp cat funcționează…
Stefan a zis
daca cedeaza componenta si iti scapa supatensiune in sistem, ce faci dupa ?
Marius Cucu a zis
De obicei, sursa pocnește la ieșire. Rar afectează și alte componente.
Adtian a zis
Imposibil. O sursa normala nu scoate acel sunet. Trust me e deranjant.
Stefan a zis
După peste un an, apărut și la mine problema cu clicket-ul repetat ce se aude din sursă, dacă calculatorul a fost în standby sau folosit în ultimele 24h. După o pauză de 24h dispare doar la prima utilizare. E o problemă întâlnită la diverse surse Seasonic și Corsair. Încă e în garanție aşă că am să o trimit înapoi cât de curând, sper să nu îmi facă o „bucurie” mai mare până atunci. Pe vremuri erau bune, acum nu mai știu ce sa cred, probabil trebuie să mă feresc de tot ce e made în China, cu toate că în cazul meu produsul este conform standardelor/certificatelor de calitate. Trebuia să cumpăr un EVGA, dar pe la noi nu se găsesc modelele lăudate.
Marius Cucu a zis
Corsair-ul meu face 10 ani. 🙂 Nu dă semne de oboseală. Seasonic-ul acesta îl am la cumnatul meu și e foarte ok.
Stefan a zis
Eu am exact modelul S12II-620 Bronze 620W. Peste 3 luni face 2 ani de utilizare, iar problema a apărut de o săptămână.
Adelin a zis
Am tot auzit despre aceasta sursa ca dupa un timp incepe sa faca un sunet enervant, asa ca vreau sa te intreb daca a cumnatului tau scoate vreun sunet dubios
Marius Cucu a zis
E extrem de silențioasă. Nici nu știm când e PC-ul pornit. 🙂
Orice sursă poate face coil noise după un timp. Nu contează brandul.
Stefan a zis
„Coil noise” / „coil whine” nu are nici o legatura cu sursele. Efectul respectiv e tipic placilor grafice carora nu le limitezi FPS in jocurile vechi.
S12II-620 Bronze 620W si alte modele cu arhitectură asemănătoare de la Seasonic si Corsair fac acel zgomot dupa un timp din cauza amperajului insuficient pt placile grafice puternice. A mea inca merge dupa 3 ani. Si intradevar este extrem de silentioana pana nu este folosit acceleratorul grafic in mod intens.
– Adelin
Daca placa grafica consuma 18 maxim 20 Amperi nu o sa ai probleme (la acest model), daca e peste 22 posibil sa faca zgomot dupa un an (chiar daca in fisa tehnica scrie 24A).
Marius Cucu a zis
Păi sursa nu are bobină? De ce n-ar face în timp? 🙂
Stefan a zis
In general, la surse poate apare in timp un bazait de mica intensitate, dar rar si la cele de o calitate indoielnica.
La componentele de calculatoare (nu alte aparaturi) termenii „Coil noise” / „coil whine” se refera intradevar la o sunetul produs de o mica bobina dar de pe placa video, iar cauza este rezonanta.
Marius Cucu a zis
Total de acord. 🙂
Așadar, am ajuns amândoi la același numitor comun.
Stefan a zis
Da de acord, cu privire la sunetul tip Coil noise” la placile grafice. (pe care il poti experimenta cu un joc vechi in care ai scos limitarea si ajungi la peste 1000 FPS)
Insa sunetul produs de sursa mea si alte modele asemanatoare nu este Coil noise, ci un tacanit foarte suparator si puternic.
Ai aici 2 exemple :
– https://youtu.be/eiKPmkQeHmQ
– https://youtu.be/p0A-dxoFItQ
PS
Daca ai PC-ul conectat la o aparatura audio, pe o priza fara impamantare sau masa intre PC si aparatura audio, acel sunet se propaga sub forma de interferenta/paraziti si in difuzoare.
andrei a zis
seasonic S12II e deja un concept invechit , sursa asta a aparaut pe piata acu 9-10 ani, e ”group regulated” . pt 200 de lei se gasesc pe piata surse cu tehnologie de conversie moderna DC-DC(nu e nici un motiv ca in 2019 cineva sa cumpere o sursa ce nici macar nu are topologie DC-DC) bq system power 9 , xilence performance a+ etc…sunt surse ce au DC-DC pentri railurile secundare(si stii ce? costa 200 de lei si sunt peste seasonic) cand o sa inceteze lumea sa ia SURSE dupa brand, doar pentru ca scrie seasonic pe eticheta nu inseamna ca e BUN. 400 de lei e exagerat demult Pentru banii aia puteai sa iei o sursa HIGH END modulara.bitfenix whisper m e 370 lei la evomag. corsair txm,rmx e 370-400lei,chiar si seasonic focus gold care era peste s12ii daca exista preferinte fanatice neintelese pentru seasonic (eficienta GOLD , amandoua , daca mai conteaza asta,pot sa mai dau o gramada de alternative cu surse MULT mai bune decat seasonicul pe care ai dat 400 de lei,ideea e ca in 400 de lei puteai sa iei una HIGH END. referitor la sursele de buget,se gasesc la retailerii din romania surse in 200 de lei mult mai bune decat ce ai platit pe seasonicul ala. inteleg ca trebuia sa cumpere lummea de pe pcgarage , ca asa-s intelegerile si acolo-i directionezi tu, dar nu exista absoult ca in pretul ala, cineva sa ia modelul ala de seasonic in 2019, chiar si pe pcgarage sunt alte optiuni mai bune.
vasile a zis
Bravo, bun comentariu…. da e articolul un pic mai vechi, primul coment prin 2013 😉
Marius Cucu a zis
Ce pot sa zic. Cu seasonic focus au fost probleme, cea noua, cu seasonicul asta e stabil noul sistem. Nu contest că sunt tehnologii noi, tocmai de aia am migrat pe sirtec.