Un nou an, un nou Black Friday. Când credeam că epuizez subiectele despre televizoare, mai vine câte unul, mai vine o recenzie și așa mai departe. Aveam impresia că lumea nu mai caută televizoare sezonul ăsta, însă interesul a explodat în ultimele zile, în jurul Black Friday. Dacă n-am reușit să vă răspund, reveniți în comentarii că sunt la 4 ore de somn pe noapte în perioada asta.
LG este pe locul 2 ca număr de televizoare vândute în țara noastră. Aș fi curios să văd și ceva date privind vânzările de modele OLED, însă probabil nu o să îmi dea nimeni cifre defalcate. De cerut, am cerut în vreo 2 părți studiul GFK actualizat.
La OLED-uri ar trebui să fie lideri de piață, dacă tot au 11 ani de zile de când le produc și le dau și la alții să le vândă. Atenție, ca de fiecare dată: LG Display este diferit de LG Electronics. Cumva, sunt lucruri independente.
Primul televizor OLED testat de mine a fost un LG B6. Fun fact, a fost și primul scăpat. Asta după ce am stat 2 ore să îl ambalez. Ola, Emag, să știi că nu s-a spart. 🙂
Din vara lui 2017 până acum am rămas blocat pe OLED-uri. Nici nu au mai contat celelalte testate din seria aia de 5 televizoare. Am tot recomandat și recomandat OLED-uri până mi-am luat și eu OLED 3 ani mai târziu. Încă e senzațional și deja am ajuns la maturitate cu tehnologia. Că deh, ani la rândul am discutat despre burn in, despre protecții și experiențe.
Ani de zile LG a făcut campanii și a avut mereu prețuri foarte OK de Black Friday. De multe ori, au fost prețuri cârlig, dar de cele mai multe ori s-au focusat pe OLED-uri. Țin minte că au fost ani în care îți puteai lua OLED cu 3499 de lei.
Cumva, OLED-urile au ajuns la maturitate și a fost nevoie de un suflu nou. Pe de altă parte, cu orice serie nouă este și o limită de tehnologie. Am mai povestit pe aici: una e să pleci de la negru complet, așa cum se întâmplă la OLED-uri, alta este să „iluminezi cu alb” așa cum se întâmplă la miniLED-uri.
Așadar, avem 2 tehnologii pe piață care au un numitor comun: imaginea.
Diferența între OLED și QNED
Diferențele între tehnologii sunt mari. OLED-ul pleacă de la ideea de negru absolut, iar culoarea se formează din cele 3 culori de bază: roșu, galben și albastru. Luminozitatea acestuia se rezolvă dintr-un echilibru al culorilor. Ai și un avantaj al nuanțelor. OLED-urile au o acuratețe foarte mare a imaginii pentru că nu intervine o altă sursă de lumină. Un alt avantaj al tehnologiei este acela că imaginea este foarte saturată și cumva ai o strălucire din fabrică.
QNED-ul combină 2 tehnologii: Quantum Dot și NanoCell. Ele au fost dezvoltate pentru a corecta LCD-urile. La bază, vorbim tot despre LCD-uri, dar care au fost îmbunătățite pentru a răspunde nevoilor din 2024 și să concureze cu OLED-ul, într-un fel sau altul.
Pentru că LCD-ul are o iluminare în spate, culorile nu sunt atât de bine redate pentru că intervine încă o sursă de lumină. Așadar, a fost nevoie să pună 2 filtre care să corecteze imaginea.
Sigur că da, evoluția a însemnat miniLED-ul. Adică pe aceeași suprafață s-a lucrat și au reușit să modifice mult mai multe LED-uri ca să elimine din problemele tipice ale LCD-urilor: mai puțin blooming, mai multă luminozitate față de un OLED.
În fapt, mereu am subliniat că este mai bine să iei un miniLED acolo unde ai o cameră foarte luminoasă, iar OLED alegi pentru o cameră mai întunecată, dedicată filmelor. E posibil, totuși, să îmi schimb un pic părerea de când avem generația nouă de televizoare OLED, însă și miniLED-ul evoluează, iar prețul este mult mai acceptabil.
Televizoare OLED recomandate de la LG
Sunt 3 serii de urmărit de la ei. Eu am testat varianta intermediară și a fost pe principiul că voi face mai mult volum de Black Friday. Puteți să îl vedeți pe LG C4 ca fiind intermediar. În vară l-am testat pe acesta și mi-a lăsat o impresie bună.
Evident că cel mai performant model este LG G4. Este dotat cu tehnologia superioară, practic, cel mai nou panou de pe piață. După ce am testat primul MLA mi-am dat seama că e chiar ce trebuie. Da, nu a fost LG, însă până acum părea că diferența de la seria medie la cea superioară este dată mai mult de preț. Dacă aveți buget pentru LG G4 faceți un efort, mai ales că aveți si răcire activă.
La data scrierii articolului nu aveam prețurile pentru Black Friday, însă, LG B4 și LG C4 ar trebui să aibă reduceri substanțiale.
Dacă încă sunteți blocați pe OLED, dar nu aveți suficient de mulți bani, nu aș da la o parte generația anterioară: LG G3 ar trebui să fie în lichidare de stoc în magazine.
Televizoare QNED recomandate de la LG
Dacă OLED-uri am testat, ei bine miniLED de la LG n-am testat anul ăsta. Poate la anul, poate citește cineva de la ei și propoziția asta. M-am focusat pe modele mai scumpe, dar care să fie pe 100Hz. Ah, o paranteză la paranteză vedeți că sunt modele QNED cu tehnologia miniLED. De preferat, ar fi să mergeți pe acestea.
Mai am câteva precizări de făcut aici: tentația pentru o diagonală cât mai mare este prezentă. Văd și din comentarii că foarte mulți au trecut spre 75′. Să știți că e o diagonală mare. Ultimul testat de mine a fost în 2020 și era 8K. Dacă OLED-urile se văd bine și de la distanță mică, ei bine la miniLED trebuie să luați în considerare și treaba asta. Eu cred că 4k-ul trebuie să se oprească 65′ sau la 75′ dacă este distanța de vizionare ceva mai mare.
LG QNED86T3A
E un TV cu rata de refresh pe 100 Hz. Ar fi fost util să aibă și Dolby Vision, nu doar HDR10. Nu știu ce se întâmplă anul ăsta, tind să cred că licența pentru Dolby s-a scumpit.
E disponibil aici.
LG QNED91T3A
E seria superioară cu QNED și miniLED de la LG. Nu este tocmai ieftin, dar ar trebui ca de Black Friday să fie undeva pe la 5000-6000 de lei..
Nu știu cum a trecut de mine faptul că avem diagonale mult mai mari. E prima dată când văd că un miniLED pleacă de la 65′.
E disponibil aici.
Ca sistem de operare, toate modelele au webOS. Deja are 10 ani de zile și a trecut prin multe actualizări. Parcă citeam și de faptul că webOS ar trebui să ajungă și pe la alte branduri, dar momentan n-am văzut nicio mișcare concretă.
V-am selectat doar modele cu panou pe 10 biți și 100 de Hz reali ca să nu mă înjurați pentru elementele în mișcare, să fie OK și pentru fotbal și alte sporturi rapide.
Ah, mereu uit să amintesc, dar LG oferă și instalarea gratuită pentru anumite modele. Puteți să verificați aici lista de modele.
- Material susținut de LG România
Daniel a zis
Care e diferenta intre astea doua?
https://emag.ro/compare/DFMP6XYBM,D06QPPYBM/
55C42 vs 55C41
Ca eu nu prea gasesc….
Mersi!
Marius Cucu a zis
Este una singură: culoarea. Nu știu de ce producătorii diferențiază pe coduri de culoare, probabil vor să vadă la final de an ce culoare s-a vândut mai bine, altfel nu-mi explic.
Hah, acum văd că au și specificații lipsă, plus preț diferit.
Alex a zis
Salut,ce ai recomanda între LG OLED evo 55C41LA, 139 cm și LG OLED evo OLED55G23LA, 139 cm la același preț?Mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Bună întrebarea!
La sunet e clar depășit C4 de C2. Ca imagine, aș zice că-s pe acolo ambele modele. Aș înclina spre C4 în ideea în care ai actualizări pentru mai mult timp și procesor grafic un pic mai nou.