Tocmai m-au sunat de la țară să îmi zică de caniculă, că e viața grea pe acolo. Deh, mă așteptam să fie mult mai bine, dar iată că nici la țară nu e tocmai roz. Eu n-am mai dat pe acolo de minim un an de zile.
În prima fază, mi s-a solicitat un „aer condiționat normal”, ca mai apoi să stăm să analizăm că trebuie răcită o cameră foarte mică. Până acum au stat cu ventilatoare, dar vor să încerce și ceva portabil. Ieftin.
Știu că eficiența este net inferioară unui aer condiționat clasic, dar sunt bătrâni și așa, din punctul meu de vedere, o să le facă mai mult rău decât bine. Pe cel clasic s-ar putea să nu ducă nici rețeaua electrică, fiind casă foarte veche. Habar n-am ce este acolo exact.
Dar dacă mi s-a dat pe listă să fac rost săptămâna asta de un aer condiționat portabil și un telefon, facem. Cu telefonul rezolvăm repede, dar la aer mă cam uit lung la branduri. Și chiar soluții.
E clar că sunt mai multe variante disponibile față de ce știam eu în trecut, dar dacă ați folosit ceva și știți că dă randament. Camera e de 4-5mp, ar trebui să facă față cam orice.
Nici să fie foarte complicat de folosit nu trebuie că… deh.
Eu am văzut ceva de genul ăsta, dar nu îmi dau seama de cum ar trebui să instalez furtunul de evacuare.
Gabenrou a zis
Salut
Pentru câțiva mp e ok, eu folosesc ceva similar de 10 ani, scade temperatura cu doar 2-3 grade dar acest lucru chiar contează.Evacuarea am făcut-o pe o fereastra pe care o țin deschisă dar în tocul ferestrei am montat o placa de polistiren da 10 mm în cat am decupat orificiul pe cat am scos tubul flexibil de evacuare.
Marius Cucu a zis
Ideea e că ei nici n-au o fereastră în camera aceea. Au un fel de cămară ce ar putea fi folosită pentru evacuare. Cam cât de multă apă evacuează al tău? Se strânge o găleată pe zi?
Pirvu Marian a zis
Ai doua lucruri de rezolvat: unu este condensul, altul este tubul acela flexibil alb care trebuie scos afara, apa din condensare poate sa fie și mai mult și mai puțin de o găleată, depinde de orele de funcționare.
Pirvu Marian a zis
https://alecoair.ro/aer-conditionat/element-de-etanare-ferestre-i-ui-airlock-1000?_sgm_campaign=scn_c49e26b73c000&_sgm_source=12378&_sgm_action=click
Vasi a zis
În loc de acea placă de polistiren nu era mai ok o placă de panel alb, ști, din acele de se folosesc la ușile de termopan, are 2 straturi plasticate, e mai rezistentă.
Gabenrou a zis
Da, problema cu apa am uitat-o.Daca nu poți duce furtunul într-o scurgere sau direct afară trebuie să folosești un recipient de cel puțin 5 litri care trebuie să fie mai jos decât AC-ul.
Al meu nu produce mai mult de un litru pe oră în medie.
În ceea ce privește cămara, trebuie să aibă măcar o fereastră.
Marius Cucu a zis
Cred că găsim soluții. Ideea e sa știm că 10 litri de apa sunt eliberați zilnic și nu mai mult.
Vasi a zis
Să ști că și eu cut așa ceva Marius. Sus la etajul 10 e crunt de cald, eu rezist căci am circulația periferică dezastruoasă, picioarele reci și vara, dar „șefa” mea cardiacă, diabetică și supraponderală……… Chiar ar i timpul să-mi fac documentarea despre tipul ăsta de aparate. Apartamentul meu e pe mijloc și ieșit mai în afară decât vecinii din stânga și dreapta cu vreo 2 metri, am intrarea în bloc sub mine, circulație, un aparat tradițional iese din discuție.
Marius Cucu a zis
Păi la tine cred că ar merge un aer normal. Eventual să îți faci o cameră OK și aia e.
Toreadoru a zis
Mai trebuie luat in considerare faptul ca aerul cald evacuat pe tubul flexibil va fi inlocuit in camera de alt aer care va veni …. de unde? De afara, cald.
Probabil ca va functiona oarecum, va scadea temperatura cu cateva grade, dar va fi total ineficient ca va fi un flux continuu de aer cald de afara in camera.
Exista solutii mai scumpe cu 2 tuburi flexibile astfel incat circuitul de racire al radiatorului sa fie (extern) camerei.
Nu am un link pentru un aparat de tipul de mai sus, am vrut doar sa evidentiez problema de principiu.
mArS a zis
Și eu as vrea, dar nu înțeleg cum ar putea funcționa ceva fără conexiune cu exteriorul, găuri, țevi etc. Așa că n-am insistat.
Evacuarea e problemă minoră, golești găleată zilnic cu reminder…