De anul trecut, de când cu pandemia, am avut și timp liber pentru alte lucruri. Am încercat să învăț și eu bazele pentru investiții. De Black Friday m-am uitat un pic la cursurile pe care le oferă ai noștri pentru investiții și mi-au părut cam scumpe, la prima vedere. Nici măcar să le iau în 2 nu mi-au convenit.
Oricum, sunt la nivelul începător, merg pe burtă. Dar acumulăm și învățăm.
Sunt omul care nu citește de fel mai mult de niște bloguri, tutoriale pe care să le aplic. Totuși, e un pic de deconectare atunci când schimbi camera și mergi să bagi o carte. Vorba vine carte, după câteva pagini sunt luat.
Vreau să dezvolt un pic treaba cu educația financiară. Dacă ar fi să recomanzi așa ceva, în ce direcție te-ai duce?
Totul până la Kiyosaki. De când am urmărit niște Youtube-uri cu el parcă n-aș citi alea 2 idei pe care le repetă pe oriunde, probabil și în carte.
Redoo a zis
Eu aș face totuși abstracție de yt și aș răsfoi Tata bogat tata sărak. Altfel aș încerca Cel mai bogat om din Babilon și Saptamana de lucru de 4 ore.
Marius Cucu a zis
Nu știu, nu mă încântă tata bogat. Ți-am zis, nu sunt fan. ?
Andrei K a zis
Iancu Guda – Banii în mișcare? Nu am citit-o, dar mai urmăream emisiunea pe Digi.
Marius Cucu a zis
Am comandat-o și a făcut o gafă fix in ziua in care am făcut comanda. I-am dat cancel☺️
Andrei K a zis
Ce gafă? Cu emisiunea?
Marius Cucu a zis
Da, o promova pe niște grupuri și-a dat niște rateuri astă vară.
Laurențiu Terteci a zis
Totuși, nu crezi că ar trebui să tragi concluziile ulterior? 🙂 Și eu am făcut deseori greșeala asta și apoi m-am bucurat că am trecut peste niște convingeri inițiale limitative.
„Tată bogat, tată sărac” se parcurge relativ ușor…ia-o ca pe o carte de relaxare. Faptul că Buhnici l-a adus pe Kyiosaki în „toamna/iarna vieții” nu înseamnă că ideile care i-au adus succesul nu prind bine…așa cum nu poți judeca un om la 70-80 de ani (devenit puțin sau mai mult senil, uituc, rigid, etc.) că n-ar fi făcut nimic bun în viață.
Cercetează și…îți va prinde bine! 🙂 Trust me.
P.S. De multe ori în viață m-am convins că avem de învățat o grămaaaaaadă de lecții de la cei „mai proști decât noi”.
S-avem o săptămână prosperă! Doamne ajută! 🙂
Marius Cucu a zis
Ah, dar nu l-am urmărit numai la Buhnici, am luat zeci de podcasturi în perioada aia la rând și era fix același pattern.
dam167 a zis
Eu am urmărit puțin domeniul ăsta pe YT și prin ceva podcast-uri pe care le ascult eu (nu sunt despre asta, dar cei ce le găzduiesc au ajuns la un moment dat și la investiții). N-aș putea să-ți spun autori sau nume pe care să le urmărești, dar am observat că stilul de viață frugal se fâsâie pentru că nu e fezabil. Asta ar fi prima mea recomandare, să-i eviți pe cei care încă susțin asta. În rest, cred că ar trebui să citești despre investițiile care chiar te interesează (crypto, acțiuni, imobiliare, fonduri de investiții etc.) și modul în care ți-ar afecta legislația investițiile.
În România nu-mi par oamenii destul de deschiși încă, văd că lumea caută poveștile de succes, iar ăia care le prezintă îmi par foarte plictisitori. E plin de „antreprenori” care nu reușesc să zică nimic concret și încă oamenii nu prea au tragere de inimă să creeze ceva sau să ofere servicii și încă e dezbaterea freelancer vs. angajat – cum zic străinii, „why not both?”
A, și copiatul obiceiurilor bogaților (gen ce program au, câte ore dorm și ce cărți citesc) mi se pare plictisitor.
Marius Cucu a zis
Da, dar nici nu îmi doresc să ajung pe nișa asta, ci doar să mă documentez cât se poate de mult pentru ceea ce am eu la saltea. Atât.
Dar iei o idee de la unul, prinzi o strategie de la cineva și prinzi un pic de experiență, să nu te duci cu capul înainte.
Cât despre bogații care ies în față… deh, să nu comentăm, e total alt subiect, dar cei care stau în umbră își văd de normalitatea lor.
Petre a zis
De cand dreaqu e buhnici un reper in ceva ?
Marius Cucu a zis
Păi a dat fail când l-a adus pe nenea ăla la interviu.
Altfel, chiar dacă e erodat și încearcă să apară peste tot ca să „învie” eu zic că are și calități. E bun orator. 🙂
Iulian a zis
Secretele mintii de milionar – T. Harv Eker. Cred că e utilă în sensul că descoperi că unele lucruri recomandate în carte le făceai deja și nu-ți dădeai seama că sunt sănătoase pentru finanțe. Iar cele despre care nu știai ți le descoperă.
Costin a zis
Talmudul?
Victor a zis
Asa cum s-a mai scris pe aici. Pentru ideile de baza, ceartea lui Kiyosaki si cea a lui Iancu Guda sunt foarte bune. Recomand intai Kiyosaki.
Silviu a zis
1. I will Teach you tu be Rich de Ramit Sethi – Se citeste usor. E mai mult pentru americani dar gasesti aplicabilitate si la noi daca te straduiesti un pic.
2. The Psychology of Money de Morgan Husel
3. Banii in Miscare de Iancu Guda – n-am inteles ce ai impotriva lui. Cartea chiar e buna.
4. The Intelligent Investor de Benjamin Graham – e cartea de capatai pentru orice investitor serios.
Toate ajung cam la aceeasi concluzie pentru omul de rand. Investeste in mod regulat minim 20% din venit intr-un fond, cu comision mic, care urmareste bursa, pe termen lung, si in rest bucura-te de viata.La noi gasesti TVBETETF pe SUA ai CSPX/ SPY etc. Diversifica si cu obligatiuni pt siguranta, metale pretioase/ crypto (f riscante). Banii nu trebuie sa fie blocati in depozite si caramzi ci trebuie sa lucreze pentru tine.