E o competiție atât de mare în zona asta de telefoane midrange de nu îți vine să crezi. Probabil că grosul începe să fie aici, din moment ce mai toate brandurile se focusează pe zona asta. Dar îmi și place ce văd pe flagship. Ușor, ușor există competiție și acolo.
Revenind.
Cred că prin pandemie am testat pentru prima dată un OPPO. Tot din seria medie de buget și atunci am remarcat cât de multe asemănări erau cu Apple. Mereu au pus accentul pe design, înainte de toate.
Ei bine, am reușit să pun mâna, în ultimele zile, și pe noul OPPO Reno 12. Aș fi vrut să mă laud că l-am folosit o săptămână în Belgia, dar efectiv n-am fost în stare să mai ajung în București să-l ridic pentru că eu la 23:00 filmam materiale pentru Youtube, iar la 5:00 dimineața zburam spre Belgia. Așadar, iată, avem încă o „recenzie din debara”.
Nici nu știți cât îmi place treaba asta!
Să revenim la OPPO Reno 12. Anul ăsta a fost plin de AI, toată lumea a vorbit despre inteligență artificială, dar nu auzeam de lucrurile astea decât de la telefoanele din gama superioară. Iată că noile opțiuni sunt aici ca să rămână. Așadar, iată că focusul celor de la OPPO este în direcția asta. În fapt, sunt primii din zona de telefoane midrange ce povestesc despre asta.
Construcție
Sunt 2 modele pe piața locală. Eu am tras lozul câștigător și am primit varianta pe argintiu. Mai aveți și varianta pe negru. Din ce-am văzut la colegi, da, alegeți argintiu că e mai fain. Nu știu cât vă dați seama din pozele făcute de mine, însă argintiu e mai fain. Ca paranteză, vedeți că aveți și varianta Pro. E un pic mai pătrățos acela și e disponibil aici. Are un pachet UCL, dacă sunteți interesați de asta.
Se pare că e primul telefon cu Corning® Gorilla® Glass 7i. Aveți aici câteva teste, eu l-am păstrat întreg, pe cât s-a putut.
Materialul de pe spate este foarte plăcut la atingere și înțeleg de ce au ales să nu pună husa în pachet. Ar fi păcat de el. E plastic atât pe spate, cât și pe laterale. Totuși, gândiți-vă că eu am trecut de la telefon de peste 250 de grame la 177 de grame. O jucărie!
Are protecție IP65 pentru apă și praf.
Display-ul este cu tehnologia AMOLED și ajunge la 1200 de niți în peak. De reținut că avem protecție Corning Gorilla Glass 2. Nu îmi amintesc prea multe midrange-uri ce au ecran d-ăsta. Așadar, n-ar trebui să fiți atât de stresați cu aplicarea foliei.
Sunet
Sunt ceva opțiuni faine. Pe unele le-aș încadra la marketing, dar am butonat destul și îmi place ce aud. Evident că este sunet stereo, deși țin minte că anul trecut au fost modele în categoria asta ce aveau sunet mono. Nu e cazul la OPPO, sunetul este bun pentru categoria din care face parte, ba chiar are și o opțiune de boost. Boost 300% să ne înțelegem. Cred că au gândit-o să fie folosită pentru locuri în care este foarte mult zgomot. E prima dată când văd o astfel de opțiune. Vă dați seama că sunetul în momentul ăla e distorsionat, dar nici nu ne așteptăm la sunet pentru audiofili. E o soluție interesantă de compromis.
Senzor de amprentă
În ultima vreme nu am mai discutat despre senzorii de amprentă decât dacă aduc ceva nou. În rest, nu mai aduc precizări pentru că e acolo în centru și pur și simplu funcționează. La OPPO ar fi de menționat că senzorul este la fel de rapid, doar că este poziționat ceva mai jos. Aproape de iconițele de apel și mesagerie. Trebuie câteva minute de adaptare.
Sistemul de operare
Android 14 și ColorOS 14.1. Înainte nu eram neapărat un fan al vitezei, însă lucrurile sunt din ce în ce mai bune la OPPO. E cum trebuie și experiența de utilizare este faină. În fapt, tot ce scoate BBK merge pe aceeași linie, în ultima vreme. Trecând de la Xiaomi chiar nu m-am grăbit să scot animațiile.
Sunt și câteva aplicații preinstalate cu care probabil au ceva parteneriate: Netflix, Amazon, LinkedIn, Booking sau câteva jocuri, dar nu sunt limitări pentru dezinstalare.
Oricum, un hardware rapid înseamnă și un sistem de operare rapid. Telefonul are 12 GB de RAM, 256 de GB de stocare cu UFS 3.1 și procesor MediaTek 7300.
Ca baterie avem 5000 mAh. Nu aveți nici cel mai mic stres pentru o zi de folosire intensă. Treceți chiar spre a 2 a zi de autonomie cu un pic de grijă. Puteți încărca cu 80W așadar, ar trebui să încărcați în maxim 45 de minute toată bateria și sub 20 de minute până la jumătate.
Cameră foto
Într-un final, am reușit și am dat o tură în Budapesta și am avut telefonul cu mine. Inițial, aș fi vrut să am poze din Belgia, dar efectiv n-am avut cum să mă împart și să pot lua telefonul cu mine, în Belgia.
Modulul foto nu este unul proeminent. Acesta este un prin semn ce ne arată că nu avem un senzor foarte mare, așadar o să fie nevoie de un pic de atenție la anumite tipuri de poze. Telefonul a fost cu mine în Budapesta, așa că am încercat să fac câteva poze mai interesante. De fapt, ar trebui să plecați cu ideea că trebuie vă bazați pe camera principală a telefonului de 50 megapixeli.
Chiar și cea ultrawide își face treaba, însă zoom se face digital. Acolo lucrurile mai pot fi îmbunătățite. Nu vreau să amintesc de camera de macro, eu aș fi preferat să se insiste mai mult pe zoom decât pe macro.
Îmi place acuratețea culorilor. Ușor-ușor, o să avem la toate brandurile culori cât mai aproape de realitate. Mi se pare că facem pași importanți în direcția asta.
Pe tot ceea ce ține de video este surprinzător de bine pentru categoria asta de preț.
Funcții de inteligență artificială
E anul inteligenței artificiale, asta e clar. Toată lumea discută și încearcă să prindă tot mai mult. Cum am mai zis-o și anterior, funcțiile astea sunt aici și nu vor pleca prea curând. OPPO Reno12 este primul telefon din categoria de midrange ce are asemenea funcții. M-am jucat cu funcțiile lor ca să văd exact cum se comportă. Și suntem bine. Se poate fără probleme și pe midrange. Mă gândeam că o să fie delay în acțiuni, că nu poate procesa informația atât de repede. Nu, totul e așa cum ar trebui.
În fapt, nu prea depinzi de tine, ci de conexiunea la internet și de cloud. Cu ocazia asta am reușit să îmi fac și eu cont OPPO. Asta ar fi singura limitare pe care trebuie să o faceți. Producătorii te pun să te loghezi în cont.
Ca opțiuni am văzut așa:
- AI Clear Face – poți retușa conturul feței, poți retușa păr, sprâncene
- AI Best Face – identifică ochii închiși din poză și încearcă să-i deschidă
Mai tari mi se par opțiunile de productivitate și direcția asta este. Toți producătorii se vor lupta să iasă în față cu opțiuni care te ajută să îți faci treaba cât mai repede. Tu va trebui să alegi ce știi că te ajută. Cel puțin, eu așa vad viitorul.
- Material realizat în colaborare cu OPPO România
Adaugă un comentariu