Acum ceva timp a prins foarte bine un articol despre cum să îți faci un televizor mai inteligent. Este vorba despre clasicele stick-uri pe care le pui pe televizor ca să ți le faci mai inteligente. Mai rapide. Sau, după caz, să ai acces la HBO GO și alte aplicații care au dispărut de pe televizoarele mai vechi.
Așa cum concluzionam în acest articol este vorba despre Xiaomi TV Stick și Realme TV Stick. Pe astea le-am avut la test în ultima perioadă, ca să văd dacă ar merita cumva să fac upgrade. Sau downgrade, după caz, am un android relativ decent în dormitor, de la Sony și unul de la Philips, OLED, prin sufragerie. Am vrut să văd dacă stick-urile astea pot mai mult.
O comparație directă nu poate să fie pentru că, abia după ce le-am avut în paralel pe ambele, mi-am dat seama că cel de la Xiaomi este varianta pentru FULL HD. Își are și el locul pe piață, dar nu pentru cazul de față.
Realme TV Stick 4K
Primul la test a ajuns cel de la Realme. Este un brand relativ nou pe piață, concurează cum poate cu Xiaomi și cu tot ceea ce vine din partea asiatică. E fabricat în India, dacă vă ajută cu ceva.
Am zis că e plug & play, cât de greu se poate configura? Meh… nu băgam alimentarea prin USB. Pe lângă portul HDMI pe care îl ocupă o să îți mănânce și un port USB ca să alimenteze sistemul de operare. Apoi ar trebui să mutați pe HDMI-ul dedicat și configurarea ar trebui să înceapă. Dar toată brambura asta a făcut să mut de pe OLED pe LCD, deh, am zis că poate e televizorul prea nou, cine știe!?
Unele televizoare pot avea probleme cu alimentarea. Încă mai sunt porturi USB mai vechi ce nu pot alimenta minim 500 mAh. Acolo s-ar putea să aveți anumite probleme.
Configurarea este super rapidă după pasul ăsta, ba chiar poți să îl controlezi direct de pe telefonul mobil, direct din Google. Dacă nu, direct de pe telecomandă.
Telecomanda este ceva mai completă decât cea de la Xiaomi, în ideea în care ai mai multe butoane disponibile, mai exact ai Youtube-ul disponibil direct pe telecomandă, nu doar cel de Netflix.
Pe Youtube am observat că duce maxim 4K, atât cât scrie în specificații.
E mișto și faptul că te poți juca fără probleme cu interfața de la Google Home, adică vei putea controla direct de pe telefon totul, cu o telecomandă virtuală. Google TV e fain și foarte rapid. Aș zice chiar mai rapid decât ce am testat pe televizoare până acum, chiar și flagship. Ce e important este că nu pare să strice imaginea, nici măcar pe OLED.
E disponibil aici.
Xiaomi Mi TV Stick
Când l-am pus pe televizor OLED ca să verific de ce nu îmi funcționează(eram eu tâmp și nu conectam alimentarea) am observat că imaginea devine un pic gălbuie și nu tocmai așa cum o știam eu. Este și normal, este varianta care face un mic downscale la FULL HD.
M-am speriat un pic când a venit cu tastatura by default în arabă, dar probabil s-a jucat anterior cineva greșit cu el. Chiar și chineză dacă era o schimbi ușor din meniu. De mișcat se mișcă relativ decent, dar mai slab decât ce am eu pe smart TV-ul de la Sony care ziceam că nu e foarte ok.
Însă, android 9 pe un dispozitiv cu 1 GB de RAM își spune cuvântul. Da, e foarte util pentru un televizor mai vechi, dar dacă ar fi să ai un LG C7 care nu mai are suport pentru HBO GO aș zice să mergeți spre versiunea superioară.
Mi se pare că integrarea acestuia e ceva mai naturală în sistemul de operare. Pe Sony nu făceam diferența între ce avea sistemul de operare și acesta, pe Philips erau ceva diferențe. În ideea în care o să folosești telecomanda lui e un pic derutant.
Eu zic că este perfect pentru cei care care au televizor vechi și nu se gândesc să îl înlocuiască prea curând. Ah, modulul se încălzește un pic, dar atât, n-a făcut figuri atât cât l-am folosit.
Ca preț este undeva la ~220 de lei.
Nu aveam așteptări mai mari de la ele, iar dacă nimeream doar varianta veche de la Xiaomi probabil că aș fi strâmbat din nas și mai mult. O să încerc să mă joc și cu varianta nouă, să văd dacă este la fel de OK ca cea de la Realme. Mai aveți pe piață și Chromecast-ul care ar trebui să funcționeze pe același principiu.
George a zis
Salutare, folosesc cu succes de vreo 4 ani Xiaomi MiBox S. Am primit vreo 4 upgrade-uri la sistemul de operare, poți viziona filme 4K fără probleme, iar prețul de achiziție a fost în jur de 60€. Personal nu aș alege acest gen de “stick-uri”…
Marius Cucu a zis
Nu m-am jucat, dar probabil e același principiu.
Gabi a zis
Salut, merge sa instalezi Hbomax pe Realme?
Marius Cucu a zis
Nu am verificat, dar nu vad de ce nu ar merge. Chiar pe ambele ar trebui sa fie ok
Daniel Bis a zis
E o jucarie interesanta.
Am un LG mai vechi cu diagonala de 81 cm in dormitor (cu 3D, a costat ceva bani la vremea lui), dar nu este smart si nu prea il mai folosesc.
Poate daca il mut undeva unde sa il folosesc mai des, ar merita un astfel de stick, in special pentru youtube si aplicatii pentru filme
Marius Cucu a zis
Îți faci treaba și cu cel mai ieftin. Poate doar să iei pe cel 4k în ideea în care o să îl muți la altul mai bun, la un moment dat.
Costin a zis
Inafara de stick si telecomanda pachetul contine si mini cablu usb?
Marius Cucu a zis
Da, trebuie să alimentezi din USB-ul televizorului. La început nu știam de ce nu funcționează, fix din cauza asta. 🙂
La Realme ai și o prelungire de HDMI în pachet, în caz că ai nevoie de mai multă distanță. Probabil să fi fost și în kitul de la Xiaomi, dar era unul mai vechi, poate s-a pierdut în timp. 🙂
Costin a zis
Prin portul HDMI stiu ca s-a realizat transmisia de internet dar nu si power.