În ultimele zile m-am jucat cu noul telefon al celor de la Realme. Este vorba despre Realme 8 Pro. Este al 2 lea model pe care îl testez, este tot un model ieftin, ce-o să fie în jur de 1400 de lei. Ba chiar, în perioada de precomandă telefonul o să fie 1350 de lei și veți avea ca bonus un ceas. M-am jucat extrem de puțin cu acestea, o să revin cu impresii în perioada următoare.
Cu Realme 7 m-am jucat la începutul anului, voiam să văd ce este cu brandul acesta și cui se adresează. Am văzut și review-uri cu varianta Pro și mi s-a părut foarte ok în categoria asta de preț.
Acum am pe mâna noua serie, mai exact Realme 8 și Realme 8 Pro. Pentru că n-am avut încă timp să-mi fac o impresie despre cel simplu, astăzi o să las câteva impresii despre Realme 8 Pro, iar cu varianta simplă voi reveni cu un articol săptămânile următoare.
Cumva, strategia noilor producători de telefoane este să atace piața cu modele din categoria entry level. Este bine, e o piață de volum și am cam scăpat de tot ceea ce înseamnă import de telefoane ieftine, direct din China, fără taxe, fără garanție, fără posibilitate de retur.
Cum am mai zis, iese un producător mare, intră 3 care vor să capete cotă de piață.
Realme 8 Pro ar trebui să fie un model best buy în categoria de sub 1400-1500 de lei. Ce ar trebui să primești de banii ăștia:
- procesor Qualcomm Snapdragon 720G
- 8 GB de RAM LPDDR4X. Pe piață vor fi și modele cu 6GB de RAM, eu am primit la test varianta cu 8GB
- 128 de GB de stocare UFS 2.1
- display AMOLED
- încărcare rapidă de 50W – în 17 minute ajunge la 50%
- design slim, probabil unul dintre cele mai subțiri din categoria asta de preț
Aspect
Din punctul de vedere al design-ului ambele telefoane sunt ok. Realme 8 Pro a ajuns la mine pe o nuanță mult mai prietenoasă cu amprentele. Pentru pozele de pe blog mi se pare foarte important, în rest, la utilizarea de zi cu zi nu cred că avem prea multe de zis, având în vedere că, în marea majoritate a timpului, telefonul va sta într-o husă. Varianta gri este un pic mai ușor de întreținut și amprentele nu se văd atât de bine. E unul dintre telefoanele pe care, cu husă, nu îmi pare mare, deși vorbim de 6.4′.
Pe partea dreaptă sunt butoanele de volum și cel de deblocare. Senzorul de amprentă este pe display. Nu îi lipsește cablul jack, în partea de jos a telefonului.
Sunet
Este la nivelul unui telefon din categoria asta de preț. Nu excelează. L-au făcut, totuși, cu cap și nu reușești să acoperi difuzorul.
Camere
Avem 4 camere disponibile varianta Pro:
- cameră standard de 108 megapixeli – senzor Samsung ISOCELL HM2
- cameră ultra wide de 8 megapixeli
- cameră de macro de 2 megapixeli
- cameră B&W de 2 megapixeli – nu am folosit-o deloc
Am dat de o cameră foto foarte ok, ce scoate un boken bun, poate prea bun pentru categoria asta de preț. Nu aveam deloc așteptări, dar chiar e ce trebuie, dar pe detalii se ridică la nivelul telefoanelor de peste 2000 de lei.
Atât timp cât ai lumină naturală ok telefonul își face treaba, fără doar și poate. Culorile sunt echilibrate, nimic scos în evidență, așa cum ar trebui să fie o poză.
HDR-ul este decent, deși cred că putea să facă mai mult în anumite situații de lumină naturală. Camera standard este definită foarte ok, pe ultrawide apar ceva deformări și nu are atât de mult sharpness ca cea principală. Este normal, senzorul principal, de la Samsung, face diferența.
Pe zoom stabilizarea nu este ceea ce trebuie. Sper ca un viitor update să rezolve problemele. Din mână și cu un pic de vânt cu greu scoți ceva. Altfel, dacă te rezemi de ceva ai șanse să obții câte ceva. Eu prefer un crop mai mare din camera standard, decât să mă duc cu zoom.
Night mode-ul este ce trebuie. E wow ce poți scoate în condiții de lumină slabă. Cred că de acum veți vedea tot mai mult poza asta prin comparativele pentru seară.
La selfie ai tot felul de opțiuni, inclusiv cele de beauty, portret sau chiar Super Nightscape. La un tap distanță ai tot felul de opțiuni pentru „distorsionarea” feței. Meh!
Camera video știe 4k, 30p. M-am jucat un pic cu ea, am nimerit ceva vânt și stabilizarea nu era chiar punctul forte. Se vede pe filmare că nu reușeam să țin pasul pe filmare. Pe FULL HD lucrurile stau mai bine.
Doar că în momentele în care treci de la întuneric la lumină puternică sunt ceva lacune la autofocus.
Altfel, imaginea arată bine pentru un telefon din categoria asta de preț.
Conexiune
Mă bucură faptul că telefonul are VoLTE și VoWIFI. 5G nu există, momentan, în categoria asta de preț. Dar probabil că în 1-2 ani o să fie normalitate.
Teste sintetice
Jocuri
Jocul meu preferat, Asphalt 9, de fapt e jocul cu care reușesc eu să mișc 2-3 degete pe ecran înainte să nu îl bubui. Jocul se prezintă ok, fără pic de probleme pe rezoluția asta.
Săptămâna viitoare o să revin și cu mai multe impresii despre ceas și Realme 8, mai exact să vedem care sunt diferențele între cele 2 modele.
Realme 8 PRO
Păreri Pro
- subțire, cu design foarte ok
- încărcare rapidă 50W(gata în 47 de minute)
- cameră de 108 megapixeli
- senzor de amprentă rapid
- night mode
- preț
Păreri Contra
- s-ar fi putut sunet mai ok
- senzorul de amprentă mai dă rateuri
În categoria asta de preț, alături de ceas, nu cred că reușiți să luați ceva mai OK.
Adrian a zis
Păcat că ceasul nu are NFC, din câte am citit..
Marius Cucu a zis
La mine a fost mică bulibășeală și am primit coletul un pic mai târziu. Așa e când stai la țară. M-am jucat foarte puțin cu ceasul, de asta am zis că o să revin cu detalii, inclusiv de autonomie pentru telefon și ceas.
Adrian a zis
Am căutat eo în altă parte că din toate, ceasul mă interesa cel mai mult. Cred că o să mă folosesc de Xiaomi Note 9 Pro, pe care îl am acum, cel puțin vreo 2 ani, dacă duce.
Marius Cucu a zis
Păi cred că sunt pe aceeași linie, asta e un pic mai sus la cameră și ceva mai subțire. Ăla parcă era mat, dacă țin bine minte. Cred că l-am testat și p-ăla.
Ceasul este cel din link-ul din articol, nu cel din poză.
Alin a zis
Din ce ai descris și specificații, pare un best buy din gamă. L-ai recomanda versus un adversar de la Samsung (același buget)?
Marius Cucu a zis
Păi fix la 1400 cât e ăsta ești între bugete la Samsung. Au Samsung A32 și Samsung A52. Din ce am văzut, Samsung pune mai mare preț pe brand/ design, integrare, sunet sau display. Nu pune camere wow pentru categoria asta de preț. Nu știu dacă o să mai am timp să testez și seriile astea 2, de la Samsung, vreau să mă întorc la televizoarele mele și, printre picături să mai bag un telefon. 😀
Dar, oricum, în perioada asta îl folosesc ca telefon principal, să văd dacă îi găsesc buguri. Greu, dacă te raportezi la faptul că am pe masă și un Oneplus 9 Pro sau Samsung 21 Ultra.
Marius Cucu a zis
Hmm, te referi cumva la acea protecție pentru „portofel”? Cred că am văzut-o la Oneplus-uri. Nu am fost atent la amănuntul ăsta, pentru mine nu e utilă opțiunea. Din păcate, nu-l am lângă mine să verific.