Încep clasic articolul acesta: nu m-am mai jucat de ani de zile ceva pe calculator. Dacă până acum ceva ani eram fascinat de tot ceea ce înseamnă căști încadrate în categoria gaming, iată că acum a venit vremea în care foarte multe dintre ele sunt folosite ca decor. Erai cineva dacă jucai Counter-Strike 1.6 „la căști”.
Deocamdată, nu suntem acolo cu acestea, dar poate vor ajunge în vreun decor de studio(balcon), cine știe?
Modelul pe care îl testez astăzi este Razer BlackShark Pro. Căștile sunt disponibile aici.
Suntem la varianta a 2 a pentru că cei de la Razer au mai avut un model la începutul pandemiei. Nu am testat prima variantă, așa că luați-mă ușor. Din ce am văzut, cele vechi aveau port de încărcare microUSB și microfon mai prost. Cele noi au microfonul îmbunătățit și port de încărcare USB Type C.
Ce este în cutie?
Cumva, au aceeași linie cei de la Razer, experiența e aceeași la căști, la mouse sau chiar și la tastatură… doar că ai o pereche de căști.
În cutie ar trebui să ai:
- microfon detașabil
- prelungitor USB
- cablu USB Type C la USB 3.0
Nu mi-a trebuit foarte mult să le iau, efectiv, le-am scos din cutie și le-am pus pe cap ca să le conecteze la PC. Au venit cu 80% baterie și au fost gata de utilizare.
Prima impresie a fost wow din punctul de vedere al ergonomiei, la felul cum îmi stau pe urechi. Bureții sunt foarte mișto, comozi și cred că m-aș duce la câteva ore bune de folosire fără prea mari probleme. Eu unul nu sunt fanul căștilor, chiar folosesc un soundbar pentru sunet, din comoditate. Știu că e calitate mult mai bună cu ceva căști, dar prefer compromisul din punctul ăsta de vedere.
Căștile se aud bine, dar recunosc că am auzit și mai bine. Sigur, eu am testat modele dedicate, în principiu, sunetului, nu din zona de gaming, plus că te scuturau un pic mai mult de bani. În categoria asta de preț se aud OK. Ca de exemplu, dacă ai sunet de proastă calitate, așa cum am avut eu o ambianță de la un eveniment, efectiv nu te ajută deloc. În schimb, dacă ai o melodie OK, sunetul este ce trebuie.
Butoane
Pe partea dreaptă ai buton de EQ. Sunt câteva profiluri pe care le poți schimba apăsând pe buton: de la Movie, la Game sau Music.
Pe partea stângă ai port de încărcare, jack de 3.5mm, buton de power și mute pentru microfon.
Ce nu îmi place la modelul ăsta de căști este că se vede că sunt gândite de pentru ideea de gaming. Nu poți să le strângi în niciun fel, nu poți să le cari după tine foarte ușor. Sunt căști de calculator, cum s-ar zice, nu de transport. În plus, nu sunt convins de burete. Se simte foarte bine la atingere, însă cred că o să adune foarte mult praf.
Microfon
E detașabil și este cu jack. Se aude bine, cel puțin așa mi-au zis interlocutorii. Este suficient de mare, are inclusiv burete pentru protecție.
Software
Se integrează perfect cu Synapse, software-ul lor care este prezent și pe mouși. Dacă vrei să dai un pic de boost sunetului, mai ales dacă te joci COD, CS GO sau jocuri de genul poți face profil pentru a mări anumite frecvențe, să auzi pașii mai bine, să auzi gloanțele: lucruri foarte utile în jocuri de tip FPS. Totuși, din moment ce ai buton de EQ nu îi văd rostul, poate doar dacă vrei să aduci modificări profilurilor, în rest, nu ai nevoie să instalezi aplicația dedicată. Sau poate vrei să activezi profilul THX cine știe?!
Cred că singurul dezavantaj al genului ăsta de căști este cel al mobilității. Adică eu dacă aș lua astfel de căști n-aș putea să le pliez, să le pun OK într-un rucsac, în rest, pentru tot ceea ce înseamnă jocuri îți faci treaba cu ele. Mai mult, sunt neașteptat de comode. Chiar mai comode decât multe dintre cele testate în ultima vreme.
- Disclaimer: căștile au rămas la mine; produsul a fost testat undeva la o lună de zile.
Pheno a zis
Pentru mine, 850 de lei pentru castile astea, mi se pare mult. Am citit toate review-urile de la ele, iar parerile sunt pro si contra. Pun aici un link cu niste casti de aproape patru ori mai ieftine, pe care le folosesc zilnic intre 6 si 16 ore de peste 3 ani si functioneaza ca in prima zi fara nici cea mai mica problema.
https://emag.ro/casti-bluetooth-creative-sound-blaster-jam-v2-ultra-light-conexiune-usb-sau-bluetooth-51ef0950aa000/pd/D984NZMBM/
Marius Cucu a zis
Uite că în categoria asta de preț nu am testat mai nimic. Am avut ceva Philips-uri, la un moment dat, undeva la 200 de lei și nu mi s-au părut wow. Nici acestea nu mi se par chiar OK din punctul de vedere al construcției, dar până la urmă primează sunetul.
Pheno a zis
Chiar azi imi vine cea de-a doua pereche de casti Creative Sound Blaster Jam. Vrea si nevasta-mea.
Cat priveste cele care nu sunt pliabile, mi se pare normal sa fie asa fiindca nici nu trebuie sa fie portabile. Pentru portabilitate sunt funicile alea mici si scumpe care intra in urechi. Personal nu cred ca mi-as dori asa ceva.
Marius Cucu a zis
Da, dar acelea oricât de mult ai vrea, nu izolează sunetul. Dacă ai nevoie să te deconectezi de la „realitate” îți trebuie ceva mai mult, ai nevoie de over ear. Mi-au plăcut Technics AZ60M2, dar tot nu e suficient. E mai mișto cu acelea.
Pheno a zis
Asa e, over ear sunt cele mai bune, dar eu nu am de cine sa ma izolez daca ascult doar in casa. Am vazut blogul despre Technics AZ60M2. Sunt convins ca suna bine fiindca cei de la Technics au o mare experienta in audio. Muzica buna e ca mancarea buna. Trebuie sa asculti sau sa mananci linistit, tihnit. Pentru cei mai jucausi sunt bune cele portabile si produsele de la McDonald’s.
Marius Cucu a zis
Tocmai. Dar inițial am ascultat la Razer ceva sunet ambiental luat de la un eveniment și m-am speriat. E clar că nu dă boost dacă e sunetul prost. Am încercat și cu cele un pic mai „premium” și erau ceva mai multe sunete, dar tot prost, era slab tare. Ideea e că dacă n-ai sunet bun, n-ai nici performanțe…
Pheno a zis
Exact ca la zona video. Poti sa ai cel mai bengos televizor din lume, daca semnalul e prost, se vede ca atare. La fel si pe audio.
Marius Cucu a zis
Discutabil. Acolo există și un pic de AI și mai trage un pic de setări. Nu mult, nu face minuni, dar e o oarecare îmbunătățire și din upscalling. La sunet e mai greu un pic, dar cine știe ce ne rezervă viitorul.