Dacă tot am făcut upgrade de placă video m-am gândit să fac și un articol în care să vorbesc despre noile tehnologii din plăcile video. Bine, nu sunt chiar noi, după ce am experimentat treaba cu Davinci Resolve și Capture One cred că ține foarte mult despre cum a fost scris programul, dacă lucrează așa cum trebuie cu placa video, cu driverul în sine.
Cea mai nouă versiune, instalare oficială. Nu exagerez când spun că s-a blocat PC-ul, când mi-a solicitat CPU-ul la maxim timp de 10-15 minute, atât timp cât a terminat de făcut conforming pentru poze, ceea ce în Capture One nu se întâmplă pentru că știe să se folosească mult mai bine de GPU.
Aceiași discuție putem să o avem și pentru Davinci versus Premiere Pro. Nici de Photoshop CC n-aș putea să zic foarte multe de bine, dar îl folosesc atât de rar încât nu mă încurcă atât de mult.
Ideea e că sunt programe foarte folosite și, chiar dacă am hardware destul de performant, tot fac figuri.
Dacă vorbim despre plăcile video trebuie să discutăm despre CUDA si RayTracing.
La început, a fost CUDA(Compute Unified Device Architecture). Asta undeva prin 2007 și cu maturitate câțiva ani mai târziu. Practic, orice discuție aveai despre un posibil upgrade, mai ales, dacă făceai editare de vreun fel, CUDA cores conta foarte mult.
În 2009 circula un filmuleț de la NVidia cu o demonstrație între ceea ce poate să facă un procesor și ce poate să facă CUDA unei plăci video, cu ce poate să o ajute.
La început a fost criticată opțiunea, dar mai apoi, pe măsură ce dezvoltatorii au preluat codul și programele au primit suport lucrurile au început să fie din ce în ce mai ok. Erau chiar discuții pe vremea aceea între OpenGL și CUDA.
Practic, cu ajutorul tehnologiei CUDA, mai multe task-uri erau trimise spre placa video, în loc să mai soliciți procesorul. Evident, a trebuit să treacă ceva ani până toți au preluat și scris codul pentru fiecare aplicație în parte.
RayTracing a apărut relativ recent, inițial pe seria 20, ca mai apoi să apară și prin update de drivere, pe seria 10. Bine, se discută de foarte mult timp de aceste tehnologii.
Ca de obicei, tehnologia nu a fost chiar bine primită, dar se promiteau schimbări, în special vizuale, dacă ne gândim la jocuri.
Cu ajutorul RayTracing poți să pui la punct reflexii, să vezi detalii mult mai ok, e altceva!
Dar chiar dacă au ambalat frumos totul a trebuit să treacă un pic de timp până lucrurile s-au așezat.
Fac iar referire la Davinci și zic că pur și simplu îți îmbunătățește workflow-ul foarte mult în următoarele:
- speed warp
- scale/ rescale
- auto color
- facial recognition
- aplicare de LUT-uri
Cel mai bine cred că e prezentat aici:
Eu unul aștept ca Davinci Studio să integreze și noua versiune de Unreal Engline.
Cred că, în momentul de față, cele 2 opțiuni sunt cele mai importante când alegi să faci un upgrade. De altfel, dacă discutăm despre așa ceva, ambii jucători discută despre noi plăci video. nVIDIA discută deja despre seria 30, iar cea 20 Super va intra pe laptopuri, în timp ce AMD a prezentat câteva modele la CES. Până nu am ceva în mână de la ei nu m-aș pronunța, dar orice pic de concurență e bună.
Din ce am urmărit la nVIDIA se vorbește de 7nm și creșteri de 50% de performanță, dar și nVIDIA Turing. Aș putea trage concluzia că e vorba despre tehnologiile de mai sus, nu performanța pe ansamblu. Ca cifre, pe Twitter, mișună informațiile astea.
Cred că ușor, ușor, va veni momentul în care placa video va conta mult mai mult decât procesorul.
dam167 a zis
La laptopuri n-o să vină vremea GPU-ului pentru că bateriile nu duc o placă video cât de cât – gen deloc, nu că te ține o oră bateria. Mă uitam la review-urile laptopului de la Razer (Studio parcă), iar pe baterie e o glumă. Până la urmă lumea alege PC-urile/laptopurile mai echilibrate pentru că degeaba ai un dispozitiv mobil cu potențial, dacă trebuie să renunți practic la mobilitate.
Editarea video e pe buzele tuturor și lucrurile se mai mișcă, dar gândește-te că în multe alte domenii lucrurile merg mult mai prost (modelări numerice, de exemplu). Cât despre Adobe, acolo plătim lună de lună și an de an ca să primi update-uri și uite ce bine merge (not). Lightroom e tot mai lent și mai greoi și am impresia că e din cauză că-l tot încarcă fără o optimizare ca lumea.
Marius Cucu a zis
Aseară am făcut testul ăsta, încă nu găsesc o modalitate de a avea Vibrance, fără să-mi afecteze foarte mult skintone-ul pe Capture One și să am un workflow relativ ok. Dar pur și simplu mi-a înghețat PC-ul. Nu există așa ceva, nu e cel mai performant PC, dar cu siguranță e cu mult peste medie.
Pe desktop ei anunță că vor mai tăia din consum. Pași, în ultimii ani, s-au făcut. Pe laptop deja nu mai am pretenții, deși, pași sunt și acolo.
Până mai ieri testam MSI-uri și Asus-uri micuțe. De câteva zile am un Acer gen 8 cu RTX 2060. Se simte că nu e nVME, se simte că e procesor mai vechi, se simte inclusiv că nu e conectat la baterie.
dam167 a zis
Poate depinde și de rezoluția cadrelor, că eu sunt sub 20 mpx (16 cred). N-am avut freeze sau crash (MacBook Pro), dar e mai lent ca Lightroom 6 pe care-l aveam înainte de MacOS Catalina – eu am standard previews la imagini. Ca și număr de cadre încărcate, ultima dată cred că am avut 3-4 mii, dar n-a durat prea mult să-mi genereze preview-uri (poate câteva minute).
Eu încep să cred că aș putea folosi un laptop fără GPU dedicat, mai ales că nu mă prea joc, iar ce mă joc cred că ar merge pe procesorul grafic integrat, dar parcă pe 15′ e păcat să n-ai deloc. 13′ mi se pare puțin cam mic pentru fotografie și grafică în general – poate cei ce folosesc 13 au acasă un monitor și nu fac mare lucru când sunt on the go. În rest, cu un procesor decent merg și anumite randări, ba chiar și editare video cu un soft optimizat, chiar dacă ceva mai greu.
Marius Cucu a zis
Dacă e GPU-ul grafic mai nou, cu siguranță. Mac e posibil să fie mai optimizat.
Vorbim strict de aceleași bruturi, pe Lightroom importate greu față de Capture One care e snappy din orice punct de vedere, pe aceiași configurație.
ice4you a zis
De cativa ani buni cardurile VGA au devenit tot mai importante in fata procesorului si asta pentru userul de rand, nu neaparat pentru pro.
dam167 a zis
I’ll bite. De ce zici asta? jocurile sunt singurele aplicații care depind de ele, restul doar beneficiază de procesarea grafică. Ca să nu mai zic că se vând AIO fără plăci video dedicate (mă rog, și fără SSD, dacă tot prinzi fraierul măcar să-l arzi până la capăt).
ice4you a zis
Orice grafica dedicata ridica performantele overall ale unui PC, nu e vorba doar de jocuri aici. Grafica aia integrata e buna in loc de altceva, insa pentru cativa euro in plus, nu vad motivul pentru care nu ti’ai cumpara asa ceva, fie si din segmentul entry-level, fie si pentru un office PC. La partea de mobile in general e suficienta daca e ceva mai rasarita, dar aici deja vorbim doar de un ecran mai mare decat iti ofera un telefon si cam atat.
Marius Cucu a zis
Ice, AMD-ul se comportă mai mult ca decent pe ZenBook. Faci chestii banale cu fără probleme. Anul ăsta, dacă vor să treacă de 20% marketshare… cred că vor mai băga „motor”.
ice4you a zis
Pai nu aia ziceam si eu … „Faci chestii banale cu fără probleme.” … ? 🙂