Am făcut ieri un drum la țară. Nu mă duc atât de des pe cât aș dori pentru că mai sunt mulllllltttteeee de făcut pe aici și e destul de departe. Ne-am dat cu jucăria ieri, a luat taică`miu o drujbă acum câțiva ani și-am „defrișat” din pomii din curte. Bine, dacă salcâm poate fi numit pom.
Foaaarrtee tare! Acum îi înțeleg pe băieții care defrișează. E senzația mișto.
Asta așa, v-am povestit-o ca să-mi amintesc eu pe viitor. 🙂
Discutam cu oamenii pe acolo și vedeam că e totul părăsit. Cine-a fost în floarea vârstei a tulit-o în afară. Pe unde a putut. Cine a rămas în sat… face ce poate. Mai un păhărel, mai 2… în general drojdierii au rămas p-acolo.
În partea cealaltă, pe undeva pe după Focșani nici drojdieri nu prea mai vezi. Au plecat în toate direcțiile.
E nasol că ăștia bătrâni nu vor mai avea forță, iar oameni peste 25 de ani care să muncească… nu prea mai vin din urmă. Nu va mai avea cine.
În 10 – 15 ani de zile probabil că satul românesc va fi pustiu…
Trebuie să mulțumim politicului românesc pentru asta…
ice4you a zis
Depinde de care tara si sate vorbim. Prin Ardeal treaba sta altfel. Sunt si aici sate pustiite de genialitatea politica, dar in acelasti timp, in mare parte a lor satele bogate au ramas ca unele unde oamenii muncesc fara a visa la cai verzi pe pereti. In concluzie, satul romanesc va pierde in partea zonelor izolate si a celor unde oricum nici inainte nu puteai sa ii lauzi ca erau oameni prea harnici sau avuti.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă neapărat izolate… ci mai degrabă în satele de pe lângă orașele fără industrie, slab dezvoltate.
ice4you a zis
Prin Transilvania si mai ales zona motilor exista numeroase asemenea catune in care mai vietuiesc cativa oameni dupa un mod de viata ca acum 100 de ani. Din pacate nici acelea nu vor mai vietui multa vreme.
In rest, satele alea de care vorbesti, tot prin ardeal prospera pe langa orase in ruina pentru ca industrializarea nu a avut o atat de mare influenta in dezvoltarea lor, oamenii pastrandu’si modul de viata si pamanturile chiar daca lucrau la oras. Cand acolo s’a terminat povestea au avut unde sa revina fara a resimti soarta acelor orase monoindustiale. Iti dau ca exemplu zona Tarii Hategului, unde dupa falimentul industriei din intreg judetul, satele de acolo au ramas cel putin la fel de bogate, oamenii intelegand ca tot pamantul si munca lui le aduce roade, nefiind nevoie sa mai stea cu mana intinsa la stat. Acelasi exemplu il gasesti in multe alte locuri.
Marius Cucu a zis
Prin multe zone soluția este agricultura. Dar când oamenii îmbătrânesc și n-ai oameni care să vină din spate… care să muncească… e cam nasol. 🙂
Delia a zis
DIn pacate ai dreptate. La bunici mi-am petrecut aproape toate vacantele. Aveam vreo 20 de prietene si prieteni. Si aveam ce face si unde merge, aveam 3 discoteci si o pizzerie!!! :)) sala de net, plaja la Dunare sau stand, dupa bunul plac. Faceam foc de tabara, jucam fotbal sau le faceam tot felul de farse vecinilor si celo noi care doreau sa intre in gasca noastra.
Din cei 20 nu a mai ramas nimeni, toti s-au mutat. Din 3 in 3 case este cate una parasita. Nu stiu in ritmul asta ce o sa se intample….
Marius Cucu a zis
Îmbătrânesc și cei de 50-60 și vor fi ruine. Bine, e moda să te muți la casă, de la oraș. Poate doar așa să se mai facă ceva. Oricum, cei care se mută nu vor vrea să facă agricultură. Bine, vremea agriculturii la hectar cred că a apus. 🙂
Delia a zis
Sa stii ca sunt din ce in ce mai multi tineri care vor sa faca agricultura (bio).
Marius Cucu a zis
Și tot mai multe mașinării.
Totuși bio-bio… aș vrea să văd și eu. Noi ne jucăm și nu prea iese 100% bio.
Sunt, nu zic că nu sunt, dar nu atât de mulți.
Malin a zis
Ice zice bine, depinde despre care sat vorbesti. Uite la noi, dupa poarta de intrare in Ardeal satele si comunele nu sunt chiar asa de pustiite pentru ca primii care au „migrat” pe acolo pe la noi au fost regatenii si ghici ce, inca mai migreaza in numere foarte mari si multi dintre ei or sa se stabileasca in definitiv pe sate pentru ca la oras traiul e scump…
Vasile R a zis
Noaptea e frumos tare. ?
Vasile a zis
La unii pustietatea e in capul lor si da salcamul e pom 😉
Adrian a zis
Principala problemă ar fi infrastructura… Dacă ar fi drumurile către „sat” ca lumea, ar fi altă treabă…
Marius Cucu a zis
Crezi că s-ar întâmpla ceva dacă ar fi infrastructură? Am văzut că se tot asfaltează, în comunele mari s-au luat fonduri pentru canalizare și toate cele. 🙂