Testez, de câteva săptămâni de zile, un purificator de la Panasonic. E primul testat de acest fel, mai are sor mea ceva de genul(cred că de la Philips), dar am impresia că are funcția de umidificare și cam atât.
Eh, acum am ajuns să mă joc cu Panasonic F-VXR90G un purificator de aer ce ar avea opțiuni pentru a purifica aerul. Din ce am înțeles este lider de gamă, așa că n-am avut încotro și-am ales să-mi asortez casa cu ceva pe negru. Prețul este unul pe măsură.
E disponibil aici.
Mai au și alternative ceva mai puțin dotate precum:
- F-VXR70G
- F-VXR50G
- F-VXR35G
Eu m-am jucat cu varianta cea mai puternică, cea care te ajută să purifici un spațiu de maxim 66mp2.
Știți că eu caut alternative pentru a avea un aer cât mai ok, ba chiar sunt cu gândul la ceva sistem pentru apartament pentru a avea aer ok în casă, așa că aparatul ăsta a venit la fix și chiar m-am jucat cu plăcere cu el.
Când m-am mutat aici simțeam că umiditatea nu este acolo unde trebuie. Nici acum nu este, însă lucrăm la treaba asta.
Purificatorul are 3 funcții importante:
- curățare
- umidificare
- reîmprospătare
La a 2 a pic din start. Știu că discutam în trecut despre umiditatea din cameră și aceasta trebuie să fie undeva pe la 60%. Am pus câteva flori, aerisesc cât se poate de des, nu trec de 40-42%. Cel puțin așa zice Panasonic.
Umidificarea situației se face cu ajutorul unui recipient de apă. Se desprinde foarte simplu un recipient în care se adaugă apă. Sigur, pentru unii e evident lucrul ăsta, eu n-am făcut prima dată.
După ce am umplut cu apă a început să lucreze și pe partea asta.
Practic, are mai multe poziții și îți indică printr-un led disponibil pe aparat. De exemplu, dacă îi dau cu parfum pe lângă senzori începe să se înroșească, iar când aerul este în parametri ok ajunge albastru. În general, din ce am observat, aerul la mine în cameră este relativ ok. Sunt cu mov, iar în 15 minute de folosire ajung pe albastru. Tot pe acolo crește și umiditatea în cameră. La mine bate undeva peste 40, iar standardul este undeva între 50-60%.
Fiind primul testat de acest fel nu îmi dau seama dacă este mare sau nu, însă pot să zic că e un pic mare. Practic, e fix cât un aer condiționat portabil, ca dimensiuni(636mm x 398mm x 297mm). Sigur, ăla e mai mare dacă luăm în considerare și evacuările. Ca greutate ajunge undeva pe la 12 kg. Bine, dacă mă raportez la faptul că, în teorie, ar trebui să facă treaba pentru o cameră de 66mp e mai mult decât ok. Variantele mai ieftine sunt mai puțin dotate, dar și ceva mai înguste, nu cu mult.
Tehnologia Nanoe
Panasonic face marketing cu tehnologia Nanoe. Nu am găsit ceva specific pentru purificatoare, în schimb am găsit pentru aparatele de aer condiționat.
Filtre
Cred că am primit modelul cu cele mai multe filtre. Probabil de asta e și atât de mare. Am încercat să le „descos” pe toate:
- filtru HEPA
- filtru dezodorizare
- prefiltru particule mari
Pe site-ul lor scrie că filtrele sunt valabile 10 ani de zile. Nu scrie însă și prețul lor.
Oricum, are un senzor care te va anunța că e cazul să schimbi filtrele.
Pe lângă acei senzori mai avem și următoarele:
- senzori de detecție umană
- senzor de lumină
- senzor de nivel curat
Zgomot
Mi-a fost frică să nu cumva să îmi strice zen-ul din cameră. Nu, e silențios. Mai degrabă mă sperie atunci când trage apa din rezervor. Sigur, în primele minute, cât timp identifică și aduce la un nivel acceptabil aerul din cameră ajunge să „țipe” undeva la 55 dB. Camera este de 20mp așa că își făcea treaba zgomotoasă undeva la 10 minute și apoi nici nu știai că e în cameră, mai întreba de sănătate rezervorul din când în când.
Consum
Sincer, la cât de mare este am crezut că va ajunge să consume mult. L-am lăsat 2 ore să meargă încontinuu și au fost ceva spike-uri la început și după o oră. În rest, undeva peste 10W/h. Mi se pare foarte ok pentru așa ceva.
Butoane
Sunt prea puține butoane fizice la el, în principiu sunt cu touchscreen și răspund foarte bine la comenzi. Are chiar și funcție de blocare pentru copii, să nu se joace pe acolo, inclusiv poți să-ți setezi umiditatea, să îl faci dezumidificator. Cât despre setări, eu l-am lăsat, în mare parte pe auto. Să facă ce consideră el cu aerul din cameră.
Chiar dacă este un model high end m-aș fi așteptat ca la banii ăștia să îl pornești de la distanță. Și am văzut că au așa ceva pentru aparatele de aer condiționat, pentru televizoare, dar nu și pentru purificatoare. Cred că ar fi interesant să poți să faci asta de pe telefon, nu să te dai mereu jos să îl pornești sau să îl oprești.
Mentenanță
O să-ți dea un pic de furcă filtrele și rezervorul. Ar trebui să le cureți undeva la 2-3 săptămâni, iar tăvița de apă la o lună ca să nu se formeze ciuperci. Dacă nu faci asta o să simți ca și cum ar da cineva cu praf prin cameră.
Aerul se schimbă în cameră, se văd diferențele chiar dacă nu le poți explica într-un text sau într-un filmuleț, așadar trebuie testat și să ajungeți singuri la concluzia dacă merită sau nu așa ceva. Mai sunt persoane sceptice care spun că nu ar trebui să fie mediul ideal acasă pentru că vrem, nu vrem, la un moment dat, după ce trece coronavirus, va trebui să ieșim și din casă și acolo nu este un mediu perfect.
Panasonic F-VXR90G review
Păreri Pro
- acoperire mare
- silențios după primele 10 minute
Păreri Contra
- control de la distanță
- preț
Modelul a fost un pic cam mare pentru camera mea, poate că de aceea face față cu brio și reușește să-și facă treaba în câteva minute.
alexje a zis
E marfa purificatorul, cu toate ca nu e cel mai ieftin :D. Eu cred ca merita sa dai ceva bani pe unul de calitate mai ales daca stai la oras. Si de multe ori, mai bine cumperi cevam mai scump dar care sa-ti satisfaca nevoia pe deplin, decat sa te plangi apoi ca nu face fata sau ca nu indeplineste pe deplin nevoia fiecaruia. Sunt patit de-a lungul tipului, asa ca stiu ce zic. De multe ori am luat ceva mai ieftin crezand ca-i tot ce imi trebuie, dar am ramas putin dezamagit.
Am cumparat si eu un umidificator ieftin pentru ca doar functia asta imi trebuia, l-am folosit de cateva ori pana am scapat de problema aerului uscat, apoi am uitat de el prin debara. Am sa-l pun la vanzare cat mai pot lua ceva pe el: Philips HU4813/10
Apropo, umiditatea ideala e intre 40 si 60. L-am cumparat in februarie 2018 cand a fost foarte frig afara iar umidifatea din casa era sub 30%, suferind toti din casa de gripa, raceala sau gat uscat.
Purificatorul de mai sus prezentat de tine arata chiar bine si merge integrat perfect langa aparatura din casa. Imi e greu sa cred totusi ca filtrele pot fi folosite 10 ani. Poate ca nefolosit aparatul, pot sta filtrele atat. In rest nu cred ca are cum. Sau probabil ca se refera ca filtrele sunt disponibile 10 ani, nu ca cele din aparat pot duce atat timp in utilizare zilnica sau chiar si periodica.
Marius Cucu a zis
Mda, la mine e totul alb, ăsta e în contrast și nu prea se integrează. Dar arată foarte bine, premium față de culorile de la F-VXR35G, de exemplu.
La mine umiditatea este undeva până în 50%. Îmi pornea mai mereu pe la 45% și urca imediat pe la 55% și se stabiliza la 60%. Așa îl setasem eu. A sărit și pentru puține momente pe la 75% umiditatea și lucra din greu să o dea înapoi.
Cât despre filtre, nu le curățasem și s-a simțit că era ceva praf pe ele. Cred că și în pozele cu acestea încă era ceva praf. Pe site la ei zice 10 ani de zile. O să întreb și mai departe să mi se confirme dacă nu e vreo greșeală.
alexje a zis
Aceleasi filtre timp de 10 ani chiar nu are cum. Gandeste-te ca vor fi pline de bacterii. Si la utilaje se schimba la 250/500/1000 ore de functionare (vorbesc de toate filtrele de aer, cabina, de aerisire rezervoare ulei sau motorina etc, nu de filtrele de lichide)
Marius Cucu a zis
Da, cică 10 ani ar fi, iar între timp se spală filtrele din poze. Bacteriile cică sunt preluate de tehnologia Nanoe.
vasile a zis
Fa si tu un podcast, cine mai are timp sa citeasca toate prostiile!
Marius Cucu a zis
Păi ăsta de mai sus nu este podcast? E d-ăla de pe vremuri, manual, îți șoptește consoarta la ureche! 😀
vasile a zis
Hai ca am citit tot articolul, e marfa… face treaba de bani aia, daca-l compari cu un telefon sau televizor la acelasi pret. Eu vroiam ceva pe terasa de genul asta, pentru zilele cand o tin inchisa. Acum nu se mai pune problema, ca vine saracia peste noi, plus ca il vazusem pe la nemti ceva mai ieftin si-l luam de acolo, da daca #stamincasa!
Marius Cucu a zis
Din poze arată bine ăsta, dar și specificații ok, chiar e mai silențios decât Panasonic. Am găsit și un review. Îl țin în loop, nu știu de ce 😀
vasile a zis
Banuiesc ca inca nu ai inteles cum functioneaza? 😀
Marius Cucu a zis
Automatizarea sau?
vasile a zis
Vezi, cateodata e necesara o prezentare video, intelegi mult mai usor! 😉
Marius Cucu a zis
Când o să fie asta sursa principală de venit… mai discutăm 🙂 Deocamdată, nu e cazul!
vasile a zis
Eu ziceam de fata, desigur la tine nu e cazul!
Marius Cucu a zis
Așa e, nu citesc prea multe fete blogul.
Eduard a zis
Buna ziua. Ma bucur ca abordati in aceste teste si alta aparatura:electrica/electronica/electrocasnica si nu doar televizoare. Mi-ar placea sa detaliati despre aceste purificatoare dar si despre aspiratoare robot,deoarece devin tot mai necesare in contextul actual. Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Salut Eduard, am testat acum ceva ani și un Romba, iar la momentul ăla nu era wow așa că am renunțat. Între timp, a explodat piața și ele au mai evoluat și s-au îmbunătățit constant.
Știu că Xiaomi are un roboțel foarte ok, cea mai nouă versiune e peste Romba-ul testat de mine. L-am văzut la niște amici p-ăsta și e mult mai avansat față de ceea ce știam eu.