Cu toții cred că trebuie să fim conștienți că avem nevoie de o calitate a apei și a aerului cât mai bună așa că putem vorbi tot mai mult de soluții pentru a rezolva poluarea aerului. Este mult zis, poluarea ar trebui rezolvată de la sursă, dar nu depinde de noi de fiecare dată.

De-a lungul timpului, am încercat să îmbunătățesc pe cât pot calitatea vieții, așa că, iminent, m-am dus cu gândul că voi reuși să fac achizițiile corecte. Și este un pic dificil să vorbim despre calitatea aerului pentru că sistemul imunitar se descurcă și ne obișnuim cu aerul pe care îl respirăm.
Nu vedem că trăim într-un mediu poluat decât în momentul în care reușim să testăm un aer mai bun. Când am fost în Viena se construiau blocuri cu sisteme centralizate de ventilație. Dar eu locuiesc într-un bloc comunist, este greu să vorbim despre sisteme performante de ventilație.
Un compromis a fost să mă îndrept spre sisteme de purificare a aerului. Așadar, pasul următor a fost să testez câteva purificatoare de aer disponibile pe piață. Primul dintre acestea a fost cel de la Panasonic și anume Panasonic F-VXR90G. Mai au pe piață și modele mai ieftine precum: F-VXR70G sau F-VXR50G sau cel mai ieftin model F-VXR35G.
Ce trebuie să știm despre purificatoarele de aer?
Nu sunt revoluționare. Își au locul lor bine în apartament, nu sunt consumatoare de curent, nu sunt foarte zgomotoase, dacă alegeți varianta corectă. Eu unul m-am jucat cu modele ce consumă mai puțin decât un bec sau mai puțin decât o mașină de făcut pâine.
Purificatoarele de aer folosesc un sistem intern de a trage aerul. Așadar, acesta va trage:
- praful
- polenul
- bacteriile
- alergenii
Și când mă refer la praf nu mă gândesc la cel vizibil, pe care îl trage un aspirator bun, ci la cele observabile de către filtrele de praf. De asta este și mai greu pentru echipele de marketing să le prezinte lucrurile pozitive. Atât timp cât omul nu își dă seama, nici măcar principial, de ajutorul de care beneficiază cu așa ceva.
Un purificator bun de aer ar trebui să fie în orice casă atunci când vorbim de copii mici. Inițial, am auzit de așa ceva de la sora mea care e alergică la ambrozie și cu mici probleme de respirație, ca mai apoi să văd că și prietenii care aveau copii mici au început să folosească așa ceva la recomandarea medicului. Sigur, aveau ceva probleme cu mucegaiul în casă și umiditatea nu era tocmai ok, așa că au preferat un sistem cât mai performant.
Practic, un purificator de aer trebuie să facă următoarele:
- să înlăture mirosul neplăcut
- să te scape de alergenii produși de animalele de companie
- să neutralizeze fumul de țigară
- să înlăture praful
Filtrele purificatorului
Sunt cele mai importante. Trebuie să luați în considerare alegerea unui purificator ce are filtru HEPA.
Când auziți de filtre HEPA trebuie să vă gândiți la certificările pe care acestea le oferă. Practic, standardizează eficiența lor și trebuie să filtreze până la 99.95% dintre particulele de praf.

În plus, ar fi util să vă îndreptați spre un model ce are filtre ce au durată cât mai mare de folosire.
Când vorbim despre filtre vorbim și despre igienă. Dacă veți citi orice manual de instrucțiuni veți observa că avem nevoie de mentenanță. Practic, producătorii au zis: ok, facem cumva să nu avem consumabile. Oh, stai că avem nevoie de apă pentru umidificare și praful stocat pentru o perioadă lungă de timp poate să strice un pic lucrurile.
Astfel, va trebui să facem mentenanță filtrelor, să le curățăm, în funcție de cât zice producătorul: undeva la 2-4 săptămâni, din ceea ce am testat eu până acum. Sigur, îl puteți lăsa așa cum e, dar ideea ar fi să nu se formeze anumite bacterii pe acolo și să facem mai mult rău decât bine!
Aplicație de mobil
Nu neapărat aplicație, dar orice control de la distanță este util. Așadar, dacă alegeți să faceți pasul spre un purificator orientați-vă spre unul care vă oferă acest lucru.
Este frustrant să știi că stai în pat, că vrei să pornești purificatorul, dar să nu poți face asta.
Așadar, orientați-vă spre modele cu astfel de funcție.
Zgomot
În general, purificatoarele fac zgomot atunci când sunt active. Mai nou, au și trepte de zgomot, așadar nu știu dacă trebuie să vă bateți capul cu asta. Undeva la 20-25 de dB sunt în repaus, iar când sunt active undeva până la 50-60 de dB. De acest zgomot vorbim în primele minute de folosire, atunci când verifică mediul ambiental și încearcă să îl purifice.
În general, acestea au anumite trepte de viteză ce se pot seta pentru a fi cât mai silențioase.
Funcții speciale ale purificatoarelor
Când zic funcții speciale mă gândesc la cele opționale, dar de bun augur. Așadar, ar fi următoarele:
- senzor de aer curat – foarte util pentru ca sesizează nivelul de poluare din camera;
- senzor filtre – care avertizează in legătură cu schimbarea filtrelor; după cum spuneam si anterior, filtrele convenționale intra in categoria consumabilelor;
- senzor apa – care avertizează in legătură cu completarea apei; proces obligatoriu de efectuat daca deții un purificator cu funcție de umidificare;
- funcție de umidificare – contribuie eficient la menținerea unui nivel optim de umiditate in camere;
- timer – util pentru ca arata timpul de funcționare;
- lampa UV – cu rol dublu: eficienta pentru purificarea aerului, oferă lumina de veghe;
- trepte de viteza – prin care se setează debitul de aer;
- telecomanda – pentru o utilizare mai facila;
- aroma terapie
Vă recomand să fiți foarte atenți cu ceea ce alegeți. Este mult marketing la mijloc și foarte multe tehnologii disponibile. La fel și oamenii care au interese pentru a promova un produs sau altul. Încercați să filtrați și să alegeți opiniile cele mai interesante pentru voi.
Cel mai bun purificator de aer
branduri OK
- Panasonic
- Philips
- Sharp
branduri Low Cost
- ROWENTA
- Tesy
- Dirt Devil

Mi se par foarte ok purificatoarele de aer. Am ceva mai ieftin, de la Philips care își face treaba.
Salutare lume, pentru cei care folosesc purificator acasă, cum procedați cu el?
E pornit non-stop în regim auto… E pornit ocazional? Dacă da, în ce situații e pornit?
E pornit doar când cineva e în cameră? Îl oprești când deschizi geam-urile pentru aerisire? Este implementat vreun sistem de automatizare?
Îl oprești când pleci de acasă?…
Cumva, aspectul ăsta nu îmi este foarte clar… Sunt posesor de primul astfel de aparat de câteva zile și mi-a dat cu eroare cum sa-l operez.
Cred că depinde foarte mult de ce model este. Cele mai noi, de genul Xiaomi detectează și pornesc automat. Practic, le pui în priză și uiți de ele.
Cred că și Dyson TP02 e la fel, dacă nu mă înșel. Eu aș zice să trebuie să îl lași pe AUTO și îl ții pornit ca să-și facă singur treaba.
Se pune problema în momentele în care nu ești în cameră sau deschizi geamul.