E o întreagă discuție pe internet referitoare la protejarea bateriei laptopului sau de ce nu, a tabletei. Multe lucruri sunt asemănătoare și în cazul tabletelor, pana la urma funcționează pe aceleași principii. Putem include aici si ultrabook-urile, device-uri asemănătoare, destul de noi pe piață, dar cu autonomia bateriei mult mai mare.
Acum ceva timp discutam pe blog despre cum trebuie sa folosim laptopul, dacă trebuie sa il ținem in priza sau nu, cu sau fără baterie.
Încă este un neant pentru mulți, însă eu am laptopul de un an jumătate si nu am ținut cont de niciun sfat. L-am ținut cu baterie, l-am scos de la alimentare mai mereu, iar bateria tine aproape ca la început. Sa zicem ca din 5 ore jumătate, mai tine 4 ore jumătate. Oricum, este foarte bine, zic eu, având in vedere ca a fost folosit zi de zi, pe oriunde am fost, fie ploaie, fie vânt. 🙂 Dar nu mi-am bătut joc de baterie.
Cum protejam bateria laptopului/ tabletei?
Hai să vedem câteva lucruri:
Scade luminozitatea display-ului
Chiar daca am înjurat de multe ori display-ul laptopului, ca nu este FULL HD si ca este Glossy, in momentul in care a fost pe baterie, am mutat pe luminozitate minima. Sunt câteva softuri specializate care fac asta, daca nu ma înșel Battery Life se numeste, insa eu folosesc programul pe care mi-l pun la dispoziție cei de la ASUS, Power4Gear.
Practic el îmi schimba profilul, din Power Saving in Performance. Daca nu aveți sau nu vreți sa instalați un astfel de program, scurtăturile de pe tastatura sunt sfinte. Cu ele puteți sa manipulați luminozitatea display-ului. In Windows 8 chiar exista un tool prin care se setează automat acest lucru.
Închide display-ul ori de cate ori pleci de lângă laptop
La serviciu de cate ori am treaba las laptopul pornit, dar opresc mouse-ul, opresc display-ul si inchid majoritatea aplicațiilor, mai ales pe cele consumatoare de resurse sau cele care imi pun la munca placa video dedicata. Daca sunteți grăbiți, puteți sa setați mai agresiv din Power Options.
Închide porturile pe care nu le folosești
Obișnuiam sa las stick-ul, hardul extern, poate chiar si bluetooth-ul activat. Nu mai vorbesc de cardul de la aparatul foto, de multe ori era in laptop, in loc sa fie aparatul pregătit pentru poze. Cand este acumulatorul conectat uit de griji, in schimb pe baterie, mai ales daca nu am sursa de alimentare dezactivez chiar tot, chiar si wireless-ul in cazul in care nu folosesc internetul sau sunt „legat” la placa de rețea.
Curata calculatorul de viruși
Cel mai important lucru, după părerea mea, este sa nu ai virusi pe laptop. Nu ai cum sa știi cum se manifesta, ce procese iți folosește sau ce alte nebunii face, daca este unul activ.
Ai grija ca antivirusul sa fie setat cum trebuie. Daca il setezi sa scaneze fisiere, macar sa faca asta cand este incarcatorul pus, nu pe baterie.
Daca vreti sa evitati pasul acesta, aveti sisteme de operare bazate pe Linux, acolo scapati de batai de cap, cel putin momentan. Sunt curios ce se va intampla atunci cand lumea gamingului va trece si mai mult pe Linux, asta inseamna ca tot mai multi neinitiati vor folosi platforma, o nisa buna pentru creatorii de virusi. 🙂
Nu deschide aplicații pe care nu le folosești in acel moment
Nu degeaba mi-am luat SSD. Am deschis Photoshop, a pornit placa video dedicata, mi-am facut treaba, l-am inchis imediat. Am deschis 10 taburi, daca 5 nu imi trebuie le inchid. Sigur, daca voi avea nevoie de ele, le gasesc imediat pentru ca am totul salvat pe foldere. SSD-ul ma ajuta sa le deschid instant fara sa astept prea mult.
Nici programele care ruleaza in background nu sunt ok. Pe Windows 8 foarte multe aplicatii ruleaza in background, de la messenger, la cel de localizare sau mail. Fiecare in parte consuma putin, dar daca le adunam, observam ca se aduna cateva sute de MB pe care nu ii folosim deloc.
Daca aveti putin RAM, incercati sa folositi atat cat aveti nevoie, altfel sistemul de operare va lua resurse de pe hard. Daca este unul cu platane, consumul este de doua ori mai mare ca pe un SSD.
Folosiți hibernarea in loc de sleep
Pe site-ul Microsoft am gasit urmatoarele definitii ale hibernarii, respectiv sleep.
Hibernarea este o stare de economisire de energie proiectată îndeosebi pentru laptopuri. În timp ce starea de repaus reține în memorie lucrul și setările dvs. și consumă o cantitate mică de energie, hibernarea amplasează documentele și programele deschise pe hard disk, apoi închide computerul. Dintre toate stările de economisire a energiei utilizate de Windows, hibernarea utilizează cele mai puține resurse de energie. Hibernarea ar trebui utilizată pe un laptop atunci când știți că nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă îndelungată și că nu veți avea posibilitatea să încărcați bateria în acel interval de timp.
Repausul, cunoscut ca Sleep, este o stare de economisire a energiei care permite computerului să revină rapid la starea de operare cu alimentare completă (în mod obișnuit, în câteva secunde), atunci când doriți să reîncepeți lucrul. Punerea computerului în starea de repaus este la fel ca punerea DVD playerului în pauză – computerul se oprește imediat din procesele curente și este gata să repornească când doriți reînceperea lucrului.
Eu folosesc ori de cate ori am ocazia, combinatia de taste de pe laptop. Sunt momente in care prefer lucrul asta, in loc sa dau chiar si shutdown.
Tine curat laptopul
E foarte important ca laptopul sa fie curățat într-un service măcar la un an. Al meu rareori a stat in alte părți decât la mine sau in rucsac, teoretic n-ar trebui sa fie atât de mult praf. Cel puțin, in zona in care se pune RAM-ul si se schimba hardul, am mai curățat. În schimb, în partea în care se pierde garanția nu prea mi-am băgat nasul. De mâncarea dintre taste…nici nu mai vorbesc. 😀
Cele de mai sus sunt valabile in special celor care folosesc Windows, însă se pot extinde si la alte dispozitive. Ce alte lucruri faceți pentru evitarea consumului de energie?
În ultima vreme, mai toate brandurile de laptopuri au ajuns să aibă fel de fel de protecții pentru laptopuri. Unii aleg să nu încarce bateria până la 100%, alții folosesc programe ce descarcă bateria până la 99% pentru a o proteja.
TinaC a zis
Eu nu știu cum am reușit să fac asta dar bateria nu mă mai ține numai vreo 5 minute, fără să-l bag în priză. Câteodată mai pățesc să-i dau drumul să se deschidă și între timp să fac altceva prin cameră. Numai văd că apare la baterie roșu, îl bag repede în priză dar el tot se închide. Abia prin septembrie-octombrie face 3 ani. Dar, probabil că n-am știut eu să am grijă de baterie. Într-o altă baterie am zis că nu investesc că nu merită, oricum 99% din timp îl țin acasă. Mai bine e de sora mea care are netbook și o ține bateria și 6 ore.
Într-adevăr, dacă vrei să țină cât mai mult bateria trebuie să ai cât mai puține programe/aplicații deschise, exact strictul necesar. Contează foarte mult și curățenia din interiorul lui. Al meu își cere o curățare o dată pe an. Mai ales în timpul verii. Face fițe de genul închisului brusc. După ce îl duc la curățat de praf + schimbat pasta termoconductoare (cred că așa de numește) își revine atât de bine, că mă face să cred că-i nou. Mai puțin pe partea bateriei.
E foarte important să ai grijă de baterie, ca să nu pățești cum am pățit-o eu. Să fiu ca și fără ea.
Marius Cucu a zis
Probabil l-ai tinut la umezeala sau te-a trasnit ceva. 🙂
Oricum, dupa 3 ani de zile nu mai am nici eu pretentii la baterie, chiar au fost cateva buguri la Windows 8.1, ma trezeam ca se consuma bateria din senin, dar de fapt el nu se inchidea cum trebuie(l-am prins in fapt intr-o noapte). Deja incepeam sa numar banii si era cat pe ce sa imi iau baterie noua.
Cred ca cel mai mult tine bateria la Ultrabook-uri, dar mi se par prea fragile, in plus nu au placa video dedicata.
TinaC a zis
Cred că ghinionul m-a trăsnit! 😀 Hmm, la asta nu m-am gândit. Dar până să se stabilească definitiv în camera mea, a trecut prin mai multe camere.
Eu nu știu, folosesc Windows 7. Încă n-am trecut la 8. Dar e aiurea să ți se întâmple așa ceva. Mai ales că erai și dispus să iei alta nouă care nu era necesară.
Au și prețuri pe măsură. Și da, îs cam fragile, sensibile și dacă n-au placă video dedicată, nu-și merită banii (cel puțin nu pentru mine). Deși ca aspect arată bine și bateria care ține până la „6 ore” pare un atu.
Vladko a zis
Eu am un HP pavilion dv5. De 1 an de zile nu mai merge bateria pur si simplu nu se incarca. O baterie noua costa peste 4 milioane deci nu o sa investesc bani in asa ceva…
Alex Stan a zis
Eu mi-am facut praf bateria din primele luni la tableta :))… Ma mir ca inca mai functioneaza, si cu o autonomie de 3 ore. Cateodata, dupa ce se descarca de tot, nu vrea sa porneasca nici daca e la incarcat.
Laptop-ul e batran. Fara sa fie conectat la priza, nu rezista mai mult de o ora.
Acum presupun ca nu mai am ce proteja la bateriile lor.
Gabriel Ursan a zis
Laptopurile în garanție cum pot fi curățate :)? Asta e singura mea întrebare, că în rest respect toate regulile menționate de tine.
Marius Cucu a zis
Probabil ca doar in service-urile lor se poate face asta. Dar costa cel putin dublu fata de un service obisnuit…
Vice a zis
Bateria laptop-ului tine in jur de 2 ore-2 ore jumatate insa bateria tabletei lasa de dorit,chiar daca luminozitatea e pe minim sau chiar inchid tableta cand dau sa o deschid bateria e dusa.
ice4you a zis
Orice le’ai face, orice baterie de laptop are programate in memorie un anumit numar de cicluri de incarcare, in cazul celor cu celule mai scumpe vorbim in jurul a 2000 de cicluri inr cazul celor cu celule mai ieftine cam de 1000 de cicluri.. Singurul lucru pe care il poti face pentru a ii prelungi viata este sa eviti pe cat posibil sa il descarci la maxim pentru a nu ii scurta inutil numarul de cicluri sau … daca il folosesti mai mult alimentat (la birou de exemplu) sa ii elimini bateria. In rest … trebuie sa faca si baietii niste bani … iar cand numarul maxim de incarcari a fost atins … in ciuda faptului ca acele celule sunt poate doar la jumatate din viata lor reala … este momentul sa iti cumperi un alt acumulator sau chiar laptop. 😀
doru a zis
Eu nu pot scoate bateria de la laptop.Cum pot totusi sa o pun pe liber, daca pot spune asam adica ca si cum ar fi scoasa din laptop chiar daca eu nu pot ajunge la ea si sa functioneze pe alimentarea de la priza?
Laurențiu Trofoșilă a zis
La mine laptopul este pe post de desktop replacement. Cu toate astea încerc să-l țin curat de viruși, să-l curăț din când în când și să dezinstalez tot ce este bloatware.
Acum că urmează concediul o să văd cu adevărat cât mai ține bateria 🙂
Marius Cucu a zis
Ieri am stat cu ochii in tutoriale, de dimineata pana seara. Cu totul dezactivat si doar cu VLC pornit, am avut o autonomie de 5 ore jumatate pentru baterie. Eu sunt foarte multumit. 🙂
George Ginghina a zis
Si eu folosesc laptop-ul pe post pe desktop replacement si cred ca asta, de fapt, distruge bateria: faptul ca e tot timpul la incarcat.
Totusi, datorita faptului ca laptop-ul meu produce, totusi, ceva bani, imi permit sa investesc cam o data la 2-3 ani cate 300-400 RON intr-o noua baterie.
george a zis
eu cand am avut laptop il tinea fara baterie in el, dar 1 data la vreo 2 saptamani ii faceam un ciclu complet de incarcare-descarcare si a tinut foarte bine, nu am avut probleme cu ea vreo 2 ani cat am avut laptop-ul.
cotos a zis
Si eu folosesc programe care ma ajuta sa intretin viata bateriei. Inchid aplicatiile de care nu am nevoie, imi curata fisierele si consumatoarele de energie. E important sa iti ingrijesti bateria, nu ai vrea ca peste 2-3 ani sa stai cu el doar in priza.
cartonic a zis
Partea cu luminozitatea mi se pare in genul sfaturilor pentru posesorii de Droide: Se ia un smartphone, se scade luminozitatea, se dezactiveaza jumatate din functii si o sa va mearga bateria meserie. :))
Nu stiu, soarta bateriei mi se pare doar o grija in plus care sa-ti impiedice placerea de a folosi deviceul la adevarata lui valoare. Mai bine era inainte cand nu era dileala asta cu baterii sigilate pe telefoane, pe laptopuri ….
Marius Cucu a zis
Pai daca nu ai conditii, ce faci?
Mie mi-e lene de multe ori sa ma dau si jos din pat pentru a baga incarcatorul in priza. Mai repede mai tai din resursele consumate si…apoi…daca n-am incotro, ma pun sa il bag la incarcat.
Daca plec la drum cu el incerc sa pastrez cat pot din baterie. Cine stie cum si cand voi avea nevoie de laptop, nu risc sa raman fara baterie…daca n-am sursa de curent.
cartonic a zis
Da, bine, de aia spuneam ca urasc deviceurile astea noi(sealed) la care nu se mai poate scoate bateria. Inainte daca-ti dadea mana aveai doua baterii sau o „aruncai” pe aia cu 4 celule si luai una cu 9. In rest, tot o grija in plus mi se pare in majoritatea situatiilor mai putin aia de care spui cu plecatul.
Marius Cucu a zis
Mie mi se pare cel mai important lucru, mobilitatea, pana la urma de asta iti iei un laptop, o tableta, ca sa poti sa-l transporti cat mai usor. Altfel, prefer desktop-ul, un monitor cu panou IPS, mare, culori frumoase, nu sa ma chioresc pe gadgeturi.
Cosmin a zis
Eu obijnuiesc sa-i scot bateria si sa stau cu el mereu conectat la o sursa de curent iar cand sunt nevoit sa plec ii conectez bateria incarcata care de altfel e si noua (fiind foarte putin folosita).
andrey a zis
Acelasi lucru il fac si eu. Folosesc bateria dor cand trebuie sa plec undeva si am nevoie de laptop. Bateriile laptopurilor oricum nu tin mult si tinand cont ca sunt cam scumpe nu are rost sa o folosesc daca nu este cazul
bogdan a zis
si cum as putea face treaba astacu luminozitatea la un hp mini daca am windows Xp? Cu 7-le stiu dar Xp-ul ma bate rau 🙁
Marius Cucu a zis
Nu stiu sa fie optiune. Oricum, oricat le-ai proteja, dupa cativa ani de zile tot vor tine din ce in ce mai putin.
Enache a zis
Cred ca depinde si de puterea bateriei. Am modificat toate setarile si mai mult de 4 ore nu ma tine. Am un Lenovo S10.
Marius Cucu a zis
Evident ca depinde si cat de mare este bateria, cate celule are, ce resurse are, ce resurse folosesti tu, daca folosesti placa video integrata, daca o folosesti pe cea dedicata, etc.
anuncio a zis
In Franta spre exemplu, si nu numai, se lucreaza intens la bateriile electrice, si anume la bateriile auto 100% electric. Deci în curînd vom asista cu totii la o ruptura tecnologica, ce ne va schimba viata. N-o sa ne mai întrebam ce nivel de baterie ne-a ramas în calculator, tableta sau smartphone…
anuncio
Ionut a zis
Interesant articolul. Daca folosesti laptopul precum un desktop, bateria ar trebui sa o scoti din laptop, deoarece in momentul in care laptopul este aprins, in baterie „se activeaza” niste celule si automat cu timpul ele se duc.
Razvan a zis
Asa mi s-a intamplat si mie la Hp,dar eu mi-am dat seama ca l-am lasat setat pe Hight in AMD control
Adri a zis
După ce am citit postarea ta mi-am dat seama că eu nu prea fac nimic ca să economisesc energie :).
delia a zis
bateria oricum nu rezista mult dar trebuie sa recunosc ca am facut economie la baterie si dupa 3 ani inca ma tine 4-5 ore
Probleme baterie laptop a zis
Sincera sa fiu, in afara de reducerea luminozitatii, nu am aplicat pana acum nici unul din sfaturile prezentate, insa as vrea sa incerc, intrucat bateria la laptop a ajuns sa ma tina doar o ora. Am laptopul de 3 ani si inainte tinea si 3-4 ore.
Anonim a zis
Pentru protejarea bateriei eu prefer sa tin bateria scoasa din laptop si sa o atasez numai in caz de nevoie. Am avut inainte un mini laptop din care nu am scos niciodata bateria si dupa un an autonomia era de zero secunde. Adica practic aveam degeaba bateria in el. Prima oara imi arata ca mai rezista 10 min cu toate ca era abia scos de la incarcat, iar cu timpul a murit de tot.
Franchi a zis
Acelasi lucru il fac si eu de cate ori sunt acasa sau daca am sansa sa am priza prin preajma scot bateria din leptop , insa chiar am gasit articolul tau foarte bun deoarece am aflat lucruri interesante pe care nu le stiam si sunt mai mult decat binevenite , multumesc .
Alexandru a zis
Power4Gear folosesc si eu, si isi face foarte bine treaba, il tin de 1 an la priza si bateria pusa, are 90% din autonomia ce o avea cand era nou. Se alimenteaza cand crede de cuviinta si l-am lasat pe setarile clasice.
Andrei a zis
Titlul: „Protejare baterie laptop/ tableta in cativa pasi” e cam aiurea ales, te duce cu gandul la cum sa faci ca bateria sa te tina cati mai multi ani, cuvantul protejezi te face sa te gandesti la „sa nu strici”. Un titlu corect era ceva de genu cum sa faci sa tina bateria cat mai mult laptop-ul deschis.
Imi place ca subiectul e tratat pe larg si ai ce invata.
Marius Cucu a zis
Daca nu este relevant tilul, macar comentariile sa te ajute.