E o întreagă discuție pe internet referitoare la protejarea bateriei laptopului sau de ce nu, a tabletei. Multe lucruri sunt asemănătoare și în cazul tabletelor, pana la urma funcționează pe aceleași principii. Putem include aici si ultrabook-urile, device-uri asemănătoare, destul de noi pe piață, dar cu autonomia bateriei mult mai mare.
Acum ceva timp discutam pe blog despre cum trebuie sa folosim laptopul, dacă trebuie sa il ținem in priza sau nu, cu sau fără baterie.
Încă este un neant pentru mulți, însă eu am laptopul de un an jumătate si nu am ținut cont de niciun sfat. L-am ținut cu baterie, l-am scos de la alimentare mai mereu, iar bateria tine aproape ca la început. Sa zicem ca din 5 ore jumătate, mai tine 4 ore jumătate. Oricum, este foarte bine, zic eu, având in vedere ca a fost folosit zi de zi, pe oriunde am fost, fie ploaie, fie vânt. 🙂 Dar nu mi-am bătut joc de baterie.
Cum protejam bateria laptopului/ tabletei?
Hai să vedem câteva lucruri:
Scade luminozitatea display-ului
Chiar daca am înjurat de multe ori display-ul laptopului, ca nu este FULL HD si ca este Glossy, in momentul in care a fost pe baterie, am mutat pe luminozitate minima. Sunt câteva softuri specializate care fac asta, daca nu ma înșel Battery Life se numeste, insa eu folosesc programul pe care mi-l pun la dispoziție cei de la ASUS, Power4Gear.
Practic el îmi schimba profilul, din Power Saving in Performance. Daca nu aveți sau nu vreți sa instalați un astfel de program, scurtăturile de pe tastatura sunt sfinte. Cu ele puteți sa manipulați luminozitatea display-ului. In Windows 8 chiar exista un tool prin care se setează automat acest lucru.
Închide display-ul ori de cate ori pleci de lângă laptop
La serviciu de cate ori am treaba las laptopul pornit, dar opresc mouse-ul, opresc display-ul si inchid majoritatea aplicațiilor, mai ales pe cele consumatoare de resurse sau cele care imi pun la munca placa video dedicata. Daca sunteți grăbiți, puteți sa setați mai agresiv din Power Options.
Închide porturile pe care nu le folosești
Obișnuiam sa las stick-ul, hardul extern, poate chiar si bluetooth-ul activat. Nu mai vorbesc de cardul de la aparatul foto, de multe ori era in laptop, in loc sa fie aparatul pregătit pentru poze. Cand este acumulatorul conectat uit de griji, in schimb pe baterie, mai ales daca nu am sursa de alimentare dezactivez chiar tot, chiar si wireless-ul in cazul in care nu folosesc internetul sau sunt „legat” la placa de rețea.
Curata calculatorul de viruși
Cel mai important lucru, după părerea mea, este sa nu ai virusi pe laptop. Nu ai cum sa știi cum se manifesta, ce procese iți folosește sau ce alte nebunii face, daca este unul activ.
Ai grija ca antivirusul sa fie setat cum trebuie. Daca il setezi sa scaneze fisiere, macar sa faca asta cand este incarcatorul pus, nu pe baterie.
Daca vreti sa evitati pasul acesta, aveti sisteme de operare bazate pe Linux, acolo scapati de batai de cap, cel putin momentan. Sunt curios ce se va intampla atunci cand lumea gamingului va trece si mai mult pe Linux, asta inseamna ca tot mai multi neinitiati vor folosi platforma, o nisa buna pentru creatorii de virusi. 🙂
Nu deschide aplicații pe care nu le folosești in acel moment
Nu degeaba mi-am luat SSD. Am deschis Photoshop, a pornit placa video dedicata, mi-am facut treaba, l-am inchis imediat. Am deschis 10 taburi, daca 5 nu imi trebuie le inchid. Sigur, daca voi avea nevoie de ele, le gasesc imediat pentru ca am totul salvat pe foldere. SSD-ul ma ajuta sa le deschid instant fara sa astept prea mult.
Nici programele care ruleaza in background nu sunt ok. Pe Windows 8 foarte multe aplicatii ruleaza in background, de la messenger, la cel de localizare sau mail. Fiecare in parte consuma putin, dar daca le adunam, observam ca se aduna cateva sute de MB pe care nu ii folosim deloc.
Daca aveti putin RAM, incercati sa folositi atat cat aveti nevoie, altfel sistemul de operare va lua resurse de pe hard. Daca este unul cu platane, consumul este de doua ori mai mare ca pe un SSD.
Folosiți hibernarea in loc de sleep
Pe site-ul Microsoft am gasit urmatoarele definitii ale hibernarii, respectiv sleep.
Hibernarea este o stare de economisire de energie proiectată îndeosebi pentru laptopuri. În timp ce starea de repaus reține în memorie lucrul și setările dvs. și consumă o cantitate mică de energie, hibernarea amplasează documentele și programele deschise pe hard disk, apoi închide computerul. Dintre toate stările de economisire a energiei utilizate de Windows, hibernarea utilizează cele mai puține resurse de energie. Hibernarea ar trebui utilizată pe un laptop atunci când știți că nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă îndelungată și că nu veți avea posibilitatea să încărcați bateria în acel interval de timp.
Repausul, cunoscut ca Sleep, este o stare de economisire a energiei care permite computerului să revină rapid la starea de operare cu alimentare completă (în mod obișnuit, în câteva secunde), atunci când doriți să reîncepeți lucrul. Punerea computerului în starea de repaus este la fel ca punerea DVD playerului în pauză – computerul se oprește imediat din procesele curente și este gata să repornească când doriți reînceperea lucrului.
Eu folosesc ori de cate ori am ocazia, combinatia de taste de pe laptop. Sunt momente in care prefer lucrul asta, in loc sa dau chiar si shutdown.
Tine curat laptopul
E foarte important ca laptopul sa fie curățat într-un service măcar la un an. Al meu rareori a stat in alte părți decât la mine sau in rucsac, teoretic n-ar trebui sa fie atât de mult praf. Cel puțin, in zona in care se pune RAM-ul si se schimba hardul, am mai curățat. În schimb, în partea în care se pierde garanția nu prea mi-am băgat nasul. De mâncarea dintre taste…nici nu mai vorbesc. 😀
Cele de mai sus sunt valabile in special celor care folosesc Windows, însă se pot extinde si la alte dispozitive. Ce alte lucruri faceți pentru evitarea consumului de energie?
În ultima vreme, mai toate brandurile de laptopuri au ajuns să aibă fel de fel de protecții pentru laptopuri. Unii aleg să nu încarce bateria până la 100%, alții folosesc programe ce descarcă bateria până la 99% pentru a o proteja.
VPX a zis
Salut Marius.Am un laptop Toshiba, il folosesc cu bateria scoasa.De fiecare data cand il pornesc, trebuie sa setez manual data si ora.Stii vreo rezolvare?Multumesc.
Marius Cucu a zis
Salut. Cât de vechi este laptopul?
VPX a zis
Este din seria Toshiba Satellite L50-C-1RX, al meu e de 2 ghz si 500 gb, cu 4 gb ram.
Marius Cucu a zis
Nu este problemă de link. Se manifestă așa doar când scoți bateria de la laptop sau oricând? Dacă se întâmplă, de fiecare dată, cel mai probabil bateria de la BIOS, de pe placa de bază s-a consumat.
VPX a zis
Daca-l opresc si repornesc in 2 minute, porneste normal.Dar de pe o zi pe alta, fara baterie, imi cere sa setez manual data/ora.Si eu stiam ca mai are o baterie mica tocmai pentru asa ceva, asa ca zic ca are ceva setare in bios de care eu nu stiu.Eu imi fac partea de soft pe laptop singur, de la instalat windows pana la ultimul program, dar aici habar nu am, si nu mi-e rusine sa intreb.Mai am un Toshiba vechi de vreo 9 ani, si la ala daca-i scot baterie, e ok, nu setez nimic manual.Asus-ul de care ti-am zis, la fel, de 3 ani merge doar pe curent.
Marius Cucu a zis
Am inteles. Nimeni nu este expert, ci unii mai informați sau mai puțin informați :). Eu tind să cred că este varianta de mai sus. În bios este același ceas… probabil că și acela se resetează.
VPX a zis
Daca-l desfac, vad undeva bateria aia micuta?Sau e ascunsa?
Cat l-am folosit pe baterie, totul normal.Asta e nou, nu l-am prea folosit, si cand am facut-o, doar pe baterie.Zilele astea am zis sa-i scot bateria, ca windows-ul mi-a facut praf bateria la Toshiba cel vechi, intr-o zi a tinut 2-3 ore, iar din urmatoarea zi 6 minute.
Am cautat un tutorial si coroborat cu sfatul tau de masi sus, o sa desfac laptopul duminica ca am timp si sa-i schimb bateria mica.Ca tot trebuie sa invat si hardware…Banuiesc ca softul nu va fi afectat de aceasta operatiune.
Marius Cucu a zis
Înainte de a intra pe tărâmul hardware verifică-l cu baterie de pe laptop. Dacă tot se resetează ceasul clar este problema aceasta.
Apropo, dacă e vorba despre Windows 10… pățesc și eu lucrul acesta.
VPX a zis
Apropo de articol, Asus-ul e al nevestei, cumparat in 2012 decembrie.I-am incarcat bateria full atunci, si am pus-o intr-o punga, pe dulap.Saptamana asta am montat-o la loc, mai avea 10% capacitate, am incarcat-o full, apoi am lasat laptopul pe baterie, a mers undeva peste 3 (trei) ore, in conditiile in care are o placa video dedicata, care consuma mult mai mult ca una integrata.
Marius Cucu a zis
Depinde la ce activități l-a folosit 🙂
VPX a zis
Pai ideea e ca bateria nu se degradeaza tare mult daca o tinem scoasa din laptop.A mers Bitcomet-ul si inca vreo 2 programe.
Marius Cucu a zis
PS. Bitcomet consumă destul. La fel și utorrent. qbittorrent e mai light și e și open source, nu ai reclame pe el 🙂
lucian a zis
salut, nu stiu daca e normal dar bateria de descarca in aproximativ o saptamana cu laptop ul inchis…nu e ceva datorat vechimii, laptopul are sub 8 luni si folosit destul de rar, sunt saptamani in care nuci nu l deschid
Marius Cucu a zis
Păi și nu e ok?!
SULESCU MAGDALENA a zis
Buna ziua,
folosesc un laptop(primit de la o ruda ) COMPAQ si care merge din zi in zi tot mai greu(lent). Acum cand il deschid apare un mesaj de avertisment ca bateria este consumata si ca trebuie inlocuita. Problema este ca eu tin laptop-ul tot timpul conectat la priza si nu stiu de ce s-a consumat bateria. Va rog , in masura in care aveti timp sa ma invatati ce sa fac.
cu multumiri
Magdalena Sulescu
Tudose a zis
Ce se intampla daca pun o baterie mai mare la pc?ma refer la amperaj. Si daca exista setari pentru o incarcare completa?
Marius Cucu a zis
PC-ul are și altă baterie în afara celei de la BIOS?