De ani de zile se discută despre mărirea vârstei de pensionare. Criză, deficit și așa mai departe. Știm deja că limita de pensie este la 65 de ani de zile, cu mici excepții pentru cei care ies mai devreme, mai prind o combinație, o hibă a sistemului. Să-i lăsăm pe ăia. Tind să cred că astea vor fi din ce în ce mai puține. Pe optimism cum s-ar zice.
Primii pași spre a tinde spre 70 de ani se fac în zilele noastre. Mai exact, există un proiect frumos în care se poate să mai muncești încă 5 ani de zile. Cumva o reglementare pentru cei care vor să mai rămână în sistem.
Pentru a se elimina anumite abuzuri, în sistemul public, plata pensiei este suspendată. E un lucru cu mai multe tăișuri, din punctul meu de vedere. Proiectul ar fi ăsta.
Am putea să fim negativiști și să spunem: sigur următoarea mișcare o să fie ca opționalul să fie înlăturat. Probabil că, pe termen lung, asta se va întâmpla. Speranța de viață, exceptând pandemia, crește, cât să furi, cât să întorci în sistem?!
Mie excepția aceea prin care bugetarii sunt iar arătați cu degetul nu mi se pare OK. Eu aș zice că băieții întâi au pregătit terenul, au zis: bă, nașpa sunt bugetarii ăia, uite ce salarii, uite că nu muncesc, uite sporuri. Hai să-i dezbinăm un pic, să se certe, ca mai apoi să nu poată riposta. Poate fi o supoziție, dar cred că sunt niște strategi care fac lucrurile pe acolo.
Pe de altă parte, din experiența alor mei știu că e nasol când ieși la pensie după ani și ani de zile de muncă și nu prea ai soluții. Unii, probabil ar alege să continue în sistem.
Dar dacă ne gândim la partea financiară, băi, ai cotizat peste 30 de ani de zile la un sistem de pensii. De ce să interzici cumulul? Rezolvă excepțiile, combinatorii, dar lasă omul să beneficieze de banii pe care i-a cotizat o viață. Sunt banii lui, e un drept.
Andy a zis
Nu inteleg asta cu speranta de viata care creste! Eu unul nu cted ca prind 60-65 si in general cam toata lumea e de aceeasi parere! Inafara de bunici,care au sarit de 80 (3 din 4) majoritatea s-au dus dupa vreo 3-5 pensii primite!Iar daca trecem peste asta,sunt convins ca pensiile pe care le vom avea,nu ne vor acoperi nici facturile!
Marius Cucu a zis
Păi cumva e matematică. Pensii mari, mai puțini oameni, pensii mici, mulți. 😀
Dorin a zis
Oare când ne vom trezi și vom cere (noi toți cei care cotizăm atât la sistemul de sănatate, la sistemul de pensii cât și cu taxe și impozite deja de nesuportat) să nu mai permitem bătaia de joc a celor care, cică sunt aleși să ne conducă.
Parerea mea este că ar trebui să reducem mult numărul parlamentarilor, al celor din administrațiile locale și al tuturor celor care beneficiază de ajutoare sociale fără să ofere ceva în schimb (la ore de muncă în folosul comunității, mă refer). Desigur vor trebui eliminate toate acele pensii speciale și toate beneficiile obținute din participarea „băieților deștepți” la diverse consilii de administrație ale firmelor de stat.
Sunt foarte multe de reparat dar nu cred că se va face vreodată.
Marius Cucu a zis
Taxele sunt micuțe pentru cei cu venituri mici, dar pentru veniturile mari nu sunt deloc mari comparând cu mai tot ce e în UE.
Pepi a zis
Tot timpul se amesteca mere cu pere, unul de la cumparari de panselute la spatii verzi cu un fierar betonist. Eu vedeam propunerea care nici nu a mai ajuns in parlament ca o persoana care are varsta=vechime=90ani sa se pensioneze fara penalitati dar loveau in cei ce se pensioneaza „stresati” deja la 42ani cu sume nesimtite si nimeni nu-si taie beneficiile chiar daca se dau cocosi la electorat, increngatura si interesele primeaza, si cand ma gandesc cate jertfe fac primarii si parlamentarii pentru noi ma apuca mila de ei…
Xtall a zis
Dupa mine treaba asta ar fi ok doar dacă s-ar elimina pensiile.
De tot, sa nu mai existe obligativitatea cotizării, mi se pare o porcărie și un fel de loterie unde mai mult cotizezi pentru solidaritate decât pentru tine.
Fiecare, eventual (chiar mai indicat) pe semnătură sa declare ca nu are nici o pretenție și își asigura singur finanțarea după ieșirea la pensie si PA
Primul m-as înscrie 😛
Marius Cucu a zis
Eu nu-s deloc de acord cu asta. Pentru că omul în tinerețe nu se gândește ce-o să facă la 60 de ani. Eu nu mă gândeam că după 30 de ani n-o să mai văd wow sau că n-o să mai fiu la fel de productiv ca la 20-25 de ani. Ce să vezi, vârful este acum, apoi ușor, ușor scazi în putere și capacitate de a produce lucruri.
Apoi te trezești că plângi de faptul că pensia garantată nu-ți ajunge. Ok, poate cei care gândesc mai mult decât media e ok să ai opțiunea asta, dar Gheorghe din fundul curții s-ar putea să fie influențabil.
Xtall a zis
Din moment ce dau pe semnătură înseamnă ca îmi asum inclusiv faptul ca o sa-i doară in cot, nu ?
Marius Cucu a zis
Corect, dar mintea de la 20 n-o pui lângă cea de 40-50. Experiență de viață, cum s-ar zice.
Xtall a zis
Nu-s de acord cu tine aici, mult mai repede tinerii cauta sa își asigure viitorul decât cei în vârstă, mai ales când știu ca ceasul ticăie și au semnat ca e problema lor. Plus ca e o chestie de opțiuni și libertăți la urma urmei
Marius Cucu a zis
Tu vorbești de cei care sunt deja pensionari și cumva a avut grijă sistemul actual de ei. Dar mentalitatea celui tânăr, de rând, este: lasă că văd eu ce fac atunci, iar atunci nu îi rămâne decât să plângă.
E ok să fii liber în decizii pensie, sănătate, dar să nu bată la ușă privații, cu profitul, bursa. Pensia și sănătatea sunt lucruri care ar trebui să fie manageriate de stat, iar noi trebuie să țipăm la ei să nu mai fure din banii ăia, iar lucrurile să se facă la vedere.
Xtall a zis
Nu, vorbesc de toti, eu de tânăr am cautat sa fac bani 🙂 , atât timp cât mi s-ar da libertatea asta nici nu m-ar mai interesa dacă fura, sa fure pana nu mai pot, eu sunt asigurat, acum nu ma simt
Marius Cucu a zis
Corect, dar tu nu te încadrezi în cei pe care îi menționam la început. Uită-te cine-ți votează din 4 în 4 ani. Dacă îi lași de mâine să aleagă ce e bine pentru ei cu siguranță 90% nu vor face alegeri OK pe termen lung. Poate dacă încerci să-i educi… dar nimeni nu cred că vrea să își bată capul cu oameni inteligenți 🙂
dam167 a zis
Nu e loterie, dar ca absolut orice serviciu public e bazat pe niște statistici. Nu poți contribui, într-o societate, strict pentru tine personal, așa cum nici debitul de apă pe care-l ai la robinet nu e strict după consumul tău personal. Chiar dacă acolo plătești/consum, la preț contribuie mulți factori. În sistemul de sănătate unii folosesc mai mult decât contribuie, alții mult mai puțin, nu pot fi contribuțiile fix în funcție de nevoie individuale și previziuni specifice.
Cum elimini pensiile într-o țară fără educație financiară? ce face un funcționar public, a cărei treabă e să administreze și nu să producă, care primește un salariu lunar? cumpără bitcoin de câte 100 lei/lună și speră să-i fie bătrânețea ușoară?
Mulți ca tine s-ar înscrie, că atâta înțeleg acum, dar uită că mișcările societății în ansamblu hotărăsc dacă suma de bani pe care o acumulezi tu o să cumpere tot ce vei avea tu nevoie.
Doc a zis
70 de ani❓Ajungi doar dacă ai fost toată viața unul din mulțumimea de tăitori de frunze la stat.E o golănie, acum opțional, mâine obligativitate.Ușor, ușor mulți românașii se vor linge pe bot de o pensie de la stat. Dacă se mărește vârsta de pensionare vor murii la locul de muncă.
Pepi a zis
https://www.1asig.ro/Sanatatea-in-Romania-Speranta-de-viata-a-crescut-dar-este-cu-aproape-6-ani-mai-scazuta-decat-media-UE-articol-3,100-62393.htm
Marius Cucu a zis
E normal, a crescut, dar n-am învățat să facem sport, să mâncăm mai sănătos, să ne tratăm la timp. În plus, ADN-ul contează și la o speranță de viață mai ok. Sunt multe de discutat aici.
Pepi a zis
Ideea era că speranța de viață a crescut dar este tot scăzută fata de UE. Cotizezi 40 de ani și mănânci pensie 1-5 ani in medie. Trebuie sponsorizat și statul cumva, nu ?
Marius Cucu a zis
Păi suntem piața de desfacere a UE. N-avem cum să fim lângă ei. Poate doar dacă vor aduce alte state care să consume. 😉
Redoo a zis
hmm…pensia de stat…n-aș vrea să zic că mă doare la cuc de ea dar…. un pic de moderație, oleacă dă educație financiară, ceva pus de o parte la sigur și sper să fie bine ca sa nu fie rău. Ce să zic…fiecare cu ale lui.
Pato Basil a zis
Am doua chestii de zis!
1. Nu toate activitățile în muncă te solicita la fel din punct de vedere fizic și psihic. Cum vezi tu unul din asta care a cărat tone de țevi in spate zilnic pe la 65 de ani? Să nu zic de construcții unde s-au mărit lefurile artificial și în restul domeniilor grele „mumu”.
2. Toți ne gândim la pensie, dar ea nu a existat din totdeauna, te gândești cum ți-ar fi dacă ar intra în colaps sistemul?
Nu poți compara „o liftieră” cu un „salahor”, sau poți?
Marius Cucu a zis
E irelevant, zic eu, felul în care te solicită o muncă. Pentru aceea ai o remunerație mai mică sau mai mare. Pentru activitățile mai grele ajungem la sporuri și altele. Dar dacă stai în fața unui calculator ai ochii mai varză, dacă dai cu sapa poate te doare spatele, dacă stai sub o antenă poate te doare cancerul. Habar n-am, situații si situații.
Alin a zis
Am în plan ca atunci când o să mă pensionez, să nu mă bazez pe stat. Iar cu vârsta de pensionare, poate sună bine pe hârtie, dar mulți după 50 de ani, dacă rămân fără locul de muncă, șansele le scad în a mai găsi ceva decent. Nu știu cum e după 60.