Nu voi vorbi in acest articol despre programe profesionale de manipulat fișiere video, pentru asta am scris acum ceva timp un alt articol, ci ma voi referi la cele cu care puteți sa faceți câteva tăieturi, modificări, chiar adăugat o subtitrare la filme.
Eu recunosc ca nu am folosit prea des astfel de programe, la mine orice modificare video se realizează cu Premiere Pro sau Davinci Resolve, fie ea mica sau… mai mare.
Dar pentru cei care nu au lucrat in domeniu, nu le recomand asa ceva, nu se merita sa învățați un program complicat doar ca sa faceți câteva modificări minore.
Citește și: Programe de editat fisiere video profesionale
Lista cu cele mai bune programe gratuite de tăiat filme pentru Windows
Chiar dacă multa lume nu agreează pachetul de aplicații cu care vine sistemul de operare Windows, de cele mai multe ori are programe cu care iți poți face treaba…
Windows Movie Maker
Este si cazul Windows Movie Maker, un program excelent de editat filmulețe. Pe de alta parte, acest program are streaming in timp real si foarte, foarte multe opțiuni pentru editare.
Pentru cine a lucrat cu astfel de programe, o sa i se para floare la ureche cel de mai sus, realizat de cei de la Microsoft.
Virtual Dub
Un alt program open source de modificat căruia i se fac actualizări destul de constant este Virtual Dub. Beneficiază de filtre si destul de multe opțiuni de editare. Chiar am rămas surprins ca este compatibil cu toate sistemele de operare, chiar dacă interfața nu este foarte prietenoasa.
La momentul acesta a ajuns la versiunea v1.10.4 (stable). Îmi place ca programul și-a făcut o comunitate, ca oamenii sunt activi pe forumul lor și te ajuta la nevoie.
Se poate descărca de aici.
Are destul de multe opțiuni, filtre, chiar merita testat de cei care vor sa faca editare la un nivel decent.
Avid Free DV
Avid Free DV il recomand tuturor. Chiar daca este mai complex, are in spate o firma cu renume, care stie ce inseamna editare video. De altfel, programele Avid Studio si Avid Liquid sunt realizate de ei – doua programe profesionale de editare video.
Unii il pot considera un program bun, altii pot crede ca acesta este foarte complex si ca nu se descurca sa taie filmele. Trebuie doar multa rabdare si inspiratie daca vrem mai mult de la acest program.
Asa cum se vede si in poza de mai jos, timeline-ul este prietenos și se pot edita foarte rapid filmulețele pe care le doriți.
Se poate descarca de AICI.
Am mai descoperit un program. Este drept, nu este gratuit, dar mi s-a părut interesant. Este vorba despre Corel VideoStudio Pro X7 Ultimate. Daca sunteți atenți si va acomodați cu el, puteți sa-l obțineți si pentru câțiva $. Programul are tone de efecte si poate concura chiar si cu cele profi. Iata mai jos un tutorial mic prin care va prezinta noutăți, dar va învață si sa-l folosiți.
Clipify
Am descoperit un program nou de editat filmulețe. Este vorba despre Clipify. Vorbim de încă un program gratuit ce te ajută să faci sarcinile esențiale de editare video, de la decupare până la îmbunătățirea filmulețelor. Este foarte ușor de folosit și super intuitiv. De altfel, dacă ai nevoie de ajutor găsești o grămadă de informații atât pe site-ul lor, cât și pe contul de Youtube. Este perfect pentru cei care vor să își dezvolte un pic creativitatea.
Are o grămadă de efecte și tranziții în librărie, puteți adăuga titluri, stabilizare sau puteți adăuga subtitrări sau chiar sunet acolo unde este nevoie.
Programul este compatibil atât cu Windows 10, cât și cu 8, 7 sau chiar Windows XP.
Se poate descărca de aici.
Cam acestea au fost programele de tăiat filme. Știu ca mai exista, știu ca nu sunt cele mai ok, dar întotdeauna sunt bune sugestiile. Așa ca va invit la discuții, in comentarii.
Filmora.
ex-silentio a zis
Folosesc des Virtual dub și avidemux. Virtual dub are niște pluginuri care m-au ajutat mult. Unul din ele e deshaker… când ai vreun filmuleț filmat cu telefonul, e excelent pentru stabilizarea imagini. E chiar mai bun decât „stabilizatorul” din sony vegas 🙂
În windows 7 nu mai am movie maker, și nu mi-am mai bătut capul să-l instalez. Pentru editări mai complexe am Ulead video studio, o versiune veche, de pe un CD de la o cameră cumpărată mai demult. Oricum, n-am cine știe ce editări importante de făcut.
Avid Free DV nu mai e free 🙂
Marius Cucu a zis
Eu doar le-am prezentat pe acestea, sunt programe mai usoare, nu pentru cei avansati. Din punctul meu de vedere Premiere Pro este cel mai tare. Mai nou, versiunea CS6 are si stabilizator de imagine foarte bun…
Nu am lucrat cu Ulead Video Studio, chiar o sa-l bag sa vad ce stie sa faca, am lucrat doar cu utilitarul de facut DVD-uri de la Ulead…
ex-silentio a zis
Vezi că acum se numește Corel Video Studio, pentru chestii simple e acceptabil, după părerea mea. Eu nu pot să folosesc Premiere Pro, nu îndeplinesc cerințele 🙂
Cristy a zis
Virtual dub este cel mai folosit de mine. Mi se pare foarte usor de folosit si are si multe optiuni
bucuros a zis
windows movie maker l-am folosit de cateva ori si mi s-a parut ok. de restu nu stiu
razvi a zis
Un program simplu de adaugat subtitrare pt un filmulet?Se afla vreunul in lista aia de sus?Eu stiam ca se poate si online,pt filmulete mici,dar am cautat pe google si nu gasesc deloc
gabrielC a zis
subtitle edit
Bucur a zis
pentru windows am inteles dar pentru linux nu ai nimic de recomandat?
Marius Cucu a zis
Linux e limitat la programe video, gasisem cateva care erau compatibile si cu Linux, dar si cu Mac OS X, o sa caut prin bookmark sa vad daca mai dau de ele.
Matei Vasile a zis
Din programele recomandate, am mai folosit windows movie maker. Eu, am folosit si video pad editor, este un program free… deci pentru noi romanii este foarte bun, deoarece este moca :). Acum sa nu crezi ca eu sunt profesionist, deci nu am folosit aceste programe pentru nu stiu ce filmari fantastice. Le-am folosit pentru mine si pentru cativa prieteni…. 🙂
Marius Cucu a zis
Interesant, chiar nu stiam de video pad editor.
ionut a zis
vreau să schimb laptopul actual un MSI CR630 cu amd dual 2,2GHz cu un Intel Quad N3710 1,7GHz up to 2.56 GHz. Îl folosesc doar pentru email, facebook, chrome si de 2 ori pe an după concedii pentru filme din poze si video cu windows movie maker. Amd-ul făcea față la 90-95 procente la movie maker. Crezi că cu Intel n3710 fac un salt sau nu se descurcă?
Marius Cucu a zis
Hehe, zi de zi înveți câte ceva. Nu știam că AMD a făcut și modele low end.
Nu pare un salt extraordinar de mare, dar este generație mai nouă, va funcționa mai bine pe Youtube, chiar și va lucra pe 4k decent. Mă refer la vizionat, nu randat filmulețe.
Liliana a zis
Trebuie sa editez niste filmulete pentru servici, am folosit Windows Live Movie Maker. Am urmatoarea problema: dupa ce am terminat un filmulet, cei in drept vor modificari. Daca modific in format .wlmp, se desincronizeaza imaginea fata de naratiune si muzica. In concluzie pentru o modificare cat de mica, eu practic editez filmul din nou si pierd foarte mult timp.
O solutie ar fi daca s-ar splitui fisierul video creat (poate in format mp4) in parti pe care le-as salva pentru a le refolosi (cele care nu sufera modificari).
Te rog, ma sfatuiesti cum sa procedez, pentru ca nu am experienta. Poate ar fi adecvat un alt editor de film?
Marius Cucu a zis
Dacă ai de făcut mai multe modificări și e jobul tău sau parte a jobului tău îți recomand să folosești Premiere Pro. Acolo ai split pe video, ai foarte multe opțiuni pe care poți să le faci.
Nenike a zis
2020, windows 10!
Am incercat Moovie Maker. Nu ma descurc, nu il inteleg. Taie sau salveaza exact invers decat ce vreau.
In windows 7 am lucrat (doar pentru taiere si atat) cu Free video cutter. Din pacate, nu merge si in windows 10. Nu are si varianta pentru w10
Stiti ceva asemanator? Simplu si util.
Marius Cucu a zis
Nu îmi dau seama de nivelul tău de cunoaștere, eu editez cu cele profesionale și cam toate mi se pare simple.
Totuși, o variantă mai simplă cred că ar fi și asta. Dacă nu, poate chiar cele de pe telefon să fie mai utile. Acolo m-am jucat mai puțin.
Nenike a zis
Frumos m-am inselat!
Eu credeam ca cei ce ne dau noua lectii, le stiu pe toate. Si mai ales stiu sa raspunda unor nestiutori (ca la clasa I-a la scoala), nu sa ne raspunda arogant ca lucreaza cu cele profesionale. Pai atunci, lucreaza tu cu ele acolo in lumea ta si nu mai posta pe aici nimic. Nu ne esti util. Ocupi spatiul degeaba!
Apropo, nivelul meu de cunoastere e de la 0 spre 1. Altfel, nu aveam nevoie sa intreb aici.
Marius Cucu a zis
Nenike, articolul este un punct de plecare, nu un curs, nu îți sunt profesor ca la școală, să îți bag eu informația în minte. Iei aplicațiile, te joci cu ele și vezi care e mai ușor pentru tine. Ai 4 aplicații puse la dispoziție, îți faci timp și te joci cu unul dintre ele.
PS Vorbim de 0 și 1 în sistemul binar sau?
PS2 Lasă frustrările și muncește să înveți programul.