A fost o perioada in care foloseam foarte mult backup-ul pentru sistemul de operare, mai exact aveam clona sistemului de operare si programelor cu licența(chiar si unui virus), iar apoi nu trebuia decât sa pun aceasta clona.
Programul pe care il foloseam era cel pe care l-am prezentat acum cateva zile, fiind mai degrabă un all in one, adică HirenBoot.
Recent am pus un sistem de operare și m-a rugat sa ii instalez un astfel de program care clonează hardul. Chiar dacă i-am instalat Windows 8.1, iar în noul sistem de la Microsoft, atât de controversat, s-a introdus o funcție de backup foarte ok, practic s-a scos Windows 7 File Recovery si s-a introdus System Image Recovery, nu este un program de full backup, ci mai degrabă un system restore.
Programe gratuite cu care se poate face backup pentru Windows
Sunt multe astfel de programe, chiar open-source, fiecare este obișnuit cu unul sau cu altul, mie cel mai bun program mi se pare CloneZilla.
Daca nu va înțelegeți cu Clonezilla, m-am gândit sa va prezint câteva din cele mai folosite programe de backup.
- Areca Backup
- Clonezilla
- Cobian Backup
- EASEUS Todo Backup for Windows
- Macrium Reflect
- DriveImage XML
- DiscWizard
- GFI Backup
- PartImage
- Paragon Backup & Recovery
- Handy Backup Free
Eu nu obișnuiesc la calculatorul personal sa fac astfel de backup-uri, mai repede reinstalez Windows-ul și aplicațiile, în schimb îmi fac un backup de setări pe VPS ori de câte ori fac o modificare importanta.
Cu ajutorul Windows 10, folosesc programele pe care mi le oferă ei pentru a face backup. Și dacă nu reușesc să fac backup, prefer să dau un refresh, care se comportă ca o resetare la setările din fabrică. De la Windows 11 am reușit să schimb strategia, am început să folosesc un NAS pentru a face backup fișierelor. Am automatizat asta, mi se pare mult mai interesant și mai practic. Singura diferență este că nu fac, efectiv, backup Windows-ului, ci mai degrabă tuturor fișierelor importante.
Despre acest lucru, dar și alte lucruri interesante despre Windows 10 puteți urmări tagul acesta.
Tu cu ce faci backup?
Florin a zis
De cand am dat de Dropbox si Drive nu ma mai preocupa backup-urile. Toate fisierele importante le tin cloud si pe deasupra le am si pe toate laptopurile pe care le folosesc (servici, acasa).
Cristian a zis
Titlul face toți banii… Ai menționat ceva de VPS, cu ce OS ai VPS-ul?
Marius Cucu a zis
Debian 6.
Robert a zis
Decat sa incerc un backup mai degraba reinstalez sistemul de operare, asta daca nu am date pe care sa le pierd. Prin primul an de facultate foloseam Hiren boot, foarte interesant.
Marius Cucu a zis
Si eu la fel as proceda, mai ales ca in felul asta instalez cele mai recente update-uri, dar cand ai programe cu licenta la care nu mai ai kit-ul sau poate nu te descurci cu instalarea, faci o clona a hardului si o restaurezi de cate ori ai nevoie.
Dan a zis
Backupul pentru windows e pentru.. non-tehnici. Sa iti faci backup la date intreleg, dar ce treaba are sistemul de operare? Adica daca e busit si se strica, pui aceeasi versiune, sa se strice iar?
Marius Cucu a zis
Pai e Windows, asta zice tot, la cateva luni dupa incepe sa faca figuri.
Daca ai cateva programe la care nu mai ai licenta, faci backup la tot. Nu inseamna ca esti non tehnic, inseamna ca esti cel mult comod si precaut pentru datele tale.
Marc a zis
@Dan are dreptate si nu inteleg de ce tre sa faci copie la un OS care e busit cand poti face backup doar la fisierele care te intereseaza.
@Marius Cucu nu stiu cum e la tine dar mie imi tine un windows instalat si cate 2 sau 3 ani fara probleme (ma refer la win 7) si il chinui zilnic. Deci necesitatea de backup apare pentru eventualitatea in care moare un HDD pe care am fisiere la care am muncit sau poze de windows nu sunt atasat…
Marius Cucu a zis
Sa zicem ca ai licente la cateva programe pe care nu le ai decat pe un hard?
Acum s-a mai imbunatatit sistemul, ti se ofera o partitie de recover sau un kit pe care il poti descarca online, insa noi n-aveam ocazia asta, daca am fi formatat, am fi pierdut tot.
Si una este sa ai un soft liber pe internet, una este ca licenta sa coste cat 3,4 servere…
Anonim a zis
Da..eu nu stiam de toate programelele astea.Am incercat Handy Backup Free, pare ok.Mai era chiar si un program de ingheta setarile la windows.Dadeai restart si revenea la normal.Stiti cum se numeste?
Ariel a zis
DeepFreeze
Istvan a zis
Eu recomand pentru backups, Acronis True Image, iar Marc mai sus, zice prostii. Bineinteles ca e bine sa ai un backup. Ce se intampla daca folosesti un sistem cu foarte multe programe, si un virus sa zicem iti strica sistemul, iar tu ai de lucru ceva foarte urgent. Backup
Cosmin a zis
Eu nu am facut deloc backup pana acum si nici nu am nevoie. Daca reinstalez windowsul o fac din cauza virusilor care nu vrea sa ii iau apoi din backup. Daca se intampla sa se strice si sa pierd datele nu e nicio problema. Mereu le tin pe cele mai importante pe un stick.
Ariel a zis
eu faca așa:
– o imagine cu Acronis la partiția de windows, pe care o păstrez bine pe un NAS; După 2-4 luni mai fac o imagine nouă;
– am laptop, n-am loc de RAID, dar mi-am pus un al doilea HDD în loc de unitate optică. De pe SSDul cu OS-ul, cu softul Ginie Timeline îmi fac backup în timp real pe HDD la fișierele/folderele în care salvez date;
– fotografiile (RAW) stau pe SSD si backup automat pe HDD până le procesez. Apoi copia de pe SSD o mut pe un NAS local, care are discuri în RAID 1.
tuska ghe. a zis
Backup Windows e un rebut.Acronis e pe bani ,dar merita pe deplin toti banii!!!!!
Marius Cucu a zis
Întotdeauna 3rd party sunt mai ok.