Acasă încerc să mănânc cât se poate de local. Când zic local… am ouă și carne de la țară, de la ai mei, iar lapte și produse conexe găsesc ușor de calitate. Avem pe cineva care cunoaște pe cineva care aduce lapte foarte bun de la fabrică. Bun la gust, exact cum era cel de mătuși-mea, de la țară.
Săptămâna asta am fost la Berlin(a 2 a oară pe anul ăsta calendaristic și a 3 a oară într-un an), să văd cum stă treaba la germănica. Deja merg prea mult acolo și nu e bine. Nu cred că îmi place atât de mult.
Oamenii au asigurat tot ce a fost nevoie, ba chiar am fost un idiot și la conferința asta… am încurcat borcanele și… m-am dus la conferința altora. Așa e când îți vin britanici și greci pe care îi asemeni cu alții. Greșeala mea.
Revenind.
A fost un hotel destul de prezentabil. Nici foarte, foarte, dar nici prea slab. Dar mâncarea diversă. Aș putea să mă interesez dacă au fost 4 stele. Nu mă pasionează prea mult treaba asta cu certificările.
Băi, dar în anul ăsta de 3 ori am avut probleme cu mâncarea. Cu gustul. Nu există să îi pui bio pe un lapte de 3.5% grăsime și să fie praf. Roșii?! Pfoai de mine!
Și da, e scump să mănânci BIO în afară. Dar BIO lor comparat cu ceea ce luăm noi din piață sau de pe la sursele de la țară… e net superior la noi. Și mult, mult mai ieftin.
De asta prefer Spania, Italia, chiar Polonia la mâncare. De Turcia n-are sens să mai discutăm. Bio de la germani este o glumă.
Și da, bine că am descoperit zona indiană/arabă din Berlin. O să mai fie o tură înainte de Portugalia în Berlin și… acolo va fi direcția.
Ar trebui să apreciem ce punem pe masă. Contează!
Andrei Bucur a zis
Mă uitam la roșiile din italia BIO, arătau ca roșiile de la noi pe care nu le cumpără nimeni. Iar lapte 3,5% eu nu am văzut pe afară, doar lapte și atât!
Pheno a zis
Cine mananca „bio”, moare repede. Oamenii sunt omnivori si organismul e adaptat de la mama natura sa manance orice. Inlocuind alimentatia normala cu alimentatia anormala (bio, vegana, vegetariana, etc.), nu facem nimic altceva decat sa ne subrezim benevol imunitatea si implicit sanatatea, dar fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui. Alimentatia nu e un scop, nu e un trend, nu e o moda, ci o necesitate. Nu traim ca sa mancam ci mancam ca sa traim si indiferent ce-am face, nu traim vesnic.
DEX:
omnivor substantiv masculin
1. (Animal) care se hrănește atât cu substanțe vegetale, cât și cu substanțe animale; (animal) care mănâncă de toate.
etimologie:
limba franceză omnivore
Costin a zis
Ba din contra, as zice ca exact ceea ce NU este ‘bio’ reprezinta alimentatia anormala.
Pina in urma cu citeva zeci de ani de cind procesarea alimentelor a atins noi culmi de chimizare si contafacere, intreaga omenire minca numai ‘bio’! Intrutotul inexplicabil cum umanitatea a reusit sa se praseasca, nu ?
Asa ca punerea egalitatii intre ‘bio’ si nenatural nu poate veni decit din partea cuiva ce n-a furat oul de sub gaina (de tara) si nu si-a muls direct in gura ceva lapte de vaca/capra (evident, tot din ograda bunicilor), a cuiva caruia hypermaketul a reprezentat un nec plus ultra al alimentatiei ‘naturale’.
Pheno a zis
Mi-ati ridicat mingea la fileu. Cred ca stiti ca omul este singura vietate de pe Terra care consuma de-a lungul vietii, laptele altor specii decat cel al speciei proprii (exceptie fiind doar in perioada de alaptare). Asta este unul din multele motive de intoleranta, dereglari metabolice, hormonale, pancreatice, sangvine, ale fixarii calciului in sistemul osos (osteoporoza), asa ca renumitul lapte de vaca/capra muls direct in gura sau oala, are doar functia de a umple in detrimentutul functiei nutritive. Dar nu ne putem opune traditiilor de teama de a nu fi marginalizati de cei din jur. Alimentatia „bio” este tot o moda, ce presupune aceleasi tratamente chimice la care este supus solul. Cred ca nu trage nimeni nadejde ca alimentatia e facuta la eprubeta, cel putin nu inca. Se spune ca de ceea ce ne ferim, nu scapam. Motivul mortii este viata, iar viata ne-a fost data cu conditia mortii.
Costin a zis
In ceea ce priveste produsele lactate, intrutotul de acord cu opinia dvs insa doar in ceea ce priveste laptele dulce si brinzeturile grase.
Insa subprodusele fermentate cum ar fi iaurtul, kefirul, laptele covasit sunt si au fost consumate de mii de ani de catre intregi populatii de pe mai toate continentele.
Adevarat, intoleranta la lactoza in diferite forme se instaureaza aproape imediat dupa intarcare (in proportii diferite intre diversele rase ale speciei noastre) insa consumul de produse fermentate prin continutul de probiotice, minerale, calciu, si-au dovedit stiintific efectele pozitive asupra metabolismului uman.
Perfu a zis
Bio pentru mine inseamna doar sa mananc Din gradina proprie si ce cresc prin curte .
Pheno a zis
Si eu mananc bio de cand m-am nascut. Am locuit doar la bloc inca din frageda pruncie si am mancat doar ce s-a gasit prin piata, prin alimentare, prin buticuri, prin magazine de cartier, etc. Am depasit 65 de ani si nu sufar de nicio afectiune. Am aceeasi greutate corporala inca de pe la 17 ani. N-am tensiune oscilanta, am puls 12/7, nu racesc aproape niciodata, nu fac gripa (nici macara Covid-19), m-am operat de cataracta la ambii ochi in urma cu vreo 9-10 ani si nu utilizez ochelari fiindca n-am nevoie, mananc orice, oricat, oricand. M-am apucat de fumat la 6 ani (la 10 ani deja fumam 3-4 tigari fara filtru pe zi). Sunt subponderal (58-59 kg), dar recunosc ca am evitat sa fiu vegan sau sa mananc bio. Am uitat sa spun, nu urmez niciun tratament medicamentos si nu sunt ipohondru, fiindca pentru mine, creierul e cel mai bun medicament. N-am avut, nu am si nici n-o sa am vreodata gradina sau casa la tara. Spor in toate 🙂