In acest articol vreau sa discutam despre problemele pe care le întâmpinăm in editarea video. Fac si eu editare de ceva timp, știu cu ce se mănâncă, întâmpin si eu probleme ca oricare dintre voi.
De ceva timp am testat si eu pluginuri custom, pluginuri optimizate si mai putin optimizate care ne pun piedici atat la randare, cat si la exportul fisierelor.
Ma gândesc chiar si la soluțiile de compromis, lucruri care se fac foarte ușor in After Effects, dar pe care, din cauza timpului si poate a fricii ca nu ne descurcam in After, preferam sa le instalam si sa le folosim in Premiere Pro sau in alte programe de editare video asemănătoare.
Avem parte de pluginuri bazate pe CPU, care pur si simplu rup calculatorul in doua, dar si pluginuri GPU care, cu ajutorul CUDA, ne fac viața mult mai ușoară.
În plus, în sfârșit, cei de la Adobe au preluat ideea celor de la Davinci și poți să randezi GPU. E genial să ai timpi de așteptare mult mai mici la randare.
Cele mai dese probleme întâlnite de mine
Tehnologia avansează rapid, atât pe partea de video, cât si pe partea hardware. E oarecum o perioada de tranziție. Nu se mai filmează analogic, ci pe carduri sau chiar pe SSD-uri.
Mirrorless-urile sunt ieftine, dar au si multe inconveniente. Compresează imaginea foarte mult, iar procesarea se face destul de greu, mai ales dacă folosesc un codec neoptimizat. Chiar printre unii a apărut un mit, o gluma, daca vreti: wow, dar ai calculator atât de puternic pentru a monta imagini de pe mirrorless? Ok, pe mirrorless lucrurile stau din ce mai bine, dar mai durează un pic până se maturizează tehnologia.
Sigur, trecem acum repede pe 4k, dar va fi si mai mare nebunia. Luam cate un FX6 si facem selfie in baie. Nimeni nu se gândește la creație, nimeni nu se gândește cum sa facă o poveste dintr-o filmare, cum sa surprindă cele mai bune cadre si cele mai interesante momente, ci cât de clar se vede.
Apoi vine acasă si încearcă sa proceseze imaginea cu fel de fel de sisteme tot mai vechi, care nu sunt echilibrate si… evident: alergate! Cea mai ieftina placa de baza, cea mai ieftina sursa si 10 harduri. Si te întrebi de ce sughiță sistemul.
Pe lângă acele configurații defectuoase, dacă le pot numi asa, mai avem parte si de pluginuri neoptimizate, de care spuneam mai sus.
DAN MIHAILA a zis
… pentru o configuratie decenta si noua de editare video 4k ? ( nicaieri nu am gasit o configuratie sigura care sa mearga frumos la 4k …)
Mentionez ca am Desktop si laptop cu i7 de generatia cel mult a iv-a si folosesc corel video studio x10 Ultimate .
MULTUMESC FRUMOS , astept .
Marius Cucu a zis
Salut Dan. Păi depinde de mulți factori. Marea problemă este la stocare. Am mai zis-o. Cache-ul pe un SSD, captura pe un alt SSD, iar exportul pe un HDD de 7200 RPM minim. Un WD Blue sau Black și procesor cât mai bun. 🙂
DAN MIHAILA a zis
O configuratie noua cu i7 este de preferat unui refurbished format din intel xeon , memorie ECC , chiar cu doua procesoare xeon , chiar daca sunt mai vechiute ?
DANKE SCHON .
Marius Cucu a zis
Hmm, depinde. E discutabil. O stație grafică refurbished poate fi ok, depinde de generație. În general, modelele noi nu au placă video integrată, în rest, sunt pe acolo… pe partea de procesare.
Pe de altă parte, dacă editezi puțin, acasă… câteva materiale video pe săptămână… e suficient și un procesor I7. Aș lua stație grafică doar dacă aș face editare 20 din 24. 🙂 Ai văzut ceva stații care ți-au atras atenția?
DAN MIHAILA a zis
Da , am vazut o groaza la BRANDCOMPUTERS …
… si doresc sa faca de exemplu un film de o ora cu tranzitii,scris pe imagine , fade sunet,revers mode la video etc. in cat mai putin timp … nu 5-6 ore , chiar si trei ore mi se pare mult ptr. randarea lui 1930/1080 …