V-am zis că urmăresc un pic cam agresiv piața de imobiliare, să văd ce mișcă, poate, poate o veni vreun chilipir.
Am niște bife pe OLX să văd ce se întâmplă. Evident, presupuneam că plafonările nu vor fi, iar oamenii vor da de greu. S-a scumpit un pic costul de întreținere, dar nu e răul atât de negru, zic eu.
Am pus la favorite câteva imobile și văd că, timid, timid, apar discount-uri, oamenii pun preț mare, văd că nici naiba nu întreabă și încep să micșoreze prețul. Recunosc, de câteva ori am băgat bățul prin gard și eram genul ăla de „ofertant” la 60% din prețul afișat.
Oricum, pe grupurile de Facebook încă mai sunt „oferte” de îți stă mintea în loc. Dar și apartamente noi văd că ies la „promoție”, chiar dacă sunt undeva la porumb: 20 de minute de mers de câmp până la stația de metrou.
Chiar și prin Ploiești sunt oameni care încearcă să vândă apartamente vechi de când lumea, în zone de rahat, la preț de apartament nou. Culmea, se construiesc apartamente noi pe aici, în zone relativ asemănătoare, aproape la același preț pe metru.
Va fi distractiv să vedem cum se va trece de iarnă.
F. a zis
Am vazut niste preturi la ap. noi in Ploiesti de zici ca sunt in capitala in zone de lux. Si nu cred ca preturile chiriilor sunt la fel.
Marius Cucu a zis
Se face unul sustenabil în centrul Ploieștiului cu vreo 150k euro. Pe lateralele orașului găsești și la 900-1000 de euro mp2. Noi. Chiriile nu sunt de București, de marginea lui, cel mult.
Daniel Bis a zis
E o piata dificila, la fel ca si piata energiei.
Cand se scumpeste in „amonte”, deja „ieri” s-a scumpit si in „aval” cu 10-20% in plus fata de scumpirea din amonte.
Cand se ieftineste in „amonte”, mai trece o saptamana/luna pana se rectifica treptat cu 70-80% din ieftinirea din aval.
Cu alte cuvinte cand se scumpesc materialele si manopera, imediat se scumpeste valoarea apartamentului cu un procent mai mare decat procentul cresterii cheltuielilor sau cand oferta e mai mare decat cererea.
Dar cand se ieftinesc materialele si manopera sau cererea scade atunci preturile stagneaza o perioada mai mare de 1 an si apoi usor usor, incet incet scad pe nesimtite.
alex a zis
E de aproape un an blocata piața chiriilor. Preturile nu au scăzut….ca sunt tranzacții puține. Dar cum zici…urmează.
Oricum pe termen lung e ilogic sa tot crească pe o piață cu populație în scădere.
Daniel Bis a zis
Daca perioada de criza se prelungeste (tot ce e posibil) vom vedea scaderi timide si punctuale (pe anumite tipuri, categorii sau zone) la imobiliare. Daca economia isi revine vom vedea cresteri masive de preturi la imobiliare.
Deci … nu va faceti iluzii ca o sa gasiti „pomeni” chiar si pe termen lung de criza.
Doar daca prindeti vreo executare silita, o mostenire sau o nevoie urgenta de bani.
Marius Cucu a zis
La cât de mulți bani europeni se bagă în zona noastră nu știu dacă vor fi scăderi.
ice4you a zis
Ba chiar vom asista la o migratie tot mai mare a nomazilor digitali care vor alege sa inchirieze in Romania tot mai multe spatii de locuit pe termen mediu si lung, preferand orasele mai mici si putin aglomerate din pricina depopularii si implicit mai putin poluate. Fenomenul, desi ignorat de multi in vremea in care altii habar nu au de el, e in crestere si pe la noi odata cu pandalia, cand multi europeni au descoperit aici ca e liniste, conexiune la internet brodband cu viteze mari, stabila si ieftina, criminalitate redusa, preturi mult mai mici la chirii si utilitati ca prin tarile de origine, plus multe alte oportunitati. Se intampla incet si sigur, am in draft un articol pe tema asta, poate reusesc sa il si termin si postez.
Marius Cucu a zis
Asta da. La ce am văzut în București, fără discuții, e trend de migrație. Mai ales, dacă te pui cu fundul în tren o să observi din ce în ce mai mulți străini pe la noi. Eu am nimerit de vreo 2-3 ori trenul din București spre Iași și tot mai mulți sunt…
ice4you a zis
Pe aici nu se observa nicio miscare, daca nu cresc usor, atunci raman blocate pe unde sunt deja, adica la niste preturi de iti piuie timpanele. Din ce am vorbit cu unii oameni din bransa, adica aia de investesc, daca nu le vand pana in februarie cu „prima casa” si alte manevre, ce raman din martie au de gand sa le scota la chirie long term. Probabil ca ceva, ceva se vor mai ieftini, insa la ce preturi astronomice sunt acum, nu vad cum ar scadea cu 20-30% cat sa zici ca s’ar apropia de niste preturi cat de cat decente si alea tin sus si preturile la imobilele sh.In rest, un lucru e clar: nimeni nu vinde in criza, decat in situatii de forta majora, pentru multi investititori e un depozit sigur in perioade nesigure, cautate si scumpe vor fi garsonierele si apartamentele cu 1-2 camere pentru costul redus de intretinere, posibil sa ramana destul de sus si alea cu 3 camere din zonele bune. Prin porumbi s’ar putea sa mai miste ceva ca multi au inceput sa inteleaga cum se traduce asta in costuri ulterioare si se feresc cat pot.
Marius Cucu a zis
N-au cum să aibă 30% „discount” atât timp cât e inflație.
ice4you a zis
Nu or sa aiba nici dupa inflatie, ca atunci trebuie recuperata pierderea din perioada inflatiei la care se adauga si cresterea naturala a cereri.
Marius Cucu a zis
Mda, încă nu e blocată de tot piața. Ieri m-am uitat pentru un apartament, azi deja s-a vândut. Anunț pus de 2 zile. Sunt destui bani în piață.
ice4you a zis
Nu e blocat nimic si nici nu o sa fie prea curand, mare parte din capitalul investit in alte locuri incepand deja sa fie directionat in 2023 inspre zona asta, odata ce bursele au inceput sa aiba un grad tot mai mare de instabilitate si afaceri ca ele din domeniul tehnologiei sa schiopateze. Basca, ieri s’a aprobat si finantarea cu un buget mamuth de garantare a finantarilor pentru „Noua casa”, ce din februarie probabil ca va mai salta inca un pic preturile la locuintele noi, in vremea in care le va sustine pe restul, investitiile de afara crescand pe sectorul asta care in Romania este si va ramane unul profitabil pentru dezvoltatori, pentru ca in Romania mai e inca mult loc de crestere, preturile la locuinte find inca destul de mici comparativ cu restul Europei.