Am mai relatat pe aici referitor la rate. Câteodată sunt bune, dar nu întotdeauna. Nu mai reiau discuția.
Este o perioadă aiurea pentru toată lumea, mai ales când vezi cât stres este din cauza a tot ceea ce se întâmplă.
Știu oameni care deja au început să cheltuiască suplimentar, să meargă la psiholog pentru a trece de situația asta. E greu să te știi că produci bani, dar de fapt nu îți ajung. Asta și pentru că ai vrut să faci de toate, dintr-o dată. Și în perioadele astea de incertitude și inflație ai dobânzi frumoase.
Am o altă cunoștință care a făcut pasul pentru rate. Au vrut să aibă mai mult, dar nici să nu renunțe la anumite lucruri. La un venit de ~5000 de lei aproape 3500 de lei se duc pe utilități și rate.
Practic, de la o calitate a vieții decentă pentru provincie te blochezi pentru ani de zile. De ce?
Pheno a zis
Nu sunt un adept al ratelor. Cred ca ideea de rate pe termen foarte scurt, doua-trei luni, poate chiar pe un an, fara dobanzi si alte cheltuieli, care inseamna imprumut de la prieteni sau familie, este ok. Totusi, fiindca niciodata nu ne da cafeaua in foc si fiindca si maine mai e o zi, cred ca ar fi bine sa achizitionam cu plata integrala. Diferenta dintre a-ti pune lunar o suma de bani deoparte (ca un fel de rata) si a cumpara in rate este semnificativa. De ce am alege sa cumparam ceva cu mai mult de 35-45%, platind rate a la longue, cand pentru aceeasi perioada de timp, putem cumpara cu banii jos? Oare cei 35-45% nu i-am putea folosi la ceva mai bun? Daca nu, inseamna ca ne permitem si facem parte din categoria celor care n-au nevoie de bani, sau banii pe care ii „pierdem” nu conteaza, fiindca n-am muncit pentru ei, fiindca se stie ca banii pica din cer… Cred ca un pic de precautie ne salveaza de vizite la psiholog.
Mirel a zis
Pentru ca oamenii nu au educație financiara, nu sunt organizați și merg inainte pur și simplu.
O parte esențială a educației financiare este partea de economisire, adică lunar ar trebui sa pui deoparte 10-20 % din venit.
Adică dacă ai salariu 5.000 lei ar trebui ca lunar sa economiești 500-1000 lei.
Banii ăștia strânși au mai multe scopuri – pot fi o rezerva pentru zile negre, pot fi folosiți pentru a lua un frigider, mașina de spălat etc fără a mai plăti dobânda și asa mai departe.
Ca sa strangi bani înseamnă că trebuie să faci unele alegeri și sa tai de undeva.
De ex. cafenelele care sunt peste tot și unde costa 8-15 lei cafea cu lapte. Un esspresor decent costa 1.000 lei iar o cafea cu lapte făcută acasă costa cam 1,5 lei, iar gustul este cam tot pe acolo, dacă nu ești mare pretențios, ca am și eu esspresor acasa.
Pentru luat cafea la birou exista termos – deci poți economisi minim 150-200 lei lunar doar de aici sau și mai mult, în functie de câte cafele bei sau câți membri de familie sunt.
Doar ca oamenii nu vor sa taie de nicăieri, vor de toate și inevitabil banii se termina.
Andrei Bucur a zis
5000 nu e chiar venit decent si s-a indatorat cam mult cu 3500 lei. Nu stiu ce si-a luat, ce rate are. Costurile mele (o sa iau luna de iarna cu facturi mai mari) lunare sunt cam asa :
2 rate (casa si un nevoi personale) – 2300 lei
Facturi : 1000 (pun gaz 1000 desi nu am platit atat niciodata) + 250 lei Digi (servicii+energie) + 100 apa . Iese un 3700, hai sa pun tras de par 4000 pe luna, desi am ingrosat mult la gaze.
in casa de intra in jur de 15000, deci darile sunt de sub 30% din total venituri.
La astea se adauga usor activitati copil, vara cand e vacanta la spatiu de joaca privat (1700 lei/luna), etc.
In schimb eu chetui mult, cred ca in jur de 100 lei/zi
Marius Cucu a zis
Ratele sunt ~2000, facturi 1500 de lei.
Andrei Bucur a zis
cam mari facturile, eu am pus 1000 la gaz ca stau la casa, dar real am platit cam 500 lei pe iarna.
Si ratele….2000 lei la 5000, multicel. Noi ne gandim la inca o rata pentru un apartament, ceva pe la 40k, dar ne bazam ca suntem 2 si nu vrem sa depasim 1000 lei pe acea rata, cam cat as lua pe chiria lui
Marius Cucu a zis
Casă mare.
Andrei Bucur a zis
Moștenire ?:)) ca la 5000 lei, casa mare…acum depinde ce intelegi tu prin casa mare, cati mp utili?
Marius Cucu a zis
160mp
Andrei Bucur a zis
Ba eu am 140….si…na, depinde cum o fi izolata
ice4you a zis
Si acuma vrei sa zic vorba aia cu intinsul cat iti e plapuma? Sa tot fie vreun an si mai bine decand „profeteam” ca apune epoca bogatilor saraci, csf, ncsf, a fost frumos, dar se gata.
Valentin a zis
Nu cred ca exagerez, dar peste 90%, din populatie nu intelege care sunt componentele unui credit, cum se calculeaza ratele si dobanda, ce presupune dobanda variabila. Multi nu citesc contractele de credit pentru ca nu le inteleg.
Pentru majoritate, prima rata este singurul reper pe care il iau in calcul cand decid daca semneaza un contract de credit.
Ce vreau sa spun este ca nu e vina oamenilor sau ca sunt prosti. Invatamantul din Romania nu a inclus si nu include si cursuri de baza despre economie si finante. Acolo e problema.
Asta este si motivul pentru care bancile fac profituri mari in Romania. Oamenii se arunca in credite fara sa stie ce riscuri implica asta pe termen lung. Si trag apoi o viata de ele.
Iolanda a zis
Nici eu nu am făcut educație financiară la școală, dar am făcut-o în familie. Este de preferat să nu faci rate, dar în perioada de până în 1989, când nu se modifica valoarea ratei și aveai un serviciu sigur, nu era o problemă. Mulți părinți nu și-au educat copiii. Noi când luam leafa ne adunam în jurul mesei și împărțeam banii pe căprării. Copiii atunci au învățat că nu există un sac fără fund și există niște priorități.
Acum, eu am mai făcut minuni cu walletul de la emag. Am luat cauciucuri înainte de pensie și am bifat plata la 30 de zile. Sau am luat mașina de spălat rufe în 4 rate (dobânda a fost 10 lei), dar am plătit-o în 2 luni.
Marius Cucu a zis
Depinde. Generația mea a prins un soi de educație antreprenorială. S-au făcut câte ceva la școală. Nu suficient, dar un pic unii au prins. Dacă a fost și un pic de bagaj de acasă, din familie…
Perfu a zis
Cunosc oameni care nu au bani , au frigiderele goale dar isi fac credite sa isi ia cele mai scumpe telefoane si haine si cele mai scumpe electro-casnice si apoi se vaita ca nu au bani
Constantin a zis
5000 de lei pe luna e un venit mai mult decat decent pentru o singura persoana. Mai scoateti naibii capul din bulele alea exclusiviste in care traiti si veti vedea ca in Romania sunt 40% angajati care castiga sub 3000 de lei net, unul din trei angajati au chiar salariul minim pe economie.
In Bucuresti, in anno domini 2023, mai sunt inca magazine de cartier (cele pe care nu le-a rapus inca Mega Image) la care se trece „pe caiet” si se aduc banii la salariu sau pensie. Si nu vorbesc de cartiere precum Rahova sau Ferentari. Si va mirati apoi de scorurile din sondaje ale AUR!
Nu vedeti cate „cazane” pe 4 roti sunt in trafic, credeti ca oamenii aia nu si-ar lua masini mai bune daca si-ar permite?
Ah, si tot in Romania, tot in Bucresti, acum unul sau doi ani i se spunea la un interviu pentru angajare unui amic (domeniu IT, nu la buticul din coltul blocului) ca faptul ca se da salariu la timp e un punct „pro” pentru a se angaja la firma respectiva!
Referitor la rate, m-am ferit cat am putut de ele si am preferat (atunci cand nu a fost cate o urgenta) sa astept si sa cumpar cu banii jos ce am avut nevoie.
Educatia financiara si cea sexuala ar trebui sa fie prioritatile invatamantului din Romania, nu comentarii literare lungi si inutile sau matematici superioare de care un om obisnuit nu va avea nevoie niciodata in viata!
Pheno a zis
Cel mai bun si realist comentariu. Asa este. Cand uitam de unde am plecat, cand ne situam deasupra plebei, de acolo de sus, nu mai vedem ce se intampla jos. Cu cat suntem mai sus, cu atat mai mult slabeste acuitatea vizuala. Totusi apare un nonsens. Daca suntem pe cai mari, de ce ne batem capul cu ratele? Daca suntem smecheri, n-ar trebui sa platim totul cu banii jos?