S-a tot discutat despre vloguri, în ultima vreme, despre cum oamenii din media înțeleg conținutul din online. Probabil că și ei sunt prinși într-o bulă în care cred că totul este roz.
La DIGI este roz momentan. Banii vin, se crește brandul frumos și elegant, așa că și la ei intervine o rutină. Nu ai un factor de stres continuu. Mă refer la ei pentru că financiar stau cel mai bine, dar și au dat duma aceea când i-au luat la mișto pe cei cu vloguri. Răspunsul acestora a fost destul de bine răspândit.
Am auzit tot felul de discuții privind conținutul video. De exemplu, creatorul viralului „Cristi, bă Cristi”, Mikey Haș spune aici că vom avea conținut video doar pe internet.
Pe de altă parte, ascultam pe cineva din baricada TV-ului care a migrat și ea un pic în online, Andreea Esca, ce zicea că e posibil să fie doar o bulă conținutul video pe internet. Un exemplu ar fi Casey Neistat care a rupt-o cu vlogul. Sigur, e oare cum deplasată comparația pentru că vreau să discutăm despre marile producții TV.
E posibil să fie ambele variante posibile, dar eu cred că varianta lui Mikey este tot mai plauzibilă. Și mă gândesc că deja ni se pregătește platforma pentru asta.
Toate televizoarele de acum încolo, chiar si televizoarele ieftine au în comun conexiunea WiFi și conectorul RJ 45 pentru cablul de internet. Smart TV-urile au din ce în ce mai multe aplicații.
Mi-a plăcut atât de mult android-ul de pe televizoarele performante și cred că va fi viitorul.
Marea problemă pe care o văd este platforma. Va fi aceeași problemă ca la bloguri. Mulți se mută în Youtube și în Facebook și vor plânge că le-au închis băieții contul. Sigur, făcând analogie la televiziune… hai să le numim un fel de CNA al internetului. Sigura diferență este că CNA-ul normal face jocuri politice, nu și bani de pe urma ta.
Din punctul de vedere al comodității e posibil să se renunțe la telecomanda clasică. Pe android mă descurcam decent, pe Youtube, țipând la telecomandă, iar el făcea text. Așadar, poți căuta conținut din pat, ușor, fără să te complici.
De exemplu, la celelalte 2 televizoare, chiar dacă erau foarte ok, nu mi-era comod să tastez. La Panasonic a fost cel mai dificil pentru ca nu eram obișnuit cu sistemul de operare, la LG aveam avantajul că am și eu un model de la aceștia.
Dar să dai comenzi televizorului cred că e cea mai ok chestie care va fi adoptată de mulți. Totul este să se facă un marketing suficient de ok pe partea asta.
Conținutul video targetat
În momentul de față doar câțiva se evidențiază în online. Mulți se prostesc, dar vorbim de un conținut de copii. Ca să aduci oameni mai în vârstă acolo va trebui să ai conținut pentru ei. Probabil că oamenii de acum vor crește și vor schimba opinii. Influenceri, nu?
Poate că și oamenii din mediul TV vor face asta.
Deja avem pe Petrișor Obae care face conținut de TV în online, mai nou chiar avem și o emisiune de trend îi zic eu. De genul lui Pătraru, de genul băiatului care făcea la antena3. Sigur, cu ceva ambalaj, cu modificări ca să țină pentru online.
Acum stau și mă gândesc dacă jumătate de oră este ok pentru astfel de emisiune.
Chiar comentam pe alte bloguri că este greu să faci o astfel de emisiune. Nu este un articol de 300 de cuvinte pe care îl documentezi imediat, ci ai nevoie de un script, de niște idei, de documentare pentru filmulețe, pentru poze, de dat o voce, de folosit o intonație corespunzătoare, de animat drăcia aia de caricatură.
E o treabă ce nu se face în 2 pași și 3 mișcări, ci chiar dacă va intra într-o rutină, tot va ocupa destul de multe resurse. De exemplu, ca Pătraru să facă ceva ok în zona lui are nevoie de o echipă de 10-15 persoane.
Momentan, nimeni nu cred că va arunca banii pe așa investiție, până banii din publicitate(ăi` mulți, nu vor ajunge și în online).
Nu vorbesc despre următorul an, nu vorbesc despre perioada scurtă de timp, ci pentru o durată de timp mai lungă. Credeți că se mută totul în online? Pe platforme dedicate sau pe cele comune: Youtube, Vimeo?!
Malin a zis
Merge la fel de bine si self-hosted. Evident ca sunt costuri mai mari, dar macar exista garantia ca nu pierzi totul in momentul in care Youtube isi da seama ca faci prea multi bani de pe spatele unui serviciu pe care ei il ofera gratis.
Marius Cucu a zis
Probabil că de la un nivel se vor face și ceva parteneriate directe.
Vasile a zis
Orice e posibil, iar viitorul e al celor ce indraznesc sa faca altceva decat ce se face acum.
Cat despre ultimul clip, jumatate de ora e mult, daca eu care ma consider ca am oarece rabdare si am dat drumul la clip cu premiza din start sa-i acord o sansa cu greu am reusit sa-l urmaresc pana la capat.
Ca si concluzie e anti-PSD clar, si a aparut taman acum in prag de alegeri, bine nu se avanta ca sa nu sperie publicul, dar tendinta e clara. Cineva a bagat bani in animatia asta, nu e de timp liber, montaj, documentare, etc. cum zicea si Marius „este greu să faci o astfel de emisiune”, completez eu de unul singur.
Self-hosted, e nevoie de resurse destul de serioase sa sustii un streaming chiar si modest, apoi pierzi avantajele platformei, aia care este, esti mai greu de gasit, pierzi unelte, compatibilitate, mai greu de inglobat in site-uri pentru cei care te promoveaza, gratuit sau cu interes 😉
Marius Cucu a zis
Sincer, i-am arătat și filmulețul soră-mii, are ochi mult mai format decât al meu pe producție. Are cam 15 ani de producție, pe când eu am cochetat mai mult cu politicul.
A zis din start că e slab pentru că nu e asumat, nu e un om cu carismă în spate, pentru că nu are o dicție și intonație ok cel care „recită” și e… lungă.
E posibil ca unul dintre băieții noi să iasă și să facă în prag de alegeri ceva de genul.
Eu am luat-o de pe anumite bloguri ce știu că au influențe cu băieții noi, ce vor să salveze România. Bine, pe mine chiar nu mă interesează de niciunul dintre partidele astea. Mi-ar plăcea ca PRU să nu intre în Parlament și poate să stea acasă UDMR. În rest, PNL și PSD sigur vor fi pe posturi.
Vasile a zis
Observatiile sunt bune, dictia e un pic fortata, parca pune accent pe consoane, era la moda intr-o vreme, dadea greutate vorbitorului sau doar impresia. Animatia e simpla, plus ca acum sunt programe, ce recunosc vocea si pot sincroniza automat miscarea buzelor unui desen animat, a mainilor, gesturi simple presetate pe cuvintele accentuate.
Oricum apreciam mai mult un om intr-o camera, care sa spuna ce a spus, un pic aranjat sa arate ca C.A. Rosetti, genul teatral, acum depinde cui vrei sa te adresezi, poate animatia prinde la tineri, poate cei mai in varsta inteleg ce se vrea a fi mai subtil, ce sa zic pe la final a dat cu bata in balta si l-a aratat pe Ponta cu urechi si a zis sa citim si sa nu ne uitam la Antena 3, concluzia…?!?!
Marius Cucu a zis
De la minutul 15 am intrat în alte discuții și n-am mai fost atent la ceea ce zicea așa că n-am prins-o p-aia cu Tonta.
ice4you a zis
E clar ca schimbari vor fi insa asa cum am mai comentat pe la tine, televiziunea in formatul clasic mai are inca viata lunga de trait. O sa scriu si eu un post in care voi incerca sa argumentez cu un exemplu concret de ce spun asta.