Am fost acolo, în Portugalia. 25 septembrie – 11 octombrie, 9 cazări și aproape 15 nopți de dormit departe de casă. Nici măcar când am plecat de acasă nu am gândit că va trebui să fac management pentru așa ceva.
432 354 de pași dintre care 81 234 în Italia, Milano și Bergamo, alături de ~20 000 în Berlin. Aș aproxima undeva la ~400 000 de pași în Portugalia în ideea în care au fost momente în care n-am purtat ceasul pentru că… baterie. Dacă ne luăm după statistica ceasului înseamnă undeva la 300 de kilometri făcuți în perioada asta pe jos. Sus jos.
Asta pentru că a intervenit Berlin ce a adus un pic de modificări: adică am plecat mai devreme de acasă și am fost nevoit să dau niște haine mai groase pentru acasă. Eu am gândit destinația ca fiind una caldă, nu una cu frig. Culmea, nici măcar în Berlin n-a fost atât de frig pe cât credeam. Reușeam cu geaca de vânt și atât. Bine, asta și pentru că transferul s-a făcut cu șofer, nu cu transportul în comun. E diferență de abordare.
Am plecat de acasă cu 70% din itinerariu făcut. La fel ca în Andaluzia mi-am luat și cazări în timp real. N-am știut exact cum e Portugalia, dacă să plec, dacă să mai stau, am avut și treaba cu aparatul ce m-a enervat atât de tare încât eram pe site-urile de bilete de avion ca să mă întorc… așa că am luat o parte din cazări aproape în timp real. Și din daytrip-uri am ajuns să fac „citybreak”, de aceea am zis că e bine să ai o noapte în plus într-o locație. Greșeala asta a făcut ca Faro să fie cu 3 cazări, nu cu una.
Închei aici cea mai lungă și obositoare deplasare a mea, cu cele mai multe planificări și lucruri care au ieșit și… nu au ieșit. Mai pe pagubă, mai cu amintiri, Portugalia într-un final a fost frumoasă.
Dar nici nu sunt convins că o să reușesc să mă întorc aici curând. De asta am și ales să fac itinerariul atât de lung. Portugalia nu este accesibilă din punctul de vedere al limbii nu neapărat de costuri asta pentru că am ajuns și noi la un nivel apropiat de vest. Sau poate vestul a căzut un pic și noi ușor, ușor i-am prins din urmă.
Portugalia rămâne destul de accesibilă pentru noi, însă prefer Spania pentru că înțeleg limba, chiar dacă nu o vorbesc atât de bine și mi se pare un pic mai ușor de abordat. Însă, din punctul de vedere al costurilor, Portugalia zic că face diferența. Mă refer aici direct la costurile de transfer. Scriam ideile de mai sus până să dau de Algarve. Zona asta m-a făcut să cred că… mă voi întoarce în Portugalia măcar pentru plajă. Este ceea ce trebuie, iar dacă prindeți zboruri ieftine, fie și cu escală… vă recomand! Nu zic că e mai bine ca la noi sau chiar greci, dar e diferit.
Ce am învățat despre Portugalia?
Am luat foarte mult cash la mine și nu știu dacă a fost rău lucrul ăsta. Am avut probleme mari cu ING și ceva mai mici cu BT. Revolut, pe alocuri nu a funcționat. Nu știu sigur dacă a fost de la mine, dar am testat de vreo 2 ori și a trebuit să plătesc cu BT. E prima dată când pățesc asta în UE. Vreau să cred că au fost probleme la mine. Confirmați voi dacă ați putut plăti pe acolo fără probleme.
Nu am foarte multă experiență cu cardurile de la ei asta pentru că am ales să plătim majoritar cu cash. Dacă în Lisabona vedeam destul de multe locații în care era card only, eh în restul țării am dat de cash only în cele mai multe locuri. Bon se scotea sau măcar o proformă, însă ei doreau cash. Cu alte cuvinte, fiscalizau.
Eu am supraestimat și recunosc că am stat cu morcovul în fund că am avut foarte mult cash la mine. Nu e deloc OK să te plimbi cu mii de euro într-un rucsac. Partea bună este că e jerpelit și n-ar da lumea 2 bani pe el. 😀
Că tot vorbim despre bani, prețurile mi se par ca la noi, poate un pic mai sus pe alocuri. E clar că în zonele turistice ți-o iei, eu m-aș duce undeva la 15-20 de euro de persoană pentru o masă OK.
Cel mai prost mi se pare că am mâncat în Lisabona, fiind și cea mai turistică locație. Am mai căutat și prin alte părți lucruri mai pământene, dar parcă Lisabona nu a oferit nimic. Sigur, puteai alege mâncare internațională, dar hei, vrei să încerci cât mai multă mâncare locală. Dacă nu e suficient să te duci în București la o cârciumă și mănânci același lucru.
Dacă mergeți în Portugalia și nu mâncați fasole înseamnă că nu ați mâncat nimic local. O să vă întâlniți cu acestea la tot pasul, în toate combinațiile posibile. De la ciorbă, până la orice combinație. Mâncarea locală este destul de grasă, însă gustoasă. Poate că este mai bună ca în Spania?! Poate mai ieftină? Depinde de zonă, evident.
Și, totuși, am discutat ulterior cu persoane și… ei n-au dat de fasole. Ori s-au orientat spre lucruri europene, safe, ori n-au mers și în partea locală. Eu am nimerit în zone 100% locale, cu oameni(muncitori) mâncând la prânz acolo.
Cel mai fain mi s-a părut că a fost în Porto din punctul de vedere al mâncării. Cred că e și orașul cel mai accesibil dintre toate. Culmea, este un contrast pentru că era plin de turiști. Dar probabil concurența i-a făcut să iasă în față cu lucruri la limită, oarecum locale și un pic ambalate pentru turiști. Mi-a plăcut experiența acolo… eu aș lua cât mai multe zile acolo deși orașul nu este tocmai mare, zona turistică este de-a lungul podurilor.
Apropo de mâncarea locală la noi era simplu: când nu dădeam de engleză însemna că am ajuns într-un loc mai puțin turistic. Și… dacă sunteți cu dulciurile… Portugalia o să fie raiul vostru.
Eu am bifat și tipicul local, de la prăjituri până la Patatas de Nata. Nu sunt fan prăjituri în special, însă… nu aș zice că am mâncat ceva senzațional. Veți găsi, oricum, la tot pasul fel de fel de cofetării. În general, oamenii iau la micul dejun fie ceva dulce cu o cafea, fie cu o prăjitură. Am încercat, nu ne-a ieșit mai mult de-o zi.
Care a fost itinerariul nostru?
Când zic itinerariu nostru mă refer la faptul că am fost 6 zile însoțit, iar restul de 6 zile am fost de capul meu. Să fie un semn sau nu, dar ultimele zile au fost mai faine, singur.
Glumesc, doar că locațiile au făcut diferența.
- 3 nopți de Lisabona – până la urmă au fost 2 la mine venind din Berlin – doar că am venit obosit
- o noapte de Coimbra – se putea încă o zi
- o noapte de Braga – și aici mergea încă o zi
- 3 nopți de Porto – aici cred că m-aș muta
- 3 nopți de Faro – împărțite în 3 cazări, una în Muntenegru(Faro) și 2 în Lagos. La plajă se putea încă o 2-3 zile până să mă plictisesc. Și alte 4-5 pentru a vizita toată zona. Chiar și așa, deși am zis că voi acoperi o mare parte din Portugalia, trăgând linie, nici încă 2 săptămâni nu erau suficiente pentru a vizita mai tot.
Iată și o captură din Google Maps cu zonele vizitate:
A mai fost și o noapte de Italia, dar pe aceea o trecem separat. De ce am ales și Italia? Am explicat aici.
Cred că am avut multe cazări. E drept, nu am știut nimic despre Algarve și nu înțelegeam exact unde să merg. Nici nu m-am documentat suficient și nu am avut cazări luate până la plecarea din Porto. Eu eram în ultima zi de Porto și abia rezervam prima noapte de Faro. Nu mă întrebați cum am rezervat a 2 a cazare pentru că… am uitat.
Dar uitându-mă în spate sunt 3 cazări în Algarve. 3 separat. Aici am greșit eu, însă, repet, lipsa de documentare. Asta m-a costat la „cârcă”. Am cărat rucsacul foarte mult în spate. Puteam să îl las la cazare, oamenii erau calmi, faini și mi-ar fi ținut extra ghiozdanul, dar dimineața pozam sau eram pe plajă, iar la mijlocul zilei voiam să am laptopul cu mine să mai mișc câte ceva când era soare foarte puternic. Uite așa… cu el în cârcă pe plajă, de fiecare dată. Jos pălăria pentru Asus că a rezistat impecabil, meh ecranului OLED că… nu e suficient de luminos și că trebuie să-și pună protecțiile pentru burn in în valoare.
Ce ar fi trebuit să știu despre Portugalia?
Deși este o destinație foarte faină pentru călătorit, ce îți lasă oportunități atât pentru mașină, cât și pentru autocar sau chiar pentru avion sunt locuri în care este bine să ai mașină, mai ales în Faro. Asta dacă vrei să ajungi la toate plajele virgine, izolate. În plus, stilul meu este de a călători low cost și nu se potrivește neapărat cu ceea ce am mixat noi. Sau n-am reușit să mixez cum trebuie. Nu am abordat țara cum trebuie asta și pentru că a fost o limitare de prețuri de bilete de avion. Adică într-un mediu ideal ar fi trebuit făcut de la nord la sud sau invers. Cumva nu știu dacă trebuia să fie zborul din Porto spre Faro. Dar poate abordați voi diferit.
Am văzut la fotografi că au avut acces la anumite plaje virgine, acolo unde au putut poposi la răsărit. Eu eram oarecum limitat de treaba asta, dar sincer să fiu, am fost și comod… am ieșit foarte puțin la răsărit. Fizic n-aș fi putut să îmi încarc bateriile și pentru a merge pe acolo. Dar deh, dacă nu vă plac lucrurile astea, puteți ignora paragraful acesta.
Aș evidenția și faptul că, dacă nu sunteți persoane care să aibă condiție fizică în orașe precum Lisabona sau Coimbra nu prea aveți ce căuta acolo. Veți fi dezamăgiți sau… cel mai bine ar fi să vă folosiți foarte mult de transportul în comun. Poate în Braga sau în Porto lucrurile sunt mai OK, iar în celelalte chiar este plat. Oricum ar fi, să nu vă luați după ce zice Google: drumul este plat. Nu, sub nicio formă. Veți urcași coborî toată Portugalia. Partea bună este că Bold este ieftin pe acolo.
În interior, însă, în orașe precum Lisabona nu aveți ce căuta cu mașina. Efectiv, se merge bară la bară. Sau mai bine zis nu se mișcă nimic în anumite ore.
Au și rețea de trenuri, însă, eu aș zice că puteți să vă bazați și pe transportul în comun. Cu un pic de atenție puteți să vă bazați pe Flixbus sau pe trenuri. Când mă informam despre trenuri am văzut că aveau niște trenuri regionale destul de faine. Acum îmi pare rău că n-am încercat măcar o dată.
Puteți închiria mașină, dar repet, e comod cu Flixbusul. Eu am plătit de la 3 euro până la un maxim 12 euro pe destinații. Undeva la 26 de euro am dat pe transferul din Porto spre Faro. Poate că, cu autobuzul scoteam mai ieftin, dar erau mai multe ore. Gândind la rece, cred că transferul cu avionul nu a fost neapărat ce trebuie. Destul de multe ore pierdute, dar așa a fost gândit traseul. Voi dacă plecați cu toții din același punct ar fi bine să aveți o continuitate în traseu.
Cu Flixbus ai în aplicație tot ceea ce ai nevoie, ai chiar și Wifi sau scaune comode, poate mai comod ca la avion. Dar vorbesc din calitate de om care a făcut un transfer de maxim 2 ore pe zi. S-ar putea ca la mai multe ore să fie mai incomod.
Cât a costat?
Nu am făcut un calcul final pentru că am fost pe cash și nu știu nici măcar cu cât am plecat la mine, dar sigur m-am întors cu bani. Eu unul n-am simțit că e scumpă Portugalia. Nu cu mult față de noi. Dar… eram venit din Berlin, perspectivele poate că erau relativ diferite.
Ca să vă faceți o idee, însă, mâncarea pe 6 zile a costat în jur de 120-130 de euro de persoană. Luați în considerare că mic dejunul a fost inclus la fiecare cazare.
Intrările la obiective variau de la 5-6 euro la 35-40 de euro la plajă. Erau prețuri de Europa, în funcție de cât vă întindeți. Cele mai scumpe mi s-au părut experiențele cu barca, peste 50 de euro de fiecare. Probabil că se puteau negocia și acelea, noi nici măcar n-am încercat.
Experiențele culturale erau ceva mai ieftine. La unele biserici taxarea pleca de la 2 euro, asta și pentru că lumea nu se îngrămădea.
Trebuie plecat cu premisa că e destinație europeană, n-o să scăpați ieftin pentru anumite experiențe.
Apropo de bacșiș, în Portugalia nu există în cultura lor să lași bacșiș. Mereu primeam până la ultimul cent înapoi, iar când am lăsat tot măruntul pe care îl aveam la plecarea din Porto efectiv mi s-a părut ciudată expresia feței ospătarului. Parcă n-a mai văzut bacșiș.
Atenție la internet dacă aveți de făcut lucruri de la distanță
Internetul în era Portugalia este fain. Nu știu de ce aveam impresia că oamenii ăștia au internet bun. De fapt, da, 5G-ul este prezent mai peste tot și GPS-ul este decent în marea majoritate a timpului. Adică e fix pentru oamenii ăștia care pun GPS și fac 30-40 de mii de pași pe zi. E fain să vezi că nu te aruncă foarte mult prin locuri ciudate.
Am prins o singură fază în care efectiv GPS-ul dansa de pe o stradă pe alta.
Însă internetul de la cazări a fost teribil. Nu neapărat de semnal, ci că băieții noștri și băieții lor nu se înțeleg. Dacă îmi funcționa Emag, nu îmi funcționa blogul, dacă funcționa blogul, nu se încărca serverul de acasă. Ori își dau oamenii DDOS, ori sunt pe alte noduri și se restricționează lucrurile, n-am idee, dar în toată Europa n-am pățit ca aici.
Cum aș face acum itinerariul?
Deși nu a fost o destinație chiar pe placul meu, eu aș zice că 3 nopți pline ar fi suficiente pentru Lisabona fără a lua în considerare alte daytrip-uri. Aș fi luat măcar o noapte în plus în Braga și cât mai multe în zona Faro. Sunt atâtea locuri faine, atâtea daytripuri de făcut din Faro sau chiar să atârni la plajă în Lagos încât acolo e destinație de o săptămână.
Mi-a plăcut Portugalia până la urmă, dar parcă nu este o destinație atât de wow pe cât am ridicat-o eu în slăvi inițial. E clar că îi ajută relieful și plajele sunt senzaționale în Algarve sau poate ne-am ales noi greșit orașele de legătură. Cum am mai zis, parcă prefer Spania deși doar pe alocuri am simțit că este clima greu de suportat. În Coimbra am prins 38 degrade și a fost imposibil de respirat, în rest, ori relieful a ajutat, ori am avut noi noroc să nu fie vremea proastă. Oricum, septembrie și chiar octombrie mi se pare că sunt luni perfecte pentru Portugalia.
Dar data viitoare o să bifez direct zona Faro sau chiar Madeira, chiar dacă am înțeles că este destul de ușor să rămâi izolat pe insulă pentru că sunt curenți foarte puternici și fiind pista aeroportului foarte mică se zboară greu, foarte greu de acolo. Poate că de aceea prețul biletelor este destul de mare.
Ca de obicei, închei aici discuțiile despre Portugalia. Cred că v-am plictisit un pic cu subiectul ăsta însă am tras de el ca să pot să continui și eu cu alte treburi.
În principiu, nu am avut probleme, dar au fost zile în care o mare parte dintre rețelele de la noi erau restricționate. Dacă aveți treburi pe internet gândiți-vă și la asta. Luați în considerare și un VPN ca backup.
S-ar putea să vă descurcați cu carduri. Euronet erau pe la toate colțurile, eu n-am extras deloc, am plecat cu cash din țară, dar mi s-a părut că am avut cele mai multe probleme cu plățile acolo din toată Uniunea Europeană. Sau poate am avut eu ghinion.
Bobses a zis
Bine de stiut. Cum am mai zis, in martie voi sta 1 saptamana in Lisabona (tot cazare cu mic dejun inclus). Sper sa reusesc sa tragem o fuga macar pana in Porto. Pentru obiective si itinerarii ma folosesc de ChatGPT sau Bard (vad ca a aparut si Llava, care pare OK).
Niciodata nu plec cu cash la mine (eventual putin, sa fie) – doar in Grecia, ca aia mai fenteaza statul de txe si vor doar cash in unele locuri. Mi-e sila de cash, dar am sa-ti urmez sfatul si am s aiau vreo 200 de euro cu mine, sa fie. Imi place la nebunie ca si in Belgia si in Olanda poti plati cu cardul si 50 de centi cand te duci la o buda publica. Cel putin in Olanda (Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, dar si prin localitatile mici am patit) se uita urat la tine daca scoti cash – unii nici n-au sa-ti dea rest.
La fel, niciodata si nicaieri nu am avut probleme cu retelele in care intra Digi in Roaming – sper sa fie asa si in Lisabona. Bine, nu-mi iau laptopul cu mine (chiar nu vreau sa lucrez si cand sunt in vacanta).
Ce-mi doresc? Sa plec 2-3 luni cu masina prin Europa. ? Nu stiu cand, poate la pensie, dar am s-o fac si pe asta candva.
Marius Cucu a zis
Eu am avut în jur de 3000e la mine ? Bine, am luat în calcul 2 persoane.
Bobses a zis
Tot 2 persoane si la mine.
Nu vreau sa folosesc cash – incerc sa evit cat mai mult. Sa fie doar pentru ceva urgente. Dar ai zis ca sunt bancomate in Lisabona, deci nu vor fi probleme daca, intr-adevar, o sa am nevoie de mai mult.
Uite, am stat la Paris 1 saptamana la inceputul lui octombrie – am avut 100 de euro cash la noi si, cand am plecat, mai aveam inca ceva euro cash prin buzunare (peste tot am platit doar cu cardul – atat Revolut, cat si Raiffeisen).
Marius Cucu a zis
E altă mâncare de pește, Paris e diferit de Portugalia. 😀
Ah, când am plătit cu BT am avut curs euro undeva la 5.1 lei…
Bobses a zis
Stai asa, eu am un cont separat pentru euro si, bineinteles, un alt card. Nu platesc niciodata cu cardul de lei afara, ca te rupe la schimbul valutar.
Ce-mi place la Raiffeisen e ca zilnic, de luni pana vineri, intre 10 si 11, poti schimba maxim 1500 de euro in lei (si invers) la cursul BNR.
Marius Cucu a zis
Am aflat, între timp, și de ei. Au și ceva serviciu digital destul de OK.
Bobses a zis
Ei, au ei alte bube… Chiar sunt in cautarea altei banci care sa-mi ofere comisioane zero si la euro, dar sa si aiba chestia cu schimbul valutar la cursul BNR.
Marius Cucu a zis
Nu cred că găsești. De undeva trebuie să mănânce și ei.
Adrian Rascu a zis
A aparut aplicatia iHidro de la Hidroelectrica!
E drept, din 02.10.2023 însă abia acum am aflat.
Iulian M a zis
Super. Două săptămâni poate fi numit concediu ?