Nu știu de ce mai poți pune Lisabona lângă Porto. Nu știu de ce mai există Lisabona dacă există Porto. Mie, ca om care face fotografie, mi se pare că Porto este cel mai tare oraș pe care îl poți poza din Portugalia, de departe.
Sigur, mai sunt locuri faine, oamenii ăștia au atâtea șuișuri, atâtea coborâșuri încât ar fi păcat să nu fructifici fiecare colț al orașului.
Dar aici am avut eu timp să merg și să pozez la apus și la… răsărit. Au fost 3 zile de Porto și nu am acoperit chiar tot ce am vrut de acolo.
Asta în condițiile în care am avut și o escapadă de o jumătate de zi în Veneția Portugaliei. Cel puțin, așa mi-a zis Google. Așa țeapă mai rar. Efectiv și Livorno a fost mai animat, la portughezi Aveiro este un scam din punctul ăsta de vedere. E primul oraș din care am reușit să fug fără să stau prea mult pe gânduri.
Dar Porto nu este doar despre poze, pur și simplu când am văzut acea stradă plină de turiști, fiecare cu treaba lui, parcă mi-a trecut toată oboseala.
Am venit în Porto din Braga cu transfer de maxim o oră cu Flixbus.
Bine, între un transfer de 3 euro cu Flixbus și un transfer de 8 euro mai târziu… normal că am ales să mișc fundul un pic, asta în condițiile în care am bântuit destul în singurele lor puncte de interes: un lac și un mic centru vechi. Măcar acolo am văzut că cineva poate satura și o clădire. Cred că abia au vopsit-o cu cele mai puternice culori de pe piață.
Aș face un articol separat pentru Aveiro, doar ca alții să nu își ia țeapa mea. Nu, serios, e oraș de maxim 2 ore, oraș care nu se justifică în ideea în care Porto e senzațional. Ce vedeți în pozele de mai jos este tot orașul: un lac, un mall, 2-3 podețe și 2-3 străduțe de 500 de metri fiecare cu câteva centre comerciale. Atât.
Dacă chiar insistați, puteți să mergeți cu Flixbus și cu ceva autobuze locale spre destinația asta.
Transfer spre aeroport
Că tot vorbim despre transfer aici am făcut și un transfer la aeroportul din Porto pentru că am avut zbor intern spre Faro. Să fi fost 2.75 euro călătoria?! Nu mai rețin bine exact, oricum prețurile se modifică destul de des. Cert este că era cea mai rapidă variantă, cu metroul de suprafață. L-am luat din stația Trindade, era capăt de linie.
Porto cred că l-am acoperit atât în zona centrală, cât și pe laterale. În exteriorul zonei turistice am fost la un viewpoint. Cred că am mers undeva la 40-50 de minute pe jos într-o zonă relativ pustie. Locală 100%. Cu aparat foto în mână, cu un puternic om lângă mine mi s-a părut un pic… „stânjenitor”. Dar eram fericit că am făcut backup pentru câteva poze și scăpam ieftin dacă se întâmpla ceva. Nu cred că dădeam de bănuit dacă aș fi avut măcar o borsetă ceva, dar aveam doar Ulanzi pe cureaua de la pantaloni.
Dar nici vorbă de probleme! Mi le-am făcut singur după. În Porto mi-am lăsat aparatul să se ducă la… vale.
Parcul São Roque
Am ajuns într-un parc foarte fain, pe o colină ce era foarte puțin accesibil turiștilor din oraș. Se închide la 7 seara, dar ai timp să prinzi apusul cu orașul de acolo.
Era un soi de seară de jazz acolo și ne-am infiltrat și noi printre invitați. Ceva improvizat pe iarbă, super vibe-ul. Aveam de gând să mâncăm pe acolo, dar efectiv era un singur sortiment de mâncare cu vin. Nu era combinație pentru creierul nostru.
Scriind despre asta îmi amintesc că aici am avut problema dublă cu datele mobile. Digi Mobil s-a trezit subit să nu mai funcționeze, iar pachetul de la Airalo mi-a expirat fix aici și nu se reactiva. Colegul de suferință avea de 2 zile probleme cu Vodafone Anglia. Eram niște băieți frumoși care nu știam neapărat cum să ne întoarcem de unde am plecat. Mai târziu, ne-am dat seama că parcul efectiv n-avea acoperire GSM, doar WiFi-ul parcului și cred că asta era motivul pentru care Airalo nu funcționa. Nu îndeplineam condițiile: internet mobil activ și acces la rețeaua locală.
Îmi amintesc că în parcul ăsta se făceau zile de naștere, era una de copii de grădiniță, cât și un soi de majorat. Ultima dată, am văzut că la noi majoratele se fac ca nunțile: cu dar, cu tot ce trebuie. Parcă eram noi pe vremuri când sărbătoream într-o cameră de apartament orice.
Era parc păzit, așa că, pe final, a venit paznicul să ne arate ușa. Ne-am înțeles minunat cu Google Translate.
Uitându-mă pe hartă, cumva este relativ aproape de terminalul Campanha pentru autobuze. Indicat era să mergem direct acolo, noi am mers spre cazare și înapoi.
Apusul în Porto
Sunt o grămadă de locuri pentru a vedea apusul. Tehnic vorbind, Porto e mai fain la răsărit asta pentru că luminează foarte fain casele. Dar vibe-ul este fain și la apus.
La apus am mers de cele mai multe ori la Jardin du Morro. Este și stație de metrou acolo, dacă nu vă place să mergeți pe jos. Noi aveam cazarea cumva la 20 de minute de mers pe jos și ne plăcea drumul ăla destul de mult. N-aveam de ce să folosim transportul în comun. Mai greu era să urcăm panta din pozele de mai jos.
Funicular Dos Guindas
Nu am fost cu el, în schimb, am coborât scările de acolo. Cumva mergeai printre casele oamenilor și era senzația faină. Nu știu în ce măsură nu erau transformate în locuri turistice, dar era interesant să tragi cu ochiul să vezi cum trăiesc ei.
Erau și vreo 2 cârciumi pe acolo cu ceva grătar, pește, părea relativ local. Prețurile erau de turist, dar aș fi vrut să experimentez și asta. Doar că… eram full.
Destul de mare coada era și pentru telefericul de Gaia. Nu am experimentat, însă era destul de tentant.
Podul Dom Luis I
Practic, pentru podul ăsta te duci în Porto. Iese în toate pozele și poți să-l parcurgi atât pe sus, cât și pe jos. Când cobori de la funicular poți să mergi pe partea de jos să treci pe partea cealaltă a orașului. De fapt și de drept, aveți 7 poduri de-a lungul râului, însă acesta este cel mai impunător.
Poți să mergi și pe sus, iar atât de gol nu îl veți găsi decât dimineața. În rest, conductorul claxonează non stop pe pod de cât de multă lume este pe pod.
Vă dați seama că a fost construit în 1886?
Cartierul Ribiera
L-am subestimat și mi-a părut rău. Am ajuns târziu acolo, numai în ultima seară. Dar sunt o grămadă de turiști acolo, se cântă, se dansează, este fain.
Este situat pe malul râului Douro, cumva pe partea dreapta a lui, este și el pe lista locurilor protejate de UNESCO.
Crama Calem
Nu am abordat partea aceea a portului. Am pozat doar de vizavi. Cred că nu am reușit să ne strecurăm pe străduțe în momentul acela. Nici Vila Nova da Gaia nu am abordat, rămâne pentru data viitoare.
Gara Sao Bento
Am nimerit la ea din… întâmplare. Este foarte faină, mai ales că a fost construită în anii 1900. Desenele de pe ea sunt impresionante. La prima impresie, am crezut că este spital, nu gară.
Mănăstirea Serra do Pilar
E viewpoint-ul pe care îl recomand pentru răsărit. Zi de zi eram acolo și ne pozam. Apusul nu știu dacă l-aș vedea neapărat acolo, mai degrabă la Jardin du Morro. Vizavi, cum s-ar zice.
Porto Card
Nici nu am vrut să aud. Oricum, îmi făcusem antrenamentul din Lisabona și Coimbra și știam că Porto vreau să-l iau complet la pas. Din ce am văzut, există un card de 15 euro pentru transportul în comun. Nu știu dacă să-l recomand, cert este că noi n-am avut nevoie pentru un asemenea oraș.
Cazare
Ca de obicei, în zonele astea alegem Guest House. Am zis că vrem toaletă. Oamenii ăștia prin toaletă privată au înțeles acces la bideu. Da, aveam bideu și chiuvetă, dar nu și toaletă, toaleta era externă. Cred că am avut cele mai proaste condiții din toată experiența. O casă foarte veche, fără pic de renovare, dar măcar gazdele au fost faine. Partea bună a fost că aveam acces la aproape tot. Chiar și la zgomot de motoare noaptea. Abia când editam pozele mi-am dat seama că noi aveam cazarea fix în cea mai pitorească zonă pentru cei cu motoare. Cred că s-au tras multe filme acolo și am văzut și eu la răsărit câțiva care apăsau pedala pe acolo. Dar o făceau și noaptea…
Am uitat să menționez de cei 2 euro pe noapte taxă de turist.
Mâncare
În Porto s-a terminat cu micul dejun inclus și am experimentat local inclusiv micul dejun. Nu aș putea să zic că am mâncat ceva prost în Porto, absolut totul a fost fain. Asta zic eu, colegul n-a avut aceeași părere. În 3 nopți am experimentat mult mai mult față de locațiile anterioare.
Am nimerit ceva experiență locală împachetată pentru turiști. Un portughez foarte fain pe limbi străine avea deschis un butic și-ți pregătea local omletă împachetat cu alte sosuri homemade. Cred că undeva la 15 euro am dat pe mic dejunul ăla de fiecare, dar a meritat. Era chestie de experiență, omul îți făcea o poveste din niște ouă. Dar găseai și variante mult mai ieftine, inclusiv pastelăria cum am făcut în anumite zile.
Google Maps zice că am fost la Dama Pe de Cabra.
Seara am căutat destul de mult să ieșim din zona turistică. A fost greu să facem mixt între comercial și local. Oricum ar fi, mă uitam în stânga și în dreapta și cu 20 de euro scăpai bine-bine pe timp de seară, ba chiar și cu experiență locală. Repet, cu cât te întindeai mai mult la alcool, cu atât ăia 15-20 de euro se dublau. De fapt, am observat diferențele între ceea ce consumam eu și colegul care insistă să nu bea deloc și de multe ori proporțiile erau diferite.
Locația se numește Grill it são Lázaro.
De fapt, tot colegul este vinovat de faptul că am nimerit de 2 seri în aceeași cârciumă. Am tot vrut să mai încerc și altă experiență, dar am schimbat doar mâncarea. Mai puțin supa de legume ce a fost un soi de supă cremă foarte, foarte mișto. Chiar am cerut rețeta, dar logic că am uitat-o între timp.
Eu vă recomand să mâncați în zona de mai jos. E oarecum pe lateral, la terminarea podurilor, dar raportul calitate preț era mult mai OK.
Am mai avut și o experiență 100% locală. Bine, după ce i-am găsit pe Tripadvisor și după ce nu a fost tocmai OK stomacul a 2 a zi n-aș zice că recomand ce am luat de acolo. Am picat pe fenta recomandărilor de pe Google Maps. De mâncat a fost foarte ieftin, un soi de autoservire.
Locația se numește Churrasqueira Lameiras.
3 zile ar putea să fie suficiente pentru Porto, cât să bifezi cam tot ce este pe acolo. Dar e oraș foarte fain, cu multe lucruri pe care poți să le faci extra. În port vibe-ul este foarte fain, sunt foarte multe obiective turistice în zonă, dacă vrei să bifezi și interiorul sau doar să stai din cârciumă în cârciumă. Mie mi-a plăcut mult mai mult decât Lisabona și da, îmi pare rău că am alocat jumătate de zi pentru Aveiro în loc să mă bucur de Porto.
Cu siguranță o să revin în Porto într-o formă sau alta. Acum să vedem cum alegem pentru că, între Porto și zona de plajă, cea care urmează pe blog, este o diferență de o oră de mers cu avionul.
Eu l-am prins la începutul lui octombrie și erau maxim 25-26 de grade afară. Plăcut, fain, fără să ai nevoie de mânecă lungă seara. Totuși, am văzut că la început de noiembrie unii colegi au avut nevoie de haine mai groase, cu mânecă lungă pe toată perioada zilei.
Eu zic că mai, iunie și septembrie sau octombrie sunt cele mai bune luni pentru a vizita Porto.
Cristian a zis
O experiență super cel puțin dpv foto. Cred că ai servit și vinul de Porto. Nu-i așa?!;)
Iulian M a zis
Să nu uiți de celebrul vin de Porto, să pui la colecție ?
Marius Cucu a zis
Am pus la colecție, am pentru acasă un vin mic, mic.
vasile a zis
Bun, bun… ?
ice4you a zis
Ce aia „instagramabil” ca nu zice la DEX?
Marius Cucu a zis
O să zică la noua versiune, am vorbit eu cu ei.