Dăm startul sezonului de plecări cu un mic citybreak în Amsterdam. Vor fi 4 zile pe acolo, combinate cu ceva treabă. Am zis 3 zile în titlu pentru că prima a fost despre muncă.
De zburat, am ales să mergem cu Tarom, nu cu companii low cost, așa cum v-am obișnuit. Între timp, am observat că sunt tot mai multe opțiuni spre Amsterdam cu avioane de genul. Înainte nu puteai să te apropii de bilete ieftine.
Gata, m-am întors din Amsterdam. După atâtea locuri vizitate anii trecut, pot să zic că e un loc în care nu m-aș mai întoarce. Și colegii de zbor au zis că: ce să faci în Amsterdam?!
Pentru o singură dată, e perfect, e o experiență de bifat. Altfel, nu. Nu este un oraș care să mă impresioneze, nu e cu nimic deosebit față de altele. Sigur, a fost și un context nefavorabil:
- primele 2 zile au fost dedicate muncii, dar contrar așteptărilor m-am distrat mai mult
- a fost foarte frig pentru că am plecat la sfârșit de ianuarie
Din punctul meu de vedere, undeva la maxim 3 zile sunt suficiente pentru a vizita orașul, ca obiective turistice. Pentru experiențe… fiecare cum crede.
Când este de vizitat Amsterdam?
Nu iarna. Eu am îmbinat utilul cu plăcutul. Totuși, iarna nu aș vizita Amsterdam. Cred că promite mult mai mult când e mai cald, când e mai mult verde, când sunt florile prezente. Pe de altă parte, cred că în alte perioade o să vă loviți de ceva mai mult miros și gunoaie. Iarna, când este frig, e mult mai ok din punctul ăsta de vedere. Măcar am reușit să găsesc prețuri relativ decente. Să știți, însă, că nu vorbim despre o experiență ieftină. Așteptați-vă la scoruri mari.
Totuși, dacă alegeți sa mergeți iarna probabil o să vă raportați la muzee, la lucruri de făcut în interior. Din punctul ăsta de vedere găsiți destule.
Ce e de văzut în Amsterdam?
Ca arhitectură aș putea spune că este o combinație între ceea ce am văzut în Stockholm, combinat cu un pic de influențe din Polonia.
Depinde din ce punct de vedere privești treaba cu Amsterdam-ul. Fiind un mix de culturi cu siguranță te vei regăsi într-o parte sau alta a lui. Sunt tot felul de muzee, tot felul de lucruri pe care în altă parte nu le vei găsi, poate nu în Europa. Partea foarte tare este că nu vor fi probleme cu limba engleză. Găsiți oricând oameni care să o vorbească.
Am auzit că Amsterdam are cele mai multe muzee din Europa. E posibil, am găsit tot felul de chestii. De la cultură, de genul muzeul Van Gogh până la muzeul de „plante” sau jucării sexuale. Găsești tot ce-ți dorești.
Transport în comun
E foarte bine organizat, ai acces la orice. Transferul de la aeroport spre centru costă 4.5 euro. Mai plătești 1 euro pentru cartelă, așadar ar fi bine să iei tur-retur. Eu unul nu m-am descurcat la tonomat cu treaba asta și abia la întoarcere am găsit ghișeu pentru așa ceva.
Cu trenul faceți undeva la 20-25 de minute. Așadar, puteți da 10 euro pe tur retur.
Dacă sunteți mai mulți și sunteți mai comozi puteți da 40-50 de euro pe-un Uber. În jur de 50 de euro a costat până la marginea centrului vechi, dar mi se pare că am pierdut mai mult timp decât cu trenul.
Aveți variante foarte multe pentru transportul în comun. Sunt pass-uri de travel de genul:
- 17 de euro – o zi
- 22.5 de euro – 2 zile
- 28 de euro – 3 zile
în care sunt poți să folosești transportul în comun, inclusiv transferul de la aeroport.
Am folosit și trenul pentru transfer, dar inițial căutasem autobuzul 397. Nu l-am găsit, nu am găsit de unde să luăm tickete așa că a fost mai bine așa. Cu trenul, undeva la 15-20 de minute cu tot cu luat bilete ești în Amsterdam Central.
În funcție de cum aveți treabă să știți că în Amsterdam există și feribot. Este gratuit, iar transferul se face foarte ok. Sigur, sunt și croaziere în care poți lua masa direct pe mare, iar acolo prețurile pleacă de la 15-20 de euro.
Mâncare
Nu aș putea recomanda nimic specific. E, în centrul vechi, un restaurant asiatic ce au chestii foarte mișto. E un All You Can Eat, parcă undeva la 6 euro berea și 15-16 euro meniul. Ai timp 2 ore să mănânci cât și ce poți. Se comanda mișto, din aplicație.
Am pozat numai prima tură apoi nu a mai ieșit combinația. Era masa prea plină 🙂
Cazare
Am avut 2 cazări în cele 4 zile state acolo. Când plec cu treabă, în general, am totul asigurat. Așa că probabil sunt hoteluri cu care partenerii au contract. Așadar, am stat la Hilton, în prima fază.
E un hotel aproape de aeroport, dar e mai mult pentru zona de business. Nu l-aș recomanda pentru City break pentru că e departe de oraș.
A 2 a cazare a fost într-un hostel. Când sunt singur, în deplasare, îmi place să am contact cu oameni, așa că, cel puțin, pe Europa, nu mă feresc de treaba asta, chiar aleg să merg în astfel de locuri pentru a comunica tot mai mult. Dar dacă n-ai mai făcut asta, nu recomand, mai ales dacă ești sensibil la oameni și zgomotul de acolo.
Am nimerit la ClinkNOORD, undeva foarte aproape de zona centrală a orașului, undeva la 10-15 minute de mers pe jos, cumva la 3 minute de Amsterdam Central.
Am mai stat în hosteuri fancy, dar ăsta avea tot ce aveai nevoie și putea să te facă să rămâi acolo. Era o clădire pe 4 etaje, cu foarte multe camere, cu zonă de relaxare, cu zonă de distracție, cu restaurant, cu tot ceea ce-ți puteai dori.
Dacă vreți cazare în Amsterdam aproape de obiective eu zic că zona asta este optimă, deși cu greu veți găsi la prețuri decente camere.
9292 e site-ul lor în care aflați informații despre transportul în comun si nu numai.
Destinații de vizitat de lângă Amsterdam
Totul este pe bază de tren în Olanda. La 20 de minute de mers cu trenul puteți să mergeți în Zaandam și să vizitați morile de vânt. Este cumva la marginea orașului, puteți căuta pe Google Zaanse Schans. Transferul, din Amsterdam Central costă 5 euro pe sens.
Pozele cred că vorbesc de la sine.
Probabil că data viitoare o să aleg să merg și în orașele de lângă Amsterdam. Mă oftic că am fost acolo și că n-am făcut asta. Dar este timp să revizităm!
Absolut peste tot am plătit cu cardul în Amsterdam. De la buticurile de pe marginea drumului până la restaurante sau transportul în comun. Bine, în zona roșie s-ar putea să aveți nevoie de cash.
Foarte scump. Pentru a avea o viață mai ușoară, dacă vreți să închiriați, ar trebui să folosiți una dintre aplicațiile Parkmobile sau Easypark. Acestea acoperă inclusiv garajele, dacă aveți nevoie să depozitați ceva, o motocicletă sau mai știu eu ce.
Redoo a zis
Amsterdam…sa nu calci iarba.
Marius Cucu a zis
Nu avem voie. Pe semnătură
vasile a zis
Amsterdam… red light district… 😉
Redoo a zis
Da ce crezi ca se duce de capu lui?
ice4you a zis
Nu au voie. Pe semnatura.
vasile a zis
Nici de un selfie?! 🙁 Altfel cum sa credem ca ajungi in Amsterdam!
Marius Cucu a zis
E ceva story, dar de departe. Oricum, se ascund fetele.
vasile a zis
:))) Normal, doar nu sunt centuriste! E ca la frizerie, intri si te „tunde”
😀 😀
Marius Cucu a zis
50e tunsul.
Iulian a zis
Ai grijă la ciocolată??Drum fain!!!
Marius Cucu a zis
Mi s-a dat ciocolată normală. În rest, aveam afișe să nu fumăm în cameră și pe lângă. 🙂
Radu a zis
Cand am fost ultima oara mirosea a iarba si in McDonald’s…
Marius Cucu a zis
Peste tot mirosea, stradă, cârciumi, magazine, orice. Toți fumau, toate tâmpeniile. Cred că am fumat pasiv cât toată viața, în 4 zile.
DracuGol a zis
Fotografiile au iesit bine, articolul e informativ :)). Deci, dupa cum observ, nu ai avut o impresie buna. Eu locuiesc in Olanda si pot sa spun ca e destul de curat, ingrijit, totul facut omeneste, e liniste si oamenii sunt respectuosi sau mai bine spus…liberi. Primavara si vara este perfect pentru o vizita. Succes!!!
Apropo, cazare OK poate sa fie si: a&o Amsterdam Zuidoost
Marius Cucu a zis
La fotografii mai avem de lucrat. La informație o să mai actualizez, dar când mă întorc în țară. Față de alte orașe zona centrală e un pic ciudată. Da, liberi, poate prea liberi.
Sfârșit de ianuarie clar nu e de vizitat, e mult prea frig. Poate de aceea am nimerit și cazarea ieftină. Văd că pe alte luni e chiar scump orașul raportat la ce găsești acolo. 🙂