Am testat destul de multe plăci video, de-a lungul timpului. Am realizat destul de multe configurații și calculatoare, cât să îmi placă ceea ce fac. De aceea, ghidul acesta încearcă să puncteze cât se poate de mult din tot ceea ce înseamnă alegere de plăci video.
Este dificil să alegi o placă video și să bifezi absolut tot, mai ales când ai lângă și alte 4-5 componente de care depinzi în mod direct sau indirect. De aceea sunt numite și sisteme: sisteme pentru editare video, sisteme pentru jocuri și așa mai departe.
Înainte de a analiza o oferta sau de a întreba în stânga și în dreapta, trebuie sa ne gândim ce facem cu placa video, care e bugetul pentru aceasta?
- CUPRINS
- Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
- Cum aleg o placa video?
- Placa video integrată
- Interfața
- Sursa de alimentare
- Memoria și frecventa(DDR2, DDR3, GDDR5, GDDR6)
- Lățimea de banda (128 biți, 256 biți, 320 biți, 512 biți)
- SLI/CrossFire
- Porturi de conectare a dispozitivelor de redare
- Parcurgem forumul?
Merita sa investești 8500 lei într-o placa video noua, care probabil nu-si va scoate banii niciodată? Oare nu e suficient să avem decât o integrată? Pe de altă parte, vedem și noi că prețul pentru high end a sărit cu mult de 10000 de lei.
Am trecut prin crize mari privind plăcile video de-a lungul timpului și se întâmplă lucruri ciudate. Inteligența artificială a venit și a mai zis: hei, hei, luați ceva instrucțiuni noi ca să putem să creștem prețurile.
Totuși, aș zice că nu este o competiție corectă, deși avem 3 producători pe piață de plăci video.
Desigur, vorbim despre:
- Intel
- AMD
- Nvidia
Cei 3 producători care încearcă să ne ofere plăci video dedicate la prețuri cât se poate de competitive. În ultima vreme, am testat modelele celor de la Intel cât să am o părere pertinentă, însă experiența a fost extraordinar de proastă, așa că nu v-aș recomanda așa ceva decât dacă ați vrea să fiți cobai. Eu măcar fac un job din asta, voi dacă vreți să o faceți pe banii voștri e treaba voastră. Raport calitate preț nu știu dacă veți obține, în schimb, nervi cu carul.
Discuția este mult mai apropiată și competiția e mult mai bună între AMD și Nvidia. Sigur, au fost destul de multe scandaluri privind seria 4000, a celor de la Nvidia, dar la fel, o pun pe seama faptului că nu au competiție.
Dacă Intel nu le ajunge la degetul mic, AMD se luptă pentru locul 2, dar nu o face încât să îi pună piedică pentru RTX 4090. Așadar, de ce ar scoate ceva mai bun?
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iți trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privință, nu toți sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa înțelegeți cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceți atunci cand achiziționați o placa video. Daca nu reușiți sa înțelegeți, daca nu reușiți sa alegeți o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar înainte de a primi o recomandare, parcurgeți tot articolul, iar daca tot nu sunteți siguri, intr-un comentariu puteți sa adresați o întrebare in care sa precizați sistemul actual si componentele pe care vreți sa le schimbați. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliți ceea ce doriți sa faceți cu calculatorul.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastră este capabila sa alimenteze întreg sistemul. Dacă este prea puternică probabil aveți nevoie și de noul conector propus de către Nvidia.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea pentru noile generații de plăci video. Asta pentru că nici zgomotul nu mai deranjează atât de mult pentru că răcirea activă se activează doar când placa video ajunge la 55-60 de grade. Așadar, în mare parte, aș zice că e silențioasă.
Cum aleg o placa video?
În trecut, am scris câteva lucruri mai tehnice. Știu că nu mulți apreciază, dar ideile acestea rămân neschimbate.
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, Directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectori – plăcile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niște porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numărul de conectori – daca nu aveți de gând sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveți monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adică DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveți in vedere numărul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriți nu are decât un port de conectare video, va recomand sa căutați si un hub DVI, care funcționează ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (AMD) sau SLI (Nvidia) – eu nu recomand sa faceți asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreți un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri.
Poate te interesează și:
- Laptop cu placă video de calitate?
- Placă video de 24 GB VRAM. Ți-ar fi bună??!
- Vrei o configurație pentru jocuri? Hai să discutăm aici
Placa video pentru filme
Dacă nu rulați filme 4K, va puteți descurca cu o placa video integrata sau una dedicata de 200-300 RON. La fel și dacă faceți blogging sau folosiți programe gen Office. Nu e cazul de mai mult.
Atenție, însă, că sunt și procesoare fără placă video integrată. Fiți atenți ce alegeți.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteți la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video RTX. A fost de ajutor și Nvidia când a hotărât să lanseze drivere studio pentru plăcile video clasice, să mai încurce un pic piața de plăci video profesionale.
Trebuie analizat foarte bine, dacă vrem sa facem calculator nou sau nu. In caz ca este unul vechi trebuie sa verificam cât de puternica este sursa noastră și cât consuma noua placa video și multe alte criterii pe care voi încerca sa le abordez în rândurile următoare.
Diferența dintre seriile de RTX
Sunt mai multe generații de RTX și diferențele nu mai sunt atât de evidente. Cu cât se dorește mai mult trecerea spre HDR, cu atât au apărut tot felul de tehnologii pentru plăcile video. La o primă căutare avem:
- DLSS
- Raytracing
Acestea sunt de diferite generații și te ajută mai mult sau mai puțin pentru task-urile pe care le ai de făcut. Dacă vrei să ai un calculator cu placă video de nouă generație ai nevoie ca opțiunile acestea să fie la cea mai nouă versiune.
Mai nou, sunt versiuni noi de DLSS, iar pe seria 4000 diferențele sunt notabile.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placă video pentru editare video
Știu foarte bine ce înseamnă domeniul, știu foarte bine câți bani am investit în treaba asta, dar fiecare meserie cu costurile ei.
Un cost, pentru mine, a fost și să trec pe Davinci Resolve. M-a ajutat foarte mult să pun placa video la treabă, în momentul în care export un montaj. E drept, chiar și Premiere Pro a început să facă treabă și au început ușor, ușor să îmbunătățească treaba. Totuși, lucrurile sunt mai interesante pe Davinci.
Momentan, placa video este pe locurile secundare la Premiere Pro și, mai degrabă, aș insista pe RAM și CPU, iar dacă folosiți Davinci Resolve să vă orientați și spre o placă video mai performantă.
Ca opțiuni și setări aș miza pe drivere studio(Nvidia) și pe CUDA. Am dezvoltat aici câteva lucruri.
Placa video integrată
Nu m-aș baza pe aceasta decât în situații extraordinare. Evident, una dintre situațiile extraordinare este și prețul plăcilor video dedicate. Asta înseamnă că, cu greu, vom reuși să achiziționăm la preț decent o placă video de calitate.
Asta înseamnă că ne vom folosi de procesoare ce au plăci video integrate.
Atât Intel, cât și AMD au reușit să facă tehnologiile lor pentru a reuși să suplinească problemele pe care le întâmpini la editare, de exemplu. Intel Quick Sync face minuni, din punctul meu de vedere.
Va fi un pic mai dificil să te joci cu o placă video integrată, dar o să poți să faci asta la o rezoluție mai mică. Pentru compromis este ok, zic eu.
Interfața
Chiar dacă magazinele ne oferă PCI Express 2.0 sau PCI Express 3.0 nu este nicio problema, sunt compatibile. Nu fiți speriați
Sursa de alimentare
Placa video este cea mai mare consumatoare a sistemului, mai ales dacă este una performantă. Asigurați-va înainte sa va cumpărați o placa video ca nu va consuma foarte mult și celelalte componente nu sunt în pericol. Daca sursa este slaba sistemul va merge tot mai prost, eu am pățit chiar sa se ardă câțiva condensatori de la sursa.
Recomand o sursa de 650-750W reali, cu eficienta de minim 80%. Dacă are certificări cu atât mai bine.
Ca exemplu, sistemul acesta consumă în idle 50 W. Când placa video intră în acțiune vom ajunge la 350 W – 400 W. E vorba despre un RTX 2080, nu de o placă video slabă. Vă dați seama că un 4090 Super o să consume mult mai mult.
Memoria și frecventa(DDR2, DDR3, GDDR5, GDDR6)
Aspecte de care ar trebui sa ținem cont când cumpăram o placa video ar fi frecventa, calitatea și tipul de memorie. Cu cât are mai multa memorie, cu atât poate randa mai repede texturi și grafica 3D.
Contează foarte mult această memorie VRAM pentru momentele în care aveți mai multe monitoare sau vă jucați ceva pretențios.
Lățimea de banda (128 biți, 256 biți, 320 biți, 512 biți)
Aceasta opțiune permite plăcii sa redea pe ecran grafica mult mai rapid și cu o rezoluție mult mai buna, asta însemnând o calitate a imaginii mult mai buna. Este calculata în gigaocteți pe secunda și este dependenta de bitrate-ul bus-ului și frecventa memoriei.
În ultima vreme tehnologia s-a mai schimbat, așa că e posibil ca plăci video cu 256 de biți să fie mai puțin performante decât cele cu 128 de biți. Depinde mult de generațiile pe care le comparăm.
SLI/CrossFire
Acestea sunt variante propuse de producători pentru a lega mai multe placi video la o unitate. SLI este dedicata plăcilor video nVIDIA, iar CrossFire pentru cei care au AMD.
SLI sau CrossFire nu este pentru oricine. Cei care au nevoie de putere de procesare mare, cei care au nevoie sa randeze, sa folosească un calculator la adevărata lui putere, mai mult ca sigur ca vor achiziționa de la început mai multe modele pentru plăcile video.
Pentru utilizatorul de placi video medii, care se gândește ca va mai adaugă încă o placa video când sistemul se va învechi face o mare prostie. Nu merita așa ceva, în primul rând ca are nevoie de o sursa de alimentare buna, care sa poată menține acele placi video, trebuie sa aibă o carcasa cu răcire mult mai buna.
Știm bine că zgomotul din carcasa, dar si căldura degajata de PC este datorata in mare parte de placa video. Doua modele sau mai multe modele înseamnă ca temperatura se mărește.
Eu sunt de părere ca mai bine schimbi o placa video la 2,3 ani de zile decât sa pui doua de același model(dacă vreți sa faceți upgrade).
Performanța, per ansamblu, nu va fi niciodată dublă, așa cum au unii impresia, ci procentele sunt ceva mai mici. De altfel, vedem acest aspect și din comunicările pe care ni le oferă producătorii. Nimeni nu a zis vreodată că se va dubla performanța dacă mai adaugi o placă video. Mai mult, nimeni nu povestește de eventualele erori ce intervin în momentul în care adăugați mai multe placi video. Software-ul e gândit pentru o singură placă video, în principiu.
Dacă tot vorbim de upgrade trebuie să vă avertizez că trebuie să fiți atenți și la carcasă. Nu spune nimeni că trebuie să o schimbați ci, mai degrabă, să vă uitați dacă noua placă video va reuși să încapă în carcasă. Așa cum vedeți în poza de mai jos, plăcile video noi au nevoie atât de răcire, cât și de spațiu mai mult în carcasă. Seria 4000 ajunge și la 3 sloturi în carcasă.
Porturi de conectare a dispozitivelor de redare
Exista multe moduri în care se pot conecta monitoare, SMART TV-uri si alte dispozitive.
Cele mai cunoscute sunt cele cu semnal analogic:
- port VGA
- S-VIDEO
semnal digital:
- DVI
- HDMI
- DisplayPort
Ușor, ușor digitalul s-a impus și avem tot mai multe calculatoare care se conectează prin semnal digital. Așadar, HDMI sau DisplayPort este ceea ce trebuie să căutați.
Recomand întâi sa verificați monitorul dacă are conectorul pe care îl are și placa video. Deși sunt destule convertoare care împart semnalul. Probleme veți avea intre a trece de pe analogic pe digital si invers.
Cele mai noi plăci video de la nVIDIA, respectiv AMD? Sau Intel ARC?
Nvidia a venit cu o serie nou, nouță, pregătită pentru 4k și pentru a lucra cu mai multe plăci video. Toate acestea sunt datorită celor de la Microsoft care au realizat cel mai interesant DirectX de până acum. Este vorba despre DirectX 12.
Da, Intel a reușit să intre pe piața plăcilor video și ne povestește despre Intel ARC. Aceste plăci video sunt foarte OK ca preț, dar încă nu sunt ceea ce trebuie. Sunt foarte multe probleme cu driverele, cu drop frame-urile, experiența de folosire nu este deloc cea mai bună. Trebuie urmărite îndeaproape, dar deocamdată, dacă alegeți așa ceva veți face teste pe propria piele. Poate că ar trebui să vă gândiți de 2 ori.
Ce trebuie să știm despre AMD?
AMD stă pe loc. Comunică prost și pare că nu au tehnologia suficient de bună ca Nvidia pe partea de plăci video. Față de procesoare lucrurile sunt total diferite.
Model | Scor | Memorie | Alimentare | Preț |
---|---|---|---|---|
Nvidia RTX 3080 | 98.4 | 10GB GDDR6X | 350W | VEZI DETALII |
Nvidia RTX 3070 | 98.2 | 8GB GDDR6 | 250W | VEZI DETALII |
AMD RX RX 6700 XT | 95.8 | 12GB GDDR6 | 225W | VEZI DETALII |
Nvidia RTX 3060 | 94.1 | 8GB GDDR6 | 215W | VEZI DETALII |
Nvidia GTX 1660 Ti | 71.4 | 6GB GDDR6 | 120W | VEZI DETALII |
Nvidia GTX 1660 Super | 63.6 | 6GB GDDR5 | 120W | VEZI DETALII |
AMD RX 590 8GB | 60.7 | 8GB GDDR5 | 225W | VEZI DETALII |
AMD RX 570 4GB | 48.3 | 4GB GDDR5 | 150W | VEZI DETALII |
AMD RX 550 | 17.9 | 4GB GDDR5 | 50W | VEZI DETALII |
Nvidia GT 1030 | 13.0 | 2GB GDDR5 | 30W | VEZI DETALII |
Știu ca s-a cam lungit articolul, sper ca n-am omis lucruri importante sau am făcut greșeli. Oricum, dacă m-am înșelat sper sa mă corectați.
Nu știm, momentan AMD nu face concurență, Intel are o glumă de drivere pentru plăcile video, iar NVIDIA sunt scumpi momentan.
În principiu, da. Totuși, dacă vorbim despre modele cu RTX de generație mai veche față de GTX-uri mai performante s-ar putea ca diferențele să fie altele.
Vasile a zis
1000 lei
Marius Cucu a zis
Ce program folosești pentru editare?
Gabriel a zis
Am o placa de baza GIGABYTE GA-K8N-SLI 939 NVIDIA nForce4 SLI ATX AMD Motherboard http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813128306. Fiind echipata cu memorie ddr 400 ce placa video pot pune? M-am gandit la o placa video de 1 Gb, dar majoritatea sunt DDR2,3,4 sau 5. As dori a dau cat mai putin pe placa video, pana in 150 – 200ron. Multumesc.
De exemplu placa asta ar fi compatibila cu placa mea de baza?http://www.emag.ro/placa-video-sapphire-amd-radeon-hd-5450-1024mb-ddr3-64bit-hdmi-dvi-vga-silent-cooling-11166-32-20g/pd/EP9XDBBBM/
Mentionez ca procesorul este AMD Athlon 64 3000+.
Marius Cucu a zis
Nu are treabă DDR de la RAM cu DDR de la video. Sunt 2 lucruri diferite.
Totuși cea mai bună placă video ieftină este R7 240, dar depăsește bugetul tău cu mult.
La ce vrei să o folosești? Ce ai avut înainte?!
Daniel a zis
Salut
Am cumparat un pc desktop Asus M12AD RO012D, IntelCore I5 procesor model 4460, 3,4 GHz, capacit. Memorie 4Gb , Ddr3 frecv.memorie 1600 Mhz, Hdd 1TB, viteza HDD 7200 rpm, familie placa video HD Graphics 4600 integrata, Sata, sursa de 300 W, sloturi pci express ×1 si ×16, gata configurat.
La unele jocuri , gen CSGO( Counter Strike Global Ofensive) merge cu un pic de lag.
Sa fie din setari sau de la placa video?
Ce placa video dedicata ar fi compatibila cu acest pc?
Merci !
Marius Cucu a zis
Păi… e placa video integrată. În rest.. arată bine. nasol că sursa este foarte mică, în schimb procesorul poate duce chiar și un 970 GTX fără probleme.
Ce buget ai?!
Daniel a zis
Nu stiu ce sa zic, depinde de ce variante imi recomanzi .
Da-mi mai multe optiuni si vad ce aleg.
Monitorul este mai vechi – un LG Flatron 1919 S.
Merci
Oricym se vede ok la jocuri, filme, etc
Marius Cucu a zis
Păi după cum ți-am spus… îți funcționează orice placă video dacă ai o sursă corespunzătoare. Restul componentelor sunt foarte ok.
Fără un buget în care să ne încadrăm… nu știu ce să-ți recomand.
Daniel a zis
Sa zicem in jur de 500 lei. Am inteles ca ptr procesoarele de ultima generatie nu trebuie surse mari asa ca ma gandesc ca poate merge syrsa de 300 W.
Cum crezi ?
Ce parere ai, ptr. caracteristicile prezentate, punandu-i o placa video Asus Nvidia Gforce GTX 750 TI , o sursa de 500 W ar fi buna ?
Marius Cucu a zis
O sursă de 500W, dar de calitate, ar trebui să ducă orice aproape orice placă video. Chiar și din cele high end cum este 970 GTX.
Daniel a zis
Ce parere ai de placa video precizata si de o sursa Corsair ? E de calitate sursa ?
Marius Cucu a zis
Depinde de modelul de Corsair. Dacă poți lăsa un link ar fi perfect. Poate este o serie proastă…
Daniel a zis
Sursa este CORSAIR CX500M, Builder Series, 500W CP-9020059
George a zis
salutare
Am o placa de baza gigabyte GA-H67M-D2, procesor intel g620, 4gb ram. te-as ruga sa imi recomanzi o placa video pentru jocuri fara pretentii prea mari. Eu am cautat pe net si m-am gandit la ASUS Radeon R7 250 2048 MB GDDR3 128-bit
. Bugetul este undeva la 3-400 ron.
Merita oare sa fac si un upgrade de procesor? Un I3 sau I5 mi-ar aduce un plus semnificativ? Avand in vedere ca procesoarele 1155 noi sunt foarte rare, pot lua procesor second hand fara sa imi fac griji ca merge doar in teste si cand ajung acasa sa descopar ca a fost prajit sau obosit? Multumesc
Marius Cucu a zis
Tot ce e posibil. Poți să găsești unul cu probleme sau unul foarte bun.
G-ul nu este rău, dar mai repede fă upgrade la placa video. Apoi, dacă este cazul… ridici la procesor.
Daniel a zis
Am mai cautat si am gasit pareri f.bune despre aceasta sursa:
SIRTEC EP-600 BR, 600W ATX 2,3 PFC activ
Ce spui , e ok ?
Merci
Marius Cucu a zis
Este foarte ok.
cristi a zis
salut, as avea nevoie de un sfat, daca pe laptopul meu, asus k52jt cu procesor i3, placa video radeon hd 6370m, ar fi posibil o placa video
Placa video Asus AMD Radeon R7 240, 2048MB, DDR3, 128bit, HDMI, DVI, VGA sau Placa video Asus AMD R5 230, 2048MB DDR3, 64 bit, HDMI, DVI, VGA, placa video originala sa ars si as dori sa o schimb cu una din cele mentionate mai sus si nu stiu daca sunt compatibile sau daca o sa imi suporte laptopul o astfel de placa, ms anticipat!
Marius Cucu a zis
Nu suportă. Poți merge la un service și să vadă dacă placa video nu este integrată pe placa de bază. Dacă a fost integrată… slabe șanse să mai poți schimba ceva.
cristi a zis
daca nu a fost intregata sa inteleg ca mai pot face cv cu ea, nu l-as arunca sincer laptopul ca e destul de ok, mai ales pt ce il folosesc eu, dar nu ar strica nici sa avansez la cv mai bun, ms mult pt sfat!
Marius Cucu a zis
E posibil să găsești un laptop, același model, ca să-i poată lua cineva placa video. Seriile vechi nu erau atât de integrate ca acum.
cristi a zis
ok, ms mult, am sa caut un model ca al meu cu alte componente defecte.
Cornelius a zis
Salutare, am nevoie de un sfat in ce priveste racirea lichida unei placi video.Este vorba despre o placa EVGA Nvidia 780 Gtx Hydro Copper.din cate am mai citit pe net as avea nevoie de un sistem open loop. Imi puteti recomanda va rog componentele necesare?Placa respectiva a venit cu waterblockul gata instalat, dar nustiu ce pompa sau ce radiator/cooler/rezervor/fitinguri imi trebuies. Vreau sa mi fac racirea lichida doar la placa video. Bugetul in jur de 5-600 lei , dar daca e necesar mai pot pune. Va multumesc
florin a zis
salut, vreau sa.mi fac un calculator ,am ales
componente tot, dar am o nelamurire. Din proasta
mea experienta am obs ca , placile de baza detin
placi video integrate, apoi exista si placi video
dedicate, si mai nou sunt si procesoare care au
memorie video, exista posibilitatea sa le legi pe toate 3 in serie daca sunt de aceeasi marca ? In
cazul meu radeon r7 , am asa amd a10 7870k ,
placa asus a88x gamer, si msi radeon r7 370
gaming 2gb, deci ai fre.un sfat ceva? Inca nu
le.am cumparat dar am de gand
Marius Cucu a zis
Nu prea poți.
Marian a zis
Salut. Am o problema si am nevoie de un sfat . am un laptop lenovo g580 si chiar daca pe site scrie ca are slot hdmi el nu prea are . de fapt nu are slotul dar loc pt slot are pe placa ..as putea sa cumpar un slot hdmi si sa il lipesc eu pe placa ? Ar functiona ? Lasa.mi o adresa de e.mail sa.ti trimit o poza cu placa . Multumesc!
Marius Cucu a zis
Pentru ce ai nevoie de port HDMI? poate reușești să-l suplinești…
Marian a zis
Sa conectez laptopul la un smart tv philips
Daniel a zis
Buna , am si eu nevoie de mare ajutor. Am un calculator Unitate PC Lenovo M81, Intel Pentium Dual Core G630, 2.7Ghz, 4Gb DDR3, 250Gb SATA II si sursa e pana in 300w (dar mai am eu separat o sursa de 450w dar nu am montato). Dar nu am placa video si pe viitor voi opta sa fac upgrade la procesor cu un i7 2600k. Am citit despre zeci poate sute de placi video dar nu inteleg faza cu pci 16x si pci 2.1 / 3.0 etc. Am gasit o placa video care as fii multumit de ea pret/calitate, e un GeForce GTX 660. Dar din cate am inteles e necesar o sursa de peste 500w sa o poata suporta dar nu stiu daca e si compatibila cu placa mea de baza. Dar pe langa asta eu vreau sa conectez la un tv led full hd 32″. As dori sa stiu daca o pot monta si sa nu am bottleneck la jocuri sa nu o cumpar degeaba. Bugetu pentru placa video e pana in 650 lei. Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Depinde de ce sursă aveți acum, cât de calitativă este. Eu țin un 660GTX pe o sursă de 550W, modulară.
Cristian a zis
Sal eu am folosit gtx 560ti gtx 660 gtx 760
Acum dacă poți spune ce placa de baza ai și sursa care o ai marca …am avut o sursa de 750W dar mai eftina când am schimbat de la 560ti la 660 a început sa se stingă pc și câteva zile sa dus sursa…
2.1 nu cred ca mai folosește cineva placa video care zici tu merge PCI-e 3.0×16
Dar dacă ști ce placa de baza ai pot sa ați spun dacă suporta
Marian Gurza a zis
Salut! Am achizitionat de curand aceasta placa video: GTX 950 OC
Ca restu de componente am: procesor xeon e5440, placa de baza MSI G41M-e43, ram 2x4GB Corsair 1600mhz, SSD kingstone 120gb+ hdd 500 gb si sursa segotep gtr-550 550w.
Nu stiu daca sa returnez placa video si sa o schimb cu una pe 4GB? Ca am observat ca in jocuri gen GTA 5 e nevoie de 4 gb memorie video si nu numai gta 5 si AC Syndicate, Batman Arkham Knight.
Monitor Philips 22IT full hd.
Procesorul e socket 771 adaptat la socket 775.
Mersi!
Marius Cucu a zis
4 GB pentru memoria RAM, dar 4 GB pentru memoria VRAM nu folosești sigur pe sistemul tău. Este mai mult ca ok pentru ce ai tu acolo.
Florin a zis
Buna, as vrea sa stiu daca se potrivesc aceste piese
Procesor AMD Vishera, FX-4320 4GHz box
Placa video Sapphire Radeon R7 360 NITRO 2GB GDDR5 128-bit
Memorie HyperX Savage 4GB DDR3 1866MHz CL9
Placa de baza ASRock 970 Pro3 R2.0
Hard disk Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Sursa Inter-Tech Energon 650W
Ventilator / radiator Spire SP12025S1L3
Marius Cucu a zis
Arată ok sistemul.
alex a zis
Salut am urmatorul sistem
procesor Intel® Core™ i5 4440.placa de baza Intel H81.memorie ram 8 gb,hard 1000gb si sursa myria de 500 w pot sa pun placa asta video Asus GTX750TI-PH-2GD5, GTX750 TI, 2GB GDDR5, 128bit ?sau trebuie alta placa?
Marius Cucu a zis
În bugetul ăsta este cea mai ok placă video pentru sistemul tău. Sper că sursa Myria. Face parte din categoria pocnitoarelor. 🙂
ionut a zis
Salut,am și eu o întrebare.
Ce placa video sh as putea sa îmi iau la bugetul de 250-300 lei?
și vreau sa știu, am o sursa mica de 300 și ceva de w….întrebarea este pot alimenta placa video de la o alta sura de 450w?
am un Intel xeon x3460
4gb ram
și placa de baza nu o cunosc
Marius Cucu a zis
În 300 de lei sunt plăci video fără alimentare separată. Își ia curent cu ajutorul PCI Express.
ionut a zis
Pai și ce placi video îmi recomanzi fără alimentare separata sh?
george a zis
unele jocuri mai vechi nu mai pot rula cu o placa video mai evoluata. Se poate face
compatibilitate renderer 3D cu o placa video GTX 760???
Marius Cucu a zis
La ce jocuri te referi mai exact?
760 este o placă video foarte ok chiar și pentru editare.
Adi a zis
Salut,pentru o placa de baza MSI B75IA-E33 socket1155 ce placa video se poate achizitiona?Mentionez ca placa de baza este montata pe un mini sistem Antec care are slot PCI-Express x16 3.0.Astept un raspuns daca ma poti ajuta cu un sfat.
Marius Cucu a zis
Cam urât e poziționat PCI-ul Express. Este aproape de slotul de RAM și nu poți pune mare lucru pe ea…
Adi a zis
Sa inteleg ca nu se poate face nimic sau sunt si cateva exceptii?
Marius Cucu a zis
Ba da. Ar trebui o placă video mITX. Problema se pune de sursa de alimentare, dacă duce…
Adi a zis
Nu stiu ce sa zic,avand in vedere ca sistemul are alimentare separata ca si un laptop banuiesc ca trebuiesc resurse mai mari,altceva era daca avea sursa proprie,dar el fiind destul de compact s-a renuntat la aceasta varianta.Nu as vrea sa risc sa cumpar o placa video ca cea pe care ai propus-o si sa raman cu ea,incerc sa mai caut alternative poate exista vreo sansa .
ciprian a zis
SALUT Marius! As dori si eu un sfat daca esti amabil in legatura cu PC meu! Are procesor Intel Pentium G2030 Ivy Bridge 3.00 Ghz,mainboard Gygabite H61M-DS2 4.0,memory DDR3 4GB, graphics NVIDIA GeForce GT 630 Gainward. As vrea sa-mi dai un sfat ce ar trebui sa schimb ca sa pot juca FIFA 15,WWE 2K15 etc intr-un mod acceptabil…poate placa video mai buna care sa suporte aceste componente PC! Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Ce sursă de alimentare aveti? Ce rezoluție are monitorul?!
ciprian a zis
Sursa de alimentare e DeLux model:ATX-450W P4 iar monitorul este un ViewSonic VA1931wa-LED.
Marius Cucu a zis
Singurul lucru bun din acel sistem este monitorul pentru că n-are rezoluție foarte mare și nu solicită foarte mult placa video.
Problema este că și procesorul este sub ceea ce se cere pentru WWE 2K15.
Ar trebui schimbate cam multe: procesor, sursă, placă video…
ciprian a zis
multumesc Marius!
Aurelian a zis
Salut,va rog sa imi recomandati o placa video pentru editare video,un buget de 1600 lei si un procesor compatibil,va multumesc
Marius Cucu a zis
procesor compatibil cu ce placă de bază?
Aurelian a zis
Asus h97 plus
Marius a zis
Trebuie o placa video de cel putin 2GB ca sa iti mearga jocurile cele mai noi.
Marius Cucu a zis
Depinde de jocuri, depinde de hardware. 🙂
KOSTY a zis
buna ziua as dori sami recomandati si mie o placa video buna sa o pot imperechea cu procesorul meu am configuratia asta :
1.Placa de baza ASRock Fatal1ty 990FX Killer
2. Procesor AMD Vishera, FX-8350 4.0GHz
3.16 gb ram crucial balliststix tactical 2X8 gb bucata
4.Sursa Cooler Master Silent Pro Gold 1200W
5.Monitor LED 27 BenqQ EW2740L Full HD
precizez ca totul este nou si miar trebuii un sfat ptr achizitia placii video nu conteaza cat costa multumesc
Marius Cucu a zis
Nu ai un buget minim pentru acesta? 1500-2000?
Sistemul este permisiv, cam orice plac video incape. Ar fi interesant sa vedem si carcasa cat permite… 🙂 Placile video peformante sunt destul de lungi.
KOSTY a zis
pai bgetul este de 2000 lei .. iar carcasa am asa ceva NZXT Source 530 Black
George a zis
Buna ziua! Pe urmatoarea configuratie:
Procesor: AMD Athlon 64×2 Dual Core 5600+ 2,80 Ghz
Placa de baza: ASUS M2N – 1394 Nvidia nForce 430
Placa video: Nvidia GeForce 8600 GT, 512Mb, 128 bit
RAM: 4 GB
HDD: 320 GB
Sursa: 450 W
Monitor Samsung s19a300n (1366×720)
Cu ce as putea inlocui placa video?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Salut George. Ce buget ai?!